Perinteiset possukyljykset

Näistä possunkyljyksistä on kiittäminen äitiäni. Tai siis reseptistä. Ruuan valmistimme ihan itse. Tosin äidiltäni reseptejä kysellessä sellaista selkeää ihan tarkkaa ohjetta on turha odottaa. Hän ei turhaan ainesosia mittaile, vaan löysin rantein jännittämättä heittelee pataan mausteita ja muita aineksia sen mukaan mikä hyvältä tuntuu. Siksi tämäkään resepti ei ole aivan tarkka ja mausteista mitään määriä on todella vaikea mennä antamaan. Tämän reseptin kohdalla tyydyn siispä vain toteamaan, että maustetaan sopivasti. Tässä onkin siis juuri oiva ruoka sellaiseen ruuanlaittoon, missä stereoista väännetään volyymiä vähän kovemmalle, hoilataan pienessä epävireessä Veikko Lavin mukana ”ota löysin rantein, älä jännitä, ota vastaan mitä tarjoo elämä…” ja lanteet keinuen heitellään mausteita hyppysellinen toisensa perään ruuan sekaan ja pöllytetään jauhoja kokkihattu päässä keikkuen.

 

dsc_02502

 

Perinteiset possukyljykset ovat ainakin meidän perheessä perinneruoka. Muistan kyljykset lapsuudesta saakka. Kyljyksistä on valmistettu vuoroin kahta eri perinteikästä versiota. Ensimmäinen (minun suosikkini) on tämä versio, jossa mukana on suurustettu, paksumpi kastike. Toisessa versiossa, joka sekin on varsin herkullinen ja veden kielelle nostattava, on sen sijaan suurustamaton liemi kyljysten kaverina. Pitkään haudutetut kyljykset ovat suussa sulavan hyvää ruokaa ja valmiista kyljyksistä liha tippuu luista jo ennen kuin kyljystä on edes kerennyt alkaa tavoittelemaan haarukalla suuhunsa lautaselta.

 

Perinteiset possukyljykset

 

 • Possun kyljyksiä
 • 1-2 sipulia
 • 1 litra vettä
 • 2 lihaliemikuutiota
 • suolaa
 • mustapippuria
 • valkopippuria
 • paprikajauhetta
 • sitruunapippuria
 • sinappia
 • noin 3 rkl vehnäjauhoja

 

Tee kyljysten reunaa kiertävään rasvaan viillot, koska muuten kyljyksistä tulee kypsyessään kuppeja. Tee maustetahna sinapista, valkopippurista, sitruunapippurista, mustapippurista, paprikajauheesta sekä pienestä tilkasta öljyä. Hiero maustetahna kyljysten pintaan molemmin puolin. Paista kyljykset pannulla siten, että pinta saa kauniin ruskean värin. Lado ruskistetut kyljykset uunipataan. Kuullota pannulla kuoritut ja lohkotut sipulit ja lisää ne myös pataan kyljysten sekaan. Lopuksi pannulla tehdään kyljyksille vielä kastike. Laita pannulle vettä, lihaliemikuutiot ja mausta suolalla ja mustapippurilla sekä nokareella sinappia. Suurusta kastike vehnäjauhoilla ja kun kastike on paksuuntunut sopivasti, kaada se pataan kyljysten päälle. Anna kyljysten hautua padassa kannen alla 200 asteisessa uunissa 1,5 tuntia ja sen jälkeen pudota uunin lämpötila 150 asteeseen ja anna olla vielä toiset 1,5 tuntia. Tarjoa kyljykset vaikkapa persiljalla maustetun muusin sekä juuresraasteen kera.

 

dsc_02491

Hyvää ruokahalua!

2 Replies to “Perinteiset possukyljykset”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: