Laskiaisherkut

Laskiaiseen kuuluu tietysti perinteiset laskiaispullat ja niillä saa herkutella luvan kanssa. Mediassa virkoaa laskiaisen lähestyessä jokavuotinen keskustelu; mantelimassalla vai hillolla? Hillolla! Se on minun mielipiteeni. Vaikkakin alkujaanhan laskiaispullaan eivät ole hillot ja kermavaahdot todellakaan kuuluneet, sillä 1700-luvulla varakkaissa taloissa tarjoiltiin suuria vehnäpullia, joiden sisus oli koverrettu ja pulla oli täytetty mantelimassalla. Lisäksi pulla tarjoiltiin lämpimässä maidossa, joka oli maustettu vaniljalla. Kermavaahto ja hillot löysivät tiensä laskiaispullan täytteeksi vasta 1900-luvun sotien jälkeen. Silti, vaikka mantelimassa olisikin se aito ja alkuperäinen, niin minä liputan hillon ja kermavaahdon perään. Mitäs mieltä sinä olet?

 

dsc_02711

 

Laskiaistiistain kunniaksi laskiaispullat pääsivät jo aamupalapöytään. Larin myöhäisen työvuoron ansiosta saatiin siispä nauttia kunnon aamupala koko perheen voimin. Aamupalapöytään nostettiin puurot, jugurtit ja leivät sekä laskiaispullat. Jos ei näillä kaloreilla lähde päivä käyntiin, niin ei sitten millään!

 

dsc_02801

 

Herkuttelun vastapainoksi tälle päivälle olikin hyvä idea päivälliseksi loihtia falafel-pitat. Kasvisruoka toi hyvää tasapainoa sille, että viimeisten parin päivän aikana on vedetty aika monta laskiaispullaa jo naamariin. Koska Larilla tosiaan oli niin myöhäinen työvuoro ja päivällisen ääreen päästiin vasta hieman ennen kahdeksaa illalla, oikaistiin ostamalla valmiit pitat sekä pakastefalafelit, mutta falafeleille ja kasviksille pitan väliin valmistettiin itse tsatsiki. Falafelpyöryköiden sekä tsatsikin lisäksi pitojen väliin laitettiin salaattia, kurkkua, paprikaa, suolakurkkua, fetapaloja sekä itse kuivattuja tomaatteja ja loraus itsetehtyä salaatinkastiketta. Palataan kuivattujen tomaattien pariin ihan lähiaikoina toisessa postauksessa ja vinkkejä itsetehtyyn salaatinkastikkeeseen löydät aiemmasta postauksestani täältä.

 

dsc_02831

 

Maailman paras tsatsiki syntyy ihka-aidolla kreikkalaisten ohjeella, joka kotiutui Suomeen meidän mukanamme, kun muutama vuosi sitten Bodrumin matkallamme kävimme pyörähtämässä myös päivän verran Kreikassa Kosin saarella. Vaikka päivä on lyhyt aika tutustua mihinkään maailman kolkkaan, niin matkamuistoksi saimme haalittua mukaamme kuitenkin veden kielelle nostattaneiden kreikkalaisherkkujen eli kreikkalaisten tsatsikin ja moussakan reseptit ja tässäpä jakoon tuo ensimmäisen herkun ohje.

 

Kreikkalainen tsatsiki

 

  • Noin 2dl paksua, rasvaista jogurttia
  • 1 kurkku
  • 3-6 valkosipulin kynttä
  • 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
  • pieni tilkka valkoviinietikkaa
  • suolaa
  • hyppysellinen mustapippuria
  • tuoretta tilliä
  • koristeeksi pari oliivia

 

Kreikkalaiset käyttävät tsatsikiinsa varmasti kreikkalaista jogurttia, mutta meillä oli käytössä turkkilainen jogurtti, joka toimii aivan yhtä hyvin. Tsatsikiin ei kannata valita mitään vähärasvaista kevytversiota jogurtista, koska ne vain valitettavasti ovat liian vetisiä tsatsikiin ja maku jää vaisuksi ja valjuksi ja koostumus löysäksi. Aloita raastamalla kurkku raastimella. Purista käsissäsi kurkusta kaikki neste pois, minkä vain saat irtoamaan raasteesta. Jätä kurkkuraaste siivilään vielä hetkeksi valumaan ja nesteen irtoamista voit tehostaa ripauttamalla kurkkuraasteen päälle hieman suolaa nestettä irrottamaan. Pilko valkosipuli aivan hienoksi tai käytä puserrinta. Riippuen valkosipulin kynsien koosta laita joko kolme isoa kynttä tai jos kynnet ovat hyvin pieniä niin jopa kuusi kynttä tsatsikiin. Sekoita kulhossa jogurtti, kurkkuraaste, silputtu valkosipuli, oliiviöljy, pienen pieni loraus (ehkä ½ tl) valkoviinietikkaa, hyppysellinen suolaa, ripaus rouhittua mustapippuria, sekä tukko silputtua tilliä huolellisesti sekaisin. Meillä ei ollut tuoretta tilliä tällä kertaa, mutta kuivattukin tilli ajaa asiansa oikein hyvin. Tarkista maku ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Tsatsikin voi halutessaan koristella muutamalla oliivilla.

 

dsc_02821

One Reply to “Laskiaisherkut”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: