Unelmia toteuttamassa: kaksi lomatoivetta toteutunee tänä vuonna

Kuva: Photo credit: ezhikoff via Foter.com / CC BY-SA

 

Muistattekos, kun viime kesänä kerroin polttavasta matkakuumeestani ja listailin mielenkiintoisia matkakohteita ympäri maailman, joissa olisi ihana päästä käymään. Jotkin paikoista olivat jo ennestään tuttuja ja niihin tahtoisin päästä uudelleen, mutta yhtälailla moni paikka oli vielä osaltani koskematon ja valloittamatta. Tajusin vastikään, että tänä vuonna tuolta samaiselta listalta toteutuu kaksi unelmaani. Toinen on matka Kroatiaan ja tuohon matkaan liittyy itseasiassa myös toisen unelmani toteutuminen, nimittäin hieman pidempi oleskelu ulkomailla. Toinen toteutuva unelma on matka Kolmårdeniin Ruotsiin. Kolmårdenissa olen lapsena käynyt kummieni ja veljeni kanssa ja visiitistä on jäänyt ihanat muistot. Vuosia olen haikaillut pääseväni uudestaan tuohon ihanaan eläintarhaan, jossa parinkymmenen vuoden aikana on tapahtunut varmasti hurjasti muutoksia. Parhaiten mieleeni on painunut jännittävä kierros eläinpuiston safarilla, jossa aikanaan mutkiteltiin safarin läpi hiekkateitä omalla autolla ajaen. Tätä nykyä safarille ei ole enää asiaa autolla, vaan safarin yllä kulkee gondolihissi, josta avautuu näkymät safarin ylle ja villieläimet tepsuttelevat alapuolella. Meille toden totta avautuikin tänä keväänä mahdollisuus pidennetylle viikonloppumatkalle Ruotsiin aivan kesän korvalla toukokuussa, emmekä taatusti jättäisi tilaisuutta käyttämättä hyväksemme. Ruotsin matka on siis varattu!

 

Viimeisten vuosien aikana on tuntunut kuin unelmat toisensa perään olisivat vain toteutuneet, vaikka onhan sitä toki väliin vastoinkäymisiäkin mahtunut, kenelläpä ei olisi. Meillä oli (ainakin meidän omasta mielestämme tietysti) maailman ihanimmat häät, joiden lämpimän tunnelman ja ilon täyteiset hetket muistan kuin eilisen. Häät olivat viimeistä piirtoa myöten hääparinsa eli meidän näköiset, mikä oli tietysti tarkoituskin. Häiden jälkeen olemme matkustaneet moniin mielenkiintoisiin matkakohteisiin ja kruunun jalokivenä loistaa häämatkamme Meksikoon. Saimme myös terveen, maailman suloisimman esikoistyttäremme ja vauvavuoden nautittuamme vain kotoisasta perhe-elämästä pääsemme tänä vuonna taas pakkaamaan matkakimpsut ja -kampsut useampaankin kertaan kapsäkkeihin ja suuntaamaan nokkamme kohti seikkailuja.

Kuva: Photo credit: ✿ indecisive via Foter.com / CC BY-NC-ND

 

Välillä mietin, olenko ansainnut kaiken tämän onnen? Mietin, että eikö siitä pitäisi maksaa kovempi hinta? Onko minulla oikeus tällaiseen ilotteluun, kun olen jo saanut paljon toteutuneita unelmia viime vuosien aikana? Eikö välillä pitäisi olla välivuosia? Eikö onni pitäisi repiä kynsin selkänahasta niin, että kyyneleet kirpoavat silmänurkkiin ja hikipisarat nousevat otsalle? Sitten palaan järkiini ja kysyn itseltäni: ”Mitä hittoa sinä horiset?”. Niin… Miksi ihmeessä onni pitäisi jotenkin erityisen kovalla työllä ansaita? Kuka niin on määrännyt, että vain pohjamutia myöten ryömimällä on oikeus ajoittain nostaa päänsä aurinkoon ja hymyillä hetki ja sitten pitäisi äkkiä painua takaisin sinne pohjamutiin ja hautautua sinne, kunnes taas on kärvistellyt tarpeeksi? Miksi ei saisi nauttia elämästään ja toteuttaa unelmiaan aina kun siihen on mahdollisuus?

Kuva: Photo credit: Foter.com

 

Meille suomalaisille markkinoidaan tuotteet ja palvelutkin sillä mentaliteetilla, että olet kauneuden arvoinen, olet tauon tarpeessa ja olet ansainnut loma-matkan. Meille jästipäille ja pohjolan karun elämän koulimille juroille suomalaisille siis pitää uskotella mainoksissakin, että ansaitsemme elämiimme hyviä asioita, onnellisuutta, taukoja, hemmotteluhetkiä, irtiottoja arjesta, turhamaisuutta ja kaikkia niitä asioita, joista nautinnollinen elämä koostuu. Meille mainoksillakin koitetaan takoa kaaliin ja vääntää rautalangasta, että olonsa saa tuntea hyväksi eikä sitä tarvitse hävetä. Suomalaiseen ajatusmaailmaan kuuluu onnen kätkeminen ja elämän rankkuudesta valittaminen. Hyvinvoivat ja onnelliset ihmiset koetaan helposti jopa ärsyttäviksi. Itsekin huomaan monesti ajattelevani, että teen asioita sitten aikanaan hamassa tulevaisuudessa eläkkeellä, kun tästä on ensin elämässä hoidettu ja suoritettu alta pois ruuhkavuodet ja pakolliset työvuodet. Suomalainen mentaliteetti on äärimmäisen suorituskeskeinen, jossa uupumista ei sallita eikä nautinnolle jätetä tilaa omassa elämässä eikä sitä oikein sallita naapurillekaan.

 

Itselleni ja omalle perheelleni haluan kuitenkin koulia erilaisen elämänasenteen. Sellaisen, jossa ensinnäkin saa sanoa, että nyt en jaksa. Joskus kerääntyneitä taakkoja pitää keventää ja uupumistakin ennaltaehkäisee se, kun asiat voi tuoda esille häpeilemättä. Toinen asia, joka kuuluu perheelleni iskostamaani elämänasenteeseen on, että elämästä saa ja pitää nauttia resurssien mukaan. Tyhjästä on tietysti paha nyhjäistä, kuten sanontakin sanoo, mutta elämässä pitää voida kulkea määrätietoisesti omia unelmiaan kohti. Oli se sitten jokin toiveammatti, lomamatka, hyvästä ruuasta nauttiminen, jokin harrastus tai mitä kukin sitten pitääkään oman hyvän elämänsä mittarina, niin näiden unelmien toteuttamista pitää tukea eikä polkea maahan ja nauraa päälle, ettet kuitenkaan onnistu. Sellaisia unelmavarkaita ei tähän perheeseen mahdu. Niinpä meilläkin unelmia kirjoitetaan ylös listoiksi, niiden toteuttamiseksi tehdään määrätietoisia suunnitelmia, kustannukset lasketaan paperille muistiin ja sitten mietitään, miten unelman toteutumiseen vaadittava summa säästetään kasaan ja mitä muita ponnisteluja unelman toteuttaminen vaatii ja lopulta voidaankin merkitä jo kalenteriin päivämäärä, kun unelma, jonka eteen on hartaasti tehty töitä, tulee toteutumaan.

 

Kun unelmien eteen tekee määrätietoisesti töitä niin äkkiä huomaa, että jopa hoitovapaalla ollessa säästäminen on mahdollista ja unelmia toteutuu. Minun yksi motoistani voisikin olla: ”tehdään todeksi unelmat yksi kerrallaan”. Joka tapauksessa hiljennän siis sen negatiivisen unelmavarkaan äänen olkapäälläni, joka kuiskii niitä turhanpäiväisiä mätiä ajatuksia mieleeni, etten muka olisi unelmieni arvoinen tai etten ole ansainnut unelmieni toteutumista ja annan itselleni luvan nauttia elämästäni myös tänä vuonna eikä vasta eläkkeellä ja itse asiassa saan nauttia elämästäni jokaisena vuonna siinä välissäkin ja tehdä töitä perheeni unelmien toteuttamiseksi. Tuleville vuosillekin on niin paljon unelmia, joita mieleni jo kutkuttelisi päästä suunnittelemaan ja sormet syyhyäisivät jo päästä toteuttamaan. Minkä unelmasi sinä ajattelit toteuttaa seuraavaksi?

Kuva: Photo credit: Altamar via Foter.com / CC BY-NC-SA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: