Vuosi lasketusta ajasta

Toden totta vuosi lasketusta ajasta on jo ehtinyt kulumaan! Uskomatonta, miten aika on rientänyt. Vuosi sitten tänä samaisena päivänä pohdiskelin sitä, millainen vauva meille syntyy. Tiesimme jo, että horoskooppimerkiltään esikoisemme tulisi olemaan oinas. Tänä päivänä voin sanoa jo kokemuksen syvällä rintaäänellä, että oinaan me todella saimmekin. Ihanan, rakkaan jukuripään, joka pursuaa iloa, energiaa ja uteliaisuutta. Oinaan elkein neitokainen myös haastaa meitä vanhempiaan päivittäin. Silmissä on ovela katse, jolla tuo prinsessa kietoo meidät vanhempansa pikkurillinsä ympärille kuin sanoen katseellaan ”Et mahda mun charmille mitään” samalla, kun suurieleisesti heittelee mainoslehtiset lehtikorista lattialle, kengät kenkätelineestä ympäriinsä ja tyhjentää eteisen lipaston laatikoista pipot ja lapaset levälleen kuin suuri, boheemi taiteilija ikään roiskii värejä taulunsa kanvaasille.

Astronomian lisäksi laskettuna päivänä pohditutti tietysti moni syntymään ja lapsen saamiseen liittyvä paradoksi. Tuo aika todella on ehkä elämän yksi paradoksaalisimmista hetkistä, kun odottaa kahden tulemista kolmeksi aivan synnytyksen kynnyksellä. Mielessä tuli pyöriteltyä kaikenlaista lapsensaamiseen liittyvästä kauhunsekaisesta paniikista hurjaan sydäntä riipivään vauvan kaipuuseen. Miten samaan aikaan voikin olla pelosta kalpeana, kun miettii, mihin olenkaan tullut tällä kertaa itseni sotkeneeksi, sillä tuleva elämänmuutos ja valtava vastuu, jota ei voisi paeta, saa molekyylit korvien välissä aivan sekaisin ja juoksemaan ristiin rastiin ja toisaalta mielen valtaa hartaus ja hiljaisuus, joka pistää kehon valmistautumaan synnytykseen ja asettumaan aloilleen odottelemaan kaikessa varmuudessa ja viisaudessa uuden elämän alkua ja yhden pienen ihmeen tapahtumista. Samaan aikaan mielen valtaa siis kaaos ja harmonia.

Vuosi sitten mieli oli ennen kaikkea malttamaton ja odottavainen, nyt se on haikea ja ylpeä, kun vauvavuosi vetelee viimeisiään ja lapseni lähestyy 1-vuotissyntymäpäiväänsä. Kirjoittaessani tätä tekstiä Alisalla on isä-tytäraikaa, kun tuo hulvaton parivaljakko on kylvyssä ja suihkussa. Veden pärskyttelyn ohessa kylpyhuoneesta kuuluu riemunkirjavia kiljahduksia ja pienen tytön sydämellistä kikatusta. Alisa on hiljattain oppinut kylvyssä leikkimään kylpyleluilla, jotka voi täyttää vedellä ja sitten niillä voi ruiskuttaa vesisuihkuja. Alisan mielestä parasta on ampua vesisuihkulla itseään silmään ja sitä seuraa aina hellyttävä lapsen hekotus. Parhaat leikit kylpyhuoneen ulkopuolella ovat sitten jahtausleikit äidin ja isin kanssa ja pallonheitto Nalalle. Alisa on oppinut heittämään itse Nalalle palloa ja pienestä tytöstä on hurjan hauskaa, kun koira nappaa suuhunsa innokkaasti pallon, joka Alisan kädestä on lennähtänyt. Kodissamme keittiötä ja olohuonetta erottaa parin metrin väliseinä, jonka pääsee kiertämään ympäri. Olemme kontaten menneet Alisaa karkuun kiertäen väliseinää ympäri ja Alisasta on ollut hulvatonta jahdata perässä. Nyt tosin tuo pieni konttaaja onkin älynnyt, että vaihtamalla suuntaa tullaankin puolen kierroksen jälkeen väistämättä nokatusten. Ja sekös Alisan saa innostumaan, kun hän on vanhempiaan ovelampi. Ei auta itse vaihtaa suuntaa sillä niin tekee Alisakin saman tien ja taas tullaan vastakkain. Tunnen suunnatonta ylpeyttä koko perheestäni, sillä vuodessa kauhun sekaisista vastuunpelkopaniikeista on tultu pitkä matka tähän päivään, jolloin tyttäreni oppii joka päivä uutta, kiinnostuu ympäristöstään, on hurjan fiksu ja tutkii maailmaa loppumattomalla innolla (tai loppuu se into illalla kello yhdeksän, mutta palaa taas oinaan roihuavana palona heti seuraavana aamuna kello seitsemän) ja myös me vanhemmat olemme kasvaneet henkisesti, ottaneet isoja harppauksia vanhemmuudessamme ja onnistuneet ihan ylävitosen arvoisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: