Leskenlehtiä tienposkessa

Kevät! Miten ihanaa onkaan nähdä pitkän talven jälkeen luonnon heräävän eloon. Ensimmäisenä keväästä kertoo lumoava valo, jota tuntuu riittävän loputtomasti kaamoksen jälkeen ja valo pistää väkisinkin siristelemään pimeyteen tottuneiden silmien aristellessa äkkinäistä kirkkautta. Keväästä kertovat myös hiljalleen leudommiksi muuttuvat tuulet, jotka eivät enää pure poskipäihin punaisia rohtumia. Kevään vakiomerkkeihin kuuluu myös joutsenten paluumuutto. Joutsenet palaavat heti, kun järvestä löytyy edes pieni sula läntti, jossa virtaavan veden vaikutuksesta jokien suistoalueilta jäät lähtevät varhain. Lari on jo täälläkin päin nähnyt monta joutsenta kevään aikana, mutta minä en ole onnistunut näkemään vielä vilaustakaan joutsenista, vaikka ne ovat jo pari viikkoa sitten näillekin leveysasteille palanneet.

Aivan alkukeväästä luonto ei kuitenkaan ole kerennyt vielä kukkeimmilleen, vaan on itse asiassa aika säälittävän ja runnellun näköinen. Lumikasat sulaessaan saavat tumman harmaan hunnun, kun katupöly ja sateiden liikkeelle pistämät kurat värjäävät jäljellä olevien lumipeitteiden pinnat eikä puhtaan valkeista kinoksista ole enää tietoakaan. Kadut, ojat ja pientareet ovat ruskeanharmaita, koska ne ovat täynnä hiekoitushiekkaa talven jäljiltä. Teitä ei ole ennätetty putsaamaan ja ruohikko tienposkessa ei ole vielä herännyt vihertämään ja kaunistamaan maisemaa. Ensimmäinen merkki kohta maiseman valloittavasta vehreydestä ovat leskenlehdet ja ensimmäisen tuollaisen pienen keltaisen kukkasen bongasin torstaina lenkillä. Itse asiassa ensimmäisen bongattuani niitä tupsahtelikin eteen kuin sieniä sateella ja lenkillä tuli nähtyä useampia ruskeasta heinikosta esiin työntyviä, aurinkoa kohti kurkottelevia leskenlehtiä. Kevät siis on taas nytkähtänyt pienen sykäyksen eteenpäin kohti kesää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: