Ensimmäisiä tunnelmia isyyslomalta

Alisalla ja Larilla yhteistä aikaa kotona Larin isyysloman merkeissä on nyt takana 1 ½ viikkoa. Kaksikko tuntuu viihtyvän keskenään valtavan hyvin ja kuten etukäteen ounastelinkin, niin eipä heillä mitään hätää kotona ole minun ollessa töissä. Kaikki sujuu niin kuin pitääkin ja pakko tunnustaa, että se suunnittelemani tehtävälistakin jäi Larille kirjoittamatta. Eipä hän sillä mitään olisi tehnytkään ja listan funktio olisi ollutkin ainoastaan rauhoitella minun mieltäni. Töiden alkaessa painotin kuitenkin sanallisesti Alisan päivärytmin tärkeyttä ja hoin kuin jumiin jäänyt cd moneen kertaan läpi ruoka-ajat, päiväunikäytännöt ja pottailuohjeet. Eli siis aivan vihellellen en töihin voinut lähteä, vaikka orjallisesta listasta päätinkin luopua.

Alisa sopeutui töihin paluuseeni hyvin, kuten aavistelinkin. Ensimmäisen työpäiväni iltana oli ehkä pientä mielenosoituksellista kiukkua havaittavissa, mutta muuten minkäänlaista reagointia en ole pistänyt merkille eikä ole Larikaan päivien aikana, kun on kahdestaan Alisan kanssa kotosalla. Hyvä niin. Tämä muutos oli siis ehdottomasti vaikeinta minulle äitinä. Minä kärsin ikävästä, eroahdistuksesta ja kytevistä paniikkioireista ja niin sen kuuluu mennäkin. Mitä vähemmän lapsi joutuu tilanteiden muutoksista kärsimään, niin sen parempi.

Jo tämän puolentoista viikon kokemuksen perusteella voin kyllä ehdottomasti todeta, että jokaisen isän pitäisi viettää edes hetki aikaa kotona lasta hoitaen. Jokaisen isän pitäisi kokea arki pienen lapsen kanssa ja päästä osalliseksi siitä ilman, että lapsen äiti on jatkuvasti neuvomassa, ratkaisemassa ongelmatilanteita ja päsmäröimässä. Isän ja lapsen yhteinen kahdenkeskeinen aika ja nimenomaan se tavallinen arki tekee ihmeitä tuolle lapsen ja vanhemman väliselle suhteelle. Kun äiti ei ole jatkuvasti paikalla, oppii lapsi ihan eri tavalla turvautumaan myös isäänsä. On vain lapsen etu, että äitisuhteen lisäksi myös suhde isään on vahva. Alisankin kasvaessa olen huomannut monesti hetkiä, vaiheita ja kausia, kun Alisa on jopa hieman syrjinyt isäänsä. Toisinaan lohduttajaksi, syöttäjäksi ja nukuttajaksi on kelvannut vain äiti. Isän läsnäolo on voinut saada mielipahan jopa moninkertaistumaan. Äitiin leimautuminen on lapsen eri kehitysvaiheissa aivan normaalia. Kuitenkin minun mielestäni arjessa pitäisi tukea tietoisesti myös lapsen isäsuhteen kehitystä. Meillä alusta saakka on ollut säännöllisesti isä-tytäraikaa, jolloin minä en ole ollut edes paikalla. Esimerkiksi Alisan kylpyhetket viikoittain ovat olleet tällaista aikaa. Äiti on häädetty kylppäristä ja tuon puolituntisen isä ja tytär ovat saaneet viettää kaikessa rauhassa ilman läsnäoloani. Nyt  myös tämä aika, jonka Lari viettää kotona Alisan kanssa, on ehdottomasti myös sitä aikaa, kun isän ja tyttären välinen suhde saa kehittyä vahvemmaksi ja lujittua. Alisalle se on vain rikkaus, että elämässä on useita tärkeitä suhteita turvallisiin aikuisiin.

Puoleentoista viikkoon on jo mahtunut monet ulkoilut ja yhtenä päivänä Alisa oli päässyt tutustumaan hiekkalaatikkoleikkeihinkin, vaikka vielä tuo taapero ei hiekkakakkujen päälle paljon ymmärräkään. Alisa kävi Larin kanssa ensimmäisen kerran hammaslääkärissä viime viikolla, kun oli 1-vuotistarkastuksen aika. Hammaslääkärikäyntikin oli mennyt tosi hienosti ja Alisa oli saanut valita kiitokseksi pienen lelun. Eri vaihtoehtojen joukosta Alisa oli valinnut pienen, ruskean gorillan. Lari on nauttinut isyyslomastaan ja silmin nähden tykkää viettää Alisan kanssa aikaa ja päästä syvemmälle pikkulapsielämän syövereihin ja saloihin. Silti luulen, että Larin saattoi yllättää lapsenhoidon intensiivisyys, sataprosenttisen jatkuvan läsnäolon henkinen väsyttävyys, kotitöiden loppumattomuus ja se, että kuinka moneen kertaan kodin saakaan järjestellä sen kahdeksantuntisen työpäivän aikana.

Minusta on ihanaa saada työpäivän aikana kuvia puhelimeeni Alisan ja Larin touhuista kotona. Tässä postauksessa olevat kuvat ovat juurikin niitä, jotka ovat kilahdelleet yksitellen viestiboksiini kuluneen puolentoista viikon aikana.

One Reply to “Ensimmäisiä tunnelmia isyyslomalta”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: