Aurinkosuojavoide taaperolle

Minulla alkoi tänään niin sanottu kesäloma eli toinen hoitovapaajaksoni, joka kestää syksyyn. Niinpä alkavissa kesälomafiiliksissä olikin hyvä hetki syventyä miettimään aurinkoa ja auringolta suojautumista, vaikka viime päivien säät eivät olekaan antaneet syytä panikoida ihon palamisen vuoksi. Kun kesään valmistautuu pienen lapsen kanssa, tulee väistämättäkin nokatusten auringolta suojautumisen kanssa. Pienen lapsen iho on herkkä ja aurinkoon tottumaton, mutta monet suositukset kehottavat välttämään aurinkosuojavoiteita alle kolme- tai kaksivuotiailla lapsilla. Järkevää ei kuitenkaan ole jättää ketään, edes ja etenkään, pieniä lapsia suojaamatta auringolta, sillä UVA- ja UVB-säteily vahingoittavat ihoa ja altistavat ihosyövälle.

 

Suositusten mukaan paras suojautumiskeino on tietenkin pysyä poissa suorasta auringonvalosta ja suosia pihalla varjoisia alueita ja oleskella aurinkovarjojen alla. Pienen lapsen kanssa tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista. Meidän pieni, yksivuotias taaperomme ainakin on todella innokas ja vikkelä liikkuja ja lapselle olisi lähinnä kidutusta pysyä aloillaan varjoissa. Ulkoilmasta pitää saada nauttia myös lapsena, vaikka aurinko paistaisikin. Kesällä me tulemme kaiken lisäksi viettämään kaksi kuukautta Adrianmeren auringon alla, lämmössä ja paisteessa. Elohopea voi kuumimpina päivinä Kroatiassa kohota jopa 40 asteeseen, joten lapsen herkän ihon suojaaminen lyhyidenkin auringossa vietettyjen hetkien ajaksi on sanoinkuvaamattoman tärkeää. Ensisijaisesti meillä on tarkoituksena suojata ihoa asianmukaisin vaattein. Muun muassa rannalle Alisalla on pitkähihainen ja -lahkeinen uv-uimapuku sekä uv-hattu, joka suojaa myös niskaa palamiselta. Vaatteistakin huolimatta paljaaksi jää kuitenkin ihoalueita, jotka auringolle altistuvat ja Alisa käyttää kesän lämmössä varmasti myös paljon mekkoja, hameita ja t-paitoja, mitkä paljastavat käsivarret ja sääret. Myös kasvot tarvitsevat aurinkosuojaa. Niinpä otinkin asiakseni ennen helleaaltojen saapumista (kyllä, uskon helteiden saapuvan vielä Suomeenkin ja saamme lämpimän, aurinkoisen kesän) ja Kroatian matkaamme selvittää pienelle lapselle turvallisen aurinkosuojavoiteen.

Aurinkosuojavoiteen valitseminen lapselle ei olekaan sitten ihan yksinkertainen juttu. Oikean tuotteen valitseminen aiheuttaa samanlaista päänvaivaa kuin lapsen ensimmäisen hammastahnan valitseminen. Alle kolmevuotiaille lapsille ei suositella lainkaan aurinkosuojavoiteita, jotka sisältävät kemiallisia suotimia. Kemiallisissa suojavoiteissa on hormonaalisesti aktiivisia ainesosia, joiden on erinäisissä tutkimuksissa arveltu aiheuttavan pienille lapsille haittaa. Hormonaaliset aineet voivat vaikuttaa lapsen puberteetin ajoitukseen, sukupuolielinten kehitykseen, syöpäalttiuteen sekä hedelmällisyyteen. Kerta kemialliset suojavoiteet ovat poissa laskuista, jäävät jäljelle fysikaaliset suojavoiteet, jotka ovat jo huomattavasti turvallisempia aivan pienillekin lapsille. Fysikaaliset suotimet sisältävät sinkki- ja titaanioksidia, mikä kaikessa yksinkertaisuudessaan heijastaa iholle tulevaa säteilyä poispäin. Sinkki- ja titaanioksidi ovat kuitenkin nanopartikkeleita, joiden on joissakin tutkimuksissa epäilty joutuvan verenkiertoon ihon kautta imeytyessään. Toisaalta Nanoderm-projektin tulokset vuodelta 2007 osoittavat, että nanopartikkelit eivät päädy verenkiertoon terveen ihokerroksen läpi. Haavat sen sijaan edelleen aiheuttavat riskin. Markkinoilta löytyy oikeastaan kolmenlaisia aurinkosuojavoiteita; sellaisia, jotka sisältävät kemiallisia suotimia, sellaisia, jotka sisältävät fysikaalisia suotimia ja sitten on vielä sellaisia, jotka sisältävät molempia. Monet lapsille suunnatuista aurinkovoiteista ovat sellaisia, joissa on molempia suotimia ja nämä eivät siis automaattisesti sovi aivan pienimmille lapsille. Näistä syistä siispä oikean aurinkosuojavoiteen valitseminen perheen pienimmille on tärkeää ja siihen kannattaa uhrata hetki aikaa, vaivaa ja viitseliäisyyttä.

 

Me päädyimme kaikkien pohdintojemme jälkeen Biosoliksen vegaaniin luonnonkosmetiikkatuotteeseen eli *Biosolis Kids Face & Body Sun Milk SPF50+ aurinkoemulsioon. Kyseinen aurinkosuojavoide sisältää vain luonnollisia mineraalifilttereitä (fysikaaliset suotimet) ja suojaa tehokkaasti sekä UVA- että UVB-säteiltä. Tuote ei sisällä myöskään nanopartikkeleita, jotka ovat olleet ongelmallisia nimenomaan fysikaalisia suotimia sisältävissä aurinkovoiteissa. Lisäksi tämä aurinkovoide sisältää luomutuotettua Aloe Veraa ja monia muita kasviöljyjä, jotka hoitavat ja kosteuttavat ihoa. Kaiken muun hyvän lisäksi tuotteessa on korkea SPF-kerroin (Sun Protection Factor) eli suomennettuna SK-merkintä. SPF kertoo kuinka kauan UVB-säteiltä kestää läpäistä iho aurinkosuojaa käytettäessä verrattuna aikaan, jos aurinkosuojaa ei käytettäisi lainkaan. Aina kannattaa siis tarkistaa, että tuotteessa on myös UVA-merkintä, jotta tuote suojaa molemmilta haitallisilta UV-säteiltä. Biosoliksesta löytyy suoja myös UVA:ta vastaan. Toki suojakerroin antaa vain hieman käsitystä suojan vahvuudesta, sillä todellisuudessa suojaavuus elää ja muuttuu jatkuvasti. Aurinkosuojaa kuluttaa vaatteiden, pyyhkeen ja hiekan hankaus, uiminen, hikoilu ja myös se, kuinka tasaisesti ja paksulti tuotetta iholle on levitetty. Aurinkorasvaa tuleekin siis lisätä säännöllisesti iholle. Fysikaalisten suotimien etu on kuitenkin se, että aurinkosuoja alkaa siitä hetkestä, kun tuote levitetään iholle toisin kuin kemiallisten suotimien, jotka tulee levittää iholle hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista, jotta voide ennättää imeytyä ihoon.

Googlasin toki myös ihmisten kokemuksia etukäteen tästä Biosoliksen aurinkovoiteesta ja ilokseni huomasin kommentteja siitä, että tämä aurinkovoide ei jätä ihoa muumimaisen kalpeaksi, vaan levittyy tasaisesti, vaikka suojausteho perustuukin nimenomaan fysikaalisiin suotimiin. Näiden aurinkorasvojen ongelma kun on nimenomaan ollut se, että ne saavat käyttäjänsä näyttämään kalkkilaivan kapteenilta ja tekevät iholle kalpean kalvon. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla ongelmana tässä Biosoliksen tuotteessa. Kun tuote pääsee meilläkin kunnolla testiin ja kesän myötä karttuu käyttökokemuksia ja mielipiteitä tästä aurinkovoiteesta, niin koitan muistaa kertoa kokemuksistamme myös täällä blogissa. Toisaalta jos mitään ei kuulu, niin onhan sekin varsin perisuomalainen kannanotto siihen, että kaikki on sujunut hyvin ja valitettavaa ei ainakaan ole löytynyt. Pysytään kuulolla!

 

*sisältää mainoslinkin

6 Replies to “Aurinkosuojavoide taaperolle”

  1. Päivitysilmoitus: Uikkari testissä – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: