Laineilla laivaillen ja muutama reissuvinkki lapsen kanssa matkustamiseen

DSC_0530[1]
Laivan lastausta ja lähtöä katseltiin aurinkoisessa säässä kannella.

DSC_0549[1]
Pelleilyä ruokailua odotellessa 🙂
DSC_0908[1]
Pelikoneesta metsästettiin keskittyneinä ja vakavin ilmein Paavo Pesusieni pehmoa, mutta jäi palkinto saamatta ja masiina vain söi meidän killingit.
Ruotsin maalle matkasimme omalla autolla ja Pohjanlahden suuaukon ylitimme risteillen Viking Linen laivalla. Reissu oli meille hyvä ensiharjoitus ulkomailla matkailusta kesän Kroatian reissua ajatellen. Risteilyiltä minä odotan ehdottomasti eniten aina ruokaa. Jos varaan risteilyn niin samalla ostoskoriin tulee jo valmiiksi napattua myös illallisbuffet sekä meriaamiainen, sillä laivallehan ei lähdetä nälkää näkemään. Näin toimimme myös tällä kertaa ja ruokailut varattiin tietysti myös Alisalle. Alisan kanssa ruokailut sujuivatkin varsin hyvin, vaikka sottaista puuhaahan se reilun vuoden ikäisen taaperon kanssa on. Ruokaa on enemmän pöydällä, ruokalapun taskussa, syöttötuolissa ja lattialla kuin suussa. Sotkuista huolimatta buffetruoka maistuu myös lapselle ja ainakin on vaihtoehtoja mistä valita. Alisallekin löytyi jos jonkinlaista herkkua mikä tuntui maistuvan, kuten pastaa, lihapullia, kalaa ja juustoja. Minä olen sitä mieltä niin omassa kuin lapsenkin ruokailussa, että vaikka kotona kiinnitetäänkin huomiota enemmän terveellisiin valintoihin ja ruokavalion monipuolisuuteen, niin reissussa se ei ole niin justiinsa. Silloin on tärkeämpää saada kupu ravittua maistuvalla ruualla, vaikka se ei aina ihan sitä terveellisintä ruokaa olisikaan. Ja mitä sotkuihin tulee, niin ainakaan Viking Linella ei pistetty pahaksi lapsen sottaista ruokailutapaa, vaan meidän neiti sai ihan rauhassa sormiruokailla omaan suurpiirteiseen tapaansa ja ruokailun jälkeenhän sitten kosteuspyyhkeitä kuluikin, kun siivottiin lapsi, pöytä, tuoli ja lattia ruokailun jäljiltä. Henkilökunnalta sateli vain hymyjä itsenäisesti syömään opettelevalle lapsellemme.

DSC_0901[1]
Aamupala ❤
DSC_1179[1]
Meriaamiaisella oli nimensä mukaiset maisemat, kun aamupalaa nauttiessa sai ihastella uuteen päivään heräilevää merimaisemaa.
Ruokailun lisäksi risteilymatkamme kohokohdat olivat varmasti pallomeri ja laivakissa Ville Viking, jonka näimme sekä mennessä että tullessa. Menomatkalla Alisa meni moikkaamaan Villeä nätisti omalla vuorollaan Larin sylissä turvallisesti nököttäen, mutta sujahtikin huomaamattaan Villen syliin ja siinä oli niin kiva ja hyvä olla, että siihen Alisa olisi jäänyt istuskelemaan vaikka koko loppuillaksi. Paluumatkalla, kun Villen kanssa sai käydä valokuvattavana, Alisa ei olisikaan sitten enää millään halunnut odottaa jonossa omaa vuoroaan, kun muut lapset menivät Villen syliin ensin. Alisa rimpuili, huusi ja itki kädet ojossa Villeä kohti ja tämä yltiöpäinen Ville-fanitus aiheutti lievästi sanottuna hilpeyttä muissa kanssamatkustajissa. Kun sitten Alisan vuoro vihdoin koitti ja päästin irti rimpuilevasta lapsesta, meni hän juoksujalkaa Villen syliin suoraa päätä niin kovaa kuin pienistä jaloistaan suinkin pääsi. Kiire ja hätä loppui saman tien, kun ihana pörröinen Ville Viking nosti Alisan pehmoiseen syliinsä ja kietoi halaukseen. Muistoksi tuosta hetkestä omien napsimiemme kuvien lisäksi jäi ammattilaisen ottama laadukas kuva, joka varmastikin kehystetään Alisan huoneen seinälle.

DSC_0896[1]
Ensituttavuutta tekemässä laivakissa Villen kanssa.

DSC_0890[1]
Vihdoinkin Villen sylissä malttamattoman jonotuksen jälkeen! ❤
Pallomeressä Alisa olisi viihtynyt myös loputtomasti. Palloihin oli hauskaa heittäytyä niin mahalleen kuin selälleenkin, palloja piti heitellä ja maistella, niissä oli kiva ryömiä, kieriskellä ja sukeltaa. Kaikista hauskinta oli laskea liukumäestä suoraan pallomereen ja tehdä se uudestaan… ja uudestaan. Lopulta, kun oli pakko lähteä iltapalan kautta yöpuulle, tuli itku pitkästä ilosta, sillä Alisa ei olisi millään halunnut lähteä pallomerestä. Onneksi myös Jyväskylästä löytyy pallomeriä, niin ei sentään tuota huvitusta tarvitse odottaa seuraavaan risteilyyn saakka.

Ajattelin listailla tähän myös muutamat vinkit lapsen kanssa reissaamiseen, sillä tämä ensimmäinen ulkomaan matkamme perheenä opetti meille paljon. Palattuamme reissusta pysähdyimme kahville vielä Larin mummin luokse, joka meille ihmetteli lapsen kanssa reissaamista, sillä silloin aikanaan, kun hän oli pikkulapsiperheen äiti poikakatraansa keskellä, niin ei tuolloin 50-luvulla ollut todellakaan tapana lähteä matkalle lasten kanssa. Hänen mukaansa matkustaminen lasten kanssa oli lähes mahdotonta, koska lapsiperheitä ei huomioitu mitenkään ja ravintoloihinkaan lapset eivät olleet edes tervetulleita. Toisin se on tänä päivänä ja hyvä niin. Nykyään lapsiperheet on huomioitu todella hyvin. Niin laivan ravintoloissa kuin maissakin ravintolat ovat varanneet lapsia varten syöttötuoleja, ruokalappuja, mikroja purkkiruuan lämmitystä varten, à la carte –listalta löytyy usein lasten menu tai aikuisten annokset saa tilata puolikkaana lasta varten, monista ravintoloista löytyy lastenhoitohuoneet ja parhaimmassa tapauksessa jopa erilliset imetyshuoneet. Monissa matkakohteissa on paljon järjestettyä ohjelmaa lapsille ja ihan pienimmillekin perheenjäsenille sopivaa aktiviteettiä. Puistoja tai lasten leikkipaikkoja löytyy monin paikoin lapsille runsaasti. Lasten kanssa reissaamista on pyritty lähes tulkoon kaikkialla myös helpottamaan taloudellisesti. Lapset matkustavat monesti alennettuun hintaan. Lapsen matka saattaa maksaa esimerkiksi vain puolet aikuisen matkasta. Samoin pääsyliput monesti ovat edullisemmat lapsille kuin aikuisille. Aivan pienimmät lapset sen sijaan matkustavat jopa ilmaiseksi, kuten vaikkapa Alisan Ruotsin matka oli täysin ilmainen. Alisan laivamatka ei maksanut mitään, samoin ruokailut laivalla olivat ilmaiset. Hotelliyöt ja aamupalat Norrköpingissä Alisalle olivat myös ilmaisia ja ilman erillistä veloitusta Alisalle tarjottiin käyttöön vauvan matkasänkykin. Kolmårdenin kahden päivän pääsylipustakaan Alisan osalta ei veloitettu lantin lanttia ja Tukholmassa vieraillessamme Perhostalossa oli käynti Alisalle ilmainen. Kätevää!

DSC_0869[3]
Risteillessä kerkesimme moneen kertaan katselemaan maisemiakin ja nauttimaan auringosta ulkokannelle.

DSC_0871[1]
Hölmöläiset 🙂

Meillä ajatuksena oli, että matkalla Alisa syö ravintoloissa niin kuin mekin silloin, kun se on suinkin mahdollista. Liian vaikeaa emme kuitenkaan itsellemme asiasta aikoneet tehdä, sillä aivan kaikkea Alisakaan ei vielä voi syödä, koska suuri osa poskihampaista vielä puuttuu, joten ruuan on oltava vielä suhteellisen pehmeää ja helposti pureskeltavaa ja tokikaan Alisa ei kovin mausteista tai suolaista ruokaa voi vielä syödä. Niinpä varasimme eväitä mukaan myös matkalaukkuun ja hoitokassiin. Varasimme pari purkkia ruokaisempia soseita mukaan, jotka osoittautuivat hyväksi ratkaisuksi muun muassa Kolmårdenissa. Purkkiruualla lapsen nälän sai taltutettua nopeasti ja siististi ilman hirveää jonottamista ruokakojuihin ja hauska päivä eläinpuistossa saattoi taas jatkua, kun vatsa oli ravittu tehokkaasti. Lisäksi meillä oli mukana välipaloiksi hedelmäsoseita purkissa sekä hedelmä- ja kasvissmoothieita. Pikkunälän yllättäessä pienillä välipaloilla sai myös hyvin pientä lisäenergiaa tarjottua lapselle nopeasti ilman turhaa säätöä tai vaivaa. Iltapaloja varten pakkasimme mukaan vedenkeittimen sekä pikapuuropusseja. Näiden avulla ja puuron joukkoon hedelmäsosetta sekoittamalla sai näppärästi sekä laivalla että hotellissa Alisalle iltapalan nokan eteen ennen yöunia ilman että pitkästä päivästä väsynyttä ja rasittunutta lasta tarvitsi lähteä enää mihinkään ravintoloihin raahaamaan. Näillä ruokavinkeillä me pärjäsimme reissussa tosi hyvin. Tosin purkitettuja ruoka-aterioita olimme varanneet mukaamme hieman liian vähän ja varastoja täydennettiin Ruotsissa paikallisessa supermarketissa, mutta onneksi sieltäkin löytyy varsin laadukkaita lasten purkkiruokia, joilla matka jatkuu hymyssä suin. Ruuan lisäksi matkatavaroihin ja hoitokassiin kannattaa ehdottomasti pakata extrapakkaus kosteuspyyhkeitä, joilla näppärästi putsaa lapsen kädet ennen ruokailua ja ruokailun jälkeen siivoaa suun, kädet, ruokalapun, ravintolan pöydän ja lainassa olleen syöttötuolin sekä pyyhkäisee syöttötuolin alta lattialta suurimmat sotkut pois, jotta paikka ei näytä siltä kuin siat olisivat siinä ruokailleet vaan pöydän kehtaa vapauttaa seuraaville ruokavieraille. Kosteuspyyhkeillä siivoaa myös monta muutakin sotkua reissun aikana, joten niitä todella kannattaa pakata mukaan reilusti, sillä niitä kuluu myös yhtä reilusti. Rapatessa roiskuu vai mites sitä sanottiinkaan.

DSC_1166[2]
Paluumatkalla hytissämme oli ikkuna, joten voitte arvata kuka oli maisemista aivan innoissaan!

DSC_1183[2]
Vielä viimeinen vilkaisu satamanäkymiin laivamme ankkuroituessa laituriin ennen kuin hilpaisimme autokannelle odottelemaan kotimatkan alkua.

One Reply to “Laineilla laivaillen ja muutama reissuvinkki lapsen kanssa matkustamiseen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: