Grillikesä

Vaikka kesään on jo useampikin lämmöllään hellinyt päivä mahtunut, niin eilen vasta ensimmäistä kertaa ennätimme kattamaan päivällisen ulos ja nauttimaan grilliruuasta omalla pihalla ulkoilmaa ja grillistä nousevaa kevyttä savun tuoksua haistellen. Grilliin päätyi aika perinteistä ja helppoa grillattavaa eli ihan rehtiä, perinteistä makkaraa sekä sitruunapestomarinadissa maustuneita kanapihvejä. Lihan kaverina lautaselta paikkansa löysi myös kreikkalainen fetasalaatti sekä marinoitu kaalisalaatti. Kaalia maustettiin kevyesti etikasta, sitruunanmehusta, suolasta, pippurista sekä saksankirvelistä pyöräytetyllä maustekastikkeella. Salaatin kruunasivat vielä valkosipulikrutongit, jotka olivat erityisesti Alisan mieleen, sillä Alisa tunki krutonkeja suuhunsa posket pullolleen niin, ettei sinne oikeastaan muuta olisi sitten mahtunutkaan.

Onneksi on vielä pitkä grillauskesä edessä ja grillauksen intohimoiseen maailmaan pääsemme syventymään myös Kroatiassa, sillä jos suomalaiset rakastavat grillausta, niin kyllä muuten taitavat rakastaa kroaatitkin, missä se on viety kuulemani perusteella vielä asteen verran korkeammalle levelille. Olen kuullut, että perinteisesti kroatialaisissa ruokajuhlissa kunnon hiilloksen päälle pyörimään ja kypsymään laitetaan ihan reippaasti vaikka kokonainen eläin, josta riittää helposti syötävää koko sakille eikä varmasti jää nälkä! Omana grillausvinkkinä voisin sen sijaan kehottaa kokeilemaan kokonaisen broilerin grillausta. Tulee nimittäin aivan käsittämättömän hyvää, kun täyttää broilerin sitruunaviipaleilla, murskatulla valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä, kuten vaikkapa timjamilla ja korianterilla. Samoja makuja hyödyntäen tekee vielä öljypohjaisen marinadin, jota hieroo kanan nahkaan ja nahan alle reilusti. Broileri grillataan siten, että hiilet siirretään grillin toiselle puolelle ja kana asetellaan vastakkaiselle puolelle, jotta liha pysyy mehevänä ja kypsyy kannen alla rauhassa sisältä saakka eikä liha kuiva ja kärähdä liian kuumien hiilten päällä.

Mukavaa ja pitkää grillauskesää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: