Ranskattaren hoivaaminen – autolla ulkomaille

Perheeseemme kuuluu myös yksi lämminverinen, paljasjalkainen ranskatar eli farmari-Peugeot, jota ymmärtääkseen kannattaa varata mukaan pullo laadukasta vuosikertapunaviiniä sekä vastapaistettua, lämmintä patonkia, miehille viiksivahaa ja pukeutumiskoodina toimii kaulaan kietaistu pitkä huivi ja päälaelle hieman vinoon aseteltu baskeri. Ranskattarethan ovat vähän sellaisia hienohelmoja ja niin on myös meidän Peugeottimme henkeen ja moottoriöljyyn. Kutsumanimenä ei enempää eikä vähempää kuin vaatimaton ma chérie. Se on tyytyväinen, kun sitä paijataan, hoivataan, silitellään ja sille puhutaan nätisti. Luonnettakin löytyy, nimittäin pahantuulisia matkustajia se pukkaa ovella pepulle ja jos montusta ajaa liian kovasti tai Peugeot kaipailisi huoltoa ja huolenpitoa niin se muistuttelee siitä kyllä vaikkapa kolisuttelemalla renkaita tai niveliään mahtipontisesti niin, että voisi kuvitella hänellä olevan suurempikin hätätapaus meneillään. Meidän pieni draamakuningatar. Hauskaa jekkuilua Peugeottimme mielestä on kuukausittain polttaa jokin auton polttimoista ja pitää näin omistajansa valppaina. Ajovalot pitää uusia monta kertaa vuodessa ja parasta on polttaa esimerkiksi taka- tai sumuvalo, koska niiden vaihtaminen vaatisi melkeinpä 14 vuoden insinöörikoulutuksen, joten siitä riittää Peugeotillemme huumoria ja iloa pitkäksi aikaa. Peugeotilla on myös ranskattarille ominaisesti tyyli hallussa. Ajovalot ovat kuin viekkaat kissan silmät, joilla voi keimailla vastaantulijoille ja itsensä se on verhonnut Tuhkimon kauniin tanssiaispuvun sävyiseen siniseen maaliin.

Ranskatar on iloinen, kun se saa olla perheen touhuissa mukana, mutta jos se uhataan jättää jostain hauskasta paitsi, niin se kyllä ilmaisee mielipiteensä välittömästi vaikkapa puhkaisemalla renkaan, hajottamalla tuulettimet, halkaisemalla tuulilasin tai jotain muuta pientä kivaa. Mutta sitten kun Peugeot saa olla matkavaununa perheelleen ja hänen nokkansa on ensimmäisenä suunnannäyttäjänä, niin Peugeot on elementissään. Silloin kilometrit vain häviävät renkaiden alla ja tuuli viheltää sinisenä hohtavissa peltikyljissä. Niinpä tulevaakin Kroatian reissua silmällä pitäen Peugeotista päätettiin pitää hyvää huolta, jotta siitä saadaan meille uskollinen reissukaveri. Ranskatar sai täyshuollon, uudet kumit alle ja hansikaslokeroon vielä varaparin ajovalojakin mukaan. Suonissa virtaa puhdas öljy ja moottori kehrää kuin huomiota hakeva, elämäänsä tyytyväinen kissa. Alla siispä meidän listamme, mitä matkajärjestelyitä olemme tehneet liittyen ajokkiimme ja ainakin nämä seikat jokaisen olisi hyvä tarkistaa ja huolehtia kuntoon, jos autolla on lähdössä pidemmälle reissulle.

 • Tarkista, että säännöllisesti tehtävät aikaan tai ajokilometreihin sidotut auton korjaukset on kunnossa ja tehty. Esimerkiksi, että jakopääremontista ei ole päässyt hujahtamaan turhan pitkää aikaa.
 • Auton huolto reissua varten. Perushuoltoon minun mielestäni kuuluu öljynvaihto, öljysuodattimen vaihto (sekä tulpan tiivisteiden vaihto), sytytystulppien vaihto, jos edellisestä kerrasta on jo huomattavasti aikaa (meidän pösöömme tulppia ei oltu vaihdettu ikinä ja vanhoilla tulpilla oli menty jo autovalmistajan suositusten yli rapiat 50 000 kilometriä, joten auton käyntikin muuttui huomattavasti uusien tulppien myötä), raitisilmasuodattimen vaihto, nesteiden tarkistus, kuten tuulilasinpesu-, jäähdytys- ja jarrunesteet ja tarvittaessa niiden lisäys, ajovalojen kunnon tarkistus ja palaneiden polttimoiden tilalle uusien vaihto.
 • Renkaiden kunnon tarkistus ja kuluneiden renkaiden vaihto uutukaiseen rengassarjaan.
 • Vararenkaan kunnon ja ilmanpaineiden tarkastus sekä autoon pakattava renkaan vaihtoon tarvittavat välineet mukaan.
 • Tuulilasin pyyhkijöiden kunnon tarkistus ja mahdollisesti uusi pari pyyhkijöitä ikkunaa sutimaan.
 • Mukaan myös tien päällä mahdollisesti tarpeeseen tulevia välineitä, kuten moottoriöljyä, tuulilasinpesunestettä, varapari ajovaloja, käynnistyskaapelit ja perustyökaluja sekä kiinnittämiseen tarvittavia välineitä. Kokemuksesta voin kertoa, että esimerkiksi tienpientareelle tipahtaneen pakoputken saa väliaikaisesti takaisin paikalleen tukevalla karahkalla ja ilmastointiteipillä niin, että auton saa ajettua lähimmälle korjaamolle. Itse pakkaisin siis mukaan muutamia erilaisia ruuveja, teippejä, nippusiteitä jne.
 • Ulkomaille matkustavan kannattaa ottaa puhelinsoitto vakuutusyhtiöön ja tarkistaa oman auton liikennevakuutuksen ja kaskon voimassaolo ja rajoittavat ehdot kohdemaassa sekä kauttakulkumaissa, täydentää vakuutusta tarpeen mukaan ja tilata Green Card, joka helpottaa mahdollista virkavallan kanssa asioimista tien päällä Euroopassa.
 • Edellä mainittujen lisäksi meidän autoomme hankittiin myös taakkatelineet, pikkuinen suksiboksi sekä peräkonttiin tilanjakaja, jotta mukaan mahtuu kahden kuukauden reissukamat ja koiralle on myös turvallinen oma matkustustilansa auton takakontissa.
 • Tee selkeä päiväkohtainen ajosuunnitelma, joka ei ole liian kunnianhimoinen ja jätä suunnitelmaan tilaa ja aikaa tietyömaiden ja ruuhkien aiheuttamalle matkan hidastumiselle, mahdolliselle eksymiselle, yllätyksille ja muuttuville olosuhteille matkassa, tutustu ajoreittiin etukäteen netissä ja kysele kokeneemmilta kokemuksia ja vinkkejä, ota selvää kulkureitille osuvien maiden sekä kohdemaan ajokulttuurista sekä poikkeavista liikennesäännöistä.
 • Varaa matkaan mukaan rohkeutta, tarkkaavaisuutta, malttia ja sosiaalinen ajotapa sekä toimiva navigaattori tai puhelimen navigaatiosovellus. Muista levätä ja välttää ajamista väsyneenä.
 • Auton siivous, sillä reissuun on aina mukava lähteä puhtaassa autossa
 • EDIT: lisään listaan vielä lukijan vinkistä valveutuneena, että ulkomaille suunnatessa kannattaa tarkistaa, mitä varusteita autossa tulee olla, esimerkiksi ensiapulaukku, heijastiliivit ja palosammutin tulee olla autossa Virossa, Latviassa ja Liettuassa ajettaessa turisteillakin. Kroatiassa sen sijaan pakollisia ovat heistavat varoitusliivit ja ensiapulaukku.
Mitäs pienistä jos öljyastia ei ollut aivan kohdallaan. 😀

Perusteellisen huollon ja paijauksen Lari kävi tekemässä ranskattarellemme yhdessä kaverinsa kanssa, jolla on ainakin hivenen useampi öljynvaihto plakkarissa kuin Larilla, jolla niitä entuudestaan oli itsetehtynä nolla. Osaavan ammattikaverin opastuksella perushuollot onnistuivat suit sait ja valmista tuli parissa tunnissa ja Larikin sai tärkeää oppia auton perushuollosta. Tosin lopputuloksena pajan betonilattia näytti siltä kuin siinä olisi teurastettu joku, sillä ihan alkuun Larilla ei tainnut olla öljyastia auton alla aivan oikealla paikalla. Siitäkin selvittiin lattianpesulla. Iso kiitos siis ammattimaisesta huoltoavusta, ranskattaremme ma chérie kiittää, vinkkaa leijonansilmällään ja väläyttää sinihohtoisen auringonsäteen kyljestään. Kyllä nyt kelpaa!

Pikkuisen siivottavaa vielä jälkipuhteeksi!

 

One Reply to “Ranskattaren hoivaaminen – autolla ulkomaille”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: