Juhannuksen tulikuuma grilli

Keskikesän juhlaan meillä kuuluu erottamattomasti grillaus ja itse asiassa ihan muutenkin kesäruuan perustana pitkälti toimii grillissä valmistetut kesäherkut. Hehkuvilla hiilillä kypsennetään erilaisia lihoja, kanaa, kalaa, katkaravunpyrstöjä, makkaraa ja vartaita. Pääraaka-aineen seuraksi valmistetaan grillissä kasvis- ja sienilisäkkeitä sekä juustoja ja kylmäkkö kruunaa homman vielä raikkailla salaateilla ja muilla kylmillä lisukkeilla. Samalla reseptillä mentiin läpi myös tämä juhannus ja jälleen kielen kannikat saivat nyrjähdellä onnesta ja makunystyrät tanssivat suussa Macarenaa, kun tuli taas todettua, miten hyvää yksinkertainen grilliruoka onkaan. Tässäpä kuvia siitä, mitä grillin tulikuumassa lämmössä valmistui ja ruokaideoita muihinkin kotigrilleihin ja –keittiöihin kokeiltavaksi.

Lohi pintamaustettiin ensin murskatulla valkosipulilla, suolalla, sitruunapippurilla, Cheezy Mix-mausteseoksella ja sitruunan mehulla. Sen jälkeen koko komeuden päälle levitettiin sitruunalla maustettu smetanakerros ja grillattiin noin puolisen tuntia suljetun grillikannen alla. Napakymppi!

Kokonaisena grillattu yrttinen broileri

 

Ainekset

 • Kokonainen broileri
 • ½ – 1dl rypsiöljyä
 • ruukullinen tuoretta timjamia
 • ruukullinen tuoretta korianteria
 • 1rkl soijaa
 • 1 rkl sokeria
 • 5 valkosipulinkynttä
 • 1 tl suolaa
 • mustapippuria hyppysellinen
 • ½ sitruunan mehu
 • ½ sitruuna viipaloituna

 

Jos broileri on pakasteena, ota se sulamaan 2 vuorokautta ennen kuin broileri on tarkoitus tarjota nälkäisille ruokailijoille ja anna broilerin sulaa vuorokausi ennen maustamista. Yhdestä broilerista syö 3-4 ruokailijaa riippuen siitä, kuinka paljon pöydässä on muuta lautasen täytettä ja lisukkeita. Vuorokausi ennen tarjoilua broileri täytetään ja maustetaan ja annetaan marinoitua kaikessa rauhassa. Valmista marinadi lisäämällä kulhoon karkeasti silputtu tuore timjami ja korianteri. Kuori ja pilko valkosipuli sekaan myös. Lisää suola, pippuri, sokeri, sitruunan mehu, soija ja öljy. Sekoita ja rouhi makuja irti hieman yrteistä. Täytä broileri lisäämällä sisälle vuoroin reilusti marinadia ja puolikas sitruuna viipaloituna. Sen jälkeen ujuta broilerin lihan ja nahan väliin reilusti marinadia ja yrttejä ja hiero makua lihaan. Lopuksi hiero marinadia vielä nahan pintaan. Jätä marinadia hieman säilöön myös paistamiseen. Sido jalat kiinni puuvillalangalla toisiinsa, jotta paketti pysyy paremmin kasassa marinoinnin aikana. Lanka on hyvä poistaa ennen kuin broileri laitetaan grilliin. Siirrä broileri puhtaaseen muovipussiin ja sulje se tiiviisti. Jätä broileri marinoitumaan vuorokaudeksi jääkaappiin ja kääntele sitä välillä ja hiero muovipussin läpi broileria, jotta se marinoituu joka puolelta. Kun on grillauksen aika, suosittelen käyttämään pitkäkestoisia brikettejä, joilla saa tasaista lämpöä pitkään paistoon. Sytytä hiilet/briketit ja anna hiilloksen tekeytyä 30-45 minuuttia ennen kuin laitat broilerin grilliin. Brikettejä käytettäessä erityisesti anna hiilloksen ensin tekeytyä todella rauhassa. Kun hiillos on valmis, siirrä hiilet grillin toiselle laidalle ja vastakkaiselle puolelle ritilälle asettele broileri. Anna broilerin paistua suljetun grillinkannen alla, jotta se kypsyy joka puolelta. Käännä broileria välillä paiston aikana ja valele pari kertaa marinadin liemellä. Grillin kuumuudesta riippuen paistoaika voi vaihdella, mutta meillä broileri viihtyi 1 ½ tuntia grillissä. Vinkki! Voit käyttää broilerin maustamiseen melkeinpä mitä vain lempiyrttejäsi, mutta kannattaa valita voimakkaan makuisia yrttejä, jotta broileri saa niistä kunnolla makua.

Perunasalaatti

 

Perunasalaatin ohje on peräisin ystävältämme ja se on niin tajuttoman hyvä ja maailman paras ohje, etten lähde sitä mitenkään muokkaamaan omannäköisekseni enkä kilpailemaan tämän ohjeen kanssa. Ohje sisältää kapriksia ja en voi sietää kapristen makua, mutta tähän ne sopivat kuin nenä päähän ja minäkään kapristen ikivihollisena en taatusti jättäisi niitä reseptistä pois. Siis jos kaprikset aiheuttavat epäluuloa, niin testaa silti rohkeasti, sillä saatat todella yllättyä. Olen syönyt monia tautisen hyviä perunasalaatteja ja itsekin valmistan varsin maistuvaa perunasalaattia, mutta tämä ohje vie silti kärkipaikan kaikista maistamistani versioista. Tässä siispä maailman parhaan perunasalaatin ohje.

 

Ainekset

 • 7 keskikokoista perunaa keitettynä
 • 1 omena
 • 1 sipuli
 • 1prk (200g) kermaviiliä tai turkkilaista jugurttia
 • 200g kevytmajoneesia
 • ½ – 1dl ruohosipulituorejuustoa
 • 2 maustekurkkua
 • suolaa
 • mustapippuria myllystä
 • kapriksia pilkottuna

 

Kuori ja pilko perunat, omena ja sipuli pieneksi kuutioksi. Sekoita joukkoon kermaviili tai jugurtti, majoneesi sekä tuorejuusto. Pilko myös maustekurkut ja lisää joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja pieneksi pilkotuilla kapriksilla oman makusi mukaan. Sekoita. Me ennakkoluuloiset kapriksen vihamiehet käytimme alkuun hieman varovasti kapriksia (noin 15 grammaa), mutta yllätän kyllä itsenikin, kun sanon näin, mutta annoksessa olisi voinut olla kapriksia enemmänkin.

Loppuun vielä pienet makeat herkut vohvelipannun kautta ja juhannuspäivä kruunattiin läjällä vohveleita, hillolla ja kermavaahdolla. Kyllä tämän jälkiruuan jälkeen tämäkin sokerihiiri hyrisee onnesta.

2 Replies to “Juhannuksen tulikuuma grilli”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: