Matkalle lapsen kanssa – pihistä vai panosta x 10

Kun lapsen kanssa lähtee ulkomaille reissaamaan, tuntuu ostoslista olevan loputon. Matkalle on hankittava sitä sun tätä ja lasten tarvikkeet tuppaavat maksamaan omaisuuksia. Keräsinkin nyt yhdenlaisen listan siitä, mihin kannattaa reissuun lähtiessä panostaa ja missä hankinnoissa kenties voisi pihistää. Toki lasten kanssa mitään kiveen hakattua ohjenuoraa ei voi antaa, sillä se mikä on täysi turhake toiselle on taas toiselle välttämätön arjen pelastaja. Hankinnoissa kannattaa hyödyntää myös tutuilta tarpeettomiksi jääneitä tarvikkeita, kivijalkakirppareita sekä nettikirppareita, sillä käytetyn tavaran saa aina halvemmalla kuin uuden. Matkatuotteissa käytettynä löytää helposti myös lähes uudenveroisia tarvikkeita, sillä vähän reissaavilla jokin tarvike on saattanut keritä olla mukana vain yhdellä reissulla ennen kuin se on jäänyt tarpeettomaksi lasten kasvettua. Mutta tässäpä kymmenen ideaa siitä, voisiko hankintalistaa kenties supistaa, missä voisi säästää ja mihin taas kannattaa mahdollisesti satsata.
Matkarattaat – panosta
Matkarattaita hankittaessa tulee miettiä kaikki ominaisuudet, mitä rattailta vaaditaan ja kannattaa myös miettiä millaisissa olosuhteissa rattaita käytetään. Rattaiden tulee vastata pitkään liutaan vaatimuksia ja pystyä tietyiltä osin jopa enempään kuin kalliiden yhdistelmärattaiden. Tähän siis kannattaa käyttää hieman aikaa ja tutustua mitä on tarjolla sekä panostaa hieman rahaa siihen, ettei matkalla käy niin, että muutamalla kympillä hankituilla rotiskoilla ei tee muuta, kuin viskaisi kirosanat lennellen lähimmälle roskalavalle. Oikeasti hyvät ja huolella valitut matkarattaat ovat korvaamaton matkakaveri aina uudestaan ja uudestaan reissusta toiseen. Hyvät matkarattaat eivät toki ole markkinoiden edullisimmat, mutta kohtuullisella hinnalla saa jo varsin passelit. Lisäksi jos kelpuuttaa käytetyt voi tehdä varsinaisia löytöjä.
Huomioi ainakin nämä seikat:
  • reilun kokoiset renkaat, sillä liian pienet renkaat ovat hankalat mukulakivikaduilla ja hiekkateillä
  • kääntyvät etupyörät helpottavat rattaiden liikuttelua ja varsinkin tasaisella alustalla tekevät rattaiden liikkeen samettisen sujuvaksi
  • tilava tavarakori on oltava, jotta sinne mahtuu hoitolaukku, vesipullot, sateenvarjo ja muut matkassa kulkevat tarvikkeet
  • työntöaisa/-t säädettävissä eri pituisille, jotta rattaita on kiva työnnellä olit sitten lyhyenläntä tai hongankolistaja
  • makuuasentoon saakka säädettävä selkänoja päiväunia varten
  • kuomulla saa suojaa auringolta
  • kestävyys, sillä liian köykäiset rattaat ovat lyhytikäiset ja runko voi vääntyä esimerkiksi niin, että pyörät alkavat viettämään jommalle kummalle puolelle
  • keveys
  • paljon lentäville on saatavilla vaihtoehtoja, jotka taittuvat niin pieneen tilaan, että rattaat saa ottaa lennolle käsimatkatavarana matkustamoon.
 
Matkasänky – panosta
Kunnon sängyssä lapsi nukkuu todennäköisemmin myös kunnon unet. Kunnollinen matkasänky on nopea kasata ja purkaa ilman turhaa pohtimista tai ylimääräisiä työkaluja, se menee pieneen tilaan ja on kevyt paketti. Kunnollisessa sängyssä ei ole painorajoja, vaan lapsi voi nukkua sängyssä niin pitkään kuin vain sänkyyn suinkin mahtuu. Sänky kestää aikaa ja käyttöä useammallakin lapsella. Reissun onnistuminen lähtee hyvin nukutuista öistä, jotta päivällä koko poppoo on levännyt ja virkeä kiertämään nähtävyyksiä ja kokemaan uusia jännittäviä kokemuksia. Väsyneenä vieras paikka ja mahdollisesti hieman epävarma olo vain kulminoituvat koko perheen känkkäränkkään. Aikuiset toivovat hotellihuoneeltaan monesti ennen kaikkea laadukasta petiä, johon sukeltaa unille, joten miksi ei myös panostaisi lapsen uniin. Alisa nukkuu omassa matkasängyssään ehkä jopa paremmin kuin kotona pinnasängyssä, vaikka tuo prinsessamme on kyllä hyväuninen kotonakin.
 
Matka-amme – pihistä
Lapsi oppii jo pienenä vauvana nauttimaan peseytymisestä suihkussa joten aivan turhaa on laittaa rahaa kasaan taittuvaan matka-ammeeseen ja pakata sitä mukaan vain viemään turhaan tilaa ja tuomaan lisäpainoa matkalaukkuun.
Matkasyöttötuoli – panosta
Superkätevän matkasyöttötuolin hommaat parilla kympillä tai näppäräsorminen tekee itse. Esimerkiksi Sack’n seat -merkin kankainen syöttötuoli sopii lähes kaikkiin tuoleihin, menee pieneen kasaan, joka sujautetaan integroituun säilytyspussukkaan ja kulkee juurikaan tilaa viemättä hoitokassissa aina mukana, missä ikinä lapsen kanssa liikutkin. Näitä kankaisia syöttötuoleja löytyy myös muilta valmistajilta eikä ne ole hinnalla pilattuja. Me saimme tällaisen matkasyöttötuolin lahjana tutultamme, jolla se oli jo käytössä palvellut sen mitä oli tarvetta ja seuraavaksi se siirtyi meidän iloksemme ja helpotukseksemme. Tämä on ollut paljon käytössä ollut apuväline aina, kun olemme olleet ruoka- tai kahvipöydän ääressä kotimme ulkopuolella, jos syöttötuolia ei ole ollut saatavilla. Siinä on kahviteltu missä milloinkin ja olemme olleet matkasyöttötuoliimme enemmän kuin tyytyväisiä.
UV-vaatteet – panosta
Panosta auringolta suojaavaan vaatetukseen ja suojaa lapsen herkkää ihoa auringon ihoa vaurioittavilta UV-säteiltä. Vaatteet suojaavat kuten aurinkorasvakin, mutta vain huomattavasti tehokkaammin, sillä suoja ei kulu uidessa, hikoillessa, hankautuessa tai kuluessa. Etelän aurinko on polttavampi kuin Suomessa ja iho voi palaa myös tavallisten kesävaatteiden alta. Joidenkin tavallisten kesävaatteiden auringolta suojaavuus voi olla lähes UV-vaatteiden tasoa, mutta aivan yhtä hyvin vaatteen tarjoama suoja vastaa vain noin SPF5-15 kerrointa. Auringolta suojautumisesta vaattein on tulossa vielä erillinen postaus myöhemmin.
 
Aurinkorasva- panosta
Koska laadukaskaan aivan perheen pienimmillekin sopiva aurinkorasva ei maksa omaisuuksia, on aurinkorasvaan panostaminen edullistakin vielä. Kuinka kätevää! Riittoisa purnukka irtoaa parilla kympillä. Kohdemaan ekorasvat eivät välttämättä ole kansainvälisesti sertifioituja ja niiden turvallisuudesta tai tehosta taistelussa UV-säteitä vastaan ei voi mennä takuuseen, joten suosittelisin ostamaan luottorasvan jo mukaan Suomesta. Alun perin aurinkorasvoilla on pyritty suojautumaan UVB-säteiltä, joten aurinkorasvapurteloihin merkitty suojakerroin edelleenkin ilmoittaa vain tuotteen tehon UVB-säteilyä vastaan. UVA-säteilyn haitallisuuteen on herätty vasta jälkijunassa. Tarkista siis, että purnukkaan on erikseen merkitty UVA-merkintä. Aurinkorasvan suojakertoimen tulee olla vähintään SPF30, jotta se suojaa riittävästi myös UVA-säteiltä, sillä suositusten mukaan tuotteen UVA-suojan tulisi olla vähintään kolmasosa ilmoitetusta UVB-suojakertoimesta. Lisää aurinkorasvainfoa voit lukea aiemmasta postauksestani täältä.
Aurinkolasit  – panosta
Muistan lukeneeni joskus, että lapsen silmä kehittyy ja on erityisen altis UV-säteilylle 25-vuotiaaksi asti. Pienen lapsen silmän mykiö on kirkas ja siten UV-säteily läpäisee mykiön suoraan päästen vaurioittamaan silmänpohjaa. UV-säteily edesauttaa esimerkiksi harmaakaihin syntyä. Kunnollisiin aurinkolaseihin panostaminen kannattaa ja ei ole hatusta vedetty väittämä, että aurinkolasit kannattaa mieluiten ostaa kunnollisesta, luotettavasta liikkeestä kuin parilla eurolla etelän aurinkorannan rantakojusta. Liikkeestä ostetuista aurinkolaseista voit olla varma, että niissä on luvattu kattava UV-suoja, kun taas katukojusta ostetut lasit voivat olla vain värjättyä muovia lähes olemattomalla UV-suojalla. Molemmat lasit suojaavat silmää kirkkaalta valolta kyllä ja saavat ihmisen lopettamaan silmien siristelyn. Mitä se oikeasti tarkoittaa? Ihmisen silmän pupilli supistuu kirkkaan valon vaikutuksesta estäen myös UV-säteilyä pääsemästä silmän sisään niin voimakkaana. Kun silmä suojataan valolta vaikkapa aurinkolasein pupilli laajenee hämärän seurauksena, jolloin myös UV-säteet pääsevät tunkeutumaan silmään tehokkaammin ellei aurinkolaseissa ole toimivaa UV-suojaa. Aurinkolaseista blogistani löytyy aiempi postaus tämän linkin kautta.

Hotelli – pihistä
Lapset eivät kaipaa viiden tai useammankaan tähden luksushotelleja. Lapsille on saman tekevää onko porraskäytävän kaiteet kullattuja, lattia marmorista ja onko hotellissa frakkipukuista hovimestaria tumma solmuke kaulassaan. Niinpä hotellista saa ja voi pihistää isonkin siivun suuntaamalla katse vaatimattomampiin hotelleihin. Lasten kanssa tärkeintä on hotellin siisteys ja käytännöllisyys, mitä tulee lapsiperhe-elämään. Hyviä vaihtoehtoja paljon huokeammalla hinnalla löytyy kolmen tähden hotellivalikoimastakin, jopa alemmillakin tähtiluokituksilla. Hotellin sijaan matkabudjetista voi säästää entisestään vuokraamalla kalustetun loma-asunnon, jossa saa lomailla täysin omatoimisesti. Tällöin hotellin palveluja ei ole tietenkään tarjolla, tosin joihinkin loma-asuntoihin voi sisältyä siivouspalvelu esimerkiksi kerran viikossa tai asunnon pihalla olevan uima-altaan huolto ja ylläpito. Loma-asunnon vuokraamalla voi majoituksessa kuitenkin pihistää entisestään ja lapsiperheelle loma-asunto tarjoaa paljon plussaa, kuten enemmän omaa rauhaa, enemmän tilaa, paremmat keittiöfasiliteetit, missä onnistuu omatoiminen ruuanlaitto ja esimerkiksi perheen erikoisruokavalioiden toteuttaminen on näin paljon helpompaa. Loma-asunnossa pääsee myös lähemmäs paikallista arkea, kun ruokaostokset tehdäänkin à la carte -listan sijaan paikallisessa ruokakaupassa, toreilla tai kauppahalleissa. Keittiön olemassa olon avulla on myös helppo pienentää ravintolalaskuja ja reissun ruokakuluja, kun jokaista ateriaa ei tarvitse syödä ravintolassa, vaan osan voi laittaa myös itse. Loma-asunnon vuokrauksesta postauksen voit käydä lukemassa täältä.
Turvaistuin – Pihistä tai panosta
Siinäpä vasta pulma. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että kun turvallisuudesta tai terveydestä on kysymys, niin vastaus olisi sen kummemmin miettimättä panosta. Sitten päästäänkin siihen mutta-puoleen, sillä turvaistuimen kuljettaminen lentokoneessa lomamatkalle ei ole ihan yksinkertaista ja välttämättä edullistakaan puuhaa. Siitä voi tulla lisämaksuja lennolle ja onhan tuo hirveän painava rotisko aivan mielipuolisen hommaa roudata mukana. Niinpä, ellei ole tarkoitus lomakohteessa vuokrata autoa ja pärrätä viikkoa tai kahta vuokra-autolla nähtävyydeltä toiselle, niin tässä kohtaa pihistäisin ja jättäisin turvaistuimen kotiin. Jos taas tarkoitus on liikkua autolla paljon lomakohteessa, niin selvittelisin hieman eri vaihtoehtoja. Joillakin lentoyhtiöillä turvaistuimen kuljetus saattaa sisältyä lapsen lentolipun hintaan. Tuo seikka kannattaa tarkistaa lentoyhtiöltä ja ottaa asia huomioon jo lentoja varatessa ja lentoyhtiötä valitessa. Kannattaa myös kysyä matkakohteesta autonvuokrausfirmoista turvaistuimia ja niiden vuokrahintoja. Jos tarkoitus on liikkua autolla vain päivän tai kaksi, niin turvaistuimen vuokraaminen voi olla suhteellisen edullinen vaihtoehto. Pitkäaikainen turvaistuimen vuokraus voi kuitenkin tulla kalliimmaksi kuin ostaa matkakohteesta uusi istuin omaksi. Loma-asunnon vuokraajan kannattaa myös kysellä turvaistuinta asunnon vuokraajalta, sillä hyvällä tuurilla hänellä voi olla istuin lainaksi tai ratkaisu voi jotenkin muuten löytyä asunnonvuokraajan avulla.
Rokotteet – panosta
Jos olet rokotemyönteinen Suomessa kansalliseenkin rokoteohjelmaan kuuluville rokotteille, niin suosittelisin suojaamaan lapsen ainakin vaarallisimpia matkustajia uhkaavia tauteja vastaan myös matkustettaessa. Kannattaa muistaa rokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia päivitellessä, että rokotteilla suojataan tappavan vaarallisilta ja vammauttavilta taudeilta, jotka ovat rokotteiden ansiosta Suomessa tätä nykyä harvinaisia, mutta maailmalla edelleen elinvoimaisina olemassa. Rokottamaton on altis näille sairauksille matkustaessaan, vaikka Suomessa laumasuoja suojelisikin rokottamatonta. A- ja B-hepatiittirokotteet on meidän poppoosta myös kaikilla, myös Alisalla, omakustanteisena hankittuina. Kohdemaan mukaan harkitsisin myös muita rokotteita ja lääkityksiä ehkäisemään vaarallisia tauteja vastaan, mikäli olisin menossa lomailemaan riskialueille. Rokotteista olen myös sanonut muutaman sanasen blogissani aiemmin ja siitä pääset lukemaan täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: