Satumetsässä

 

Tänään aamupäivällä me hyppäsimme kaupungin ja taajamien vilskeestä hetkeksi keskelle satumetsää. Satumetsässä Mäyrämäen ja Keltinmäen välimaastoon jäävällä metsäisellä puistoalueella alppiruusujen kukkaloiston keskellä todella tunsi ylleen leijuvan taikapölyn ja mieli asettui hetkeksi mielikuvituksen vietäväksi. Mielensopukoissa saattoi nähdä, miten jokaisessa hehkuvan värisessä rhododendronin kukinnossa majaansa piti pienen pieni keijukainen, joka oli sisustanut pienen pienen kukkaisen kotikolonsa vaaleanpunaisella keijupölyllä kimaltavaksi. Keijut lentelivät ja leikkivät pienet, värisevät kultasiivet kimallellen taikametsässään, ne pyrähtelivät leikitellen lentoon, tanssivat auringonsäteiden lomassa ja leijailivat kuin syksyn puista putoavat lehdet havupuiden välistä siivilöityvien vihreänhohtoisten päivänsäteiden kannattelemina alppiruusupensaiden lehdille nauttimaan alkavasta päivästä.

Havupuiden oksien varjoissa, vihertävässä valossa, satumetsikön siimeksessä kuusten kannoissa oli pienten menninkäisten pesäkolot. Ne olivat juuri painuneet päiväunille kirkastuvan päivänvalon tieltä kantojensa suojiin ja antoivat keijujen temmeltää vapaasti pitkin alppiruusupuistoa. Menninkäisten vuoro olisi sitten illalla auringon laskiessa kömpiä esille satumetsän havujen varjoista, päivänsäteiden ulottumattomiin leikkimään ja nauttimaan alppiruusujen loisteesta, sillä myös yön hämäryydessä ne hurmaavat nuo pienet menninkäiset kauneudellaan. Juuri siksi menninkäiset niin mielellään asustelevat juuri tässä taikametsässä, sillä siellä valo on vihreää ja yökin juhlii herkullisissa väreissä kukkaloiston ansiosta, ainakin aina alkukesästä, jolloin alppiruusut kukkivat.

Jos kurkkaa hyvät ja kiltit aikomukset mielessään valtavien alppiruusupensaiden lehvästöjen alle, saattaa nähdä ihmisiä ujostelevien yksisarvisten kotinurkat. Yksisarvisten harjat loistivat samoissa ihanan hennoissa vaaleanpunaisissa ja leiskuvissa aniliinin sävyissä, kuten niiden kotilehvästön alppiruusutkin ja valkea turkki hohti aivan kuin siihen olisi ripoteltu päälle timanttipölyä. Siksi niitä voi olla vaikea nähdä ellei oikein tarkkaavaisesti katso, sillä niiden valtavien, tuulessa hulmuavien harjojen väritys kätkee omistajansa huomaamattomaksi runsaiden alppiruusujen lomaan ja turkin timanttipöly hohtaa niin kirkkaana, että voi helposti vain erehtyä luulemaan silmään osuneen auringonsäteen sen sijaan, että huomaisikin nähneensä juuri alppiruusupuiston uljaan ja satumaisen kauniin yksisarvisen. Oikein tyynellä tuulettomalla säällä tarkkaavaisesti kuunnellessaan voi kuulla yksisarvisten hennon kavioiden kopseen puistoa kiertävillä pitkospuilla. Se kuulostaa aivan siltä kuin pienet kristallit tipahtelisivat jään pintaan ja pirstoutuisivat miljooniksi siruiksi pitäen kirkkaan, kilisevän äänen kuin tuhat tiukua helähtelisi samaan aikaan.

Alppiruusupuistoa ylläpitää Jyväskylän kaupunki ja se on perustettu Mäyrämäkeen Keuruuntien varteen vuonna 1986 osana jo 70-luvulla aloitettua alppiruusujen jalostusohjelmaa, jonka tavoitteena on ollut jalostaa Suomen ilmastoon sopivia alppiruusulajikkeita. Tämän jalostusprojektin tuloksena on syntynyt puutarhamyymälöihin uusia kotimaisia lajikkeita, kuten vaaleanpunakukkainen Haaga-nimeä kantava alppiruusu. Alppiruusut kukkivat alkukesästä, mutta vielä ainakin kukkaloistoa riitti puistossa ihasteltavaksi, joten jos haluaa mennä lumoutumaan satumaisesta taikametsästä, niin kannattaa pitää jo hieman hoppua tai sitten odottaa seuraavan vuoden uutta kukkaloistoa. Kun astelet puistoon, anna taikapölyn hiljalleen laskeutua hartioillesi ja päästä hetkeksi mielikuvitus laukkaamaan. Puisto pitää kyllä huolen siitä, että se lumoaa sinut kauneudellaan ja johdattaa kädestä kiinni pitäen läpi satumaisen elämyksen, kun vain annat sille pikkusormen. Lapsellekaan ei varmasti tällaisessa miljöössä tarvitse sanoa muuta kuin, että voisikohan tällaisessa taikametsässä asua keijuja, niin lapsella on kyllä värityskynä valmiina täydentämään tarinan loppuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: