Kesän uimapukutestaajan uv-vaatteet

Lapsen iho on erityisen herkkä auringon säteilylle, sillä sen luontaiset suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät ja lapsen iho on huomattavasti ohuempi kuin aikuisen iho. Mitä nuorempana lapsen iho altistuu haitalliselle UV-säteilylle, sitä pidempään ihmisen elämässä ihovaurioilla on aikaa kasaantua ja pahimmillaan kehittyä ihosyöväksi. Iho muistaa palamisen ja siksi onkin erityisen tärkeää suojella lapsen ihoa palamiselta ja opettaa pienestä pitäen lapselle auringolta suojautumista asianmukaisin vaattein, aurinkorasvoin, aurinkolasein sekä suosimalla varjoisia piha-alueita ulkona oleskellessa.

Aurinkolasien käyttö on myös äärimmäisen tärkeää etenkin lapsilla, sillä lapsen silmän mykiö on kirkas ja UV-säteily läpäisee sen suoraan päästen vaurioittamaan silmänpohjaa. UV-säteily aiheuttaa muun muassa harmaakaihia. Muistan jostain joskus lukeneeni, että ihmisen silmä kehittyy 25-vuotiaaksi asti ja että suurin osa auringon aiheuttamista ihovaurioista syntyy 18 ikävuoteen mennessä. Aiemmin olenkin blogiin kirjoitellut juttua jo aurinkolaseista ja aurinkorasvasta.

Tässä postauksessa vuorossa ovat UV-vaatteet. UV-vaatteiden merkitys korostuu, kun reissataan etelään, jossa UV-säteily on huomattavasti voimakkaampaa kuin Suomessa ja kun auringolta suojataan pieniä lapsia, joille taas ei suositella niin paljoa kemikaaleilla läträämistä, on iho syytä suojata turvallisilla vaatteilla. Meillä on ollut syytä tosissaan miettiä Alisan suojaamista auringolta, sillä tulemme olemaan kaksi kuukautta polttavan kuuman Adrianmeren auringon alla ja rantaelämä tulee varmasti olemaan lomamme suosituin aktiviteetti. Emme kuitenkaan halua tehdä kompromisseja, vesileikit rannalla vai auringolta suojautuminen? Molemmat kiitos. Ja siihen vastauksemme on UV-vaatteet ja UV-uikkarit, auringolta suojaavat hatut, rantakengät ja laadukkaat aurinkolasit sekä kunnon kertoimella olevat turvalliset aurinkorasvat.

Synttärilahjaksi Alisa saikin reissuamme varten pitkähihaisen ja -lahkeisen UV-uikkarin, UV-hatun ja Sunproof-uima-/rantasandaalit. Tämän lisäksi täydensimme itse UV-vaatevalikoimaa tilaamalla vielä rantavaatesetin, jossa on shortsit ja t-paita sekä lisäksi ihanan pehmoisen, froteisen shortsiasun, johon voi hypätä lämmittelemään rantakalliolle uinnin jälkeen. Pisteenä i:n päälle meillä kävi vielä tosi hyvä tuuri, sillä keväällä Reima haki pieniä testaajia testaamaan tuotteitaan ja Alisa valittiin Reiman Test Patroliin kesän uimapukutestaajaksi. Alisalle lähetettiin Reimalta testiin ihana, hersyvän magentan värinen UV-uikkari, jossa lanteita koristavat kauniina yksityiskohtana ihanan tyttömäiset röyhelöt. Ensi testaukset uikkarille on jo tehty täällä Suomen vilpoisissa järvivesissä, mutta tämä uikkari-ihanuus myös pakataan kesän menoihin mukaan ja testataan kesän vesileikeissä läpikotaisin meinigissä vähääkään säästelemättä. Nämä UV-vaatteet on valmistettu kankaasta, jonka aurinkosuojakerroin on 50 ja kansankielellä se tarkoittaa siis sitä, että vaate suojaa 98 prosenttisesti UV-säteiltä. Ja mikä parasta, UV-vaatteitahan löytyy toisiaan kotimaisilta valmistajilta, joten vaatehankinnoissa tulee tuettua vielä suomalaista työtäkin, mikä on aina tärkeä kriteeri ostopäätöksiä tehdessä.

Suomessa auringolta suojaamaan monesti varmasti riittääkin tavalliset kesävaatteet, vaikkapa puuvillaiset, mutta etelässä itsensä polttaminen tavallisten ohuiden kesävaatteiden läpi varsinkin herkkäihoiselle on täysin mahdollista eikä lainkaan ennenkuulumatonta. Ongelma on siinä, että tavallisen kesävaatteen auringolta suojaavuus voi olla jopa lähelle UV-vaatteen lupaamaa suojaa, mutta aivan yhtä hyvin tavallisen vaalean t-paidan suojakerroin voi olla vain 5-15, vaikka voisi kuvitella vaatteiden kautta linjan suojaavan paljon tehokkaammin. Näin ei kuitenkaan ole. Itsekin saan kesävaatteiden alle iholleni aurinkoihottumaa joka kesä. UV-suojavaatteet eivät siis mielestäni ole lainkaan liioiteltuja pienillä lapsilla Suomessa helteillä tai eteläisissä auringonpalvojien paratiisimaissa aina. Sitä paitsi UV-vaatteista löytyy paljon tyylikkäitä vaihtoehtoja ihanan mehukkaissa kesäisissä väreissä.

One Reply to “Kesän uimapukutestaajan uv-vaatteet”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: