Lastenvaatehankintojen sekavassa viidakossa (sekä alennuskoodi lastenvaatekauppaan)

Syksy meillä on edennyt siihen pisteeseen, että nyt on postista viimeisetkin syysvaatteet ja –kengät saapuneet, kun tänään saapui postipaketissa muun muassa uudet välikauden kengät Alisalle ja kylmempiä kelejä silmällä pitäen muun muassa uudet topparukkaset sekä merinovillainen aluskerrasto toppavaatteiden alle. Talvea varten kuitenkin kaikenlaista hankittavaa vielä on, kuten talvikengät ja toppapuku eli ne ihanasti ja varmasti kalleimmat hankinnat, mitä koko vuoden aikana lapselle joutuu hankkimaan.

Nykyään ei edes riitä, että lapselle ostaisi ihan vain toppapuvun parilla kympillä, sillä nykyajan lapsilla on niin tekniset ja viimeisen päälle priimaksi hiotut ulkoiluvaatteet, että huippu-urheilijoidenkin tekniset treeni- ja kilpa-asut kalpenevat lasten varustelulle. Nykyään niin kengissä kuin vaatteissakin kaikki on niin ”tekkiä” ettei sitä meinaa uskoa todeksi. Lasten ulkovaatteiden ominaisuuksia eri vaatevalmistajien nettisivuilta lukiessa hommaan tarvitsisi oikeasti vähintäänkin insinöörin, laborantin, kemistin, fyysikon ja vaatetusalan korkeakoulututkinnot, jotta noista ominaisuuksista ottaisi tällainen tavallinen pulliainen jotakin selvää. On CareTecia, ReimaTeciä, Lassieteciä, Gore-Texiä ja mitä vielä high-techiä. Nämä jokaikinen termi viittaa jo sanana huipputekniseen vaatteeseen. Huh huh! Sen lisäksi pitäisi ymmärtää jotakin niistä vaatteen ominaisuuksista. Mikä ihmeen vesipilariarvo? Kun googlettamisen jälkeen on tullut sinuiksi tuon termin kanssa ja tietää, että se tarkoittaa vaatteen vedenpitävyyttä, pitäisi vielä selvittää, että mikä arvo sitten on hyvä ja mikä huono? Mikä vaate kestää oikeasti Suomen sadepäivät ja mikä taas enemmänkin vain hylkii vettä kevyellä tihkusateella tai kosteassa ruohikossa syyssäillä. Arvot kun tosiaan voivat olla lastenvaatteissa mitä vain nollan ja 15 000mm välissä.

Eikä tämä terminologian ihmeellisyys jää vesipilariarvoon, joka itselleni ainakin ensimmäisiä lapsen ulkovaatteita valitessa oli yksi suuri kysymysmerkki, vaan sen lisäksi pitäisi pystyä arvioimaan vaatteen hengittävyyttä, mikä ilmoitetaan g/m2/24h arvolla eli kuinka monta grammaa kosteutta neliömetri kangasta päästää lävitseen vuorokauden aikana, sekä kestävyyttä, joka voidaan ilmoittaa esimerkiksi hankauksenkestona eli kuinka monta kierrosta Martindale-menetelmällä testattuna vaate kestää kulutusta. Tämän lisäksi sitten vielä vaatteen tulee olla tuulenpitävä sekä sopivasti lämmittävä verrattuna vuodenaikaan, jolloin vaatetta on tarkoitus käyttää. Tokihan vaatteesta tulee myös tarkistaa, että se täyttää kansainväliset Öko-Tex-standardit eikä sisällä esimerkiksi haitallisia fluorihiilivety-yhdisteitä tai mitään muitakaan raskasmetalli- tai torjunta-ainejäämiä tai haitta-aineita.

Vaatteen huipputeknisten ominaisuuksien selvittäminenkään ei vielä riitä, sillä seuraavaksi alkaa pohtiminen, että miten vaatteen ominaisuudet kestävät käytön ja pesun, sillä lastenvaatteita on joskus myös pestävä ja lapset tunnetusti ovat aika mestareita sotkemaan vaatteensa? Millä pesuaineella, pesuohjelmalla ja lämpötilalla vaatteet pestään? Pitäisi tietää sitä sun tätä kuten, että liian kuumaa vettä ei voi käyttää, kovasta linkouksesta ja varsinkaan rumpukuivauksesta useimmat ulkoiluvaatteet eivät pidä, pesuaineen pitää olla valkaisuaineetonta ja nestemäistä, huuhteluainetta ei saa käyttää, vaatteet olisi hyvä pestä nurinpäin ja niin edelleen, sillä väärin pestyissä vaatteissa niiden huipputekniset superominaisuudet kärsivät ja 150 euroa tuli heitettyä kankkulan kaivoon, kun osti viimeisen päälle viritetyn vaatteen lapselle, jonka menee sitten pesemään väärin eikä se esimerkiksi pidäkään enää vettä ensimmäisen pesun jälkeen. Siispä sekä vaatetta ostettaessa että pestessä vaatteeseen ommeltua pesulappua saakin tulkata tarkasti.

Joko menitte sekaisin? Minä ainakin olen aivan ajatus sykkyrällä näiden lastenvaatteiden kanssa eikä tuossakaan ryöpytyksessä ollut vielä läheskään kaikki huomioitavat asiat, sillä jokaisella voi olla vielä paljon muitakin kriteereitä vaatteen ostolle, kuten valmistusmaa, vaatteen eettisyys, kankaan materiaali, ekologisuus, hinta, ulkonäkö jne. Tervemenoa vaan siispä lastenvaateostoksille, kun puhutaan ulkoiluvaatteista, nimittäin ei ole ihan helppoa se.

Tästä pienestä avautumisestani lastenvaateviidakossa päästään siispä siihen, että halusin omalta osaltani helpottaa edes ihan pikkiriikkisen teidän lukijoiden, joiden seassa tiedän olevan myös lapsellisia aikuisia eli lapsiperheiden vanhempia, lastenvaatehankintoja, jos jotakin on vielä syksyksi tai talveksi hankintalistalla, mutta ei tilauksessa ja laitankin jakoon tämän viikon ajan voimassa olevan kampanjakoodin Reiman verkkokauppaan. Koodi on siis voimassa 01.10.2017 saakka ja sillä saa 10% alennuksen sekä ilmaisen postituksen Reimashopista. Koodi on RMA10FREE ja se oikeuttaa yhteen alennukseen per asiakas. Shoppailemaan Reimalle pääset *tämän linkin kautta ja autanpahan vielä sen verran näiden lastenvaateostosten kanssa, että Reiman tuotteet ovat nimenomaan sitä High-techiä viimeisen päälle eli laadusta ja teknisistä ominaisuuksista ei ole tingitty piiruakaan ja tuotteet on testattu ja hyväksytty kaikkein rehellisimmillä tuomareilla, lapsilla!

*sisältää mainoslinkin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: