Lapsiperheen irtiotto arjesta: mitä kaksi kuukautta Kroatiassa maksaa?

Siihen, mitä kaksi kuukautta Kroatiassa tai missä tahansa ulkomailla maksaa, on mahdotonta antaa vastausta, mikä olisi absoluuttinen totuus, sillä matkailuhan ei suinkaan ole mustavalkoista vaan sisältää aikalailla kaikki muutkin värien kirjot. Lopulliseen matkan hintalappuun vaikuttaa niin moni lukematon seikka, kuten matkaseurueen koko, matkustusajankohta, matkakohde, matkustamiseen käytettävät kulkuvälineet, matkalaisten erityistarpeet ja –toiveet, oma vaatimustaso (tyydytäänkö vaatimattomampaan vai vaaditaanko luksusta, ollaanko iloisia pienestä ja kompaktista tilaihmeestä vai kaivataanko isoa asuntoa, loma-asunto vai hotellihuone, kaupungin parhaalta paikalta vai edullisemmin pienemmän kylän laitamilta ja niin edelleen), omatoimisuuden taso eli syödäänkö joka ilta ravintolassa vai kokataanko mieluummin itse, shoppailun sekä retkien määrä ja tämä lista varmasti olisi loputon jos jatkaisin vain. Voin kuitenkin antaa vastauksen siihen, mitä meidän reissu Kroatiassa maksoi ja eritellä kulut auki, jotta näet minkä verran rahaa mihinkin kuluerään upposi. Tämä postaus vastaa siis enemmänkin siihen, mitä kahden kuukauden matka Kroatiaan maksaa lapsiperheeltä, johon kuuluu 1,5-vuotias lapsi sekä koira ja kulkuvälineenä on oma auto.

Me olimme liikenteessä aika tiukalla budjetilla, mikä tarkoitti sitä, että rahaa oli varattuna niin, että se riitti ruokaan ja niihin retkiin, mitä olimme ajatelleetkin tekevämme, mutta ei ylenpalttisiin shoppailuihin tai kalliisiin extemporeideoihin. Budjetti oli laskettu sillä ajatuksella, että pääsääntöisesti kokkailemme itse, mutta ruokabudjetissa oli myös tavallisiin arjen ruokakuluihimme verrattuna hieman extraa ravintolaillallisia varten sekä retkillä ulkona syömistä varten. Retkien ruokailusta osa maksettiin tosin retkikassastakin, sillä emme aina olleet niin tarkkoja, että mistä rahoista mikäkin sämpylä ja pizza maksetaan. Majoituimme loma-asunnossa, joka ei ollut aivan turistirysän keskellä, mikä mahdollisti meille hieman isomman asunnon ja väljemmät tilat kuin jos olisimme vuokranneet asunnon aivan rannan tuntumasta. Tällöin olisimme joutuneet samaan rahaan tyytymään kaksion sijaan yksiöön. Nyt meillä kuitenkin oli todella tilava kaksio, jossa oli hieman tavallista leveämpi sänky, mihin mahduimme mukavasti unille vaikka koko perhe. Asunnossa oli hyvin tilaa toisellekin parisängylle, johon veljeni majoittui mukavasti vieraillessaan parin viikon ajan luonamme. Lisäksi tilavassa asunnossamme oli runsaasti lipastoja, laatikostoja ja kaappeja, joihin saimme purkaa kaikki matkatavaramme, laskostaa vaatteet hyllyille ja ripustaa henkareihin ja jokainen matkassamme kulkenut purkki ja purnukka löysi oman säilytyspaikkansa ja matkalaukutkin saatiin vaatekaappeihin piiloon. Lisäksi meillä oli oma pieni piha grilleineen ja jacuzzeineen, joten senkin puolesta saimme elellä mukavasti. Sen lisäksi budjettiin oli varattu rahat kahden kuukauden pakollisiin laskuihin.

Reissubudjettimme oli noin 8800 euroa. Voin kertoa, että joka penni meni. Alkuperäiseen budjettiimme jouduimme nappaamaan säästöistämme pari satasta vielä reissumme viimeisinä päivinä lisää, joten lopulliset kulut olivat tuon 8800 euron luokkaa, vaikka alun perin olimme kaavailleet reissulle noin 8500 euron budjettia. Ilman tuota rahallista panostusta olisi aika moni upea kokemus ja hieno hetki jäänyt kokematta sekä pala unelmaa jäänyt elämättä. Ensialkuun summa voi tosiaan tuntua hurjalta, mutta kun summaa hieman kääntää, vääntää ja pureskelee, niin se on itse asiassa aika kohtuullinen.  Laskepa vaikka perheesi kahden kuukauden kaikki kulut yhteen, mitä pelkästään Suomessa asumisesta tulee? Asumisen kulut, laskut, ruuat, päivittäiset kulutustavarat, bensat, auton muut kulut, vaatteet, ravintolakäynnit, harrastukset ja huvittelut. Kahden kuukauden kulut eivät varmaan olekaan itse asiassa niin kovin kaukana tuosta summasta, mitä meillä reissuun kului, vaikka meillähän oli kahden kuukauden aikana esimerkiksi kaksi asuntoa, toisesta maksoimme vuokraa kroatialaiselle vuokraisännällemme ja toisesta lainanlyhennystä ja vastiketta tänne Suomeen. Jos kahden kuukauden 8800 euron suuruiset kulut laskee vuositasolle, tarkoittaa se hieman yli 50 000 euron vuotuisia kuluja. Kahden aikuisen työssäkäyvän taloudessa se tarkoittaisi 25 000 euron vuotuisia nettotuloja per aikuinen eli hyvinkin arkisista tavallisen lapsiperheen kuluista on kysymys tällä budjetilla ja kuten jo niin monesti olen sanonut: arkeahan me sinne Kroatiaan lähdimme elämään ja juuri siksi tämä matka oli meillekin mahdollinen jopa hoitovapaalla ollessani. Kuluja on helpompi hahmottaa, kun pilkon tämän aivan atomeiksi. Alla onkin lista asioista, joihin käytimme reissussa rahaa ja kuinka paljon mihinkin kuluerään euroja lopulta upposi.

Menot reissun aikana

 

Euroa

2710     Pakolliset laskut kahdelta kuulta yhteensä                                                       

700      Autokassa menopaluu (bensat, tiemaksut ja vinjetit), ei sisällä Kroatiassa ajettuja kilometrejä                                                                                     

2000   Loma-asunnon (kaksio) vuokra 2kk (sis. vesijohtovesi, sähkö, netti)           

300     Viron lautta menopaluu + aamupala mennessä ja illallinen tullessa            

330     Meno- ja tulomatkan hotellit 6 yötä aamupaloineen                                      

300     Muut ruuat tien päällä (paitsi hotelliaamupalat ja laivaruokailut), (150e suuntaansa)             

1500    Ruokamenot, bensat ja päivittäistavarat kahdelta kuulta Kroatiassa, (sis. ravintolaruokailut)                                                                                        

75        Rengasrikosta aiheutuneet kustannukset                                                         

885     Retket ja shoppailut           

 

= 8800 euroa yhteensä

     Teimme myös muutamia tietoisia rahaa säästäviä muutoksia kuluihimme ennen reissua, jotta kuukausittaiset laskukulut olisivat mahdollisimman pienet noiden kahden kuukauden aikana. Laitoimme jatkuvat pitkäaikaissäästömme, joihin siirrämme kiinteän summan joka kuukausi, katkolle reissun ajaksi. Lisäksi lopetimme kotoamme kanavapaketit ja katkaisimme lehtitilaukset. Harkitsimme myös maksuvapaiden kuukausien pyytämistä pankistamme asuntolainan osalta, mutta lopulta luovuimme siitä ajatuksesta, sillä maksuvapaan myöntämisestä olisi tullut sen verran iso kertamaksu, että hyöty meille olisi jäänyt oletettua pienemmäksi. Jos olisimme tehneet pidemmän reissun ulkomaille, vaikkapa ajatusleikkinä puoli vuotta, niin olisin ehdottomasti laittanut asuntolainan matkan ajaksi lyhennysvapaalle huilaamaan ja maksanut vain lainan korkoja loma-auringon alla pötkötellessäni. Nyt reissumme aikana asuntomme oli myös vuokralla ralliviikonlopun ajan, mistä saimme hieman taskurahaa reissun päälle, mutta jos asunto olisi tyhjillään pidempään, niin harkitsisin vakavasti asunnon vuokrausta loman ajaksi kokoaikaisesti, sillä siitä saisi mukavasti rahaa muun muassa vastikkeiden maksuun reissun aikana ja tällöinhän asunnolle olisi myös kaivattu talovahti kaupanpäällisinä kuin taikaiskusta ja asunto pysyisi hyvässä kunnossa meidän poissa ollessa, kun se olisi jatkuvasti käytössä ja esimerkiksi viemärien kuivumisesta ja homevaaroista ei tarvitsisi olla huolissaan.

Ruokamenomme paikan päällä Kroatiassa olivat kahdelta kuulta 1500 euroa, mikä on aikalailla sama summa, jonka käytämme ruokaan Suomessakin. Ennen matkaa kuulin Kroatiassa ruuan maksavan keskimäärin 30 prosenttia vähemmän kuin Suomessa. Nyt jälkeen päin, kun asiaa laskeskelen, huomaan, että 1500 euron ruokabudjetista noin 500 euroa kului ravintoloihin. Käytimme siis ruokakauppoihin noin 500 euroa kuussa kun taas Suomessa kuussa ruokabudjettimme pyörii siellä 700 euron hujakoilla ja Suomessa käymme ravintoloissa vain harvoin emmekä suinkaan joka viikko. Ei siis ole lainkaan tuulesta temmattua, että Kroatiassa ruoka on noin 30 prosenttia halvempaa Suomeen verrattuna, sillä ruokakauppakulumme laskivat noin 29 prosenttia tuon kahden kuukauden aikana, mutta ostimme myös hieman parempia ja kalliimpia raaka-aineita Kroatiassa kuin mitä Suomessa raaskisimme ostaa.

Me toteutimme perheenä yhdessä yhden unelmistamme ja olemme sitä mieltä, että se oli jokaisen euron ja kaiken ponnistelun arvoista, vaikka matkalta palattuamme rahakirstun pohja armottomasti ammottikin tyhjyyttään. Olisiko nyt sinun vuorosi toteuttaa oma unelmasi? 😉

4 Replies to “Lapsiperheen irtiotto arjesta: mitä kaksi kuukautta Kroatiassa maksaa?”

    1. Kiitos paljon ja kiva juttu että olet jakanut postausta. 😊 Toivottavasti siitä ja muistakin blogin Kroatia-aiheisista postauksista on hyötyä edes jollekin Kroatiaan matkaavalle 😁

      Tykkää

  1. Päivitysilmoitus: Blogin vuosi 2017 – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: