Miten säästää rahaa unelmasi toteuttamiseen? Säästövinkit x 10 sekä yksi extravinkki!

Mieli monesti halajaisi jo kauas kaukomaille matkoille tai unelmien ostoslista tuntuu olevan loputon, mutta rahat mielitekojen toteuttamiseksi puuttuvat. Hankinnassa voi olla myös jotain käytännöllisempää, kuten uusi astianpesukone hajonneen tilalle tai jääkiekkovarusteet lapsen uutta harrastusta varten. Oli rahantarpeen syy mikä tahansa niin monesti sitä on ostamassa enemmän kuin mitä tilin saldo sallisi. Niinpä itsekin monesti raha-asioita pohtiessani sekä myös ratkoessani ajattelin koota tähän postaukseen ne säästövinkit, joita meidän perhe jokapäiväisessä elämässä käyttää hyödykseen. Näiden säästövinkkien avulla toteutimme unelmiemme matkan Kroatiaan ja jokaisen muunkin ulkomaan matkamme. Näiden vinkkien turvin olemme myös talvella lähdössä seuraavalle reissulle kohti kaukomaiden lämpöä ja aurinkoa. Säästämisen avulla hoitovapaallakin jäi hieman ylimääräistä rahaa kodin sisustuksen uusimista varten. Nämä säästövinkit eivät siis ole tuulesta temmattua huuhaata vaan moneen kertaan testattu toimiviksi.

 

Säästä siispä rahat vaikkapa perheen yhteiseen kesälomamatkaan, viikonlopun mittaiseen irtiottoon arjesta puolison kanssa, uuteen autoon, huonekaluun, jääkaappiin, joululahjoihin, harrastusvälineisiin tai mihin ikinä tällä hetkellä sinä rahaa tarvitsetkaan tai mistä haaveiletkaan. Tässä ovat minun kymmenen säästövinkkiä meidän perheen osalta ja näillä vinkeillä rahaa jää sukan varteen perheelliselläkin. Lisäksi lopussa on yksi extravinkki, joka on hyödyllisempi ehkä niille, joilla lapsia ei ole. Näitä helppoja säästövinkkejä hyödyntäen meillä tosiaan säästyi rahat jopa kahden kuukauden lomaan Kroatiassa hoitovapaani aikana, jolloin perheemme yhteenlasketut tulot olivat pienemmät kuin koskaan.

1. Hyödynnä lomarahat

Loman yhteydessä maksettavat lomarahat kannattaa laittaa sukanvarteen säästöön ja suunnitella tarkoin mihin ne käyttää, sillä helposti käy niin, että ylimääräiset eurot tilillä valuvat hukkaan jos ne jättää sinne muiden käyttörahojen kanssa lojumaan ilman selkeää suunnitelmaa, että miten tuon summan aikoo käyttää.

 

2. Hyödynnä veronpalautukset

Sama homma veronpalautusten kanssa, jos sellaisia on tulossa. Elämää ei kannata laittaa viikoksi tai kahdeksi risaiseksi ja pistää mukavaa tukkoa seteleitä niin sanotusti palamaan, vaan myös näiden rahojen osalta kannattaa tehdä suunnitelma käyttökohteista. Siirrä rahat säästöön ja käytä ne fiksusti.

 

3. Pidä rahat yhdellä tilillä

Mielestäni rahat on järkevintä säilyttää yhdellä tilillä eli joko miehen, naisen tai yhteisellä tilillä sen mukaan, miten kukakin asian näkee parhaimmaksi ja mikä kenellekin toimii. Onko perheen kirstunvartija mies tai nainen vai onko molemmilla hallussa taloudellisen ajattelun jalo taito, jotta rahat säilyvät myös yhteisellä tilillä? Pidä joka kuukausi sen kuukauden käyttörahat yhdellä tilillä ja säästössä olevat rahat toisella tilillä, jotta nämä rahat pysyvät erillään. Kun käyttörahat ovat samassa paikassa samalla tilillä, on helpompi seurata koko kuukauden budjettia ja pysyy paremmin kärryillä missä mennään, paljonko rahaa on jo käytetty ja paljon rahaa on vielä jäljellä ennen seuraavaa palkkapäivää. Tällöin hiljalleen oppii myös tulemaan toimeen käyttörahoiksi varatulla summalla, kun summan osaa jakaa tasaisesti koko kuulle eikä tule kajottua säästöihin.

 

4. Siirrä säästöön jo palkkapäivänä

Palkkapäivänä maksa ensimmäisenä laskut ja siirrä yhdelle käyttötilille kuukauden ruoka-, bensa- ja päivittäistavarahankintoihin varatut rahat oman perheen kulutuksen mukaan. Ylijäävä osa siirrä jo palkkapäivänä säästöön erilleen käyttörahoista, jotta niitä ei vahingossa tule kulutettua.

 

5. Suunnittele ruokaostoksesi

Osta kaupasta ruokatarvikkeita vain sen verran mitä perhe syö ja vältä ruuan heittämistä roskiin eli mitoita ostokset niin, että kaiken kerkeää syödä ennen kuin ruokatarvikkeiden viimeiset käyttöpäivämäärät tulevat vastaan. Hiljattain kuulin laskelmasta, että suomalaiset heittävät kuussa keskimäärin 2kg ruokaa roskiin henkeä kohden. Neljän hengen perheessä se tarkoittaa kahdeksaa kiloa kuukaudessa ja vuodessa aivan hurjaa määrää, mikä on euroiksi käännettynä iso rahareikä kenen tahansa taloudessa. Heittäisitkö roskiin kymmenen euron setelin? Et (minä ainakaan en heittäisi), joten miksi heittäisit sitten ruokaa samasta raha-arvosta roskiin? Kun ruuat, välipalat, aamupalat ja iltapalat suunnittelee kotona, tarkistaa jääkaapin sisällön ennen kauppaan lähtöä ja kirjoittaa kauppalapun valmiiksi, jota noudattaa kaupassa ja jättää listan ulkopuoliset mieliteot ja heräteostokset tekemättä, tulee säästäneeksi isoja summia rahaa. Kaupassa ei myöskään kannata juosta joka päivä, vaan mitä harvemmin kaupassa käy, sitä vähemmän heräteostoksia ja kauppalapun ulkopuolisia ostoksia tulee tehtyä. Älä mene ruokakauppaan myöskään supernälkäisenä, koska silloin helposti ostosten sekaan päätyvät myös sokeriset herkut, jotka nostattavat kauppalaskun loppusummaa.

 

6. Osta fiksusti

Vertaile tuotteita ja valitse viisaasti. Vertaile kilohintoja ja eri merkkien välisiä hintaeroja. Esimerkiksi valmiit juustoraasteet pusseissa tulevat huomattavasti kalliimmaksi kilohinnaltaan kuin että ostaisi juuston isona palana ja raastaisi sen kotona ruokaan itse raastimella. Hyödynnä tarjouksia ja pakasta. Esimerkiksi tarjouksesta voi hyvin ostaa leivät ja lihatuotteet, pakastaa ne kotona ja käyttää vaikkapa muutaman päivän päästä tai seuraavalla viikolla ruuanlaitossa. Suosi kauden kasviksia ja hedelmiä, sillä niiden kilohinta on aina edullisin sesongin aikaan.

 

7. Säästä bonukset

Keskitä ruoka-, päivittäistavara- ja bensaostokset saman ketjun alle ja ostoksista kertyneet bonukset jätä säästöön sen sijaan että kuluttaisit ne saman tien. Esimerkiksi jos kuukaudessa perheen ostoksista kertyy bonuksia 10 euroa, niin vuodessa se tekee jo 120 euroa ja viidessä vuodessa säästyneillä rahoilla lähtisi jo perheen kanssa pienelle lomamatkalle.

 

8. Karsi turhat rahareiät

Luovu turhista raharei’istä. Tupakointi vie kuussa jopa satoja euroja. Jokailtaiset iltakaljat samoin tekevät kuussa ison laskun. Vaihda kalliit energiajuomat itsekeitettyyn kahvikupilliseen. Työpäivien kaupan lämmintiskistä tai salaattibuffetista haetut lounaat saati ravintoloiden lounasbuffetit tulevat kalliiksi, joten valmista ruokaa itse kotona ja ota eväät rasiassa mukaan työpaikalle. Lopeta myös turhat tilaukset. Partateriä, sukkia ja boksereita ei tarvitse paketillista postista joka kuukausi ja sitten näistä jatkuvista postimyyntitilauksista saa maksaa itsensä kipeäksi. Tarvitsetko myöskään montaa lehtitilausta? Jos postiluukusta tipahtaa kuukausittain useampi maksullinen lehti, niin karsi ne yhteen mieluisimpaan. Harkitse, olisiko lehden nettitilaus edullisempi kuin paperiversion tilaaminen.

 

9. Hyödynnä kirppikset

Käy kirpparilla tekemässä löytöjä, sillä kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Kirppareiden hyödyntäminen on säästämisen lisäksi myös ekologista. Myy myös itsellesi tarpeettomaksi jääneet hyväkuntoiset tavarat eteenpäin kivijalkakirppareilla tai nettikirppiksillä.

 

10. Ota ompelukone käyttöön

Jos et jo omista ompelukonetta, niin hanki edullinen ompelukone ja opettele korjaamaan vaatteesi. Hyvän peruskoneen vaatteiden korjaamista varten saa uutena noin 70 eurolla. Moni vaate jää käyttämättömäksi ja päätyy roskiin, vaikka ne olisivat vielä hyvässä kunnossa ja täysin käyttökelpoisia, mutta niihin tulee pieni repeämä tai sauma rispaantuu. Pitkän pennin säästää korjaamalla vaatteet itse, lyhentämällä lahkeet itse ja tuunaamalla vaatteita uuden näköiseksi, jos vanha käyttökelpoinen vaate on alkanut kyllästyttää.

 

Sekä vielä yksi vinkki plussana erityisesti yksin tai parisuhteessa eläville!

+Biletä leveästi, mutta harvoin

Tätä vinkkiä noudatin itse ennen kuin perheellistyin, sillä silloin bilettäminen ja baareissa käyminen kuului vielä elämääni. Perheellistyttyäni baarit ovat elämänmuutoksen johdosta muutenkin jääneet elämästä pois lähes täysin ja sen kerran kun viihteelle pääsee, niin pikkulapsiarjessa ei enää todellakaan tuhlata baareihin rahaa niinä harvoinakaan kertoina, sillä rahalle käyttöä on aivan satavarmasti muutenkin. Tämä säästövinkki oli kuitenkin varsin toimiva ennen lapsen saamista. Eli jos tapana on ravata baarissa usein notkumassa ja juomassa pari olutta, niin lopeta se ja satsaa sen sijaan laadukkaisiin illanviettoihin. Tämä vaatii ehkä hieman selittämistä. Esimerkiksi jos käyt baarissa vähintään yhtenä iltana viikossa ja aina reissulle hujahtaa sata euroa, niin se tarkoittaa kuussa jo 400 euron menoja. Saati mitkä kulut sitten ovatkaan jos siellä viihtymässä ravaa viikonlopun molempina päivinä. Käy sen sijaan viihteellä vaikka kerran kuussa tai kahdessa ja pistä silloin haisemaan vähän enemmän äläkä kitsastele. Nauti hyvänmakuisista drinkeistä, käy syömässä hyvin ja aja taksilla yön pikkutunneilla hyvällä omallatunnolla kotiin. Katso aamulla tilitapahtumista, että rahaa meni vaikkapa 200 euroa ja totea että vanhaan elämäntapaan verrattuna säästit kuukaudessa 200 euroa rahojasi tai jos tapana on nyt vaikka käydä bilettämässä kerran kahdessa kuussa niin säästit 600 euroa. 🙂

 

Oliko näistä vinkeistä lainkaan apua tai heräsikö uusia ajatuksia omasta taloudenhoidosta?

One Reply to “Miten säästää rahaa unelmasi toteuttamiseen? Säästövinkit x 10 sekä yksi extravinkki!”

  1. Päivitysilmoitus: Blogin vuosi 2017 – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: