Miten valita hyvä ravintola? 7 vinkkiä!

Olit sitten reissussa tai kotona niin mielessä pyörii varmaan aika monella usein ajatus, että mitä tänään syödään? Jos tarkoitus on syödä ulkona niin kysymys muotoutuu varmastikin, että missä tänään syödään ennen kuin pääsee nälkäisenä selaamaan valmista ruokalistaa? Minulla ainakin oma oleminen ja ajatukset pyörivät päivittäin ruuan ympärillä sillä ihminen kun olen, niin nälkä yllättää useammankin kerran päivässä. Hyvä ja ravitseva ruoka on jokaisen päivän kulmakivi ja haluan syödä hyvin sekä kotona että ravintolassa. Itselleni ruoka ei ole pelkästään kehoni välttämätön polttoaine, vaan se on fyysisen olemukseni ja terveyteni perusta, mutta yhtälailla myös nautinto ja ehdoton osa hyvää elämää; siis sellaista minkä itse määrittelen itselleni hyväksi elämäksi. Silloin kun ruokaa ei ole tarkoitus tehdä itse, vaan sen sijaan haluan istua valmiiseen pöytään ravintolassa, ovat odotukset aina korkealla hyvän ruuan suhteen. Huonosta en halua maksaa ja haluan olla varma, että lähden ravintolasta kylläisenä, hyvästä ruokakokemuksesta onnellisena ja sillä fiiliksellä, että sain rahoilleni hyvän vastineen. Huonon ravintolakokemuksen jälkeen ravintolan laskuun upotetut eurot harmittavat ja mielessä käy helposti ajatus, että kunpa olisinkin valinnut toisen ravintolan tai vaikka mieluummin tehnyt ruokaa itse kotona.

 

Olen kuitenkin vuosien varrella harjaantunut hyväksi ravintolabongariksi ja sekä kotikonnuilta että matkoilla olen onnistunut aika hyvin valitsemaan ruokailemisen arvoiset ravintolat. Toki on sitä joskus hutilyöntejäkin sattunut, mutta rapatessa roiskuu, niinhän sitä sanotaan. Jos rahaa löytyy, on ravintoloiden valitseminen helppoa: Michelin-opas auki ja pöytävarausta tekemään Michelin-tähdillä varustettuihin ökyhintaisiin ravintoloihin. Jos kuitenkin liikkeellä on pienemmällä budjetilla (kuten minä) ja haluaa löytää kohtuullisemmalla hinnalla laadukasta hyvää ruokaa, joutuu ravintoloiden etsimiseen käyttämään hieman enemmän vaivaa. Ajattelinkin koota yhteen omat ravintolanbongausvinkkini, joita hyödyntäen tulee itse valittua ravintolat loputtomalta tuntuvasta ravintoloiden suosta, missä ikinä sitten olemmekaan liikkeellä. Välillähän sen juuri oikean ja tähän hetkeen sopivan ravintolan metsästäminen tuntuu kuin etsisi neulaa heinäsuovasta.

 

Michelin-oppaan Bib Gourmand-ravintolat

Michelin-oppaassa ei ole pelkästään ökykalliita ravintoloita, joissa eteensä saa kaksi ruohonkortta ristiin aseteltuna, vaan oppaasta löytyy ravintolasuosituksia laihemmallekin kukkarolle. Hyvän hinta-laatusuhteen omaavat ravintolat on merkitty Bib Gourmand-merkinnällä. Näillä ravintoloilla ei ole Michelin tähtiä, mutta ravintolatarkastajien mukaan näistä ravintoloista löytyy kuitenkin erityisen hyvä hinta-laatu-suhde.

Puskaradio

Tietävämpien kokemuksiin ja kertomuksiin kannattaa luottaa. Jos joku tuttu, ystävä tai perheenjäsen erityisesti suosittelee jotakin ruokapaikkaa, niin todennäköisesti hän ei ainakaan ollut pettynyt omaan ravintolakokemukseensa. Puskaradion kautta löytyy usein aivan huikean hyvät ruokapaikat hyvällä hinta-laatu-suhteella varustettuna. Tähän kuuluvat myös paikallisten antamat suositukset. Esimerkiksi matkalaisen kannattaa kysyä ravintolasuosituksia hotellin vastaanoton työntekijältä, sillä paikallisella voi olla hyvä tietämys lähiravintoloista.

Ruokaile siellä missä paikallisetkin

Tämä vanha matkalaisille suunnattu ohje pitää hyvin kutinsa edelleen. Silloin kun oma ruokailu osuu paikallisten kanssa samaan aikaan, kannattaa valita se ravintola, jossa paikalliset pariskunnat ja perheet ruokailevat sen sijaan, että suuntaisi tyhjään tai turistien valloittamaan ravintolaan.

Tutki syrjäseudut

Parhaat ravintolat eivät aina ole kaupunkien keskustojen ytimessä ja pääkadun varrella. Päinvastoin, monet helmet löytyvät pääkaduilta haarautuvien sivukujien varrelta tai jopa kauempaa. Siirry siispä rohkeasti ydinkeskustasta syrjäisemmille seuduille ja paikallisten asuttamille asuinalueille, jolloin ravintola-annosten hinnat laskevat ja laatu nousee.

Tripadvisorin vinkit

Tripadvisorista löytyvät muiden matkustajien suositukset. Tähän netistä löytyvään palveluun matkalaiset saavat käydä arvostelemassa lähes kaiken matkoillaan kokemansa. Palvelusta löytyy niin majapaikat, ravintolat kuin nähtävyydetkin. Kannattaa siispä käydä katsomassa, mitkä ravintolat ovat erityisesti matkailijoiden arvostuksessa, mitkä seudun ravintoloista ovat saaneet hyvät arvostelut ja paljon tähtiä.

Perinteiset matkaoppaat

Matkaoppaista kannattaa kerätä vinkit talteen. Muista huomioida niin netin sähköiset oppaat kuin vanhat kunnon paperilehtiset kirjatkin. Matkaoppaisiin ravintoloita voi olla jaoteltuna myös esimerkiksi kaupunginosittain, mikä helpottaa ravintolan löytymistä vaikkapa majapaikkana toimivan hotellin lähettyviltä tai sen päiväisen retkikohteen/nähtävyyden lähettyviltä. Matkaoppaissa voi olla myös suosituksia ravintoloiden nimikkoannoksista tai kuvaelmia tunnelmasta.

Suosituksia matkailu- ja ruokablogeista

Bloggailu on nykyisin suosittu harrastus ja monelle jopa työ. Blogeja löytyy laidasta laitaan ja myös matkailuun sekä ruokailuun liittyviä blogeja on vaikka millä mitalla, myös suomenkielisenä. Blogeista kannattaakin etsiä vinkkejä hyvistä ravintoloista ja blogipostauksista monesti saa ravintoloista todella kattavasti tietoa, annossuosituksia, hintatietoa, kuvauksia ruokalistasta, erityisiä extravinkkejä ja rehellisiä kokemuksia sekä tietysti värikkäitä kuvia.

Kaikista vinkeistä huolimatta se täydellinen ravintola löytyy joskus kuitenkin ihan sattumalta tai intuition ohjaamana. Siihenkin on joskus ihan hyvä luottaa ja antaa sattumalle mahdollisuus, sillä ihan kaikkea ei aina tarvitsekaan suunnitella etukäteen. Täysin sattuman varaisesti sitä on tullut itsekin astuttua kerran jos toisenkin aivan mielettömän ruokaelämyksen antaneeseen ravintolaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: