Suomalaista sänkyä etsimässä + alennuskoodi!

IMG_1472

IMG_1478

Yhteistyössä Huonekalutehdas Pentti Talvitie Oy

 

Viime viikot meidän arkeamme ovat värittäneet sänkyostokset. Kuten moni blogini lukija on varmasti huomannut, niin olen aika kova näpertämään itse ja tuunaamaan vanhasta uutta. Tykkään jättää kädenjälkeni sisustukseemme ja pienimuotoinen nikkarointi ja askartelu on minulle aika ominaista puuhaa. Niinpä saatoin myös Larillekin lausua ääneen ajatukseni siitä, kun uuden sängyn hankinta tuli ajankohtaiseksi, että osaisimmekohan rakentaa sängyn itse… Lari nosti tässä vaiheessa kuitenkin pienimuotoisen äläkän siitä, että no nyt on kunnianhimoiset suunnitelmat, mutta jos meinasin sängyn väkertää itse, niin hän ei kyllä siinä sängyssä turvallisuussyistä nukkuisi. Myönsin siispä tappioni ja päätimme hankkia sängyn viimeistä piirtoa myöten valmiiksi tehtynä ammattilaiselta. Päädyimme sänkyvalinnassamme Huonekalutehdas Pentti Talvitie Oy:n asiakkaiksi selattuamme ensin läpi lukuisten eri huonekaluvalmistajien tuotevalikoimat. Tämän yhteistyön seurauksena syntyikin kaksiosainen postaussarja, jossa uppoudutaan hieman suomalaisen työn, huonekaluteollisuuden sekä sisustuksen syövereihin. Tässä ensimmäisessä postauksessa paneudutaan syvällisemmin itse alaan ja niihin seikkoihin, joihin tekemillämme valinnoilla voimme vaikuttaa ja postaussarjan toisessa osassa pääsette kurkistamaan makuuhuoneeseemme, joka onkin saanut uuden, upean katseenvangitsijan suomalaisen sänkymme myötä ja sisustusprojektimme on nytkähtänyt taas suuren askeleen eteenpäin.

IMG_1459

Pääsimme yhteistyön merkeissä vierailemaan Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella Kyröjoen rannassa sijaitsevan tehtaan tiloihin ja tutustumaan ihastuttavaan pariskuntaan tämän huonekalutehtaan takana. Antti Talvitie pyörittää huonekalutehtaan toimintaa jo toisessa sukupolvessa vankalla kokemuksella ja perheyrityksen pitkän historian kasvattamana, sillä sen lisäksi, että hän on syntynyt sahanpurun ja hiontapölyn keskelle, on Antti ollut yrityksen toiminnassa mukana jo vuodesta 1984 asti ja yritystä itsenäisesti hän on johtanut viimeisen kymmenen vuoden ajan. Huonekalutehtaan juuret juontavat kuudenkymmenen vuoden taakse aina vuoteen 1957 saakka, jolloin Antin isä Pentti Talvitie perusti yrityksen. Nykyiselle tontilleen rakennettu ensimmäinen verstas oli paljon nykyistä pienempi ja lisäksi sen toisessa päässä oli Pentin perheen pienet asuintilat. Vuosien varrella toimitiloja on laajennettu, nuo vanhat asuinneliötkin on luovutettu verstaan käyttöön ja huonekalutehtaan viereen on perheelle rakennettu erillinen omakotitalo, jonka ikkunoista avautuu kaunis näkymä joelle. Toiminnan laajentumisen myötä huonekaluja tehtaalla valmistetaan kuitenkin edelleen samalla alkuperäisellä pieteetillä pohjalainen puusepän sydän rinnassa sykkien.

IMG_1456
Tässä olivat aikanaan Pentti Talvitien perheen asuintilat

Vuodet ovat muokanneet ja hioneet yrityksen arvomaailman vankaksi ja kristallinkirkkaaksi. Yrityksen omien sanojen mukaan toimintaperiaatteita ovat korkea laatu, toimitusvarmuus, kotimaisuus sekä asiakkaan tarpeiden ja pohjalaisen puuseppäperinteen kunnioittaminen. Antille on tärkeää se, että hänen työntekijöillään on mukavaa olla töissä ja tiimihenki on hyvä. Hänen mielestään on tärkeää, että palkat maksetaan aina ensin henkilökunnalle määrättynä palkkapäivänä ja viimeisenä vasta hänelle itselleen. Henkilöstöä kohtaan hänen mielestään on ehdottomasti oltava reilu ja joustava ja hänen puheistaankin paistoi ylpeys ammattitaitoisen henkilökunnan puolesta. Henkilöstöjohtamisen saralla Antti uskookin sanontaan, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan ja jotain kertoo myös se, että nykyisistäkin työntekijöistä osalla alkaa olla jo 30 vuotta täynnä tämän yrityksen palveluksessa. Tässä firmassa jokaisen työpanosta arvostetaan ja se kehdataan sanoa reilusti ääneen. Antin sanoin suhteessa asiakkaisiin taas on tärkeää tehdä asiat kunnolla ja rehellisesti. Hänen mukaansa asioita ei ole järkeä tehdä ollenkaan, jos niitä ei tee parhaalla mahdollisella tavalla. Tehtaalta lähtevien tuotteiden laadun ja eettisyyden takana on voitava seisoa selkä suorassa ja ylpeänä siitä, että jokaiselle työntekijälle samat arvot, kuten tuotteen laatu, on ensiarvoisen tärkeää, jolloin myös asiakas saa varmasti viimeisen päälle laatua. Tässä tehtaassa puhalletaan yhteistuumin yhteen hiileen.

IMG_1460

IMG_1462

Me hakeuduimme tietoisesti suomalaisille huonekalumarkkinoille etsimään omaa uutta sänkyämme, sillä mitä enemmän omaan mittariini kertyy ikävuosia, sitä selkeämmin näen suomalaisen työn arvon ja merkityksen. Miksi syytäisin rahani ulkomaille, kun Suomessa on huutava pula työstä, mutta toisaalta taas huippuosaamista huonekalualalla? Ainoa tapa saada Suomeen työtä on ostaa suomalaisia tuotteita ja käyttää suomalaisia palveluita. Myös omassa lähipiirissäni nämä kuluneet talouden kireät vuodet ovat koetelleet. Olen nähnyt työttömyyden ja sen luoman ahdingon. Olen nähnyt millaisen työn takana on pyristellä irti työttömyyden kierteestä sekä sen tiukasta otteesta ja miten työttömyys syö itsetuntoa ja parisuhdettakin. Siksi ostan suomalaista, jos vain suomalaisilta markkinoilta löytyy ne tuotteet, mitä ostoslistallani lukee. Tällä tarkoitan sitä, että jos kaupasta on tarkoitus ostaa ananasta, avokadoja ja viiniä, niin en jätä niitä ostamatta sen vuoksi, ettei täällä kylmässä pohjolassa moiset eksoottiset kasvit ja hedelmät kasva, jotta tuotteita olisi saatavana kotimaisena. Sen sijaan jos ostoslistalla lukee lapselle talveksi toppapuku ja makuuhuoneeseen uusi sänky, niin parhaat tuotteet tähän tarkoitukseen saan suomalaisten yritysten kautta ja siksi ostan silloin suomalaista. Tässä kohtaa minua ei haittaa tippaakaan, vaikka ulkomaisesta ketjuliikkeestä saisin tavarat hieman halvemmalla, sillä syytämällä rahani maamme rajojen ulkopuolelle en auta omaa kotimaatani juurikaan ja ostamalla halvan tuontituotteen en voi olla edes varma, onko tuotteen tekijälle maksettu palkkaa ja jos on, niin onko se ollut riittävä. Sen sijaan teen mieluummin ostopäätöksiä, joiden avulla voin ostaa työtä suomalaisille ja Suomeen sekä tehdä eettisesti oikeita päätöksiä. Suomalaisen sängyn hintaa kompensoi hiukan itse asiassa myös se, että esimerkiksi Huonekalutehdas Pentti Talvitien sängyissä tulee sälepohja samaan hintaan mukana. Useaan ulkomaiseen sänkyynhän pohja täytyy vielä ostaa erikseen (mikä on mielestäni aivan älytöntä), mikä tuokin yllättäviä lisäkuluja sängyn ostohintaan.

IMG_1464

Huonekaluteollisuus onkin yksi niistä teollisuudenaloista, missä suomalaisilla on pitkät perinteet ja luja osaaminen. Suomessa on vuosikymmenten ajan osattu rakentaa laadukkaita, aikaa ja kulutusta kestäviä huonekaluja, jotka siirtyvät jopa perintönä sukupolvelta toiselle. Jos mielessä on siispä sänky, mikä kestää vuodesta toiseen hajoamatta alle ja näyttää vuosien päästä edelleenkin hyvältä, laadukkaalta ja ajattomalta, kannattaa silloin ehdottomasti valita suomalainen sänky. Kannattaa myös muistaa, että huonekalualaa ei valvota kovinkaan tarkasti Suomessa ulkomaisten tuontikalusteiden osalta, mikä oli itselleni suuri yllätys tähän aihepiiriin tutustuessani. Tuontikalusteita ei juurikaan testata esimerkiksi mahdollisten myrkyllisten kemikaalien osalta. Kuvittelin aiemmin ihan tosissani, että valvonta olisi tiukkaa, mutta niin ei sitten olekaan. Valmistajat ovat siis pääsääntöisesti itse vastuussa, että noudattavat lainsäädäntöä esimerkiksi sallittujen kemikaalien ja niiden pitoisuuksien osalta ja kuluttajan on vain luotettava valmistajan sanaan, kun tilaa huonekalunsa vaikkapa maailman toiselta puolelta. Kehen sinä luottaisit? Se jääköön jokaisen omaan päätäntään, mutta ainakin suomalaiselta huonekalutehtaalta on huomattavasti helpompaa saada selkeitä vastauksia kysymyksiin käytetyistä materiaaleista, kemikaaleista, valmistusmetodeista ja tuotteiden säilytyksestä.

IMG_1466

Huonekaluteollisuus on Suomessa muuttumassa vuosi vuodelta enemmän harvainvallaksi. Takavuosien sadat huonekalutehtaat ovat enää muisto vain historiassa ja tämän päivän toimijat voidaan laskea jo sormin. Toimijat lopettavat, sillä isojen ketjuliikkeiden on annettu ajaa pienet yritykset ahtaalle. Pienten huonekalutehtaiden on todella vaikeaa saada mallinsa esille huonekaluliikkeisiin, sillä isot ketjut napsivat huonekalukauppojen näyttelytilojen neliöt omille tuotteilleen ja tässä kisassa pienet toimijat jäävät auttamatta jalkoihin. Ihmiset metsästävät tarjouksia ja mahdollisimman alhaista hintaa välittämättä tuotteen alkuperästä, laadusta tai eettisyydestä. Vallalla on myös kertakäyttökulttuuri, mikä näkyy siinä, että sisustukset pistetään uusiksi tiuhaan, jolloin laadullakaan ei ole niin väliä. Hinta ratkaisee. Tässäkin häviäjiksi jäävät suomalaiset yrittäjät ja sitä kautta suomalaisen työn tekijät. Ei ymmärretä sitä, mistä tuotteen hinta koostuu ja millaisia valintoja tulee tehneeksi ostopäätöksensä myötä. Näihin asioihin pääsin tutustumaan tehtaalle. Astuessani tehtaaseen sisään nenään tulvi tuoreen vastasahatun puun ja suomalaisen metsän tuoksu. Antti kertoi, että suomalaisen sängyn hinta koostuu monesta asiasta, kuten raaka-aineista ja työvoimakuluista. Raaka-ainehävikki huonekaluteollisuudessa on valtavaa, vaikka ammattitaitoiset puusepät osaavatkin hyödyntää raakapuun mahdollisimman tehokkaasti. Raakapuusta hävikin osuus on 70-75 prosenttia ja valmiiseen tuotteeseen päätyy vain 25-30% raaka-aineesta. Tämä johtuu siitä, että metsästä kaadettavaa puuta on muotoiltava, sahattava ja hiottava valtavasti, jotta siitä saadaan valmis huonekalu. Joka kerta, kun puuta hiotaan, sahataan, porataan tai sorvataan, siitä lähtee sahanpurua ja hiomapölyä, mikä on sitä hävikkiä. Talvitien tehtaalla tuohon hävikkiinkin halutaan kuitenkin suhtautua ekologisesti ja jätepuu hyödynnetään tehtaan lämmittämisessä polttopuuna. Raaka-ainekulujen ja hävikin lisäksi huonekalun hinnassa näkyy työvoimakulut. Vaikka sanonta kuuluu, ettei Suomessa palkkatyöllä pääse rikastumaan, niin Suomessa työvoiman sivukulut ovat kuitenkin suuret ja työntekijöille maksetaan tehdystä työstä säädyllistä palkkaa. Sängyn valmistuminen on yllättävän monimutkaista puuhaa. Tiedätkö kuinka monta työvaihetta sängyn rakentaminen vaatii ja kuinka monta puuseppää sitä rakentaa? Valmiissa parisängyssä on suurin piirtein kymmenen osaa ja jokainen osa kiertää keskimäärin 12 työpistettä läpi, joihin kuuluu muun muassa raakapuun sahaamista, hiomista, porausta, sorvausta, oksakohtien paikkausta, maalausta ja pakkausta. Sängyn valmistus sisältää jopa vielä niinkin alkeellisen työvaiheen, jossa sängyn osia hiotaan ihan raa’alla lihasvoimalla käsin, joten vaikka huonekalujen valmistuksessa koneet ovat isona apuna ihmiselle ja nopeuttamassa työvaiheita, niin on hyvä muistaa, että moni asia huonekalun valmistuksessa vaatii vielä ihan perinteistä puusepän käsityötä ja ammattitaitoa. Näiden kahdentoista työpisteen toiminnasta vastaa Talvitien tehtaalla viisi puuseppää, joista jokaisella on oma vastuualueensa siinä prosessissa, kun raakalauta muotoutuu valmiiksi asiakkaalle lähetettäväksi sängyksi. Vaikka Suomessa työvoima kustantaakin enemmän, ei Antti Talvitie ole innostunut ajatuksesta siirtää tuotantoa ulkomaille. Hän kertoo, että hänellä on Suomessa niin huipputiimi töissä tehtaalla, ettei hän mitenkään voisi luopua siitä ja toisaalta, jos tuotannon siirtäisi halvemman työvoiman perässä vaikkapa Viroon, olisi asiakkaiden henkilökohtaisesta palvelusta ja yksilöllisten toiveiden toteuttamisesta luovuttava ja muutettava tuotanto tasapaksuksi massatuotannoksi, missä kaikille asiakkaille toimitetaan ja myydään vain sitä yhtä ja samaa tuotetta olosuhteiden pakosta.

IMG_1467

IMG_1473

Talvitien huonekalutehdas on erikoistunut valmistamaan huonekalunsa suomalaisesta koivusta. Huonekaluissa koivu on ajaton ja kaunis, mutta on myös monia muita syitä, miksi koivu on oivallinen valinta huonekalujen raaka-aineeksi. Siitä valmistuvat nimittäin turvalliset, tasalaatuiset ja kestävät huonekalut. Vaikka ensi alkuun koivu saattaakin kuulostaa jopa aikansa elähtäneeltä ja tylsältäkin vaihtoehdolta, niin sitä se ei suinkaan ole, sillä koivu on pitänyt pintansa suosittuna huonekalumateriaalina sitkeästi vuodesta toiseen samalla kun esimerkiksi mänty on kokenut inflaation. Koivu harvemmin myöskään aiheuttaa tuoksuherkille reaktioita, toisin kuin vaikkapa kaukomaiden eksoottiset puulajit voimakastuoksuisina voivat aiheuttaa. Koivu on myös ekologinen valinta. On hieman järjetöntä raahata puuta maapallon toiselta puolelta huonekalujen valmistusta varten, kun sitä kasvaa omissakin metsissämme. Lisäksi täällä Suomessa meillä on mahdollisuus huolehtia metsien uusiutumisesta ja uudelleenistutuksesta toisin kuin maailman toisella laidalla matalaksi hakatuista sademetsistä vastuumme jää aika lyhyeen. Talvitien tehtaalle puut tulevat suomalaisista metsistä suomalaisilta sahoilta. Eli sen lisäksi, että ostamalla suomalaisia huonekaluja tuemme suomalaista osaamista sekä työllisyyttä, voimme myös tehdä ekologisia valintoja, joilla tuemme sitä, että metsät säilyvät maapallolla hyvinvoivina, maapallollamme on keuhkot vielä sadan vuodenkin päästä ja lisäksi puuaineksen kuljettamisesta suomalaisesta metsästä sahalle ja sieltä edelleen suomalaiselle huonekalutehtaalle tulee paljon pienemmät päästöt kuin että puuaines kuljetettaisiin maapallon toiselta puolelta Suomeen. Valintamme siis joko pienentävät tai kasvattavat sitä ekologista jalanjälkeä, jota itse maapallon pintaan elämämme aikana piirrämme ja ainoastaan me itse päätämme, mihinkä suuntaan se oma jalanjälki kehittyy.

IMG_1474

IMG_1468

Talvitieltä monet huonekalut voi valita heidän valmiista tuotemallistostaan, josta löytyy muotoilua niin minimalistisesta yksinkertaisuudesta aina romanttiseen rönsyilyyn, mutta yhtälailla sängyt ja muutkin kalusteet saa kaikki tilattua myös kustomoituina mittatilaustöinä. Myös huonekalujen erikoismitoitus on mahdollista. Tässä hommassa siis melkeinpä vain taivas on rajana tai pikemminkin oma mielikuvitus ja tietysti se, mihin tehtaan käytössä olevat työkalut ja koneet venyvät. Onpa tältä tehtaalta lähtenyt aivan ihania sisustus-, säilytys- ja leikkiratkaisuja päiväkotienkin käyttöön eli mikäli valmiista mallistosta ei löydy mieluista, niin rohkeasti vain kyselemään näiltä työlleen ja intohimolleen omistautuneilta yrittäjiltä jotain spesiaalimpaa ja mahdollisuutta omien suunnitelmien toteuttamiseen, sillä tässä jos missä huonekalutehtaassa ymmärretään se, että me ihmiset ja suomalaiset emme ole samanlaisia. Jokaisella meillä on oma makumme ja pidämme kuka minkäkinlaisista muodoista ja väreistä. Lisäksi tämä huonekalutehdas tuunaa myös vanhasta uutta. Eli olipa kotonasi sitten millainen tahansa vanha huonekalu, joka on rakas, mutta vaatisi kunnostusta tai ilmeen päivitystä tähän päivään, niin Talvitieltä voit kysyä tarjousta huonekalusi elvyttämisestä jälleen henkiin. Siispä rohkeasti vain maalailemaan omia haavekuvia sanoiksi ja kuviksi ja tilaamaan itselle mieluisia huonekaluja, avainlippumerkillä varustettuna tietysti.

IMG_1477
Olisikos minusta uskottavaksi puusepäksi tai remppanaiseksi?

Satavuotiaan Suomen sekä suomalaisen työn kunniaksi Huonekalutehdas Pentti Talvitie Oy haluaakin tarjota kaikille teille ihanille lukijoille 15 prosentin alennuksen tuotteistaan. Alennus on voimassa 15.01.2018 saakka. Tilatessasi muistathan mainita taikasanan Vesta box, niin saat alennuksen käyttöösi. Talvitien nettisivuille tuotevalikoimaan pääset tutustumaan tästä ja tämän linkin kautta löydät puolestaan huonekalutehtaan Facebook-sivut.

IMG_1475
Larikin yritti näyttää uskottavalta työmieheltä, mutta harjan varteen nojailuksihan homma meni.

5 Replies to “Suomalaista sänkyä etsimässä + alennuskoodi!”

  1. Jos saa antaa palautetta niin huoooooomattavasti lyhyempänä postaus olisi ainakin mulle ollut paljon kiinnostavampi lukea. Nyt oli jaarittelua ja sepustelua niin paljon ja pitkää pätkää tekstiä putkeen että aika reippaasti jäi tekstiä sen vuoksi lukematta. Mukavaa joulun odotusta.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Blogin vuosi 2017 – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: