Käpykoristeita jouluksi

IMG_1598

IMG_1599

IMG_1559

IMG_1554

Kerroin teille aiemmin syksyllä retkestämme, kun kävimme pyörähtämässä käpymetsässä. Metsämaasta keräilimme ison kasan käpyjä mukaamme ja laitoimme kävyt kotonamme saunomaan, jotta ne saivat kuivaa kunnolla. Kuivaessaan kävyt myös aukeavat kauniisti ja saavat niille ominaisen veikeän ulkomuodon. Tarkoituksemme oli askarrella kävyistä samantyyppisiä joulukoristeita kuin lapsuudessani veljeni ja vanhempieni kanssa askartelimme. Tuolloin kävyt maalattiin kirkkaan värikkäiksi ja koristeltiin kimaltelevalla hileellä, mutta nyt päätimme tehdä hivenen hillitympiä versioita käpykoristeista. Käpyset ovat tosiaan nyt kuivuneet ja niistä on askarreltu suunnitelmissa olleet joulukoristeet, joten on niin sanotun sadonkorjuun aika eli mitäs niistä kävyistä sitten syntyikään?

IMG_1357

IMG_1366

IMG_1367

Aloitimme jälleen sormiväreillä. Sormivärit rokkaavat meidän perheessä, haha, mutta ne vain ovat niin helpot ja kivat, kun askartelee yhdessä pienen lapsen kanssa. Lapset tuntuvat rakastavan maalaamista ja nauttivat siitä, kun saavat suihkia maalia sormin tai siveltimin milloin mihinkin, tällä kertaa meillä Alisa pääsi maalaamaan tosiaan käpyjä ja niitä maalattiinkin tarkoin keskittyen kieli keskellä suuta. Tavoitteenamme olivat talvisen valkeat kävyt, joihin osaan tuotiin pakkasen puremaa tunnelmaa hopeaglitterillä ja osaan taas joulun lämpöä kultaglitterillä. Kävyt siis sudittiin päälipuolelta valkoisella sormivärillä ja märän maalin päälle ripoteltiin joko hopeista tai kultaista glitteriä, minkä jälkeen kävyt jätettiin kuivumaan.

IMG_1340

IMG_1376

Ostimme rakennustarvikeliikkeestä ohutta parin sentin vahvuista puurimaa, joka pätkittiin 30 sentin mittaisiksi ja puupalat maalasimme kauttaaltaan valkoiseksi. Huonekalutuunauksistamme meillä oli jäljellä valkoista huonekalumaalia, mutta voisin kuvitella, että puurima saisi valkoisen sävyn myös sormiväreistä.

IMG_1442

Kuivuttuaan käpyihin kiinnitettiin langat. Lankana käytimme tavallista, valkoista ompelulankaa, joka pujotettiin neulaan ja langan päähän neulan avulla tehtiin isohko solmu. Lanka katkaistiin neulan tyvestä ja solmu liimattiin kävyn kantaan tuhdilla remonttiliimalla, mutta esimerkiksi kuumaliimapyssyllä homma hoituisi myös sukkelasti. Langan pätkät kannattaa jättää pitkiksi (40-50 senttisiksi).

IMG_1452

Kun liima on kuivunut niin, että langat pysyvät jämäkästi kiinni kävyissä, onkin sitten koristeiden kasaamisen aika. Me teimme himmelinmallisia, kattoon kiinnitettäviä koristeita sekä litteänmallisia ikkunakoristeita. Himmeliin tarvitaan kaksi maalattua puupalaa, jotka joko liimataan pitävällä liimalla tai naulataan parilla pikkunaulalla ristiksi keskikohdistaan yhteen. Puupalikoihin solmitaan lankojen avulla kävyt ja puupalikan päälipuolelle voi vielä langan päälle laittaa palan kirkasta teippiä, jolloin lanka pysyy paikallaan liikkumatta ja kävyt kukin omalla, oikealla kohdallaan. Himmeliin voi sommitella kävyt haluamaansa säännölliseen kuvioon, esimerkiksi laskevaksi ylhäältä alas, spiraaliksi, v-kirjaimen malliseksi tai mitä nyt itse keksiikin. Ikkunakoristeeseen puolestaan tarvitaan vain yksi puupalikka, mutta siihen myös asetellaan kävyt haluttuun säännönmukaiseen järjestykseen. Lopuksi kiinnitimme vielä juuttinarusta ripustuslangat. Ylimääräisten käpyjen langat kannattaa solmia ja pätkiä sopivan mittaisiksi ja ripustaa jouluna joulukuusen oksille roikkumaan ja kimaltelemaan kauniisti joulupuun valoissa.

IMG_1518

IMG_1520

IMG_1524

IMG_1546

Kun koristeet ovat valmiit, voi ne ripustaa kotiin tuomaan ihanaa talvista joulutunnelmaa tai antaa lahjaksi ja sitten voikin aloittaa glitterhileen siivoamisen, sillä sitä on alushousuista lähtien varmasti ihan joka puolella tämän askartelu-urakan jälkeen. Sukan pohjat on kuorrutettu glitterillä, pöytä hohtaa ja seuraavana päivänä työkaveri kysyy lounaalla, että miksi otsassasi kimmeltää glitterhippuja. Mukavia askarteluhetkiä!

IMG_1549

IMG_1550

IMG_1557

IMG_1560

IMG_1561

One Reply to “Käpykoristeita jouluksi”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: