Itsenäisyyspäivän kranssi

IMG_1779

Viime viikot blogissani ollaan oltu tiuhaan kiinni liimapuikoissa, siveltimissä, glitterpurnukoissa ja ties missä askartelutarvikkeissa, kun olemme valmistaneet jouluksi koristeita ja askarrelleet kortteja. Taas päästään näpertelyn ja väkertelyn pariin, mutta jouluteemasta poiketen valmistuikin tällä kertaa itsenäisyyspäivän kranssi. Toki tällaisen kranssin muuttaa helposti sitten itsenäisyyspäivän jälkeen jouluisempiin väreihin, mikäli haluaa sinivalkoisen tilalle vaikkapa punaista nauhaa, mutta kyllähän tämä kranssi katseet tällaisenaan joulunakin kestää.

 

Kranssin teko on helppoa eikä vaadi mitään supermiesvoimia tai taikurin taitoja, vaikka se monimutkaiselta saattaa näyttääkin. Pohjakehä syntyy muutamasta taipuisasta oksasta. Pajunoksat ovat tähän tarkoitukseen varsin passeleita hyvän taipuisuutensa vuoksi. Kiepauta oksat haluamasi kokoiseksi rinkulaksi siten, että jokainen oksa lähtee hieman eri kohdasta kehää limittäin toisiinsa nähden, jotta rinkulasta tulisi tasaisen pyöreä ja kestävä. Kieputa oksarinkulan ympärille ohutta metallilankaa niin, että kehikko pysyy jämäkästi kasassa. Tee rinkulaan metallilangasta jo tässä vaiheessa myös sopivan kokoinen ripustuslenkki.

DSC_1397[1]

Kun risukehikko on valmis, alkaa varsinaisen kranssin näpertely. Tämä onnistuu kaikista vikkelimmin jos hommassa on toinen henkilö kaverina auttamassa. Silloin toinen voi kieputtaa kranssia valmiiksi ohuen metallilangan avulla ja toinen voi ojentaa lisää rakennusmateriaalia sopiviksi nipuiksi sommiteltuna ja sopivaan mittaan valmiiksi leikattuna. Kranssinhan voi tehdä lukemattomista eri materiaalivaihtoehdoista ja kun avuksi otetaan kuumaliimapistooli, ovat vain taivas ja mielikuvitus rajana materiaalivalintoja ajatellen. Jos nyt kuitenkin ajatellaan tämän tyyppistä kranssia, joka tehdään risukehikon päälle metallilangan avulla, niin tällaisen voi tehdä esimerkiksi havuista, kuten kuusen tai katajan oksista, mustikan tai puolukan varvuista sekä kanervasta. Materiaaleja valitessa muista kuitenkin jokamiehenoikeudet tai lähinnä niitä rajoittava lainsäädäntö. Meidän kranssimme syntyi puolukanvarvuista.

DSC_1400[1]

Kranssi syntyy siten, että otetaan pieni kimppu varpuja (tuuheudesta riippuen 3-5 oksaa), jotka leikataan kutakuinkin samanmittaisiksi. Noin 15 senttimetriä on hyvä mitta tuuhean ja näyttävän kranssin tekoon. Varpukimppu asetetaan kranssin ulkoreunalle ja kiepautetaan kiinni kehikkoon metallilangalla. Sitten ota seuraava pieni kimppu ja aseta se kehikon päälle. Taas kiepautetaan metallilangalla ympäri siten, että kimpun varret jäävät puristuksiin kehikon ja metallilangan väliin. Ota kolmas kimppu varpuja ja laita se kehikon sisäreunalle. Jälleen kiepauta metallilangalla ympäri. Tee seuraava kierros samoin siten, että uuden kierroksen varpujen oksat peittävät edellisen kierroksen varret ja metallilangat. Näin käsitellään koko kranssi ympäri eli yhteen kohtaan kranssia tulee aina kolme pientä kimppua varpuja. Kun olet varvuttanut koko kehikon, nosta vielä ensimmäisten varpujen lehvästöä, jotta saat sujautettua viimeisten varpujen varret ja metallilangat siististi piiloon myös. Päättele metallilanka kranssin taustapuolelle.

DSC_1401[1]

Koristele kranssi haluamillasi koristeilla. Meillä kranssiin kieputettiin lyhyt led-valosarja, joka toimii paristoilla ja paristokotelo piilotettiin kranssin taustalle puolukanvarpujen alle piiloon. Sen lisäksi kiinnitin kranssiin sinivalkoisen rusetin itsenäisen Suomen kunniaksi ja jätin rusetin nauhat pitkiksi liehumaan.

IMG_1775

IMG_1774

IMG_1777

Ripusta ihana kranssi kodin ulko-oveen paraatipaikalle.

IMG_1773

One Reply to “Itsenäisyyspäivän kranssi”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: