Aamupalarakastajan unelma – Punajuuriset aamupalamuffinit

IMG_2301

Syksystä asti olen miettinyt, miten valmistaisin niin sanotut täyden aamiaisen muffinssit. Tiedättehän, kun on näitä täyden palvelun tuotepaketteja, mihin kuuluu samaan settiin kaikki mahdollinen, niin halusin luoda aamiaisen, jossa olisi kaikki herkkuaamiaisen elementit samassa paketissa, sillä minä jos kuka rakastan rakkaudella valmistettuja lämpimiä aamiaisia. Rakastan toki kaikkea ruokaa eikä sillä ruokailuajankohdalla tälle herkkusuulle niin merkitystä ole, mutta aamiaiset ja brunssit saavat sydämeni läpättämään vielä pikkuisen tiuhempaa tahtia. Niinpä olen innosta sekaisin, kun tiedän pääseväni vaikkapa hotelliaamiaiselle ja juhlapäivinä, kuten äitienpäivänä, toivon yleensä kunnolla katettua monipuolista aamupalaa, josta ei puutu munat, pekonit, pavut, hedelmät ja bagelit. Myös usein juhlapäivän ruokailu vaihtuu meillä hienosta dinneristä rennoksi brunssiksi ja pöytään on katettu niin, että on mistä valita.

IMG_2287

Sain blogini kautta testiin erilaisia kylmäpuristettuja rypsiöljyjä sekä purkillisen punajuuripestoa alavutelaiselta Vietävän Hyvää-myymälältä, joka kerää saman herkkumyymälän katon alle tuoreet ja turvalliset lähiruokatuotteet suoraan kotimaisilta pientuottajilta. Punajuuripesto koostuu pääasiassa säilötystä punajuuresta, kylmäpuristetusta rypsiöljystä, auringonkukan siemenistä sekä mausteista, kuten suolasta, sokerista ja mustapippurista. Tuotteet saatuani aika nopeasti tiesin, että punajuuripesto pääsee meillä testiin nimenomaan kaavailemaani aamupalakattaukseen, jonka pariin ennätin syventyä vasta nyt loppiaisviikonloppuna. Mietin pitkään laitanko punajuuren kaveriksi lyömättömän vuohenjuuston vaiko suolaisen fetajuuston ja koska meidän perheestä Lari ei ole ehkä ihan niin vuohenjuuston ystävä kuin minä, niin päädyimme tällä kertaa fetajuustoon reseptissämme, mutta uskon sen toimivan vuohenjuustolla yhtä hyvin ellei jopa vieläkin paremmin. Lopputuloksena syntyivät siis fetalla ja valkosipulilla ryyditetyt punajuurimuffinit, joiden päällä komeili paistettu pekonisiivu sekä kananmuna, mikä täydellinen aamupalaherkku. Tosin ilman kananmunaa ja pekoniakin punajuurimuffinssit ovat sellaisenaankin ihanan herkullisia.

 

Punajuurimuffinit

 

IMG_2297

 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • 3 kpl kananmunia
 • 1 tlk kermaviiliä
 • 200 g fetajuustoa
 • noin 150g punajuuripestoa
 • 2 kpl valkosipulinkynsiä
 • 50 g rasvaa tai hyvää öljyä

 

Aloita leikkaamalla fetajuusto pieniksi paloiksi/muruiksi ja silppua valkosipulinkynnet mahdollisimman pieneksi. Voitele muffinivuoka kevyesti rasvalla tai valmista muffinssit paperisiin amerikanmuffinssivuokiin. Meillä ei valmista muffinssivuokaa/-peltiä ole, joten käytimme kaupan kertakäyttöisiä vuokia. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään erillisessä kulhossa. Sulata rasva valmiiksi. Riko munat toiseen kulhoon ja lisää munien sekaan kermaviili, sekoita tasaiseksi. Lisää muna-kermaviiliseoksen joukkoon jauhoseos ja rasva. Lisää taikinaan myös loput aineet eli fetajuusto, punajuuripesto sekä valkosipuli. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa tasaisesti muffinivuokiin. Annoksesta tulee 12 muffinssia. Paista uunissa 200 asteen lämmössä 25 minuuttia. Tarjoa vaikka aamiaisella, välipalana tai kahvivieraille suolaisena vaihtoehtona makeille kahvinisuille.

 

Täyden aamiaisen punajuurimuffinit

 

IMG_2307

 

Valmista muffinssit kuten edellä, mutta varaa lisäksi:

 • kananmunia
 • pekonia
 • ripaus suolaa ja mustapippuria

 

Tämän voi toteuttaa varmasti monella tapaa ja monta minun tapaani parempaakin keinoa on, joten tässä kohtaa kannattaa valjastaa oma mielikuvitus myös oppaaksi. Ehkä helpoiten täyden aamiaisen muffinssikattaus hoituu valmiilla muffinssipellillä, mutta jos taiteillaan kertakäyttöisten paperivuokien kanssa niin jotenkin vuokaa pitää saada korotettua tätä hommaa varten. Minä taittelin leivinpaperista nelinkertaisen paperin, jonka kiepautin ympyräksi ja nidoin reunat yhteen parista kohtaa siten, että lopputulos muistutti vessapaperihylsyä. Sen jälkeen sujautin amerikanmuffinssivuoan suppilon sisään. Näistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman tiiviitä.

IMG_2290

Kun korotetut laidat tavalla tai toisella on muffinivuoille tehty, täytä muffinivuoat muffinssitaikinalla ja pistä uuniin paistumaan. Paista 15 minuuttia. Tällä välin paista kutakin aamiaismuffinssia varten yksi pekonisiivu tai jos haluat pekonin kiertävän muffinssin ympäri täyden kierroksen niin varaa kaksi siivua per muffinssi. Älä paista pekoneita rapeiksi, sillä ne on helpompi asetella muffinssivuokiin kiertämään laitoja ympyrän muotoon, kun siivut ovat vielä joustavat. Kun olet paistanut pekonit halutunlaiseksi, aseta ne lautaselle talouspaperin päälle odottelemaan muffinsseja, jotta liika rasva saa imeytyä paperiin. Ota kananmunia myös aamiasmuffinsseja vastaava lukumäärä käden ulottuville. Kun muffinssit ovat esipaistuneet 15 minuuttia, ota ne uunista. Kiepauta pekonisiivu muffinssin päälle kiertämään laitoja ja riko keskelle yksi kananmuna. Kananmunan voi myös rikkoa lasiin ensin ja kaataa lasista muffinssin päälle jos tällä tavoin tuntuu itselle helpommalta toimia. Ripauta päälle vielä hieman suolaa ja halutessasi myös mustapippuria. Jos korotetut laidat ovat hieman löysät, niin kananmunaa saattaa hieman valahtaa välistä ja näin meilläkin kävi, mutta suurin osa pysyi kyllä muffinssien päällä. Laita muffinssit mahdollisimman nopeasti takaisin uuniin paistumaan. Jos haluat kananmunasta täysin kypsää niin paista 15 minuuttia ja jos haluat keltuaisen jäävän hieman löysäksi niin 12-13 minuuttia on sopiva paistoaika.

IMG_2293

Kun muffinssit ovat valmiit, kuori päältä reunasuojus sekä muffinssivuoka ja tarjoa aamiaisella kahvi- tai teekupposen kera. Huomiota herättävän ulkonäkönsä lisäksi muffinssit ovat myös herkullisen makuisia. Nam!

IMG_2303

2 Replies to “Aamupalarakastajan unelma – Punajuuriset aamupalamuffinit”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: