Mitä lapsi lukee ja voiko sillä korvata telkkarin?

IMG_2359

Kirjoitin viime vuonna lapselle lukemisen hyödyistä ja ajatuksiani lukemisesta blogitekstin verran. Tuon tekstin voit käydä lukemassa täältä. Mielestäni lukeminen on tärkeä harrastus sekä yksin että yhdessä ja eritoten lukeminen antaa perheelle sellaista yhteistä tekemistä, joka viihteen lisäksi tarjoaa myös loistavan mahdollisuuden oppimiselle ja oivaltamiselle.

IMG_2369

Meiltä löytyy kyllä televisio, mutta päivisin se ei ole auki. Olemme rajoittaneet lapsemme ruutuajan minimiin eli itse asiassa pyöreään nollaan. Alisa ei katso eikä ole ikinä katsonut kotonamme televisiota ja vieraisillakin monesti pyydämme laittamaan telkkarin kiinni, mikäli telkkarissa pyörii jotain mikä voisi olla Alisalle sisällöltään haitallista tai kuormittavaa. Palaan kuitenkin lapsen ruutu- ja media-aikaan ihan omassa postauksessaan myöhemmin ja kerron miksi me olemme päätyneet tällaiseen ratkaisuun.

IMG_2370

IMG_2371

Koska Alisan aika ei kulu telkkarista lastenohjelmia tuijotellen, onkin tilalle keksittävä muuta viihdettä silloin kun ei jaksa juosta, riekkua, touhuta ja leikkiä. Se, ettei meillä katsota lapsen kanssa telkkaria, ei tarkoita sitä, etteikö meillä kuitenkin olisi paljonkin sohvassa kainalokkain vietettyjä hetkiä; niitä jolloin voidaan nauttia toisen lämmöstä ja läheisyydestä, kietoa kädet ympärille ja kaivautua vielä hieman lähemmäs toista. Kun tällaista mielikuvaa miettii, monesti tulee mieleen juurikin mielikuvat hämäristä illoista, kun koko perhe on kaivautunut sohvatyynyjen sekaan villavilttien alle tuijottamaan suosikkisarjaa telkkarista ja nuorimmainen perheenjäsen on nukahtanut vanhemman kainaloon posket rusottaen. Tästä mielikuvasta meidän perheessä puuttuu se telkkarin valon kajo ja sen on korvannut värikkäät kirjat.

IMG_2372

IMG_2375

Telkkarin tuoman lastenohjelmaviihteen meillä korvaavat siispä lasten satu- ja kuvakirjat, joita meillä kulutetaan päivittäin paljon. Jo aiemmin pari postausta tuonnempana mainitsemani Alisan sairaslomapäivien aikana luetut vähintään 600 satukirjan sivua ei siis todellakaan ollut liioittelua. Kun pari saikkupäivää venyivätkin lopulta Alisankin kohdalla viikon mittaiseen kotona oloon ja sisäaktiviteetteihin oli tyytyminen, kasvoi tuo kulutettujen satukirjojen sivumääräkin tuosta vielä huimasti. Ne ovat juuri niitä ihania hetkiä, kun lapsi kaivautuu tiukasti kainalooni, levittää kädet ympärilleni, minä silittelen lapsen selkää hiljakseen sormen päillä ja suukottelen päälaelle ja luettuamme sivutolkulla satuja saan huomata, että lapsi onkin nukahtanut siihen kainalooni ja tuhisee rauhallista untaan. Minullakin on aikaa hetkeksi ummistaa silmät.

IMG_2376

IMG_2377

Sen lisäksi että lukeminen tuo viihdettä niihin hetkiin, kun fyysisesti kaipaa lepoa ja rentoutumista vain sohvalla pötkötellen sekä tuo myös perheen yhteen yhteisen tekemisen ja kivan harrastuksen pariin, voi lukeminen innostaa myös moneen muunkinlaiseen harrastamiseen ja yhdessä tekemiseen. Hyvin kirjoitetut, oivaltavat tarinat opettavat lapselle myös paljon maailmasta; moraalista, oikeasta ja väärästä, sosiaalisista taidoista, elämän vaaroista sekä konkreettisia taitoja, sillä sadun kautta voi vaikka oppia kylvämään siemeniä, kasvattamaan kukkia, leipomaan kakkua tai rakentamaan majan. Saduista ja tarinoista inspiroituneena uusia ideoita ja taitoja voi sen jälkeen perheenä siirtyä kokeilemaan käytännössä ja kirjasta ammennetun tiedon lapsi innolla ja helposti siirtää opituiksi taidoiksi ihan oikeaan elämään. Mitäpä jos viikonloppuna paistetaan koko perhe tarinasta opittuja Muumimamman pannukakkuja, kylvetään kukkasiemenet ruukkuun Nalle Puh-sadun Kanin oppien mukaisesti tai valmistetaan kaveriperheen kanssa vietettävää ulkoilupäivää varten termaripulloon Hilarius Hiiren lämmittävää kaakaojuomaa!

IMG_2367

Mitä meillä sitten luetaan? Ihan kaikkea laidasta laitaan ja kirjakavalkadiamme onkin paljon näkyvissä tämän postauksen kuvissa. Jo tähän mennessä Alisan kirjalaatikkoon on kertynyt vino pino tai oikeastaan rivistö kirjoja, missä on kaikkea yksinkertaisista, paksulehtisistä, värikkäistä kuvakirjoista paljon tekstiä ja monisäikeisiä tarinoita sisältäviin satuopuksiin. Valikoimasta löytyvät rakkaimmat omasta lapsuudestani säästyneet kirjat, kuten Topeliuksen satuaarteet, joiden joukosta löytyy vaikkapa mieleen painunut tarina *vattumadosta, sekä pino Lasten oman kirjakerhon tarinoita muun muassa Lumikista, Tuhkimosta ja Oliver-kissasta. Yhtälailla meiltä löytyy uusia kirjoja, joista osaan on kerätty yksien kansien sisään vanhat tarinoiden kultahiput aina vuosikymmenten takaa, kuten *Tammen kultainen juhlakirja, johon on kerätty kokoelma *Tammen kultaisten kirjojen tarinoita, tai *Olipa Kerran Nalle Puh, jossa vanhat klassikkotarinat on kirjoitettu uusiksi Nalle Puhin elämään sovitettuina versioina. Myös *Mauri Kunnaksen historian havinalla höystetyt koira- ja kissatarinat mahtuvat sekaan sekä ihan uudet tarinat tältä vuosituhannelta, joissa metsästetään vaikkapa *Julian sukkia ja kysellään *mitä kuuluu kesään. Paksulehtisistä kuvakirjoista yksi monista suosikesta tällä hetkellä on visertelevä, soliseva, suriseva ja kurnuttava *Laulava puutarha.

IMG_2379

Osin kirjoja on kertynyt siksi, että olemme toki itse ostaneet Alisalle kirjoja, mutta olemme pyytäneet niitä myös paljon lahjaksi niiltä, jotka lahjatoiveita ovat kyselleet. Ja kirjat meillä toden totta kulutuksessa ovatkin. Suosikkikirjoista, kuten Dumbo pelimestarina, sivut on teipattu uudelleen kasaan jo moneen kertaan. Voisin kuvitella, että siinä missä telkkarin katsomiseen tottunut lapsi vaatii piirrettyjä, niin Alisa vaatii kirjojen lukemista samanlaisella intensiteetillä. Hän juoksee päivittäin kirjalaatikolle useita kertoja ja huutaa ”äiti, äiti, kiijja, kiijja”, mikä tarkoittaa, että painava laatikko on tultava avaamaan hänelle. Sen jälkeen alkaa kirjojen tarkka valkkaus, mikä lähentelee jo lähes taidetta, ja lopputuloksena olohuoneen pöydälle on kasattu vähintään viisi erilaista kirjaa, joista tällä kertaa aletaan lukemaan satuja yksi kerrallaan, katsellaan kuvia ja opetellaan nimeämään erilaisia asioita ja esineitä.

 

*sisältää mainoslinkin

One Reply to “Mitä lapsi lukee ja voiko sillä korvata telkkarin?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: