Matkailijan muistilista

Tässä kun itsekin olemme jo aivan talvilomareissumme kynnyksellä, lomafiilis nousee kohisten ja matkajalka vipattaa jo armottomasti Thaimaan lomalennon suuntaan, niin olemme toki taas valmistautuneet reissua varten monin eri tavoin. Jotta matkasta, oli se sitten lyhyt tai pitkä, tulisi onnistunut sekä huoleton ja matkustukseen liittyvät riskit olisivat mahdollisimman hyvin huomioitu ja minimoitu, kannattaa panostaa hyvään esivalmistautumiseen, ottaa selvää huomioitavista asioista ja hoitaa kuntoon ennen matkaa muutama tärkeä seikka. Hetki kannattaa uhrata aikaa myös miettimällä mitä kaikkea matkalla tarvitsee ja mitä matkatavaroiden joukosta tulee löytyä. Unohtuneet alushousut ja uimapuvun voi käydä ostamassa paikallisestakin putiikista, mutta vaikkapa lääkkeiden tai puhelimen laturin unohtuminen voi olla jo isompi murhe. Mitä matkustusasiakirjoja tarvitsen mukaan? Missä vaihdan matkabudjetin paikalliseen valuuttaan? Mitä jos minä lennän Thaimaahan, mutta matkalaukkuni lentääkin Marokkoon? Mitä jos meduusa pääsee polttamaan snorklausretkellä? Miten minimoin sairastumisen riskit? Miten ehkäisen hakkereiden rikolliset yritykset omalta osaltani? Miten osaan liikkua lomakohteessa olematta eksyksissä jatkuvasti? Nämä ja muutama muukin asia ovat niitä, joille kannattaa uhrata ajatus jo ennen reissua, jotta mahdollisista ikävistä yllätyksistä selviää mahdollisimman nopeasti ja pienillä kustannuksilla matkan aikana. Pitemmittä puheitta aletaanpa purkaa tätä aihetta atomeiksi ja tässäpä siis aika kattava muistilista matkailijalle matkalle valmistautumisen avuksi ja tueksi.

Passi

Tarkista passin voimassaolo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tarkista myös kohdemaan käytännöt, sillä EU:ssa toki riittää, että passi on voimassa vain koko matkan ajan, mutta EU:n ulkopuolella monessa maassa vaaditaan, että passin on oltava voimassa matkan jälkeenkin vielä määrätyn ajan, kuten kuusi kuukautta.

Viisumi

Tarkista, mitä muita matkustusasiakirjoja kohdemaassa turistilta vaaditaan. Täytyykö hankkia esimerkiksi viisumi tai muita matkustusasiakirjoja, kuten ESTA-matkustuslupa.

Rahat

Huolehdi matkakassa kuntoon ennen reissua. Monessa matkakohteessa käteinen on se helpoin tapa maksaa ostoksia, sillä jokaiseen pikku kojuun ja putiikkiin eivät yleisimmätkään maksukortit käy. Ota selvää valuutanvaihdosta; helpoimmalla ja vähimmällä säädöllä pääsee, kun matkavaluutan tilaa valmiiksi jo kotimaassa. Pieniä säästöjä voi tehdä ottamalla matkakassa mukaan euroina ja vaihtamalla rahaa vasta kohdemaassa, jolloin vaihtokurssi voi olla hieman edullisempi, mutta tuolloin on aina riski joutua huijatuksi tai vaihdosta koituvat ylimääräiset kustannukset voivat kasvaa sen verran suuremmaksi, että todellinen hyöty jää olemattomaksi. Kohdemaassa valuuttaa vaihtaessa vaihtopaikka kannattaakin valita tarkoin ja jokaisessa katukojussa ei kannata alkaa rahaa vaihtamaan, vaan käydä esimerkiksi paikallisessa pankissa tai virallisessa valuutanvaihtopisteessä suorittamassa valuutanvaihto. Lisäksi kohdemaassa valuutanvaihto kuluttaa toki kallisarvoista loma-aikaa. Huolehdi mukaan myös laajalti hyväksytyt pankki- ja luottokortit, kuten Visa tai Master Card, mutta varsinkin kaukomaissa ennen korttimaksuja ja pankkiautomaattinostoja kannattaa varmistaa käyttöehdot, jotta mahdolliset kulut nostoista ja maksuista ei tule yllätyksenä.

Matkaliput

Tallenna matkaliput (lento-, juna-, bussi-, lautta- ja laivaliput sekä ennalta ostetut pääsyliput) sähköisenä versiona talteen puhelimeen ja tulosta mukaan kaikki matkaliput myös.

Kortit

Muista pakata lompakkoon maksukorttien ja ajokortin lisäksi muut tärkeät kortit, kuten vakuutuskortti, Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja matkalla tarvittavat alennuskortit. Saatko esimerkiksi loman aikaisen pysäköinnin lentokentän läheisyydestä halvemmalla kanta-asiakaskorttia vilauttamalla tai onko sinulla laivayhtiön alennuskortti, jolle voisi olla tarvetta matkallasi? Sen sijaan jätä matkasta pois kaikki turhat kortit, sillä jos lompakko matkalla häviää tai varastetaan, niin mitä vähemmän mukana on matkan kannalta turhia kortteja, sitä vähemmän kotiinpaluun jälkeen on uusittava kortteja kadonneiden tilalle. Lisäksi sujauta lompakkoosi näkyvälle paikalle ICE-kortti (In case of emergency), joka helpottaa pelastushenkilökunnan toimintaa, jos itse olet joutunut onnettomuuteen ja olet tajuton, kun pelastajat saapuvat luoksesi. Kortissa voi olla kirjattuna esimerkiksi veriryhmä, sairaudet, lääkitykset, allergiat sekä yhteyshenkilön puhelinnumero, johon hätätapauksessa voi olla yhteydessä.

Matkavakuutus

Varmista, että matkavakuutus on voimassa ja muista pakata mukaan vakuutusyhtiön osoittama matkavakuutuksen voimassaolosta kertova tosite, esimerkiksi vakuutuskortti. Jos matkavakuutusta ei ole, tilaa sellainen vakuutusyhtiöstäsi. Hyvin harvoin matkustavalle järkevämpi voi olla jatkuvan matkavakuutuksen sijaan ottaa matkakohtainen matkavakuutus vakuutusyhtiön tai matkatoimiston kautta. Varmista samalla, että myös matkatavarat on vakuutettu. Matkavakuutuksen tulee olla sellainen, että se kattaa myös todella suuret yllättävät menot, kuten ambulanssilennot takaisin kotimaahan. Varmista myös kuuluuko vakuutuksesi piiriin extremelajit vai pitääkö niitä varten ottaa lisävakuutus, jos aikeissasi on lähteä vaikka syvänmerensukellukselle tai vuorikiipeilemään. Varmista, että vakuutettuna ovat kaikki matkalla mukana olevat perheenjäsenesi.

Matkustusilmoitus ulkoministeriöön

Tee sähköinen matkustusilmoitus netissä ennen matkaa. Tämä on tärkeää oman turvallisuutesi tähden, jotta poikkeavissa tilanteissa saat nopeasti infoa suoraan puhelimeen tai sähköpostiin suositeltavista toimintatavoista ja kriisin sattuessa avun saanti nopeutuu, kun ulkoministeriöllä on saman tien tiedossa, että lomailet kriisialueella.

Ulkoministeriön matkustustiedote ja paikalliseen kulttuuriin sekä tapoihin tutustuminen

Lue ulkoministeriön voimassaoleva matkustustiedote ennen matkaa, jotta saat tärkeät infot matkakohteesta, kuten vallitsevasta turvallisuustilanteesta. Muutenkin tutustu paikalliseen kulttuuriin ja tapoihin etukäteen matkustustiedotteen avulla sekä muutenkin etsimällä netistä tai kirjoista tietoa matkakohteesta. Paikallisten tapojen ymmärtäminen helpottaa käytännön asioita lomaillessa; esimerkiksi mukava retki paikalliseen kirkkoon, temppeliin tai muuhun uskonnolliseen kohteeseen voi muuttua varsin surkeaksi, jos sisäänpääsy retkikohteeseen evätään vääränlaisen pukeutumisen vuoksi.

Rokotteet ja muut lääkitykset

Varmista matkakohteen rokotesuositukset ja täydennä rokotuksesi hyvissä ajoin ennen matkaa. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden voimassaolo on hyvä aika-ajoin tarkistaa ja A- sekä B-hepatiittirokotteet ovat matkailijan ensimmäiset perusrokotteet, joilla kannattaa täydentää omaa rokotesuojaansa, mutta matkakohteesta riippuen voi olla syytä lisätä palettiin myös esimerkiksi Japanin aivotulehdus-, keltakuume-, kolera- ja/tai lavantautirokotteet. Varmista myös muiden lääkkeiden tarve, kuten malarialääkitys, mikä on aiheellinen moneen matkakohteeseen reissatessa malariariskin vuoksi.

Lääkkeet ja reseptit sekä matka-apteekki

Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa omien lääkkeidesi riittävyys matkan ajaksi ja reseptilääkkeistä muista pakata mukaan myös lääkemääräykset. Pakkaa lääkkeet mukaasi aina alkuperäispakkauksissaan. Täydennä matka-apteekkiasi tarpeen mukaan, esimerkiksi ripulilääkkeille, rakkolaastareille ja muille laastareille sekä puhdistusaineille ja käsidesille, kyypakkaukselle, punkkitarvikkeille, matkapahoinvointilääkkeille ja särkylääkkeille voi olla reissussa tarvetta. Varaa mukaan myös riittävästi maitohappobakteereita ja aloita kuuri jo reissun alussa. Maitohappobakteerit edesauttavat vatsan toimintaa, kun matkakohteen bakteerikanta on erilainen kuin mihin vatsa on kotimaassa tottunut.

Kopiot

Ota kopiot ja valokuvat kaikista matkustusasiakirjoistasi ja säilytä ne matkan ajan eri paikassa kuin alkuperäiset asiakirjat. Kopioi ainakin passisi, matkaliput, ajokortti ja muut tärkeät asiakirjat (viisumi/matkustusluvat), jos sellaisia matkalle tarvitaan. Tämä helpottaa asioiden selvittelyä, jos alkuperäiset asiakirjat syystä tai toisesta katoavat tai vaurioituvat matkalla.

Pakkauslista

Mieti valmiiksi pakkauslista ranskalaisin viivoin paperille tai puhelimen sähköiseen muistilistaan. Tällöin varmistat, että pakatessa tärkeät asiat eivät unohdu matkasta, kuten matkustusasiakirjat, lääkkeet, rahat, kamerat, puhelimet, laturit, adapterit, piilolinssit, muistikortit (valokuvia varten) tai vaikkapa aurinkorasvat, jos matkakohteena on jokin lämmin, aurinkoinen päämäärä. Samalla varmista myös erityiset, matkalle mukaan pakattavat matkatavarat, joita tavallisesti mukaan ei pakkaisi. Esimerkiksi Thaimaahan lasten kanssa matkaavien kannattaa miettiä onko aikeissa lähteä veneretkille merelle, sillä veneistä saattaa löytyä parit aikuisten pelastusliivit, mutta paikalliseen tapaan ei kuulu varata lapsille lainkaan pelastusliivejä. Merenkäynti silti toisinaan yllättää kokeneetkin kipparit, joten uimataidottomille perheen pienimmille voi olla viisasta pakata mukaan omat pelastusliivit.

Matkalaukkuun nimi- ja osoitetiedot

Mahdollista matkalaukun katoamista ei toki toivoisi omalle kohdalle reissatessa, mutta aina välillä esimerkiksi lentokentän matkatavara-arvonnassa joku saa huomata, että oma matkalaukku onkin lennätetty johonkin toiselle puolelle maapalloa. Niinpä asioiden selvittelyä helpottaa, jos matkalaukusta löytyy laukun omistajan nimi-, osoite- ja puhelinnumerotiedot.

Varaa kuljetus erikoismatkatavaroille

Varmista lentoyhtiöstä kuljetuskäytännöt erikoismatkatavaroille. Jos mukana on vaikkapa harrastusvälineitä, jotka eivät mahdu matkalaukkuun tai isoja lastenrattaita, voi näistä tulla lisäkustannuksia ja kuljetus on varattava erikseen. Monesti etukäteen varaaminen tulee edullisemmaksi kuin maksaa erikoismatkatavaroista ruumamaksuja vasta lentokentällä lähtöselvityksessä. Samalla on hyvä tarkistaa myös tavallisten matkatavaroiden pakkausmääräykset ja sallitut kilomäärät.

Mukavuustekijät lennolle

Mieti, mitkä seikat tekevät lennostasi mukavamman. Lisämukavuutta tuo, kun pakkaat mukaasi puhallettavan niskatyynyn, silmälaput ja korvatulpat, jotka auttavat nukkumaan lennolla. Lukkoon menevien korvien apu voi olla purukumin jauhaminen ja pikkulapsille on syytä varata matkan ajaksi riittävästi purkkiruokaa mukaan. Lapsen kanssa reissatessa varaa myös viihdettä lentokoneeseen. Lataa esimerkiksi sopivia lastenohjelmia puhelimeen tai tablettiin valmiiksi, jotta niitä voi katsoa netin ulottumattomissa. Pakkaa käsimatkatavaroihin touhurasia, missä on piirustustarvikkeita, palapeli, muistipeli ja muuta vastaavaa puuhaa lapselle, millä ajan saa kulumaan. Itseä varten puhelimeen voi ladata valmiiksi leffoja, musiikkia tai e-kirjoja.

Tallenna puhelimeen tärkeät numerot

Tallenna puhelimeen tärkeät puhelinnumerot, kuten paikallinen hätänumero, numero, johon voit ilmoittaa jos luottokorttisi katoaa tai se varastetaan sekä vakuutusyhtiön korvauspalvelunumero tai 24h hätäpäivystysnumero.

Kartat

Mukaan voi varata kohdemaan tai –kaupungin paperisen, perinteisen kartaston, mutta ehkä enemmän tätä päivää ovat sähköiset kartat puhelimessa. Säästääksesi roaming-maksuissa ja varautuaksesi myös niihin tilanteisiin, kun nettiyhteyttä ei ole saatavissa lataa puhelimeen matkakohteen offline-kartastot. Hyviä paikkoja, joista ladata kartastot valmiiksi puhelimeen, ovat Google Maps ja matkatoimistojen omat sovellukset, joista monesti on ladattavissa ilmaiseksi matkakohteen kartastot puhelimeen. Myös muita sovelluksia voi kokeilla, mitä puhelimen sovelluskaupasta löytyy, kuten Offline maps.

Tietoturvapalvelut

Puhelimen ja muiden nettiä käyttävien laitteiden tietoturvan tulee olla ajan tasalla reissatessa. Vähintäänkin on hyvä olla voimassa perustietoturvapalvelut, kuten kotimaassakin, mutta sen lisäksi saatat tarvita reissatessa myös laajempia tietoturvapalveluita. Jos aikeissa on käyttää ilmaisia hotellien, lentokenttien ja ravintoloiden wifi-yhteyksiä, on hyvä turvata esimerkiksi F-Securen Freedomella myös wifi-yhteydet, sillä tällaisten yhteyksien kautta puhelinten ja muiden nettilaitteiden hakkerointi asiansa osaavalle rikolliselle on äärettömän helppoa, mikäli yhteyttä ei ole suojattu asianmukaisesti.

Puhelimen lisäpalvelut ja estot

Varmista teleoperaattoriltasi, että puhelimen lisäpalvelut ja ulkomaanestot ovat sellaiset, että voit reissussa käyttää puhelintasi haluamallasi tavalla, mutta siitä ei koidu yllättäviä kuluja. Varsinkin EU-alueen ulkopuolella netin käyttö voi olla järkyttävän kallista, joten mikäli, et halua laskullesi ulkomaan datakäytöstä roamingmaksuja vahingossakaan, lisää liittymälle ulkomaan dataesto, lisää tarvittavat tietoturvapalvelut ja käytä reissussa ilmaisia paikallisia wifi-yhteyksiä silloin, kun niitä on saatavilla. Jos haluat käyttää mobiilidataa puhelimella etkä siis olla riippuvainen ilmaisista wifi-yhteyksistä, tarkista, että liittymällä on jonkinlainen reissunettipaketti voimassa ja ota selvää lisäpalvelusi hinnoittelusta ja käyttörajoista. Myös tällöin varmista, että tietoturva-asiat ovat laitteessasi reissua ajatellen kunnossa. Myös puheluita ja viestejä varten tarkista voimassaoleva ulkomaanhinnasto, jotta olet tietoinen, mitä puhelimen käyttö lomakohteessasi maksaa.

Autolla reissuun

Jos olet lähdössä reissuun omalla autolla, käy lukemassa tämä blogistani löytyvä vinkkilista autolla matkustamisesta. Syytä on paneutua hetkeksi auton huoltoon, matkavarusteisiin, vakuutusasioihin ja Green Cardiin sekä tarkistaa onko oma ajokortti voimassa kauttakulku- ja kohdemaassa vai onko tarvetta kansainväliselle ajokortille.

Lemmikin kanssa reissuun

Jos olet lähdössä reissuun lemmikin kanssa, käy lukemassa tämä blogistani löytyvä vinkkilista lemmikin kanssa matkustamiseen. Lemmikin kanssa matkustaessa lemmikkikin voi tarvita muun muassa passin, rokotuksia, lääkityksiä ja matkustuslupia.

Koti matkustuskuntoon

Tarkista, ettei jääkaappiin jää pilaantumaan ruuanjämät. Kytke virta pois kaikista tarpeettomista laitteista ja vedä töpselit irti seinästä niistä laitteista, joiden ei ole välttämätöntä olla päällä reissun aikana (kuten pakastin ja jääkaappi). Kastele huonekasvit. Lisää postilaatikkoon lappu, jossa kielletään mainokset ja muu ilmaisjakelu, jotta postilaatikko ei tursuile loman aikana. Pidemmän loman aikana sovi kuka tyhjentää postilaatikon. Varmista vakuutusyhtiöstäsi käytännöt matkan aikana. Jotta kotivakuutus on voimassa, voi sopimusehdoissa olla vaadittuna, että asunto tarkistetaan esimerkiksi kahden viikon välein. Sovi tällöin talovahdista esimerkiksi naapurin kanssa. Pidempien matkojen aikana voi olla syytä myös suojata viemärit suoja-aineilla tai öljyllä. Maksa myös matkan aikana erääntyvät laskut valmiiksi, jotta kotiin palatessa postilaatikossa ei odota nivaskaa maksumuistutuksia.

 

Sitten ei muuta kuin laukku olalle ja mukavaa reissua! Arrivederci!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: