Lapsiperheen ajanhallinta hukassa?

IMG_2396

Hypättyämme syksyllä tuhansien muiden lapsiperheiden tavoin ruuhkavuosien pyöritykseen tuli eteen aivan uudenlainen asia opeteltavaksi; lapsiperheen ajanhallinta. Lapsiperheen arjessa, johon on ympätty mukaan molempien vanhempien täysimittaiset työpäivät sekä päiväkotipäivät, mikään ei yhtäkkiä enää mennytkään omien aikataulujen mukaan ja kaukaisilta tuntuivat lapsen syntymää edeltävät ajat, kun työpäivän päättyessä omasta illastaan ja ajankäytöstään sai päättää aivan itse ja täysin mielivaltaisesti. Tuolloin ei haitannut, vaikka illallista olisi syöty eteläeurooppalaiseen tapaan vasta yhdeksän aikaan illalla. Nykyisin päättämisen vapauden tilalle työpäivien päätteeksi iltoihin on survoutunut tiukka aikataulu, jonka ympärille joustamattomat rajat muodostuvat lapsen päivällis-, iltapala- sekä nukkumaanmenoajoista ja näiden reunaehtojen sisäpuolelle arkipäiviin on mahdutettava myös kauppareissut ja ruuanlaitot. Välillä on todella tuntunut siltä, että mihin se aika elämästä katosi, kun nykyisin aikaa ei tunnu olevan mihinkään.

 

Omalla kohdallani ainakin tunnistan ongelman, jossa helposti joku niin kutsuttu ”täydellisen äidin syndrooma” ajaa homman ihan täysimääräiseksi suorittamiseksi, kun mekaanisesti koittaa hoitaa kuluvan illan pakollista tehtävälistaa lävitse ja juoksee kellon kanssa kilpaa. Arjen suorittamisessa päivistä katoaakin helposti ja salakavalasti myös se päivien mielekkyys, omatunto kalvaa mieltä, kun lapselle ei ole antaa niin paljoa aikaa sekä huomiota kuin tahtoisi ja koko ajan on tunne kuin yrittäisi haalia kasaan tuulen mukana kaaoksen omaisesti karkaavia arjen palapelin palasia.

 

Hyvin äkkiä heräsin siispä syksyllä siihen, että ajankäyttö oli saatava hallintaan ja opeteltava tehokkaampia tekniikoita siihen, miten ne palapelin palat sovitetaan paremmin yhteen, jotta kokonaiskuva säilyy ehyenä. Ajanhallinta auttaa myös siinä, että ne kertaalleen yhteen sovitetut palat myös pysyvät paikoillaan eikä joka päivä tarvitse aloittaa alusta etsimällä sikin sokin lennelleille paloille oikeaa paikkaa. Niinpä ajattelinkin kerätä tähän postaukseen ylös ajatuksia siitä, miten sellaisesta arjesta selviää, jossa tyhjää tilaa aikataulujen venymiselle ja haahuilulle ei ole. Miten meillä siispä pysyy paketti kasassa ja jonglöörinpallot ilmassa tai millaisia vaihtoehtoja olemme pohtineet oman arkemme helpotukseksi?

IMG_2397

Synkronoi puhelinten kalenterit

 

Tämä vinkkini on se kaikista paras ja tehokkain. Kun kaikilla on perheen sovitut menot ja aikataulut tiedossa, on niitä myös helpompi noudattaa kuin jos kalenterimerkinnät olisivat levällään kuin Jokisen eväät. Jos miehellä on muistissa yksi asia, vaimolla toinen asia ja kolmas asia unohtuu, koska sitä ei ole merkitty muistiin mihinkään, niin onko se ihmekään, ettei arki ota onnistuakseen ja krooninen kaaos on päällä jatkuvasti. Eihän ajanhallinnasta silloin mitään tule ja lopputuloksena on kaaos, kun huomaa buukanneensa itsensä kahteen paikkaan yhtä aikaa ja lisäksi kyyditkin ontuu, jos perheen auto onkin toisella käytössä, kun sitä itse kipeästi olisi tarvinnut. Niinpä kalenterien synkronointi on vastaus siihen, miten puolisot ovat perillä toistensa ja lastensa aikatauluista ja tuplabuukkauksilta, liian tiukoilta aikatauluilta ja unohdetuilta menoilta pystyy välttymään. Päivitä puhelimeesi käyttöön kalenteri, jota myös aktiivisesti päivität, merkitse kaikki muistettavat asiat sinne ylös ja huolehdi, että puoliso toimii samoin oman puhelimensa kanssa. Synkronoikaa kalenterinne yhdeksi, jotta näette sieltä myös toisen merkitsemät asiat tai käyttäkää kalenterin toimintoa, jolla puolison voi merkitä omiin merkintöihin, jolloin kalenterimerkinnät tulevat näkyviin myös hänen puhelimensa kalenteriin. Toteuta samaa ideaa isompien lasten kanssa, joilla on jo puhelin käytössään. Opettakaa myös lapset käyttämään kalenteria perheen yhteisen ajanhallinnan hyväksi. Synkronoidun kalenterin myötä tiedätte, milloin kukakin on harrastamassa, moneltako vanhemmat pääsevät töistä (jos työajat ovat vaihtelevat), muistatte tehdä ajanvaraukset vaikkapa neuvolaan ja tiedätte milloin sukulaiset tai ystävät ovat tulossa kahville ja heitä varten saattaa muistaa ostaa jopa pullapaketinkin kahvin seuraksi kauppareissulla.

 

Seinäkalenteri

 

Hanki myös seinäkalenteri, johon tärkeät asiat voi merkitä. Seinäkalenteri ollessaan näkyvällä paikalla ja osuessaan silmään useita kertoja päivässä muistuttaa myös hieman edempänä siintävistä tapahtumista. Puhelimen kalenteri näyttää puhelimen näytössä usein sen päivän, parin päivän tai maksimissaan ehkä viikon merkinnät ja auttaa seuraamaan siispä kaikista parhaiten kuluvan päivän ohjelmaa muistuttaen aina seuraavasta merkinnästä. Seinäkalenterista sen sijaan silmään pistävät paremmin kuitenkin vaikkapa parin viikon päässä odottavat synttärikemut tai sovitut loma-ajat ja siten sitä kautta tällaiset asiat pysyvät muistissa paremmin. Mikäpä olisikaan stressaavampaa kuin alkaa lapsen syntymäpäivää edeltävänä iltana epätoivoisena kyyneliä nieleskellen haalimaan kasaan lapsen toivomia teemasynttäreitä, jotka olivat unohtuneet täysin! Varmaan itse kullekin se tilanne on karvaan tuttu, kun viime tipassa yrittää paikata jotain tärkeää, mikä on aiemmin vain jäänyt tekemättä inhimillisestä unohduksesta johtuen.

IMG_2398

Hyödynnä aamut

 

Monesti arkipäivinä ainoastaan illat nähdään perheen yhteisenä aikana tai tehokkaana kotiaikana, mutta sellaisten ihmisten, joiden työvuorot ovat vaihtelevat, kannattaa opetella hyödyntämään myös aamut. Mikäli päivälle on osunut myöhäisempi työvuoro, saa aamullakin paljon aikaiseksi. Aamulla voi myös ihan hyvin kipaista kaupassa tai valmistaa ruoka valmiiksi tai ainakin puolivalmiiksi jääkaappiin, jotta se on illalla nopea valmistaa loppuun. Lapsen kanssa saa myös hyvin yhteistä laatuaikaa, kun lapsi ei menekään tavanomaiseen aikaan päiväkotiin aikaisin aamulla, vaan lapsen kanssa voi viettää mukavan hetken kotona aamupalapöydässä ja aloittaa päivän leikit yhdessä kotisohvalla ennen kuin vasta myöhemmin on päiväkotikavereiden vuoro.

 

Karsi ja harvenna

 

Kiireisestä arjesta kannattaa karsia kaikki turha pois ja harventaa tekemisen tiheyttä, jotta aikaa jää tärkeämpiinkin asioihin, kuten yhdessäoloon ja myös niistä arki-illoista nauttimiseen. Mitäpä jos imuroida ei tarvitsisikaan ihan joka päivä tai edes viikko? Lapset ovat pieniä vain kerran, mutta sen sijaan pölypallot ovat kaverinasi vielä 20 vuoden päästäkin, sillä ne eivät takuuvarmasti karkaa mihinkään, vaikka niitä kuinka ahkerasti koittaisi häätää. Sen sijaan imuroi harvemmin, laske armeliaasti omaa suorittamisen rimaa ja suuntaa lapsen kanssa ulos rakentamaan vaikka lumiukkoa. Käy siispä läpi omat rutiinisi ja aikataulusi, priorisoi ja mieti voisiko jonkun asian tehdä harvemmin tai jopa karsia aikatauluista pois kokonaan. Mikäli perheen talous sallii, ulkoista siivouspalvelut vaikkapa opiskelijalle, joka etsii kuumeisesti osa-aikatöitä opintojen ohelle (win-win) tai tiukkaan aikataulutetun päivän pelastaja voi olla säästää aikaa kauppakassipalvelun avulla.

IMG_2400

Suunnittele ja ennakoi

 

Arkikaaosta voi helpottaa suunnittelemalla arkea hieman pidemmälle kuin vain tähän iltaan tai seuraavaan päivään. Osta ruokakaupasta kerralla kunnolla ruokaa, jotta kaupassa ei tarvitse käydä joka päivä, sillä kauppareissut vievät yllättävän ison siivun vapaa-ajasta. Tee viikonloppuna kunnon kauppareissu ja osta parin ruuan ainekset kerralla. Valmista sunnuntaina iso annos ruokaa, josta syötte myös alkuviikon ja jos valmiiksi on ostettuna jo seuraavaankin ruokaan ainekset, tarvitsee seuraavan kerran kaupassa käydä vasta puolivälissä viikkoa. Pyri siis siihen, että kauppareissuja olisi vain pari kolme yhtä viikkoa kohden ja niistäkin yksi olisi viikonloppuna, mikä säästää aikaa arki-illoista. Tekemällä ruokaa kerralla useammaksi päiväksi aikaa säästyy, kun ruokaa ei tarvitse valmistaa joka päivä, vaan esimerkiksi joka toinen päivä päivällisen saa valmiiksi vain lämmittämällä mikrossa valmiit ateriat.

IMG_2403

Tee epätoivoiselta näyttävästä päivästä luksushetki

 

Niinä hetkinä, kun suunnitelmallisuus ja ennakointi on päässyt pettämään, kannattaa nostaa kädet pystyyn, todeta, että syteen meni ja pelastaa päivä muuttamalla se arjen luksushetkeksi. Eli jos työpäivän aikana mieleen välähtää, että jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, kaupassakäynti ja ruuanlaitto on vielä sille iltapäivälle edessä ja neljän jälkeen päiväkodista noudettu lapsi huutaa päivällisensä perään jo viimeistään viideltä, niin tiedät, kuten minäkin olen sen saanut oppia, ettei yhtälö vain toimi. Lämpimän aterian saisi aikaiseksi vasta ehkä kuudeksi tai voi se venyä seitsemäänkin ja tuohon mennessä lapsi olisi jo kehittänyt jäätävän nälkäraivarin päälle. Silloin ei kannata lähteä edes yrittämään ja hakkaamaan päätään seinään, sillä lopputuloksena on vain lapsen armoton nälkäkiukku ja omat hermot palavat omaan epäonnistumiseen sekä kireään tunnelmaan. Niinpä luovi itsesi ulos tilanteesta tilaamalla kotiin pizzat tai lähtekää ulos syömään. Mitä tänään syötäisiin; hamppareita, sushia, thaimaalaista, meksikolaista vaiko jotain muuta? Arjen kaaos muuttuu äkkiä perheen kesken kiireettömästi vietettyyn yhteiseen ruokahetkeen ravintolassa ja tästä jää varmasti paljon parempi mieli kaikille kuin koko perheen yleisestä sotatilanteesta. Meillä oli tällainen hetki juuri eilen ja koko perhe sai viettää mukavan hetken, kun päätimme suunnata ennen kauppareissua Subiin patongeille. Vasta syötyämme yhdessä kiireettä kipaisimme kaupasta ainekset makaronilaatikkoon, jonka Lari lykkäsi illalla kotona uuniin samalla, kun minä nukutin lasta yöunille, joten niin oli eväät ja päivällinen valmiina myös seuraavalle päivälle.

 

Muista kananmunat

 

Kananmunat pelastavat tiukassa tilanteessa, joten pidä kenno munia jääkaapissa aina. Munista valmistuu parissa minuutissa munakas, joka riittää hätäruuaksi vaikka sellaisenaan, mutta jos kaapista sattuu löytymään vaikka pari siivua kinkkua, sipuli ja vihannesten jämiä, niin siinähän on jo ainekset varsin passeliin päivälliseen. Munakas on siis niiden päivien pelastus, kun palkkapäivää ennen tili ammottaa tyhjyyttään ja kaaos on kaatumassa niskaan, mutta ravintolaillallisiin ei nyt ole varaa.

IMG_2404

Oliko näissä ajanhallintavinkeissä mielestäsi mitään ideaa? Omat ajanhallinnan vinkkisi voit myös lisätä kommentteihin muidenkin nähtäville, sillä kynttilää ei pidä piilottaa vakan alle tai kuten nykyversio sanonnasta kuuluu; lamppua, kun se sytytetään, ei panna vakan alle vaan lampunjalkaan, josta sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville.

One Reply to “Lapsiperheen ajanhallinta hukassa?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: