Vire-messujen satoa: Tony Dunderfeltin avulla mieli valoisaksi

IMG_2428

Yksi viime lauantain mielenkiintoisista puhujista oli Ensitreffit alttarilla –telkkariohjelmastakin tuttu psykologi Tony Dunderfelt, joka oli Vire-messuilla puhumassa siitä, miten oman mielen kanssa voisi työskennellä siten, että mielen valoisuuden saisi esille myös arjen kiireiden keskellä. Tämä oli siis yksi niistä luennoista, jotka olivat juuri omiaan minulle. Pyrin positiiviseen ajatteluun, mutta liian usein mielen keveys, huolettomuus ja positiivisuus kaikkoavat johonkin kiireiden ja stressin tieltä enkä tahdo tavoittaa valoisaa mieltä, kun sen kerran olen päästänyt karkuun. Tarkoitan sitä, että huonoille raiteille luisumaan lähtenyt päivä ei minun kohdallani muuta suuntaa noin vain, vaan sitten ärsyyntynyt mieli tahtoo kulkea mukanani iltaan saakka. Jos aamulla nousen väärällä jalalla sängystä ylös, en osaa lennosta kovin helposti hypätä toiselle jalalle ja kääntää päälle parempaa fiilistä. Onneksi sentään näitä huonoja päiviä on aika paljon harvemmin kuin hyviä, mutta silti haluaisin oppia työstämään omaa ajatteluani siihen suuntaan, että paatin kurssin voi kääntää jo kesken päivän ja rauhoittaa myrskyävän meren tyynemmille laineille.

 

Tony Dundefeltin näkemys ihmisen alitajunnasta on, että se on loputtomasti taitava, luova ja viisas, mutta hänkin näkee sen ongelman, ettei alitajunnasta kumpuavaa sisäistä valoisuutta saa aina esiin arjen kiireissä. Niinpä tällä miniluennolla Dunderfelt puhuikin siitä, miten elämän valojen ja varjojen kanssa tasapainoillessa voisikin opetella myös johtamaan omaa tunne-elämäänsä ja kehittymään tunteiden hallitsemisessa. Ensimmäisenä kuitenkin ennen kuin tunteita voisi alkaa johtamaan, täytyy erottaa tunne-elämän eri osa-alueet, joita ovat tunne, emootio sekä tunneilmaisu tai voidaan käyttää myös sanaa tunnekäyttäytyminen. Tunne on aina hetkellinen ohimenevä tuntemus ja tunteet ovat aina hyväksyttäviä. Ihmisellä on oikeus tuntea erilaisia tunteita ja on ihan ok olla välillä myös ärsyyntynyt, vihainen tai surullinen eikä aina tarvitse pursuilla ylitsevuotavaa iloa ja onnea. Ihmisen on siis ymmärrettävä, että tunteet ovat sallittuja ja hyväksyttyjä, mutta ne ovat myös hetkellisiä ja ohimeneviä. Emootio sen sijaan on tunne, joka jää päälle. Se on tunne, johon ihminen jää kiinni niin hyvässä kuin pahassakin eikä pääse tunteesta eroon. Tunneilmaisu tai tunnekäyttäytyminen puolestaan on tunne-elämän se osa, mikä kuvastaa sitä, miten tunteita näytetään. Tunneilmaisun kautta ihminen tulee monesti purkaneeksi omia tunteitaan esimerkiksi turhan impulsiivisesti ja myöhemmin kaduttaa oma äkkipikaisuus tai ajattelemattomuus, kun sanat ovat pulpunneet suusta tai teot ovat karanneet käsistä ennen kuin on ennättänyt edes miettimään seurauksia. Tunne-elämän kolmen eri osa-alueen lisäksi puhutaan myös römpiöistä. Römpiö on emootiosta johdettu uudissana, joka tarkoittaa haitallista emootiota, mikä vie energiaa enemmän kuin antaa, mutta silti ihminen jää tähän römpiöön vellomaan ja rämpimään pystymättä jättämään sitä taakseen. Niinpä tunteet ovat sallittuja ja hyväksyttyjä, mutta pitkittyessään negatiivisista tuntemuksista tulee römpiöitä, joista tulisi päästä eroon, sillä römpiöt kuluttavat ihmistä, vievät voimavaroja ja nakertavat sisältä päin ja sen lisäksi tunteita ja omaa tunneilmaisuaan voi opetella johtamaan ja säätelemään, jotta käytöksellään ei aiheuta vahinkoa muille ja omasta arjesta tulee mukavampaa, kun osaa johtaa oman mielen valoisaksi niinä hetkinä, kun varjot vaeltelevat valoisuuden päälle.

 

Hyvä mieli johtaa myös hyvään työelämään, sillä mielen ollessa valoisa myös työpäivä maistuu paremmalta ja ajatus toimii kevyemmin. Niinpä mielen hyvinvointitreenit tulisi ottaa käyttöön oman vapaa-ajan lisäksi myös työelämässä. Valoisa mieli johtaa siihen, että omasta arjesta on myös kyky ja mahdollisuus nauttia, sillä sellainen elämä on kenelle tahansa kuluttavaa, missä eletään vain viikonlopusta viikonloppuun tai lomasta lomaan. Mielen valoisuus tulisi löytää myös arkipäiviin ja silloin työelämässä tulisi myös harjoittaa mielen hyvinvointia ja valoisuutta. Yksinkertainen harjoitus työpäivän mittaan Tonyn mukaan on minuutin mittainen lämpöharjoitus. Sen ennättää tekemään työn lomassa helposti etkä tarvitse mitään muita apuvälineitä harjoitukseen kuin oman kehon lämmön. Harjoituksessa rauhoitutaan minuutiksi tunnustelemaan oman kehon lämpöä ja keskitytään siihen. Tunnetaan lämpö käsissä, vatsassa ja/tai jaloissa ja annetaan kehon lämmön valaista myös raskasta mieltä. Unohdetaan hetkeksi kaikki muu hälinä ympärillä ja tunnustellaan vain omaa lämpöä imien siitä energiaa oman mielen työvälineeksi. Minuutti riittää siihen, että annetaan hektisen hetken ympärillä laskeutua, mielen rauhoittua ja saadaan hetkinen hengähtää.

 

Lämpöharjoituksen lisäksi Dunderfeltin mukaan työyhteisön mielen keventämiseen hyviä ja helppoja keinoja löytyy myös helpoista hengitysharjoituksista. Lisäksi mielen positiivisuutta ja valoisuutta voi tietoisesti harjoittaa esimerkiksi ottamalla pienen hetken aikaa ja katselemalla ympärilleen. Mitä näet? Huomioi tietoisesti vain kaikki kivat jutut ympärilläsi ja kiinnitä katse mukaviin ympärilläsi oleviin asioihin. Mielen suuntaaminen tietoisesti positiivisiin asioihin keventää mieltä ja tuo ajatuksiin valoisuutta.

 

Työelämän lisäksi tunne-elämää voi opetella johtamaan myös parisuhteessa. Rakkauden kolme aurinkoa eli kolme asiaa, jotka tuovat valoa rakkauteen ja pitävät sitä yllä, ovat Dunderfeltin mukaan läheisyys, seksi ja vetovoima. Läheisyys kuvastaa puolisoiden samankaltaisuutta ja niitä asioita, mitkä nimenomaan samankaltaisuudessa vetoavat kumppaniin. Läheisyys näkyy parisuhteessa keskusteluna, molemminpuolisena ymmärryksenä asioista sekä sympaattisuutena. Seksin merkitys parisuhteen aurinkona ja ylläpitävänä voimana on varmasti myös aika selkeä jokaiselle. Sen sijaan vetovoima on se parisuhteen aurinko, joka liiallisena tai liian vähäisenä ajaa pariskuntia myös päätymään eroon. Siinä missä läheisyys syntyy puolisoiden samankaltaisuudesta, kumpuaa vetovoima pariskunnan vastakohdista, mikä saa suhteen kipinöimään ja luo positiivista jännitettä puolisoiden välille. Liika erilaisuus ja tästä syntyvä liiallinen vetovoima saa aikaan kuitenkin riitaisan parisuhteen ja toisaalta taas vetovoiman sekä vastakohtien puute saa kipinän lässähtämään ja häviämään. Niinpä parisuhteen kannalta tärkein tunne-elämän johtamiseen liittyvä seikka on oppia hyväksymään erilaisuutta, jotta vetovoima säilyy. Vetovoiman säilyttämiseksi puolisosta ei siis kannata edes yrittää tehdä omaa peilikuvaansa vaan tietoisesti pyrkiä hyväksymään se, että puoliso on sellainen kuin on ja hyväksyä hänet omana itsenään.

 

Mitä ajatuksia Tony Dunderfeltin näkemykset sinussa herättivät? Itse ainakin tunsin piston sisälläni monessakin kohtaa hänen luentoaan. Vahvaluonteisena naisena huomaan nimittäin monesti kompastelevani ainakin tunneilmaisussani ja siinä olisi toden totta paljon opittavaa. Pakko kyllä on myöntää myös, että joskus olen äärimmäisen huono hyväksymään parisuhteessa puolison erilaisuutta, sillä aika ajoin sitä huomaa esimerkiksi vaativansa samanlaisia toimintatapoja kuin miten itse asiat tekisi.

2 Replies to “Vire-messujen satoa: Tony Dunderfeltin avulla mieli valoisaksi”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: