Vire-messujen satoa: Leena Siitosen vinkeillä kohti lempeämpää arkea

IMG_2430_edited

Leena Siitonen on filosofian maisteri ja henkisen kasvun ohjaaja, joka oli Vire-messuilla reilu viikko sitten puhumassa lempeämmän arjen puolesta. Hänen omien kokemustensa pohjalta kasatun viiden vinkin listan avulla kenen tahansa on mahdollista tietoisesti etsiä lempeämpää arkea säätämisen, kiireen ja suorittamisen keskellä. Jos siis viime vuosi lipsahti liian ankaraksi suorittamiseksi, voi tänä vuonna arkeensa opetella suhtautumaan lempeämmällä otteella ja askel askeleelta kulkea kohti itsen hyväksymistä sekä sallivampaa arkea, jota voi elää rennommalla mielellä. Kuten Tony Dunderfeltin luento valoisammasta mielestä, niin myös tämä Leenan luennon aihe oli kuin minulle tehty. Tiedostan olevani perfektionisti, jonka on hyvin vaikea sallia itselle virheitä tai vasemmalla kädellä hutaisten tehtyjä suorituksia. Arjessa sallin itselleni kyllä niitä hetkiä, kun saan vain olla, levätä ja hemmottelenkin itseäni välillä, mutta silloin kun jotain tehdään, on rimani aika korkealla omaa suorittamistani ajatellen. Edustan sitä koulukuntaa, joka sallii itselle vain täydellisiä suorituksia ja virheistä soimaan itseäni turhan ankarasti. Niinpä tällä mutsilla lempeämmälle ajattelumallille olisi todellakin tilausta ja uskon, että siellä lukioiden joukossa saattaa jokunen muukin hengenheimolainen olla, joten laitetaan Leenan vinkit jakoon teillekin.

 

  1. Pysähdy hetkeksi kuulostelemaan itseäsi

 

Leenan mukaan jokaisen tulisi opetella elämään omat voimavarat kuullen. Silloin, kun tuntuu ettei omat voimavarat riitä kaikkeen mahdolliseen, on hyvä opetella sanomaan myös ei. Siispä pysähdy ja rauhoitu kuulostelemaan omia tuntoja ja miltä oma elämä tuntuu. Tällainen hiljentyminen ja keskittyminen ei onnistu, jos koko ajan pohottaa menemään kaasu pohjassa, joten pelkälle olemiselle ja fyysiselle tekemättömyydelle on myös varattava aikaa. Oma aika rauhoittumiselle kannattaa merkitä myös kalenteriin, jotta siitä tulee pidettyä kiinni eikä oman ajan tärkeys unohdu muiden tehtävien puskiessa päälle. Opettele tietoisesti luottamaan siihen, että elämä kantaa ja asiat järjestyvät kyllä vähemmälläkin säätämisellä. Hyvä tapa opetella kuuntelemaan itseä on etsiä meditoinnin kautta sisäsyntyistä rauhaa, jossa ei tarvitse miettiä suorittamista tai seuraavaksi odottavaa kotitehtävien tai muiden tehtävälistojen tekemistä.

 

  1. Arvosta itseäsi ja sitä, mitä sinulla on

 

Sen sijaan, että aina miettisit niitä asioita, mitä sinulta puuttuu, kehotti Leena kiinnittämään huomion niihin asioihin, missä olet hyvä. Itseä ei pidä verrata muihin ihmisiin, sillä sinä olet ainutlaatuinen ja paras sinä itse. Opettele siispä runsauden ajatusmalli osaksi elämääsi, sillä kiitollisuus on nopea ja tehokas keino oman elämän merkityksellisyyden löytämiseen. Jos oman elämän aiheista on vaikeuksia löytää kiitollisuuden aiheita, voi kiitollisuutta harjoittaa esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirjalla. Kiitollisuus ruokkii iloa, sillä mitä selvemmin omasta elämästä huomaa kaikki ne pienet ja suuret asiat, joista on syytä olla kiitollinen, tuo se myös iloa ja valaistusta omaan ajatteluun.

 

  1. Hyväksy oma keskeneräisyytesi

 

Opettele ymmärtämään, että sinun ei tarvitse olla täydellinen tai ihmisenä millään tavalla valmis, sillä koko elämä on yhtä opin tietä. Leena muistutti, että meillä kaikilla on oikeus olla epätäydellisiä ja saamme epäonnistuakin, sillä niistä hetkistä ihminen oppii ja epäonnistumiset kasvattavat meitä jokaista sekä vievät eteenpäin. Erehtyminen ja kompastelu on jokaiselle meille tarpeellistakin, sillä haasteet auttavat oppimaan ja oivaltamaan.

 

  1. Suhtaudu itseesi myötätuntoisesti

 

Kun elämässä tulee väistämättäkin eteen vaikeuksia, opettele suhtautumaan itseesi rakkaudella ja ymmärtäen. Salli itsellesi kaikki tunteet, sillä on täysin inhimillistä tuntea myös negatiivisia tunteita. Kukaan ei ole aina iloinen, pirteä, tehokas ja jaksavainen. Omassa sisäisessä puheessasi älä moiti ja soimaa itseäsi. Luennollaan Leena kehotti vertaamaan itselle puhumista hyvälle ystävälle puhumiseen. Jos hyvä ystäväsi tekee elämässään jonkin virheen, et varmastikaan puhu hänellekään soimaten ja moittien tai maan rakoon polkien, vaan pyrit tsemppaamaan ja saamaan ystäväsi paremmalle mielelle. Opettele samanlainen puhetapa puhuessasi itsellesikin, sillä sinäkin saat olla oma pieni reppana itsesi, joka silloin tällöin kompuroi ja tekee virheitä. Älä ole siispä itsellesi liian ankara, vaan opettele puhumaan itsellesikin kannustaen ja kehuen.

 

  1. Tee tilaa ilolle

 

Elämä, josta puuttuu ilo, tuntuu kireältä ja raskaalta. Kun mielessä on ilontunne, asiat sen sijaan sujuvat paremmin sekä rennommin ja ihminen tuntee toimivansa hyvän flown ympäröimänä. Ilolle on siis hyvä avautua ja tietoisesti huomaa iloiset asiat ympärilläsi. Leenan lisäksi myös muun muassa tästä asiasta Tony Dunderfelt puhui omalla luennollaan ja kehotti työpäivien aikana tietoisesti huomaamaan kivat asiat ympärillä, mikä tekee mielen valoisammaksi. Jotta elämässään voisi huomata ilon ja nauttia siitä, on ilolle tietoisesti tehtävä tilaa, sillä liian tiukat aikataulut hautaavat ilon alleen. Salli siispä itsellesi arjen keskellä myös hauskanpitoa, hemmottelua, naurua ja lepoa. Ilo on viesti sydämeltä, sillä jos joku asia tuntuu hyvältä ja tuo iloa, olet oikeiden asioiden äärellä. Seuraa ilontunnetta elämässäsi, niin et eksy.

One Reply to “Vire-messujen satoa: Leena Siitosen vinkeillä kohti lempeämpää arkea”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: