Vire-messujen satoa: siirry Sach Amrit Singhin meditaatio-opeilla negatiivisuudesta iloon

IMG_2431

Vire-messujen sadonkorjuun viimeisessä postauksessa käyn läpi hieman sitä, miten negatiivisesta tunnetilasta pystyy siirtymään ilon, harmonian ja rakkauden tunnetilaan. Tämä vastaa siis hieman erilaisesta näkökulmasta myös siihen tarpeeseeni, josta puhuin jo Tony Dunderfeltin pitämästä luennosta kirjoittaessani eli että minulle on ollut aina vaikeaa kääntää kelkkaa, jos aamulla olen noussut ylös väärällä jalalla ja helposti huono flow seuraa sitten mukanani iltaan asti. Tony puhui luennollaan aiheesta psykologin tietämyksellä psykologian näkökulmasta ja tämä workshop paneutui samaan aiheeseen puolestaan meditaation keinoin. Workshopin piti Joakim Kaipainen, henkiseltä nimeltään Sach Amrit Singh, joka on kundaliinijoogi, joogakoulun perustaja sekä energiahoitaja ja oman henkisen heräämisensä myötä ryhtynyt myös opettamaan meditaatiota. Aiemmin messupäivän aikana kävimme jo tämän samaisen opettajan vetämällä kundaliinijoogatunnilla ja koska tuolloin jo pidin hänen tavastaan opettaa, odotin innolla myös tätä iltapäivämme viimeistä workshopia. Vielä riitti siispä motivaatiota ja intoa lähes tunnin mittaiseen luentoja ja meditaatiota yhdistelevään workshopiin, vaikka messupäivämme siihen mennessä olikin sisältänyt jo hurjan paljon uutta nähtävää, kuultavaa ja koettavaa.

 

Joakimin mukaan tärkeää on oppia olemaan vastustelematta negatiivisia tunteita, koska silloin tulemme itse asiassa kahlinneeksi negatiiviset tunteet sisällemme. Vastustelemisen sijaan meidän tulee antaa kaikkien tunteiden, myös niiden negatiivisten, virrata lävitsemme, jolloin vapaudumme tunteesta nopeasti. Jos vastustelemme negatiivisia tunteita ja siten kahlitsemme ne sisällemme, voi tunne jäädä päälle ja, kuten tiedämme, joskus ihmiset voivat olla toisilleen katkeria jopa vuosikymmenet. Sen sijaan, että esimerkiksi jäisimme vaatimaan meitä loukanneilta ja satuttaneilta ihmisiltä jotain hyvitystä ja anteeksiannon anelemista, meidän tulisi vain antaa noiden epämiellyttävien tunteiden, kuten petetyksi, loukatuksi ja satutetuksi tulemisen tunteiden sekä vihan tunteiden, virrata lävitsemme ja ottaa ne vastaan silloin ja sellaisina kuin ne ovat tullakseen.

 

On siis tärkeää tunnistaa, tiedostaa ja myöntää haitalliset ajattelumallit, jotta niitä voi työstää toimivammaksi. Opittujen ajattelumallien kautta suostumme reagoimaan negatiivisiin tunteisiin tietyllä opitulla tavalla, mikä ruokkii negatiivisuutta entisestään ja saa aikaan negatiivisuuden kierteen. Ihmisen ego luonnostaan rakastaa draamaa, mutta on kuitenkin omasta valinnastamme kiinni, miten työstämme omia syvään pinttyneitä ajatusmallejamme. Tärkeää on tiedostaa, että se mihin keskittyy, vahvistuu, joten kannattaa tietoisesti tehdä valinta, keskittääkö huomionsa negatiivisuuteen vai positiivisuuteen. Tarkoituksena ei siis ole millään muotoa voittaa negatiivisuutta, koska kyseessä ei ole mikään keskittymistä vaativa negatiivisuuden ja positiivisuuden välinen taistelu, sillä keskittymällä negatiivisuuden voittamiseen tulet vain vahvistaneeksi negatiivisuuden kierrettä elämässäsi.

 

Mitään tunteita vastaan ei kannata taistella tai vastustella tunteita siitäkään syystä, että tunteet kuuluvat elämään ja tunteiden luonnollinen virtaus kuuluu ihmiselämään. On siis täysin luonnollista, että välillä itkettää ja välillä naurattaa. Tunne-energialle tulee siis antautua, mutta sitä ei pidä määritellä hyväksi tai pahaksi, vaan määrittelyn sijaan on rentouduttava ja koettava tuntemus sellaisena kuin se on. Jotta voi antaa kokemuksen tulla vastustelematta sitä, on oltava määrittelemättä tai lokeroimatta tunnetta mitenkään. Tunteiden määrittelemättömyys on tärkeää siksi, että monesti ikäviltä tuntuvista asioista voikin yllättäen seurata uutta iloa ja rakkautta elämään. Läsnäolo tunteiden kanssa vaatii kuitenkin uskallusta, mutta se myös palkitsee lopulta. Elämän suurissa tunnemyllerryksissä läsnäolo tunteiden kanssa on välttämätöntä, jotta tunteista voi vapautua nopeasti. Tunteiden vastustelu, kieltäminen ja hautaaminen muun elämän alle, johtaa vain sisälle kahlittuihin tunteisiin ja tuota raskasta taakkaa voi tulla kantaneeksi vuosia mukanaan. Joakim antoi tästä varsin selventävän sipuliesimerkin. Jos sipulin kuorii kerros kerrokselta, jokaisen kerroksen kohdalla sipuli pistää itkettämään sen sijaan, että sipulin räjäyttäisi kerralla, jolloin se voi aluksi itkettää hieman enemmän ja tuntua hurjaltakin, mutta sen jälkeen eipähän ole enää mitään kuorittavaa, mikä itkettäisi yhä uudelleen. Niinpä, kun tunteita ei vastustele, niitä ei määrittele eikä lokeroi ja niiden antaa tulla sellaisina kokemuksina kuin ne ovat, tunteet saavat virrata lävitsemme luonnollisesti ja näiden puhdistavien virtausten kokeminen esimerkiksi voimakkaiden tunnemyllerrysten yhteydessä johtaa siihen, että kun sama tuntemus on tullut jo vaikkapa kolmeen kertaan, koittaa ihmisen mielessä kyllästyminen tähän samaan negatiivisen tunteen kokemiseen yhä uudelleen ja siten vapaudut tuosta tunteesta.

 

Opi myös näkemään esteet onnellisuuden tiellä. Itseltä kannattaa kysyä, suostutko edes olemaan onnellinen? Tämä tarkoittaa sitä, että on hyvä pohtia, asetatko omalle onnellisuudellesi jotain tiettyjä ehtoja tai määritelmiä. Esimerkiksi ajatteletko, että: ”olen onnellinen sitten, kun minulla on talo, hieno auto ja olen voittanut lotossa”. Jos määrittelet onnellisuutesi tällaisilla ehdoilla, opettele irrottamaan onnellisuutesi maanpäällisestä omaisuudestasi tai sellaisista asioista, mitä et vielä ole saavuttanut elämässäsi, sillä jos keskität ajatuksesi siihen, mitä sinulta puuttuu, vahvistat nimenomaan sitä puutetta elämässäsi, mikä ei lisää onnellisuuttasi. Meditaatiolla sen sijaan voit meditoida sitä tunnetta, miltä tuntuu saada vaikkapa se unelmien talo ilman, että kiinnität huomiosi siihen työntäyteiseen matkaan, jotta sen talon oikeasti saavuttaisit tai esimerkiksi pankkilainan takaisinmaksun tuomaan stressiin. Tuo unelmien talon saamiseen liittyvän tunteen sisältämä ilo ja energia vahvistuu meditaatiolla ja voit milloin tahansa arkisessa elämässä palata meditaation kautta tuohon ilon tunteeseen. Meditaation avulla saat siispä sisäsyntyistä onnellisuutta, mikä ei linkity siihen, mitä todellisuudessa omistat. Joakimin mukaan 20 minuutin päivittäisellä meditaatiolla koet muutoksen omassa onnellisuudessasi jo 30 päivässä.

 

Mielen ja sydämen välille tulisi opetella löytämään tasapaino ja harmonia. Joakimin edustaman näkemyksen mukaan mielessä sijaitsee järjen ääni ja sydämessä tunteet. Niinpä mieltä voi kuvailla jarruksi ja sydäntä kaasuksi. Autolla ajaminenkaan ei oikein onnistu, jos jatkuvasti vedetään jarru pohjassa, sillä silloin menopeli ei juurikaan liiku eteenpäin. Toisaalta lopputulema ei ole sen parempi, jos jatkuvasti ajetaan kaasu pohjassa. Mielen ja sydämen eli järjen ja tunteiden välille tasapainon voi löytää meditaatioharjoituksilla.

 

Mielen tasapainoa, iloa ja onnellisuutta voit lisätä yksinkertaisella meditaatioharjoituksella, jonka Joakim luennollaan opasti. Yritän toisintaa Joakimin opit tähän tekstiin siten kuin ne ymmärsin. Meditaatio tehdään silmät suljettuna. Aloita keskittymällä otsakeskukseen eli silmät suljettuna kohdista katse kulmakarvojen väliin. Anna aikaa ja keskitä huomiosi vain otsakeskukseesi keskittymättä siihen mitä ympärillä tapahtuu. Otsakeskuksen kautta suuntaa katse seuraavaksi sydänkeskukseesi. Valitse vain yksi tunne, joka on rauha. Keskity tuntemaan vain rauhan tunnetta. Katso syvemmälle sydänkeskukseesi nähdäksesi valkoisen valon. Jos mielessäsi vilisee muita kuvia ja ajatuksia, katso niistä ohi ja keskity vain rauhaan ja katso valoon pyrkien vain syvemmälle ja syvemmälle valkoiseen valoon ja rauhan tunteeseen. Rauha valitaan meditaation tunnetilaksi siksi, että rauhassa ovat läsnäolo ja seesteisyys ja rauhaa edustavan valkoisen valon kautta saavutat lopulta muutkin värit, kuten spektrissä valkoinen valo hajoaa kaikiksi elämän eri väreiksi. Rauha on pohjana elämän positiivisille tunteille ja kun saavutat sisäsyntyisen rauhan tunteen, voit sen kautta kokea kaikki muutkin ilon, onnellisuuden ja rakkauden tunteet. Kun lopetat meditaation, avaa silmät hitaasti ja anna saavutetun hyvänolon ja rauhan tunteen jäädä sisällesi sydämeesi.

 

Kun mieli on onnellinen, rauhallinen ja seesteinen, näkyy se myös työn tehokkuudessa, mielekkyydessä ja onnistumisen tunteissa. Onnen ja ilon täyttämänä, kun et keskitä huomiotasi negatiivisuuteen, on nimittäin helpompaa löytää myös inspiraatio työhön, innovaatiot lisääntyvät ja työn tehokkuus kasvaa. Työelämänkin kannalta on siis tärkeää opetella toimimaan oman mielen ja tunteiden kanssa siten, että onnellisuuden tunnetta voi lisätä ja negatiivisuudesta voi vapautua nopeasti ja siirtyä takaisin onnellisuuden tuntemuksiin.

 

Oman tulkintani mukaan elämä ei ole mustavalkoista, vaan tavallisen tallaajan, kuten minun, elämään mahtuu lukuisat harmaankin sävyt tai itse asiassa maalarin koko paletillinen eri värejä, mutta silti uskon, että näillä meditaatioharjoituksilla oman elämän taulusta voi vahvistaa niitä rauhan ja tasapainon valkeita sekä ilon räiskyviä värejä, jotka vahvistuttuaan peittävät ja häivyttävät niitä voimakkaita, tummin sävyin vedettyjä vetoja taakseen niin, etteivät ennen niin hallitsevat tummat sävyt ole maalauksen kokonaiskuvassa enää niin runsaita. Meditaation aikana itse tunsin lämmön ja hyvän olon tunteen, kuin lämpimän auran ympärilläni. Heti kun avasin silmät, aura alkoi haihtumaan enkä saanut säilytettyä tuota tunnetilaa ja olisin halunnut alkaa kahmimaan katoavaa lämpöä takaisin. Olisin saavuttanut sen ehkä uudelleen vain painamalla silmät kiinni ja aloittamalla meditaation alusta. Siihen ei kuitenkaan ollut messuilla aikaa, sillä workshop päättyi ja meidän oli kiiruhdettava pöytävarauksen perässä treffiravintolaan jatkamaan treffejämme.

 

Löysin paljon omaan elämään hyödyllisiä ajatusmalleja ja koin oivalluksia kaikilla käymillämme luennoilla, vaikka en välttämättä tullutkaan hullua hurskaammaksi. Niin Tony Dunderfeltin, Leena Siitosen kuin Sach Amrit Singhinkin luennoilta sain kuitenkin paljon ajateltavaa, viisautta, oppia ja käyttökelpoisia työvälineitä kotiin viemisiksi. Kaikkien näiden kolmen luennoitsijan puheessa nousi esiin hyvin selkeästi yksi yhteinen teema; tunteet kuuluvat elämään, kaikki tunteet ovat sallittuja ja myös negatiiviset tunteet ovat ihan ok. Oma oivallukseni oli siis ehdottomasti se, että tie kohti valoisampaa, iloisempaa ja onnellisempaa arkea käy hyväksymisen kautta. Toivottavasti pystyin näiden luennoitsijoiden viisaudesta välittämään edes hippusen myös sinullekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: