Kustomoitu puku Thaimaasta

DSC_1819[1]

Thaimaassa kannattaa ehdottomasti shoppailla vaatteita räätälin pakeilla. Kustomoidut puvut räätälin tekemänä mittojen mukaan itse valikoiduista kankaista on Thaimaassa edullista Suomen hintoihin verrattuna. Kannattaa kuitenkin varoa sudenkuoppia, sillä räätälisakkiinkin kuuluu sekä rehtiä porukkaa että… Noh… Sanotaanko vaikka kauppamiehiä. Siinä missä Suomessa ketjuliikkeestä ostetusta valmiista tusinapuvusta saa pulittaa noin 250€, maksaa Ao Nangissa halvimmat räätälin polyesterikankaasta tekemät mittatilauspuvut jopa alle 100€. Kun kankaiden laatua lähdetään tarkastelemaan, nousee myös luku hintalapussa. Polyesteri ei kankaana loppuviimein käytössä ole mukavimmasta päästä, joten itse suosittelisin satsaamaan parempiin kankaisiin ja unohtaa halvimman mahdollisen puvun jahtaaminen.

DSC_1854[1]

DSC_1858[2]

DSC_1859[2]

Me ostimme luotetulta, suositellulta ja tunnetulta räätäliltä King’s Fashionista puvun, jonka päällikangas on kashmirista, tavallisesta villasta sekä silkistä kudottua yhdistelmäkangasta ja sisäkangas on silkkiä. Lisäksi takin etupuolella päällikankaan ja vuorin välissä oleva vahvikekangas, joka tuo puvulle ryhtiä, on myös villaa. Puvulle hintaa tuli 6000 bahtia eli noin 165 euroa. Kankaita valitessa ja hintoja kilpailuttaessa onkin mahdollisuus kompastua ja pahasti, sillä toisella räätälillä saimme kashmirin ja villan sekoitekankaasta valmistetusta puvusta tarjouksen 3500 bahtiin (alle sataan euroon). Hälytyskelloni soivat siinä vaiheessa, kun sanoimme tuolle räätälille, että mietimme hänen tarjoustaan yön yli, johon räätäli totesi tarjouksen olevan voimassa vain nyt ja jos lähdette ovesta, niin sen jälkeen tarjous raukeaa. Jep jep… Emme ole idiootteja. Liian aggressiivinen kaupankäynti kertoo minulle aina vilunkipelistä. King’s Fashionin räätäli, jolta loppuviimein pukumme tilasimme, kertoi meille syyn niin överihalpoihin tarjouksiin ja aggressiiviseen myyntiin; syy on se, että nuo kashmirkankaiksi väitetyt pukukankaat tuodaan mistä lie halpateollisuuden tehtaista, joissa villakankaasta suuri osa on todellisuudessa polyesteria eikä asiakas saa rahoilleen lainkaan enempää laatua. Kyse on silkasta asiakkaan huijaamisesta. Kankaaseen painetussa printissä lukee siis kankaan sisältävän vain kashmiria ja tavallista villaa, mutta todellisuudessa se onkin pääsääntöisesti polyesteria eli muovia.

DSC_0492[2]

Luotimme King’s Fashionin räätäliin, sillä moni tunnettu matkatoimisto suosittelee tämän räätälin palveluita, kuten Apollomatkat, Aurinkomatkat ja Tjäreborg. Matkatoimistot eivät kuraa omille asiakkailleen varmasti suosittelisi, sillä silloinhan he kaivaisivat kuoppaa vain omien jalkojensa alle. Myös Tripadvisorin että Googlen asiakasarvostelut puhuvat puolestaan; King’s Fashionin asiakkaat ovat pääsääntöisesti supertyytyväistä sakkia ja asiakkaiden kuvien perusteella räätälin kädenjälki on silkkaa taidetta. Niinpä Thaimaassa pätee hieman sama sanonta kuin muuallakin maailmassa; halvalla ei saa hyvää. Toki räätäleiden hinnat ovat Suomeen verrattuna edullisia, mutta thaimaalaiseen hintatasoon verrattuna tyyriitä. Jos vastaan kävelee liian hyvä tarjous, kannattaa miettiä mistä se johtuu, että tuote jota muut myyvät huomattavasti kalliimmalla, on joillakin räätäleillä naurettavan halpa, sillä silloin on todennäköisesti myös laatu juuri sillä naurettavalla tasolla.

IMG_2793

IMG_2792

IMG_2790

Tilasimme Larille slim fit –mallisen hyvin tyköistuvan puvun tummansinisestä kankaasta kahdella napilla sekä aavistuksen tavanomaista pidemmällä takin helmalla. Pitkään pähkäilimme tumman harmaan, tumman sinisen sekä kirkkaamman sinisen kankaan väliltä. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että sininen on nuorekkaampi väri kuin harmaa ja että tumman sininen puku sopii kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin aina häistä hautajaisiin, kun taas kirkkaan sininen puku olisi passeli vain tunnelmaltaan iloisiin ja onnellisiin juhliin ja tapahtumiin. Larin musta pukuhan hajosi juuri ennen joulua. Tai siis puvun housut, joista samalla kertaa irtosi nappi ja hajosi vetoketju, sillä Lari on avioliiton, perheellistymisen ja kolmenkympin rajapyykin ylittämisen jälkeen kerännyt muutaman kilon lisäpainoa ja vanhat housut alkoivat olla jo aika piukat vyötäröltä. Niinpä, koska tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivalle luottopuvulle oli tarve, päädyimme hillitympään tumman siniseen sävyyn. Räätälin tekemässä käsityössä bonuksena tulee vielä mukautuva koko, sillä kun puku on tehty mittojen mukaan, mutta räätäli on ottanut huomioon sen, että ihmisen koko saattaa vaihdella, niin istuu mittatilauspuku kuin nakutettu, vaikka vyötärö yhdellä koolla kasvaisikin.

IMG_2799

IMG_2800

IMG_2796

Valmiiseen pukuun olemme todella tyytyväisiä ja kun loppulaskun maksun aika tuli, kehotti räätäli vielä Laria sekä myös veljeäni, joka ei mitään ollut edes tilannut, valitsemaan itselleen hyllystä kaupan päällisiksi haluamansa tehdasvalmisteiset silkkikravatit. Puvun sovitukset ja valmistuminen tapahtuivat täsmälleen sovitussa aikataulussa ja tuote oli jopa parempi kuin mitä osasimme etukäteen kuvitella, sillä meille kaikille tämä oli ensimmäinen kerta, kun olimme seuraamassa mittatilauspuvun ostoa näin lähietäisyydeltä. Räätäli kertoi, että mikäli asiakas tilaa puvun oikein kiireisellä aikataululla, niin hän kerkeää puvun valmistamaan jopa yhdessä vuorokaudessa, mutta tavallisesti puvun valmistaminen ottaa kolmisen päivää. Me tilasimme puvun aikalailla lomamme alussa ja aikaa oli kaksi viikkoa kotimatkaamme, joten meidän kohdalla räätälin ei tarvinnut pitää kiirettä. Kävimme räätälin pakeilla neljästi: ensimmäisellä kerralla poikkesimme vain kysymään hintoja ja tarjouksia ilman aikomusta vielä tehdä tilausta, toisella kerralla palasimme tekemään tilauksen ja samalla kerralla sovittiin aikataulusta, puvun mallista ja yksityiskohdista, valittiin kankaat ja räätäli otti Larista mitat ylös sekä maksettiin varausmaksu (50% sovitusta hinnasta), kolmannella kerralla oli keskeneräisen puvun sovitus ja puku mallattiin vielä nuppineuloin viimeisen päälle hyvin istuvaksi Larin päälle ja neljännellä kerralla oli valmiin puvun sovitus, puku pakattiin meille mukaan pukupussiin ja maksoimme puvusta loppusumman.

IMG_2795

IMG_2791

IMG_2803

Rakastuimme Thaimaahan niin, että tiedämme matkaavamme noille kulmille joskus uudestaan ja kun niin käy, marssimme suoraan King’s Fashioniin (vaikka Krabilta muitakin rehtejä ja luotettavia räätäleitä aivan varmasti löytyy) ja tilaamme tuolla kertaa Larille mittatilauspuvun kirkkaammassa värisävyssä sekä minulle tilaamme pitkän jakun ja ehkäpä jonkun mekonkin. Nyt ainakin tiedämme, mistä saamme rahoillemme juuri sen vastineen, mitä odottaa saattaa.

IMG_2806

One Reply to “Kustomoitu puku Thaimaasta”

  1. Päivitysilmoitus: Blogin vuosi 2018 – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: