Kaunis juuri tällaisena

IMG_2961

Naistenpäivän kunniaksi päätin vihdoin kirjoittaa tämän tekstin, mikä on muhinut mielessäni jo kuukausien ajan ja aihe on ollut ylhäällä ranskalaisella viivalla muistiinpanoissani ties kuinka pitkään. Tämä aihe on kuitenkin jotenkin niin käsin kosketeltavan herkkä ja hauras, vaikkakin samalla pursuilevan täynnä vahvoja mielipiteitä, että en ole oikein tiennyt, miten sitä lähtisin purkamaan ajatuksista sanoiksi. Arastelin myös pitkään kuvien kanssa: uskaltaisinko kuvata ja julkaista itsestäni tällaiset kuvat, jotka paljastavat palasia elämäntarinastani. Joillekin ne kuvat nimittäin edustavat virheitä kauneusihanteissa, mutta minulle ne edustavat sitä, mikä on tehnyt elämästäni kaunista ja arvokasta ja siten ne tekevät myös minusta kauniin, juuri sellaisena kuin olen. Ajattelin nimittäin puhua hetken kauneudesta. Enkä mistä tahansa kauneudesta, vaan siitä kauneudesta, mikä syntyy eläessä ja askel askeleelta edetessä elämän poluilla kukin kohti omaa päämääräänsä. Ajattelin puhua siitä kauneudesta, mitä ei voi saavuttaa meikkikerroksella, hiustenpidennyksillä, tekoripsillä, geelikynsillä tai kauneusleikkauksilla. Naistenpäivä tuntui juuri oikealta hetkeltä nostaa nämä ajatukset esille, sillä tämä blogiteksti on oodi naiseudelle, mutta samalla myös koko ihmisyyden kauneudelle, sillä samalla tavalla elämän mukanaan tuoma kauneus näkyy myös miehissä.

IMG_2959

Kauneus ei ole täydellisyyden tavoittelemista eikä se ole virheettömyyttä. Ainakaan sen ei missään tapauksessa pitäisi olla, vaikka nykypäivän kauneusihanteet koittavatkin uskotella meille, että ihmisen kuuluu olla tiimalasinmuotoinen, vyötäröltään katuharjan paksuinen, täysin sileäihoinen, suurisilmäinen ja pulleahuulinen. Poskipäiden pitäisi olla korkeat, nenän kapea ja hiusten paksut sekä tuuheat. Näytöslavojen ja mainoskatalogien mallit ovat niin laihoja, että heidän esittelemänsä vaatteet näyttävät siltä kuin ne olisi ripustettu kävelevään henkariin. Näyttääkö se enää edes hyvältä? Emmekö muka ostaisi vaatteita ja kiinnostuisi muodista, jos ne esiteltäisiin meille normaalipainoisten mallien päällä; tavallisten naisten kantamina, joista toiset ovat luonnostaan hoikkia ja toiset taas pyöreämpiä? Ihmisiä aivopestään uskomaan, että ne pienet merkit meissä, jotka tekevät meistä persoonallisia, yksilöllisiä ja juuri meitä omia itsejämme, ovat virheitä ja niistä pitäisi päästä eroon. Erilaiset kauneushoidot on tuotu lähellemme ja helposti saataviksi, mutta tarvitsemmeko niitä oikeasti? Erilaisuus, persoonallisuus ja tunnistettavuus on kauneutta, eikä se, että naiset yrittävät näyttää toistensa klooneilta. Omaa luonnollista kauneutta voidaan toki ehostaa, enkä pidä sitä pahana asiana, kunhan se tuo naiselle itselleen hyvää oloa, eikä tapahdu siksi, että catwalkien huippumallit sekä naapurin Maisakin tekee niin.

IMG_2960

Näistä ajatuksista mielessäni onkin hiljalleen kehkeytynyt hieman erilaisten kauneusihanteiden vyyhti, mikä perustuu siihen, että jokainen meistä on kaunis juuri sellaisena kuin on ja juuri sellaisena kuin on tähän maailmaan sattunut syntymään. Yksi on pidempi, toinen lyhempi, kolmas hoikempi ja neljäs runsaampi. Jollain on näkyvä syntymämerkki, kun toinen saa omat merkkinsä onnettomuudessa ja kolmas sairauden myötä. Raskaudet ja jokaisen omanlaisensa uniikki synnytys maalaavat meille jälleen lisää elämän merkkejä. Jokainen meistä on silti kaunis, sillä kauneus näkyy uurteissamme, juovissamme, arvissamme ja persoonallisissa yksityiskohdissamme. Kauneutta on poskeen piirtyvä hymykuoppa, silmäkulmiin ilmestyvät naururypyt, auringon korostamat pisamat ja kesyttämätön luonnonkiharapilvi. Kauneutta on myös leikkausarpi, joka kertoo siitä, että elämä on saanut toisen mahdollisuuden. Kauneutta on vatsaan uransa uurtaneet raskausarvet, jotka kertovat uuden elämän synnystä. Kauneutta on hymy ja hersyvä nauru sekä elämän pilke vilpittömissä silmissä.

IMG_2952

Mikä sinussa on kaunista? Mikä tekee sinusta sinut? Perhonenkaan ei näe omia siipiään, vaikka kaikki muut ympärillä näkevät, kuinka kaunis se on. Tällaiseen ajatelmaan törmäsin naistenpäivänä ja se herätti vahvan samaistumisen tunteen. Monesti me naisetkaan emme huomaa, kuinka upeita olemme, vaikka muut näkevät meissä kauneutta. Raskaana oleva peittelee turvotustaan, vaikka muut näkevät hehkuvan kauniin äidiksi kasvavan naisen. Sektion läpikäynyt tuskailee arpeaan, vastasynnyttänyt häpeilee pulleaa vatsaansa ja ruuhkavuosia läpielävä nainen murehtii karistamatta jääneitä raskauskilojaan, vaikka muut näkevät heissä arjen supersankareita, joiden hymyt ja elämänpaloa loistavat silmät valaisevat keskitalven sysipimeätkin päivät ja sydämestä kipinöivä lämpö tekee asunnosta kodin. Koitamme piilottaa virheiksi tulkitsemiamme yksityiskohtia, kuten arpiamme, joita meikkaamme ja vaatetamme piiloon, ja jos vaikka korvamme ovat mitä tahansa muuta kuin pikkuiset ja päänmyötäiset niin peittelemme ne valtavien kiharoiden alle. Se kuitenkin on aivan turhaa, sillä kaikki muut ihailevat vain näitäkin upeita naisia, joissa näkyy persoonallisuus, ainutlaatuisuus ja se, että olemme eläneet tätä meille annettua ainokaista elämäämme.

IMG_2953

Myös minä olen kipuillut ennen kaikkea raskauskilojeni ja alatiesynnytyksen muokkaaman lantioni kanssa. On vienyt paljon päiviä, viikkoja ja kuukausia ennen kuin oma pelikuva on edes alkanut taas näyttämään minulta ja ennen kuin edes opin ostamaan omalle, uudenmuotoiselle vartalolleni sopivia vaatteita. Itsevarmuus ja omakuva ovat olleet tuuliajolla, vaikka minullekin on sanottu, että olen kaunis ja minusta huokuu tuoreen äidin onni, ja välillä myös väsymys. Mitenkähän sen saisi itselleenkin taottua muistiin, jotta heikkoina ja epävarmoina hetkinä ymmärtäisin, että olen hyvä näin ja riitän tällaisena raskausarpineni kaikkineni?

IMG_2933

Ihanaa naistenpäivää jokaiselle ihanaiselle naiselle! Tänään juhlitaan meitä kujeilevia, vekkuleita, hurmaavia, karismaattisia, hassuttelevia, höpötteleviä, tunteilevia, herkuttelevia, humoristisia, viisaita, taitavia ja elämästään nauttivia naisia, joista jokainen on juuri omanlaisensa ja täydellisen ihana juuri sellaisena. Meillä omintakeisilla ihanilla naisilla on oikeus tasa-arvoon, äänioikeuteen, vapauteen, itsemääräämisoikeuteen, väkivallattomuuteen, koulutukseen, työhön, perheeseen ja tietysti myös kauneuteen!

IMG_2972

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: