Pakettimatka vs. omatoimimatka

DSC_1809[2]DSC_1845[1]

IMG_2590

Matkakuumeko vaivaa ja loman koittaessa matkaanko pitäisi päästä, mutta mielessä pyörivät sekä valmiit pakettimatkat että etukäteen tutkimattomat omatoimimatkat; kumpaanko kallistua? Toiset ovat arkoja ottamaan vastuuta omasta lomastaan lainkaan ja saavat turvallisuuden tunnetta pakettimatkasta, kun kaikki lomaan liittyvät järjestelyt on hoidettu valmiiksi asti ilman omaa vaivannäköä. Toiset sitten taas eivät valmismatkalle lähtisi vaikka maksettaisiin, vaan liputtavat ehdottomasti omatoimimatkan puolesta, sillä mielessä voi olla pinttyneenä mielikuva esimerkiksi eläkeläisten seuramatkoista, missä lauletaan maakunta- ja kotiseutulauluja lauluvihkosta, kun matkustetaan bussilla retkikohteesta toiseen. Itse sen sijaan näen paikan molemmille tavoille matkustaa, liputan sekä omatoimimatkailun että pakettimatkailun puolesta, sillä molemmissa on sekä plussansa että miinuksensa ja ihan matkan luonteesta riippuu, kummankolaisen matkan puoleen käännyn.

IMG_2599

IMG_2598

Omatoimimatkan plussat ovat ehdottomasti matkan tuoma jännitys ja se, että sattumille ja yllätyksille jää paljon enemmän tilaa kuin pakettimatkalla. Toki ne sattumat ja yllätykset eivät aina ole positiivisia ja myös ikävistä tilanteista omatoimimatkalla on sitten vain selvittävä omatoimisesti eikä apuun voi hälyttää matkatoimiston opasta ratkaisemaan kinkkisiä pulmia. Omatoimimatkailijat myös monesti välttelevät lomallaan muita suomalaisia ja jotenkin koetaan, että aito loma on ainoastaan sellainen, missä ei kuule suomenkieltä lainkaan, joten näin ollen pakettimatkatkin ovat pannassa. Omatoimimatka toisaalta työllistää matkailijoita itsejään huomattavasti enemmän, sillä itse on mietittävä, vertailtava, kilpailutettava ja varattava lennot tai muut matkaliput sen mukaan, millä menopelillä nyt sitten matkustaakaan, sekä majoitusvaihtoehdot ja esimerkiksi kuljetukset kentältä hotellille ja takaisin. Jos matkan aikana haluaa nähdä nähtävyyksiä ja päästä kokemaan joitain tiettyjä elämyksiä, on itse selvitettävä, mistä tällaiset retket voi varata esimerkiksi paikallisten retkimyyjien kautta, miten nähtävyyksille pääsee ja mitä pääsyliput maksavat.

IMG_2627

IMG_2626

Omatoimimatkalla me olemme olleet esimerkiksi viime kesänä Kroatiassa sekä pari vuotta sitten käydessämme Ranskassa ja Italiassa. Omatoimimatkailu oli noille matkoille omiaan, sillä kyseessä oli sellaiset lomat, mihin perinteiset pakettimatkat eivät olisi voineet edes järkevästi tarjota meille matkaa. Kroatiaan ajoimme kahdeksi kuukaudeksi omalla autolla koko perheen voimin ja myös Nala oli matkassa mukana, Ranskassa majoituimme meksikolaisen ystävämme vaihto-opiskelija-asunnossa Vichyssä ja vietimme ihanaa aikaa vanhojen ja uusien ulkomaalaisten ystäviemme kanssa, Italiassa vietimme raskauteni alkuvaiheessa pitkän viikonloppuloman herkutellen Trasteveren ravintoloissa ja ihastellen Rooman ja Vatikaanin nähtävyyksiä. Omatoimimatkailu vaatii kuitenkin matkailijalta huomattavasti enemmän vaivannäköä kuin helpon pakettimatkan varaaminen valmiina settinä matkatoimiston sivuilta, sillä esimerkiksi Kroatian matkaamme varten teimme valmisteluja vuoden ajan ennen matkaa ja viimeiset pari kuukautta ennen matkaa olivat hyvinkin työntäyteisiä matkajärjestelyitä ajatellen. Lyhyempiä lomia varten ei toki tarvitse niin paljoa tehdä valmisteluja kuin tuota kahden kuukauden matkaamme varten, mutta silti lyhyemmälläkin lomalla jokainen asia ja yksityiskohta tulee itse selvittää, kun valmista palettia ei ole.

_20180212_104724[1]Valmismatkoilla on vankka sija elämässämme myös. Jos hintavertailua tehdään, niin hyvin yksinkertaisilla lomamatkoilla, jolloin vain lennetään Suomesta lomakohteeseen, varataan jostain ihanasta lomakeitaasta hotellihuone ja viikon parin päästä lennetään takaisin kotosuomeen, voi pakettimatka tulla edullisemmaksikin kuin omatoimimatka, sillä matkatoimistoilla on tarjota matkapaketteja erittäin kilpailukykyisiin hintoihin heillä käytössä olevien sopimushintojen vuoksi. Esimerkiksi alkuvuoden Thaimaan matkastamme olisimme saaneet pulittaa huomattavasti pidemmän pennin, jos olisimme varanneet lennot ja hotellihuoneen samasta hotellista erikseen kuin mitä matkatoimiston kautta siitä maksoimme, sillä vertailimme hintoja etukäteen ennen matkavarauksen tekoa. Eli aina siis homma ei mene niin, että omatoimimatkailulla säästää ja varsinkin matkatoimistojen tarjouskampanjoita sekä äkkilähtöhintoja hyödyntämällä voi nipistää suuriakin summia pois lomamatkan hintalapusta.IMG_2735

IMG_2708

IMG_2588

IMG_2674

Valmiin pakettimatkan iso plussa on myös helppous. Matkailusta tulee todella vaivatonta ja helppoa eikä ylimääräiselle säätämiselle ole sijaa. Voi vain vertailla valmiita lomavaihtoehtoja hintoineen muutaman eri matkatoimiston nettisivuilta, varata mieleisensä matkan, maksaa laskun ja alkaa odottelemaan sähköpostiin saapuvia matkalippuja sekä lähtöpäivää ihanalle lomalle. Pakettimatkat siis ehdottomasti säästävät itseltä aikaa ja vaivannäköä ja myös niissä tilanteissa, kun lomaansa haluaa yhdistää useamman eri matkakohteen, voi matkatoimisto olla isoksi avuksi matkan organisoinnissa. Lapsen kanssa matkaillessa pakettimatkat ovat aivan omiaan, sillä lapsi jo itsessään tuo matkaan oman lisämausteensa, jolloin voi sattua ja tapahtua mitä vain, joten jos jollain osa-alueella voi päästä helpolla, niin minä ainakin tartun siihen mahdollisuuteen. Onpahan ainakin pari muuttujaa matkassa vähemmän mukana. On ihanaa tietää, kun astuu lomakohteessa lentokoneesta ulos, että kyydit on hommattuna valmiiksi terminaalin eteen ja sen kun vain hyppäät kyytiin, annat kuljettajan viedä sinut hotellille ja siitä hetkestä voi aloittaa lomailun. Pitkän matkanteon jälkeen koko reissujengi on todennäköisesti aika väsynyt, nälkäinen ja reissussa rähjääntynyt, joten lomafiilistä varmasti nostattaa se, että lomakohteessa alku lähtee rullaamaan sujuvasti ilman hikistä säätöä lentokentällä miettien, että millaisella kulkuvälineellä sitä päästäisiin äkkiä perille, mistä paikallisbussit, -junat tai –metrot lähtevät, mistä saadaan äkkiä ruokaa nälkäisimmille ja miten selvitään matkatavaroiden kanssa hotellille asti.

IMG_2711

Matkatoimiston organisoimalla matkalla myöskään loma-aikaa ei tarvitse käyttää asioiden selvittelyyn ja turhaan säätämiseen, vaan saa ihan oikeasti vain huolettomasti lomailla, kun joku muu hoitaa käytännönjärjestelyt. Pakettimatkalla voi hyödyntää matkatoimiston valmiita ehdotuksia lomaohjelmasta ja osallistua retkille. Yhtä hyvin loma-aikansa voi kuitenkin käyttää omatoimimatkailun tapaan itse tehden, nähden, kokien ja ottaen asioista selvää, kuten me teimme vaikkapa häämatkallamme Meksikossa, eikä siis ole mikään pakko osallistua matkatoimiston järjestämille retkille. Meksikon matkallamme meillä tosiaan oli matkatoimiston kautta varattu pakettimatka, johon sisältyivät lennot, hotelli sekä lentokenttäkuljetus, mutta kaksi viikkoa lomaparatiisissamme sompailimme oman mielemme mukaan ja kävimme katsomassa hurjan määrän nähtävyyksiä, tutustuimme paikallisiin ja kokeilimme monia meille uusia elämyksiä. Pakettimatkailuun voi siispä hyvin yhdistää omatoimimatkailun piirteitä ja napsia samaan lomaan parhaat palat pakettimatkailusta sekä omatoimimatkailusta.

IMG_2620

Matkatoimiston retkillä ongelmatilanteissa asioiden selvittely on kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin omatoimimatkalla. Esimerkiksi Egyptin matkallamme olimme lähdössä matkatoimiston retkivalikoimasta varaamallemme Luxorin retkelle, kun retkeä edeltävänä yönä minuun iski järkyttävä vatsatauti. Minun tehdessä tuttavuutta vessan kanssa, soitti Lari matkatoimiston päivystysnumeroon ja perui lähtömme retkelle. Seuraavana päivänä matkatoimisto palautti rahat retkestämme ja soitti aamulla lääkärin käymään hotellilla, jotta minun ei tarvinnut lähteä mihinkään paikalliseen terveyskeskukseen hakemaan hoitoa rajuun turistiripuliini, sillä 40 asteen helteessä raju vatsatauti oli kehon kuivumisen kannalta jo huomioonotettava terveysriski. Thaimaan matkallamme sen sijaan sää teki tepposet snorklausretkellemme ja retkipäivänämme emme päässeetkään retkemme pääkohteeseen Koh Haa Yaille, minkä vuoksi matkatoimisto palautti retkemme hinnasta kolmasosan takaisin ja tuolla summalla teimme kivan päiväretken saarihyppelyn merkeissä Phi Phille.

IMG_2582

IMG_2573

Pakettimatkoilla ei siis suinkaan ole pakko viettää lomaansa muiden suomalaisten kanssa samassa maakuntalauluja raikuvassa bussissa, vaikka toki matkatoimiston järjestämällä matkalla lomakohteessa hieman enemmän saattaa suomalaisiin törmätäkin ja samassa hotellissa voi majoittua muitakin suomalaisia, mutta se mahdollisuus on olemassa kyllä omatoimimatkallakin, sillä suomalaiset ovat levittäytyneet jo aika laajalle ainakin kaikkiin suosittuihin lomakohteisiin. Mitäpä se kuitenkaan haittaa jos johonkin suomalaiseen törmää? Pakko todeta, että pienestä on jonkun lomafiilikset kiinni, jos tunnelma lässähtää heti, kun jostain kuulee sanankin suomea.

IMG_2611

IMG_2605

Meidän elämässämme sekä paketti- että omatoimimatkailulle on molemmille oma paikkansa ja tulemme hyödyntämään varmasti molempia tapoja matkustaa tulevaisuudessakin. Listasin hiljattain postauksen verran matkailuun liittyviä unelmiamme ja siinäkin listassa on lomansa niin omatoimimatkailulle kuin helpoille pakettimatkoillekin. Omatoimimatkoilla säästämme rahaa silloin, kun matkan luonne on sellainen, etteivät matkatoimistot pysty tarjoamaan matkaa kilpailukykyiseen hintaan ja seikkailemme kohti tuntematonta ja uusia kokemuksia perheen kesken omin päin. Omatoimimatkalla suunnitelmat eivät ole kovin vedenpitäviä ja ne muuttuvat tilanteiden mukaan lennossa. Jos joskus pääsemme lähtemään unelmiemme lomalle kuukausiksi kiertämään maapalloa, ei meillä varmasti ole majoituksiakaan etukäteen varattuna ja lentäessämme aina uuteen maahan edessä odottaa seikkailu, josta vielä yhtään ääriviivaa ei ole etukäteen piirretty, vaan kuva muodostuu päivä päivältä matkan edetessä. Toisaalta taas lyhyillä lepolomilla ollessamme säästämme itsemme vaivalta ja annamme matkatoimiston hoitaa kaiken puolestamme, sillä silloin keskitymme vain akkujen lataamiseen ja rentoutumiseen. Tuolloinkin saamme kuitenkin matkatoimiston järjestämien kehysten sisässä muodostaa lomamme juuri sellaiseksi kuin haluamme, nähdä niitä asioita, mitä haluamme ja nauttia lomasta meidän tapaan; syömme meitä kiinnostavissa ravintoloissa, joista kantautuvat tuoksut houkuttelevat meitä luokseen, tallustelemme merenrantaan pyyhkeet olalla viettämään aurinkoista päivää ja käymme katselemassa ja kokemassa ennalta suunniteltuja juttuja kuin myös tartumme spontaanisti eteen osuviin mahdollisuuksiin.

IMG_2724IMG_2731*Postauksen kaikki kuvat on kuvattu Thaimaan matkallamme sen hotellin alueella, missä majoituimme. Majoituimme aivan Ao Nangin ostoskadun viereen luonnon helmaan piiloutuvaan Krabi Tipa Resortiin, jonka vehreän puistomaisesta miljööstä ei voisi uskoa, että Ao Nangin vilkkaimmalle ostoskadulle on matkaa noin 50 metriä. Hotellille meiltä vahva suositus; edullinen keskitason hotelli ystävällisellä henkilökunnalla ja monipuolisella aamiaisella. Huoneet olivat tilavia ja siistejä ja hotellin piha-alueet kauniita sekä hyvin hoidettuja. Allasalue on myös viihtyisä. Pieni miinus hotellille siitä, että kerran meille oli likaisen pyyhkeen tilalle vaihdettu likainen pyyhe. Tuo meni oman näkemykseni mukaan kuitenkin inhimillisen virheen piikkiin, vaikka tietystikään sellaista ei saisi tapahtua. Hotellin pihalla oleva lasten leikkipuisto oli myös lomamme ajan pois käytöstä, sillä puiston vieressä oli rakennustyömaa. Suuri plussa sen sijaan hotellin aulapojalle, joka kuskasi meitä ylös rinteessä sijaitsevalle huoneellemme golfkärryllään harvase päivä. Aulapoika Nut ilmestyi aina kuin tyhjästä kärryllään noutamaan meitä ja kärryn mukana meni meidän lisäksemme milloin matkarattaat, ostoksemme kuin snorkkelivälineemmekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: