Voiko blogiyhteistyöstä kieltäytyä?

IMG_3002

Monen bloggaajan unelma ovat monipuoliset yhteistyöt eri yritysten kanssa, sillä ne tuovat bloggaajalle mahdollisuuden tienata puhdasta kahisevaa ja kehittää blogin ympärille luomaansa yritystoimintaa. Kenenpä unelma ei olisi elättää itsensä harrastuksellaan ja sillä asialla, mitä rakastaa. Se on varmasti monen bloggaajankin unelma, että blogin pitämisestä, kirjoittamisesta sekä valokuvaamisesta voisi saada oman elantonsa tai vähintäänkin pieniä sivutuloja, karkkirahoja tai hyötyä tuotelahjoitusten muodossa. Monen bloggaajan unelma on, että blogiyhteistyöt poikisivat joskus hyvällä tuurilla ja hyvin tehdyn työn kautta uusia rahanarvoisia työmahdollisuuksia. Ihan niin kuin jääkiekkoa harrastavista moni unelmoi palkkatyöstä liigakiekon parissa tai jopa NHL-sopimuksesta, näyttelemistä harrastava unelmoi teatterin palkkalistoille pääsemisestä tai rahakkaista elokuvasopimuksista ja niin moni muukin omaa harrastustaan rakastava unelmoi, että harrastuksesta saisi itselleen ammatin, niin unelmoivat myös monet bloggaajat, että vuosien uurastus blogin parissa voisi pikku hiljaa muotoutua jopa päivätyöksi. Niinpä voisi myös ajatella, että kuka hullu menee kieltäytymään tarjotusta blogiyhteistyöstä? Omalta osaltani voin vastata, että minä ainakin olen juuri niin hullu.

 

En kirjoita blogiani missään blogiportaalissa tai toisen käskyvallan alla, vaan kirjoitan täysin itsenäisenä bloggaajana. Se tarkoittaa tietysti enemmän työtä, mitä blogiyhteistöihin tulee, sillä sovin yhteistöistäni itse. Joko olen itse yhteydessä mielenkiintoisiin yrityksiin, joiden kanssa toivoisin kehkeytyvän yhteistyötä tai sitten yrityksestä otetaan minuun yhteyttä ja tiedustellaan yhteistyön mahdollisuutta blogini kanssa. Vastaan siis itse itseni markkinoinnista, myynnistä ja yhteistyökuvioiden sopimisesta sekä tapaamisista ja tietysti lopuksi vielä sisällöntuottamisesta blogiini. Itsensä edustaminen alusta loppuun saakka vie aikaa ja vaivaa tietysti ja blogini on edelleen myös pieni toimija suurella blogitantereella, joten voisi kuvitella, että tartun yhteistyöehdotuksiin kuin hukkuva pelastusrenkaaseen, mutta näin ei kuitenkaan ole. Haluan nimittäin tehdä blogiini liittyviä yhteistöitä siten, että voin seistä kaiken blogissani julkaisemani materiaalin takana selkä suorassa ja pää pystyssä ylpeänä työstäni.

IMG_2996

Sain jokin aika sitten yhteydenoton eräästä nettipelifirmasta, josta tarjottiin blogilleni rahanarvoista yhteistyötä. Rahanarvoiset yhteistyöt ovat bloggaajille kultaakin arvokkaampia, sillä vaikka tuotelahjoituksina maksettavat blogiyhteistyötkin ovat monille bloggaajille varsin mieleisiä, ei tuotteilla kuitenkaan makseta laskuja ja kuluja, vaan siihen tarvitaan ihka oikeaa rahaa pankkitilille. Tuosta nettipelifirman tarjoamasta yhteistyöstä kuitenkin kieltäydyin, sillä tarjottu yhteistyö olisi ollut täysin vastaan kaikkea sitä, mitä minä itse sekä blogini edustamme. Tässä kohtaa minun ei siis tarvinnut asiaa kauaa pohtia, sillä päätös oli nopeasti hyvin selvä ja tiesin, että tällaista sisältöä en missään nimessä haluaisi blogissani julkaista.

 

Yhteistyössä blogini palstatilasta vastineeksi tarjottiin rahallista korvausta ja jos olisin yhteistyöhön mukaan lähtenyt, olisi tämän nettipelifirman markkinoinnista vastaava ammattilainen kirjoittanut blogiini fiktiivisen tekstin minun nimissäni ja ehtoihin kuului vielä, että en olisi postauksessa saanut mainita kyseessä olevan maksettu mainos tai sponsoroitu julkaisu. Julkaisun sisällön kannalta minun ainoa osuuteni olisi ollut auttaa tätä markkinointivastaavaa kirjoittamaan teksti niin, että se kuulostaisi mahdollisimman luonnolliselta, kuin minun kynästäni kirjoitetulta. Nettipelaamisella ei kuitenkaan ole minkäänlaista kosketuspintaa oman arkeni kanssa. Ainoat uhkapelit tai nettipelit, jotka minua koskettavat ovat viikoittainen euron lottorivini sekä kerran tai kaksi vuodessa raaputettu arpa. En myöskään julkaise blogissani mitään, mitä en itse allekirjoita ja valheellista sisältöä blogistani ei löydy lainkaan. Blogini sisällöstä olen todella tarkka ja vielä himpun verran tarkempi olen yhteistyöpostauksissa, sillä lukijoilleni en kaupallistenkaan postausten myötä halua mainostaa mitään sellaista, minkä puolesta en itsekään liputa. Blogissani myös rehellinen sisältö näkyy siten, että yhteistyöpostausten yhteydessä mielelläni reilusti kerron kyseessä olevan yhteistyö jonkin yrityksen kanssa, sillä tiedän, että osalle lukijoista on tärkeää tietää onko postaus syntynyt pelkästään bloggaajan halusta kirjoittaa kyseinen teksti vai onko tekstin syntyyn vaikuttanut myös yhteistyökuviot.

IMG_3001

Niinpä minun mielestäni blogiyhteistyöstä voi ja pitääkin kieltäytyä, jos aihe tai yhteistyön ehdot eivät istu bloggaajan omaan pirtaan ja ovat ristiriidassa omien toimintaperiaatteiden kanssa. Liputan rehellisyyden puolesta, vaikka se tietäisikin menetettyjä yhteistöitä ja sitä kautta sormien läpi valuvia euroja. Toivon, että toisaalla joskus se sitten taas poikisi jotain hyvää blogilleni.

5 Replies to “Voiko blogiyhteistyöstä kieltäytyä?”

 1. Itse olen kieltäytynyt kaikista kaupallisista yhteistyökuvioista. Yksi yhtesityökumppani on koska se tukee omaa eettistä ja ekologista ajatustani. Jokaisen tulee itse miettiä niitä omia periaatteitaan kun tulee yhteistyö mahdollisuus vastaan. En halua myydä omia periaatteitani edes rahasta 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista 😊 juuri näin. Jokaisen pitäisi ruveta vain niihin yhteistöihin, mitkä sopii omaan tyyliin, arvoihin sekä moraalikäsitykseen, eikä ottaa tarjottua yhteistyötä vastaan vain rahan vuoksi.

   Tykkää

 2. Kuulostaa kyllä todella pöyristyttävälle tuo saamasi ehdotus! Jotenkin sitä on itse niin tottunut siihen, että suosimissani blogeissa yhteistyökuviot merkitään selkeästi, ettei ole tullut edes mieleen, että joku ensinnäkään kehtaisi ehdottaa tuollaista yhteistyömuotoa ja toisekseen kukaan suostuisi moiseen. Huhhuh!

  Tykkää

  1. Juu olin itsekin aika yllättynyt tuosta yhteistyötarjouksesta. Melkoisen erikoiset ehdot oli. Toivon mukaan kukaan bloggaaja ei lähtisi mukaan tuommoiseen, jotta jatkossakin voisi luottaa blogimarkkinoinnin rehellisyyteen.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: