Lapsiperheessä iltapäivän känkkäränkkä on kerran päivässä… jos antaa sille luvan saapua. 9 vinkkiä Känkkäränkän häätämiseksi.

IMG_3291

Pikkulapsillahan tunnetusti odottamisen jalo taito ei ole vielä ihan hallussa ja kärsivällisyys ei todellakaan istu tiukassa. Niinpä iltapäivän viimeiset tunnit ovat oiva paikka Känkkäränkälle saapua kylään vaikka joka päivä, mikäli siihen ei varustaudu etukäteen fiksusti. Väsymystä, nälkää ja sylin puutetta itkevä lapsi on varmasti tuttu ilmiö jokaiselle vanhemmalle, mutta positiivista on se, että hyvin suunnittelemalla ja ennakoimalla pahimmat Känkkäränkän asettamat ansat ovat väistettävissä. Tärkeintä on priorisointi, suunnittelu ja soveltaminen lennosta. Tässä meidän perheen yhdeksän vinkkiä iltapäivän kutsumattoman Känkkäränkkä-vieraan hätistämiseen tiehensä, jotta päiväkotipäivän jälkeen päivällispöytään selvitään kunnialla.

 

Suunnittele kauppareissut niin, ettei siellä tarvitse juosta joka päivä

 

Kun kauppareissut hoitaa viikonloppuna ja ostaa muutaman ruuan ainekset kerralla, ei arkipäivinä tarvitse varata läheskään joka päivä aikaa kaupassakäynteihin. Silloin kun kaupassa pitää arkena kuitenkin käydä, mieti mikä on sinun lapsesi kannalta fiksuin tapa hoitaa kauppareissu. Käydäänkö ensin kotona päivällisellä ja lähdetään sitten kauppaan vai jaksaisiko lapsi kauppareissun, jos saisi ensin pienen välipalan; vaikkapa voileivän tai hedelmän? Jos kotona päivällistä ei ole valmiina eikä mukana ole mitään järkevää välipalaakaan tai lapsen nälkäkänkkä yltyy jo ihan kunnollista päivällistä vaativaksi, mieti voisiko tänään syödä ulkona? Käykää ensin syömässä kaikessa rauhassa ja tehkää sitten vatsat ravittuina hyvällä mielellä kauppareissu.

 

Varaa välipalaa

 

Jos tiedät jo etukäteen, että päiväkodista ei pääse suoraan kotiin päivälliselle, varaa lapselle mukaan eväs, jonka voimalla jaksaa vielä hetken odottaa päivällistä. Sokeripiikki vain lisää levottomuutta, joten keksien ja mehun sijaan parempi vaihtoehto ovat vaikkapa riisikakku tai hedelmä.

 

Valmista päivällinen edellisenä päivänä

 

Mikäli tältä päivältä ruokaa ei jäänyt huomiseksi, valmista huomisen päivällinen valmiiksi jo tänään illalla, jolloin työ- ja päiväkotipäivän päätteeksi päivällinen on heti valmis, kunhan annokset lämmittää vain mikrossa tai liedellä. Näin ei tule sorruttua noutoruokaan eikä lapsen tarvitse odottaa nälissään päivällisen valmistumista. Suosi arkena nopeita, edullisia ja helppoja ruokia, joista syö useamman päivän.

 

Tehkää ruokaa yhdessä

 

Jos päivällisen valmistaminen kuitenkin on jäänyt tekemättä ja se on edessä kotiin päivän päätteeksi päästyäsi, tehkää ruokaa lapsen kanssa yhdessä. Yhdessä tehden lapsi saa huomiotasi, saa olla seurassasi ja saa osallistua perheen yhteisiin juttuihin, mikä auttaa jaksamaan ja odottamaan päivällistä vielä hetken pidempään. Lapselle maistuu sellainen ruokakin paremmin, jota hän on itse valmistanut. Lapsi voi hyvin osallistua ruuanlaittoon vaikka huuhtelemalla vihanneksia, kuorimalla, pilkkomalla tai sekoittamalla (ikätaso tietysti huomioiden).

IMG_3299

Huolehdi omasta energiatasostasi

 

Lapsen nälkä- ja väsykiukun kestää ja luovii läpi paljon helpommin ja paremmalla itsehillinnällä varustettuna, jos itsellä ei ole menossa samanaikaisesti nälkä- ja väsykiukkua. Niinpä, jos reagoit helposti energiatasojen heittelyihin, varaa myös itsellesi välipalaa työpäivän viimeiselle tauolle, jotta saat pienen energiaboostin iltapäivälle. Kun vatsa ei huuda selkärankaa myöten tyhjyyttään ja ohimoissa ei jyskytä orastava alhaisesta verensokerista ilmoittava päänsärky, on paljon helpompaa toimia tehokkaasti myös päivällisen pöytään saattamiseksi ja tyynnytellä samalla nälkään reagoivaa lasta.

 

Huomio lapseen

 

Lapsi on ollut pitkän päivän erossa sinusta. Päiväkotipäivä on pitkä ja usein se on lapselle pidempi kuin vanhemmalle työpäivä, joten ei ole ihme, että lapsi on huomiota, hellyyttä ja syliä vailla, kun vihdoin äiti tai isi saapuu hakemaan päiväkodista. Niinpä se on juuri oikea hetki sulkea työpuhelin ja sujauttaa luuri laukkuun. Älä puhu puhelimessa, selaa saapuneita viestejä tai vastaile sähköposteihin, kun haet lapsesi päiväkodista, sillä edessäsi on päiväsi tärkein tapaaminen ja kohtaaminen, kun viimein näet taas lapsesi. Anna huomio lapselle ja ole kiinnostunut tästä, sillä se jos mikä tyynnyttää lapsen kuohuvaa mieltä. Jos päiväkodista ei voi mennä suoraan kotiin, vaan on pysähdyttävä vielä asioilla, niin pidä huomio lapsessa. Juttele lapsen kanssa päivän kuulumiset siinä samalla läpi ja tehkää ruokaostokset ja muut juoksevat menot yhdessä sinä lapsesi vuolaasti huomioiden. Lapselta on kohtuutonta tässä kohtaa vaatia ”hyvää käytöstä” jos hänet edelleen sysätään syrjään elämästäsi.

 

Muut saavat odottaa

 

Kun olet hakenut lapsesi päiväkodista, saavat muut odottaa. Kaupassa vastaan tulevalle tuttavalle voi sanoa, että vaihdetaan kuulumisia paremmalla ajalla ja puhelimen voi pitää äänettömällä, sillä vaikka se sillä hetkellä soisikin, niin soittajan asia tuskin on niin kiireinen, ettei siihen voi palata myöhemmin. Nälkäistä, väsynyttä ja vanhempaansa ikävöinyttä lasta ei kannata odotuttaa vielä päiväkotipäivän päätteeksikin siksi, että sinä höpöttelet aikuisten juttuja kaupan käytävillä ostoskärryihin nojaillen tai puhut puhelimessa lapsi vieressäsi tyhjänpanttina odottaen. Päiväkotipäivän jälkeen lapsella on oikeus huomioosi ja aikaasi ja hänen pitäisi olla sillä hetkellä sinun huomiosi keskipiste.

 

Rutiinit kunniaan

 

Kannattaa muistaa, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Lapset rakastavat rutiineja ja kun iltapäivän kulku pääsääntöisesti päiväkotipäivän jälkeen on lapsen näkökulmastakin ennustettavissa, sujuu arkikin mukavammin. Lapsen mieltä helpottaa se, kun hän pystyy tietämään, mitä seuraavaksi tapahtuu ja missä järjestyksessä ja ennen kaikkea; kauanko kuluu aikaa siihen, kun päivällinen on höyryävän lämpimänä nenän alla ruokapöydässä ja vanhemmalla on aikaa ilman minkäänlaista kiirettä ruokailla yhdessä lapsen kanssa jutellen päivän tapahtumista.

IMG_3307

Toivottavasti näillä vinkeillä saat pientä helpotusta iltapäivän kiukkujen ja nälkäkänkkien taltuttamiseen ja karkottamiseen.

 

Lue myös:

Lapsiperheen ajanhallinta hukassa?

Sinun arkesi on jonkun lapsuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: