Arkemme tärkeimmät tyypit

IMG_3328

Elämäämme mahtuu paljon tärkeitä ja rakkaita ihmisiä. Perhettä, sukua ja ystäviä tai jonkin muun sidoksen kautta perheemme kanssa tätä elämää yhdessä eteen päin tallaavia. Yhdet ovat mukana elämässämme päivittäin, toiset viikoittain, kolmannet kuukausittain tai jotkut kerran tai pari vuodessa. He kaikki ovat meille tärkeitä eikä heidän tärkeyttään ja arvoaan meille meidän silmissämme lasketa niissä kerroissa, kuinka usein näemme, soitamme tai viestittelemme. Meillä on ihania ystäviä maapallon toisella puolellakin, joita välimatkan vuoksi näemme todella harvoin, mutta kuulumisia vaihdamme viestein ja videoklipein, eivätkä nuo ystävät ole vähempiarvoisia suomalaisiin kollegoihinsa verrattuna siksi, että näemme harvoin. Myös Suomessa välimatkat osoittautuvat välillä pitkiksi ja lapsiperheelle haastaviksi lähinnä aikapulan ja rajallisten voimavarojen vuoksi. Paikkoja olisi niin monia, missä käydä ja ihmisiä niin useita, joita haluaisi tavata, mutta kaikkialle ei vain aina kerkeä, kun arki pyörii tiiviisti ja visusti täällä Jyväskylässä. Toiselle puolelle Suomea lähteminen vaatii aina aikaa ja omat järjestelynsä. Silti nekin ihmiset muutamien satojen kilometrien päässä meistä ovat äärettömän rakkaita ja tärkeitä meille, ihan jokainen. Vaikka emme näe kaikkia niitä ihmisiä usein, joita toivoisi näkevänsä, ovat he monesti mielessä ja alvariinsa sydämessä.

 

Kuten jo kuitenkin mainitsin, arkemme pyörii visusti täällä Jyväskylässä ja sitä ajatellen ovat eräät tyypit ne meidän arkemme tärkeimmät, vaikka lähtökohtaisesti en pidäkään ajatuksesta, että ihmisiä luokiteltaisiin tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin. He ovat ne tärkeimmät tyypit kuitenkin puhtaasti siitä syystä, että he mahdollistavat meidän arkemme tällaisena kuin sitä elämme. Ilman näitä tyyppejä joutuisimme tekemään radikaaleja muutoksia elintasoomme ja jopa asuinpaikkaamme. Molemmat meistä ei voisi työskennellä täysipäiväisesti tai samanaikaisesti. Nämä arkemme tyypit kasvattavat myös lastani rinnallamme ja arvaattekos kuinka suuri vastuu se on? Jos lapsensa kasvattaminen itse vanhempana on suunnaton vastuu ja tehtävä, niin millainen on sitten se vastuu, jonka omasta lapsestaan antaa täysin vieraan ihmisen harteille? Jokainen vanhempi haluaa onnistua jälkikasvunsa kasvattamisessa virheettömästi, jotta kotipesästä maailmalle pyrähtää hyväkäytöksisiä, sosiaalisia, reippaita ja fiksuja nuoria aikuisia, joiden siivet ovat kasvaneet niin vahvoiksi, että ne kantavat piiskaavissa myrskyissä ja voimia koettelevissa tuulissa, eivätkä selkärangat taivu ristipaineessa ja elämän kumpareissakaan. Arkemme tärkeimmät tyypit ovat tietysti Alisan päiväkotihoitajat, jotka tekevät suunnattoman tärkeää työtä lapsemme kanssa joka arkipäivä ja nämä toiveet lapsen oikeansuuntaisesta kasvatuksesta yhteneväisenä rintamana kotijoukkueen kanssa ottavat paikkansa myös päiväkodin hoitajien harteilta.

IMG_3329

Päiväkodin työntekijät mahdollistavat työssä käymisemme ja sitä kautta perheellemme paremman tulotason ja sillä aikaa he pitävät huolen lapsestamme; syöttävät vatsan pulleaksi, silittävät uneen, pesevät pepun, lohduttavat sylitellen, pukevat puhdasta päälle, opettavat kädentaitoja, sosiaalisuutta, ryhmätyötaitoja, leikkejä, loruja, lauluja ja kaikkea sellaista, mitä minä en pystyisi kotona lapselleni edes tarjoamaan ja samalla he tietysti kieltävät, toruvat ja ojentavat lastamme hänen kurittomina hetkinään (sillä uskokaa vain, niitähän riittää ratkottavaksi myös päiväkotipäivien ajalle yllin kyllin, kun meidän vekkulista tyttärestämme on kysymys). He huolehtivat lapsestani monta tuntia joka arkipäivä, jolloin he ovat isomman osan vastuussa lapseni valveillaoloajasta kuin me vanhemmat itse. Se jos mikä on valtava vastuu ja sen joutuu luovuttamaan ensi alkuun täysin tuntemattomille ihmisille toivoen, että osasi valita päiväkodin oikein, kiinnittää huomion oikeisiin seikkoihin, joilla oikeasti on merkitystä, ja huomata pienimmätkin yksityiskohdat, jotka lapsen alkavaan arkeen tulevat vaikuttamaan. Matkalla näistä päiväkodin hoitajista tulee tuttuja, luottamus kasvaa ja syvenee, yhteistyö kodin ja päiväkodin välillä tiivistyy ja siihen välille syntyy ystävyyttä ja ansaittua kunnioitusta. Nöyrästi tulee huomanneeksi, että nämä ihmiset tekevät mittaamattoman arvokasta työtä minun lapseni kanssa meitä varten ja kaiken lisäksi he tekevät sen ihan pirun hyvin.

 

Tämän tekstin ajatukset kuvastavat rehellistä käsitystäni Alisan hoitajista, joita en voi kuin suuresti ihailla ja olla heidän työstään suunnattoman kiitollinen, sillä he tekevät sitä suurella sydämellä jokaisesta lapsesta välittäen. Lapseni saa päiväkodistaan mukaansa liitoksistaan ratkeilevan ja pullistelevan repullisen tärkeitä elämän eväitä, jotka takaavat omalta osaltaan sen, että lapseni siivet kasvavat vahvoiksi ja kantaviksi ja lapsestani kasvaa suoraselkäinen, rehellinen ihmisenalku varustettuna ryhmätyötaidoilla, rehdillä moraalilla, empatialla ja rakkaudella. Siksi haluan aika-ajoin myös osoittaa kiitollisuuteni ja vastineeksi tuosta painavasta eväsrepusta, jonka Alisa päiväkodistaan tulee mukaansa saamaan aikanaan, kun on aika hypätä koulutielle, olikin hyvä hetki leipoa päiväkotiin näille arkemme tärkeimmille tyypeille sekä Alisan ensimmäisille ystäville eli päiväkotikavereille pikkuisen herkkuja Alisan 2-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Alisa leipurimestarina ja me vanhemmat hänen apulaisinaan valmistimme brownieita ja mansikkakastiketta, joiden ohjeen löydätkin blogistani aiemmasta postauksesta täältä. Niinpä Alisa vetäisi uuden uutukaisen leipurinhattunsa ja essunsa päälleen viime viikonloppuna ja oli aika alkaa pöllyttämään jauhoja ja sekoittamaan taikinaa. Lopputulos oli herkullinen ja tietysti kotona piti pieni laadunvalvontamaistelu suorittaa ja loput vietiin sitten päiväkotiin koko konkkaronkan iloksi. Siitä pääsivät nauttimaan niin isot kuin pienetkin suupielet suklaassa ja mansikassa ja sormet tahmassa.

DSC_2113[1]

 

One Reply to “Arkemme tärkeimmät tyypit”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: