Äidin ja tyttären aamupalahetki – Amerikkalaiset pannukakut

IMG_3402

Siinä missä edellisessä tekstissä mentiin syvemmissä vesissä ja maalailin pikkulapsiarjesta kuvaa tummemmin siveltimen vedoin, on tässä postauksessa aivan toisenlainen fiilis, onneksi. Palataan taas niihin iloisempiin aiheisiin, joista sitä energiaa elämään juurikin ammennetaan. Vaikka kalenteri näytti päiväksi lauantaita, oli meillä Alisan kanssa kahdenkeskeinen päivä ja paljon äiti-tytäraikaa Larin ollessa töissä. Niinpä homman nimi olikin vähän sen suuntainen, että hiiret hyppivät pöydille, kun kissa on poissa. Starttasimme nimittäin aamumme Alisan kanssa kokkailemalla amerikkalaisia pannukakkuja, joihin imeytettiin upean aromikasta kuusenkerkkäsiirappia ja nautiskeltiin nämä muikean makeat pannarit banaanisiivujen ja pakkasesta sulatettujen mansikkaviipaleiden kera.

 

Rakastan aamupaloja ja ne ovat ehdottomasti yksiä lempiaterioitani päivässä. Ei voisi uskoa, että näin on, kun katsoo ruokailutottumuksiani ja syntistä ateriarytmiäni arkena, sillä kun lapsi syö aamupalansa päiväkodissa kavereiden kanssa, korvaan minä päivän tärkeimmän ateriani kahdella kaffekupposella samalla, kun aloittelen työpäivääni työpöydän ääressä. En siis työpäivinä syö aamiaista lainkaan, sillä noita työaamujen kahvikupposia ei voi edes hyvällä tahdolla aamupalaksi kutsua. Hommaan tulee kuitenkin muutos viikonloppuisin, sillä kun herättyäni kiire ei ole mihinkään, työt saavat odottaa maanantaita ja lapsellekin laitetaan aamupalat kotona liedellä keitetystä kaurapuurosta lähtien, niin en voisi kuvitellakaan aloittavani päivää tyhjällä vatsalla.

IMG_3403

Niinpä viikonloppuisin juon todella harvoin aamuisin kahvia, mutta sen sijaan puuroa keitetään kerralla enemmän koko porukalle ja aamupalaa täydennetään marjoin ja hedelmin. Rakastan aamupaloja; varsinkin huolellisesti valmistettuja monipuolisia, maistuvia aamiaisia, jotka ovat täynnä hyvää energiaa alkavan päivän touhuihin. Siksi leijunkin pilvilinnoissa aina, kun pääsen nauttimaan hitaasta hotelliaamiaisesta ja saan valita monipuoliset aamiaisherkut lautaselleni, saan halutessani santsata vaikka kolmannenkin kerran ja mikä parasta, hotelliaamiaista ei tarvitse edes itse valmistaa, vaan saa istua valmiiseen pöytään hiukset pörrössä ja unihiekat vielä silmissä. Tänä aamuna kukaan ei kuitenkaan ollut valmistamassa meille tytöille mitään valmiiksi eikä hotellin aamiaiskokkia näkynyt omassa keittiössämme, joten etsimme netistä nopeasti valmiin pannukakkureseptin Annan sivuilta ja tekaisimme siinä nopeasti samalla, kun puurokattila porisi liedellä, pannukakkutaikinan ja paistoimme ihanat, pehmeät ja kuohkeat pannukakut meille kahdelle. Amerikkalaiset pannukakut ovat siitä mahtava herkku, että sen ainekset löytyvät lähes aina valmiina kaapista.

 

Kun aloimme herkutella pannareilla mustikkapuuron päätteeksi, halusi Alisa tulla herkuttelemaan oman aamiaisjälkkärinsä syliini. Siinä me kaksi sitten istuimme sylikkäin napsien lautaselta pannukakun paloja, joista sormet jäivät sokerisen makeiksi ja tahmeiksi siirapin jäljiltä ja suupielet värjäytyivät punaiseksi mansikoista. Alisa nojasi päätään rintakehääni vasten ja minä kiersin käteni hänen ympärilleen ja suukottelin päälakea. Mietimme siinä yhdessä, että pannukakkuläjämme näyttää aivan kuin Muumimamman pannukakkupinolta, kun Muumimamma paistaa näitä herkkusia koko Muumilaakson väelle pihakekkereihin.

 

Kuohkeat, amerikkalaiset pannukakut (8 kpl)

IMG_3404

 

  • 1 kananmuna
  • 2dl kylmää maitoa
  • 2dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 1rkl sokeria
  • 1tl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1rkl sulatettua margariinia

 

Riko kananmuna kulhoon ja vispaa sen rakenne rikki siivilällä. Sekoita munan sekaan maito. Sekoita erillisessä kulhossa tai syvällä lautasella sekaisin kuivat aineet ja lisää ne sen jälkeen munamaitoseokseen. Sekoita vielä lopuksi sulatettu rasva ja sekoita vispilällä sekaisin huolellisesti. Jätä taikina turpoamaan jääkaappiin 15-30 minuutiksi ennen paistoa. Paista amerikkalaiset pannukakut joko ohukaispannulla, jos satut omistamaan sellaisen, mutta jos kuulut samaan porukkaan meidän kanssa eli moista luksustuotetta ei keittiön komeroistasi löydy, niin onnistuu pannukakkujen paisto tavallisellakin teflonpintaisella paistinpannulla. Kuumenna paistinpannu, sipaise pannulle nokare margariinia ja annostele pannulle taikinaa 1-2rkl yhtä pannukakkua kohden. Käännä pannukakut heti, kun se on mahdollista, sillä näin takaat pannukakkujen kuohkeuden ja pehmeyden. Paista vielä hetki toiselta puolelta, nosta pannukakku pannulta ja ei muuta kuin seuraavaa paistamaan. Pannukakkujen paistoon hyvä lämpötila on suurin piirtein levyn keskiteho. Kaikkein kuumimmalla teholla ei kannata pannareita paistaa, jottei käy niin, että pinta kärähtää mustaksi ja taikina on raakaa sisältä. Tarjoa pannukakut vaikkapa banaanisiivujen, mansikkaviipaleiden ja vaahterasiirapin kera. Nam! Näin tekisi varmasti Muumimammakin tai ainakin siihen tulokseen me Alisan kanssa tulimme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: