Messupäivän jämäruokaa jääkaapista – Italiansalaatti

IMG_3410

Tämän päivän ohjelmistossa ovat olleet markkinahumu ja messuvierailu. Hitaan aamupalan, johon sisältyi tänäänkin superihania amerikkalaisia pannukakkuja, jälkeen huristelimme Jyväskylän Paviljongille Wemmi-markkinoille. Kiertelimme markkinakojujen lomassa maistellen maistiaisia varmaan lähes tulkoon joka kojusta ja siinä todentotta saikin hyvät aamupäivän välipalat, kun maisteli lihat, kalat, juustot, leivät, suolakurkut, suklaat, lakut, mehut ja muut tarjottavat. Alisan kanssa on ihanaa kiertää markkinoita, sillä hän on niin ennakkoluuloton maistelija ja äidiltään sekä isältään yhteisesti perityllä ruokaan kohdistuvalla uteliaisuudellaan ja intohimollaan hän vaatii itselleen kyllä maistiaiset myös. Suupielet kaartuvat hymyyn, kun suuhun ilmestyy upean kermainen cheddarsulatejuusto, hunajaisten valkosipulikynsien kohdalla rattaista kuuluu huudahdus ”lisää”, mehumaistiaiset vedetään ahnaasti pohjanmaan kautta, oliivien maistelua ei sovi unohtaa myöskään ja suolakurkku saa hyväksyviä pään nyökytyksiä.

collage-1524422686443

Wemmi-markkinoilta kerätyn ostoskassillisen ja oivan välipalakierroksen jälkeen suuntasimme viereiseen messuhalliin, jossa olivat samaan aikaan menossa Metsämme- ja Retkelle-messut. Kävimme opettelemassa taimen istutusta ja Alisa yhdessä Larin avustuksella istutti hienosti hiekkamaahan pikkuruisen kuusentaimen sinne monien kymmenien muiden uusien taimien joukkoon. Parasta koko hommassa oli kuitenkin minipossu sekä poni. Ihka elävät eläimet olivat messuilla ilahduttamassa messuvieraita. Poni ei ollut ihan niin sosiaalista sorttia kuin possu, joten ponia tyydyimme ihailemaan hieman kauempaa, vaikka kävi ponikin meitä hieman nuuhkaisemassa ja tervehtimässä. Minipossu Pamela sen sijaan oli lapsirakas ja huomionkipeä, joten messuhalli oli sille oivallinen paikka saada kaikki se rakkaus, jota messuille vierailemaan saapuneet lapset ja heidän perässään juoksevat vanhemmat toivat mukanaan. Pamela tervehti kaikki sitä katsomaan tulleet messuvieraat ja tykkäsi olla rapsuteltavana. Se viihtyi ja nautti olostaan pieni hännän töppänä villisti heiluen. Ihana Pamela! Muilta messuvierailta saatoimme kuitenkin saada hieman oudoksuvia katseita osaksemme, sillä Alisan ilosta raikuva ääni kaikui kuuluvasti messuhallissa, kun Alisa huusi ”lisää possua, lisää possua!”

 

Koska sunnuntaipäivästämme hyvä tovi kului messuillessa ja markkinoilla kiertäessämme, ei tämän päivän aikatauluun olisi millään mahtunut mikään pitkätöinen, tunteja vaativa viikonlopun haudutteluruoka. Lisäksi kappiin oli kertynyt kaikenlaisia jämiä, joten kaupasta noudettiin minulle ja Alisalle lohifilee ja kala-allergiselle Larille grillistä ribsirivistö ja näiden pääraaka-aineiden ympärille kehiteltiin jääkaapin antimista sunnuntaiateria. Edelliseltä ruualta oli jäänyt rasiallinen keitettyä spagettia jääkaappiin. Samaten käyttöä odotti avattu ranskankermapurkki, josta oli vielä reilusti yli puolet jäljellä ja persiljaruukullisestakin tähteenä oli puolikas. Pakkasessa oli myös puolikas pussillinen pakasteherneitä, jotka odottivat ruokapöytävuoroaan. Niinpä päätimme tekaista jääkaapin ja pakkasen jämistä omatekoisen italiansalaatin, paistinpannulla paisteltiin esikeitetyt, grillimausteella ryyditetyt paistinperunat ja uunissa paistui uunilohi, joka sai ranskankermahunnun päälleen. Mikä täydellinen ateria, jonka inspiraationa toimi jääkaapin jämäruuat, jotka piti vain saada upotettua mukaan ateriaan välttääksemme ruokahävikkiä ja vanhan ruuan roskiin heittämistä. Tässäpä italiansalaatin superhyvä ohje, jolla kaupan einessalaatit jäävät heittämällä kakkoseksi.

IMG_3405

Italiansalaatti

 

 • 1 porkkana
 • noin 100g spagettia
 • 1 omena
 • ½ pussia pakasteherneitä
 • 100g kinkkuleikkelettä
 • 1 salottisipuli
 • ½ ruukkua tuoretta persiljaa
 • 300g ranskankermaa
 • 1tl valkoviinietikkaa
 • 1tl kapriksia hienonnettuna
 • 1tl sokeria
 • hyppysellinen suolaa
 • mustapippuria myllystä

 

Nosta pakasteherneet pakkasesta sulamaan tai jos ruuanvalmistus on jo käsillä, sulata herneet vaikka mikrossa. Jos spagetti on jääkaapista valmiiksi keitettynä löytyvää jämäpastaa, ei spagettia tietystikään tarvitse keittää, vaan silloin ainoastaan pätkitään pasta sopivan pituisiksi pätkiksi. Jos pastaa ei ole valmiina, keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan valmiiksi pätkittynä sopivan mittaiseksi. Pastan keitinveden seassa keitä myös porkkana, jonka olet ensin kuorinut ja pilkkonut suurin piirtein tulitikun kokoiseksi tikuksi. Keitä porkkanoita pastan seassa tai yksinään, jos pastaa ei tarvitse enää keittää, noin 2 minuuttia. Siivilöi pasta ja porkkanatikut ja huuhtaise kylmällä vedellä, jotta kypsyminen lakkaa ja ainekset jäähtyvät, sillä italiansalaattiin ne kuuluu lisätä kylmänä. Pilko kinkkuleikkeleet, kuutioi omena, silppua sipuli (salottisipulin sijaan sopii vallan hyvin mikä vain muukin sipuli, kuten purjo, kevätsipuli, ruohosipuli tai miksi ei ihan perus keltasipulikin) ja pieni myös persilja. Sekoita sekaisin spagetti, porkkanatikut, kinkku, sipuli, persilja, omena sekä herneet. Valmista kastike sekoittamalla ranskankermaan valkoviinietikka, hienonnetut kaprikset, sokeria, suolaa ja mustapippuria. Jos et lainkaan pidä kapriksista, jätä ne pois ohjeesta ja laita sen sijaan 2tl valkoviinietikkaa kastikkeeseen. Halutessasi ja jos jääkaapin perukoilta löytyy, tähän voi hyvin käyttää myös majoneesin jämät. Sekoita kastike italiansalaatin ainesten sekaan, tarkista vielä maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jätä jääkaappiin hetkeksi maustumaan ja tekeytymään ennen tarjoilua.

IMG_3408

IMG_3411

Italiansalaatti sopii ihan mihin vain kesäiseen ruokapöytään ja meillä se tarjottiin uunilohen kanssa, joka oli vuorattu ranskankermahunnulla. Ranskankermaan oli sekoitettu sitruuna-tillidippimaustejauhetta ja muutoin kala oli maustettu suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla. Kalaa paistettiin 175 asteisessa uunissa puoli tuntia. Lisäksi vielä pannulla paistoimme paistinperunat, jotka maustettiin grillimausteella. Aika ihana ateria sunnuntaille, pöytään oli katettu kaikkea ihanaa, josta totisesti nälkä lähti ja jääkaapista saatiin jälleen käytettyä vanhoja jämiä pois, joten vähensimme taas osaltamme onnistuneesti ruokahävikkiä. Jes! Tämän koko helahoidon valmistamiseen aikaa kului tunti ja samalla kerkesi rakentamaan dublotorneja Alisankin kanssa.

IMG_3414

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: