Arjen ruokapelastajat: 3x nopeat pastat

IMG_3020

*Yhteistyössä Vietävän hyvää sekä Alavuden öljynpuristamo

 

Arki… Siinäpä vasta sana, joka pitää sisällään niin valtavasti asioita laidasta laitaan, että hengästyttää ihan vain pelkkä ajatuskin, mutta yksi sana, mikä itselleni arjesta nousee mieleen yhtenä ensimmäisistä, on kiire. Arkeen kuuluu monesti vähän liikaakin kaikenlaista töistä harrastuksiin ja pyykinpesusta tiskivuoreen, mikä on omiaan peittämään alleen intohimon ruuanlaittoon ja ennen kaikkea luo monesti tiukkaakin tiukemmat aikarajat sille, kuinka paljon arkena ruuanlaittoon voi käyttää aikaa. Tunteja uunissa hautuvat lihapadat voi suosiolla unohtaa ja jättää ne viikonlopun herkuiksi, kuten monet muutkin monivaiheiset, pitkätöiset tai aikaavievät ruokalajit. Arjen ruokapelastajia ovat monet puolivalmisteet, jotka lyhentävät selvästi ruuanlaiton kestoa ja tekevät siitä ennen kaikkea helppoa. Mitä tahansa puolivalmisteita tai valmisruokia ei kuitenkaan kannata kaupan loputtomista valmisruokalaareista haalia, vaan valitsemalla oikeat tuotteet saa nopean ruuan lisäksi myös ihanan herkullisen päivällisen koko perheelle.

IMG_3006

IMG_3011

Vietävän hyvään omia tuotemerkkejä ovat Vietävän hyvää- sekä Kotitilan-merkit. Sieltä löytyvät niin savukalasäilykkeet, hillokkeet, konjakkisinappi, mausteseokset, valmiskastikejauheet kuin Vietävän hyvään pakkaamat maustetut teetkin. Lisäksi Alavuden öljynpuristamon maustetuilla, kylmäpuristetuilla rypsiöljyillä sekä punajuuripestoilla maustaa ruuan kuin ruuan. Näiden tuotteiden etu on se, että maut tulevat aidoista, alkuperäisistä raaka-aineista eikä keinotekoisista uutteista ja e-koodeista. Jos tuotteessa vaikkapa maistuu tilli, on se oikeaa tilliä, mistä maku on peräisin ja keinotekoisia aromeja ei näissä tuotteissa tunneta. Muutenkaan mitään turhaa ei pakkausten sisälle ole piiloteltu. Kuten vaikkapa Kotitilan ihanat makua täynnä olevat marjahillokkeet eivät sisällä lainkaan lisättyä sokeria, vaan upea maku on peräisin ihan siitä aidosta marjasta, jota tuotteessa on upeat 80%! Vietävän hyvään filosofiaan kuuluukin tarjota kuluttajille aitoja makuja suoraan kotimaisilta pientuottajilta. Heidän omat tuotteensa on purkin pohjasta kanteen saakka täyttä laatua ja samoin ovat myymälästä saatavat muiden pientuottajien tuotteet myös, joita Vietävän hyvää jälleenmyy. Omien tuotteidensa lisäksi herkkumyymälästä löytyy siis läjäpäin mausteita, lihasäilykkeitä ja -pakasteita, perunoita, porkkanoita, juustoja, piirakoita, leivonnaisia, pakattua savukalaa, mehuja, proteiinipitoista pastaa, jauhoja, mysliä ja vaikka mitä muuta. Luomutuotteiden kirjo on kattava ja suuri osa myymälän tuotteista on lähellä tuotettua ja monesti vieläpä käsintehtyä. Luomuna löytyy muun muassa lihoja, jauhoja, perunaa, öljyä kuin mehuakin.

IMG_3013

IMG_3015

IMG_3017

Tähän postaukseen keräsin siispä kolme simppeliä ja nopeaa arkiruokaa, jotka kerkeää tekemään työpäivän päätteeksi perheellinenkin eikä ruuan valmistus vaadi paljoa aikaa. Minun filosofiaani kuuluu siispä tarjota blogissani reseptejä, jotka sopivat perhe-elämään, maistuvat lastenkin suussa ja onnistuvat keltä tahansa kotikokilta. Ja mitkäpä muutkaan tämän italiafanin arkiruokaresepteistä hyppäisivät korkeimmalle korokkeelle näkyviin kuin pastareseptit, sillä pasta vain on niin ihanaa ja kaiken lisäksi ruoka on nopeasti pöydässä. Pastasta saa helposti terveellisempää valikoimalla täysjyväpastaa tai vaikkapa proteiinipitoista härkäpapupastaa. Resepteissä hyödynsin Vietävän hyvään herkkumyymälästä saamiamme tuotteita, joilla ruuanlaitosta tulee oikeasti todella helppoa ja nopeaa ja lautaselle saa loihdittua helposti ja takuuvarmasti ihania makuja. Näistä resepteistä riittää noin neljälle ruokailijalle.

 

Lihapullat pippurikastikkeessa sekä spagettia

IMG_3026

Lihapullat:

 • 600g paistijauhelihaa
 • ½ dl *Vietävän hyvään lihapulla-ainesta
 • 2dl kermaviiliä
 • 1dl kermaa
 • 1-2tl suolaa

 

Pippurikastike:

 • 1dl *Vietävän hyvään pippurikastikejauhetta
 • 3dl vettä
 • 2dl kermaa
 • halutessasi ½ lihaliemikuutio tai hyppysellinen suolaa

 

Lisäksi:

 • Spagettia

IMG_3031

IMG_3034

Sekoita kulhossa jauhelihan sekaan lihapulla-aines, kermaviili, kerma sekä halutessasi hieman suolaa. Muotoile lihapulliksi ja paista pannulla rypsiöljy-margariiniseoksessa. Keitä spagettia runsaassa, väljässä vedessä isossa kattilassa. Mausta keitinvesi suolalla. Spagetin kiehuessa valmista pippurikastike. Mittaa kattilaan vesi, kerma sekä kastikejauhe, sekoita, kiehauta edelleen koko ajan sekoittaen, kunnes kastike saostuu. Halutessasi mausta hiukan suolalla tai puolikkaalla lihaliemikuutiolla. Sekoita lihapullat varovasti kastikkeen sekaan, hulauta al denteksi keitetyistä spageteista vesi pois ja tarjoile nälkäisille suille ihana lihapulla-spagettiannos, kuten Kaunottaressa ja Kulkurissa. Takuuvarma perheen pienimpienkin suosikki!

IMG_3062

IMG_3063

Valkosipulinen tomaattipasta

 

 • pastaa neljälle
 • 1 pieni rasiallinen kirsikkatomaatteja
 • 75g aurinkokuivattuja tomaatteja
 • 1 sipuli
 • 250g mozzarellaa
 • 2rkl *Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettua valkosipulirypsiöljyä
 • ½ tl suolaa
 • 1 tl mustapippuria
 • ½ sitruunan mehu
 • 2tl sulatettua margariinia
 • *Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettua valkosipulirypsiöljyä paistamiseen

IMG_3416

Laita pastavesi kiehumaan ja suolaa vesi reilusti. Silppua sipuli ja kuullota paistinpannulla. Laita pasta kiehumaan ja lisää paistinpannulle sipulien sekaan kirsikkatomaatit. Tomaatit saavat paistua niin, että tomaatin kuori alkaa halkeilemaan. Lisää sekaan puoliksi pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja anna niiden lämmetä. Valmista pastalle maustekastike sekoittamalla kulhossa sekaisin öljy, suola, mustapippuri, sitruunanmehu sekä margariini. Kun pasta on kypsää, kaada vesi pois ja sekoita pasta sekaisin tomaattien ja sipulisilpun kanssa. Sekoita sekaan maustekastike. Revi sekaan mozzarella isohkoina palasina ja kääntele vielä sekaisin. Tarjoile pasta heti. Valkosipulirypsiöljy antaa pastalle upean valkosipulisen aromin näinkin pienenä määränä.

IMG_3418

Parsa-pekonipasta

IMG_3368

 • 330g *Vihreä härkä härkäpapupastaa
 • suolaa
 • 170g pekonia
 • 1 sipuli
 • 500g parsaa
 • ¼ sitruunan mehu
 • 2dl mustaleima emmentaljuustoa raasteena
 • 1dl vettä
 • 1 ½ dl kermaa
 • ½ dl *Vietävän hyvään sienikastikejauhetta
 • mustapippuria

IMG_3371

Laita isoon kattilaan pastavesi liedelle kuumenemaan ja mausta vesi runsaalla suolalla. Jotta pastasta tulee maistuvaa, tulisi keitinveden olla yhtä suolaista kuin merivesi. Toiseen kattilaan, joka mielellään saisi olla tarttumaton teflonpinnoitettu kattila, laita myös kiehumaan vesi parsoja varten. Mausta parsojen keitinvesi sitruunanmehulla ja suolalla. Valmistele parsatangot katkaisemalla parsan leikatusta päästä puumainen kärki pois. Paksuista parsatangoista varresta voi kuoria nuhjuista pintaa pois aivan ohuelti. Pätki parsat kolmeen tai neljään osaan. Kun parsojen keitinvesi kiehuu, esikeitä parsoja 2-3 minuutin verran. Kaada vesi pois ja siirrä parsat odottelemaan paistoa kulhoon, jonka olet täyttänyt kylmällä vedellä. Näin parsat eivät ylikypsy, kun ne jäähtyy samantien. Silppua sipuli ja pilko pekoni pieneksi. Siirrä parsojen keittämisessä käyttämäsi kattila takaisin liedelle. Laita pekonit kylmään kattilaan ja laita levy takaisin päälle. Odota, että pekoneista irtoaa rasvaa, pekonipalat ovat kokonaan erottuneet toisistaan ja pekoni alkaa saamaan kattilassa jo hieman väriä pintaan. Lisää sekaan sipulisilppu ja kuullottele. Ota pieni kattila ja valmista siinä Vietävän hyvää sienikastikepussin ohjeen mukaisesti yksi annos kastiketta. Meillä tosin oli kermaa 1 ½ dl ja vettä 1dl vaikka ohje taitaa sanoa mitat juuri toisin päin. Eli mittaa kattilaan vesi, kerma sekä kastikejauhe, sekoita, kiehauta edelleen koko ajan sekoittaen, kunnes kastike saostuu. Laita pasta kiehumaan. Härkäpapupasta kypsyy 4-7 minuutissa. Jos käytät jotain muuta pastaa, varmista keittoaika pastapussin kyljestä ja mikäli keittoaika on pidempi, laita pastat kiehumaan jo hieman aiemmin. Lisää pekoni-sipuliseoksen sekaan vedestä siivilöidyt, esikeitetyt parsat ja paista niitä pari minuuttia pannulla. Rouhi myllystä parsa-pekoni-sipuliseoksen sekaan vielä hieman mustapippuria. Lisää sienikastikkeen sekaan juustoraaste. Kun pasta on valmis, siivilöi pasta ja lisää kattilaan parsojen ja pekonin joukkoon. Kaada pastan päälle sieni-juustokastike ja sekoita kaikki sekaisin tasaisesti. Sitten ei muuta kuin pekoni-parsapasta lautaselle ja nassua kohti. Tämä ruoka on valmista puolessa tunnissa ja takuuvarmasti aivan ihanaa! Härkäpapupasta tekee ruuasta myös täyttävän ja se pitää nälkää loitolla tehokkaasti. Lihattoman version tästä pastasta saa korvaamalla pekonin aurinkokuivatuilla tomaateilla.

IMG_3372

IMG_3374

Jos lihapullat maistuvat lapsille, niin saman tekee myös tämä pasta! Paras tuomaristo kotikeitoksille ovat lapset, joilta saa välittömän ja ennen kaikkea kaunistelemattoman analyysin ruuasta ihan kysymättäkin. Tämän ruuan kohdalla kävi niin, että kun olimme kaikki jo syöneet pasta-annoksemme loppuun, lautaset loistivat pöydässä tyhjyyttään ja olimme jo nousseet ruokapöydästä muihin hommiin, sanoi Alisa, että haluaakin vielä lisää pastaa. Niinpä palasimme ruokapöytään, lusikoimme lapselle lisää pastaa lautaselle ja jatkoimme syömistä. Paljoa parempaa arvosanaa ei ruoka lapselta voisi saada, kuin että ”anna lisää”.

IMG_3377

Niin ja vielä… Mistä näitä ihania Alavuden öljynpuristamon, Vietävän hyvään ja Kotitilan-tuotteita saa, jos ei satu asumaan vanhan alavutelaisen osuusmeijerin naapurissa? Monilta messuilta voit bongata messupisteeltä nämä ihanuudet ja sen lisäksi kautta maan monista hyvin varustelluista ruokakaupoista löytyy tuotteita. K-ruokakaupoilla tuotteet kuuluvat vapaavalintaiseen tilausvalikoimaan, joten jos lähikauppasi hyllyiltä ei vielä näitä tuotteita löydy, voit aina pyytää kauppiasta lisäämään tuotteet heidän valikoimaansa.

 

Muita reseptejä, joissa olen hyödyntänyt yhteistyökummpanini ihania ja monipuolisia tuotteita löydät seuraavista postauksista blogistani:

Treffit 4/12: vappuhenkinen brunssi

Tacot chili con carnella – makutuulia Meksikosta

Superihanat browniet ja mansikkakastike

Tomaattikookoskeitto

Aamupalarakastajan unelma – Punajuuriset aamupalamuffinit

 

*tuote saatu blogin kautta

4 Replies to “Arjen ruokapelastajat: 3x nopeat pastat”

 1. Päivitysilmoitus: Parsa-pekonipasta – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: