Ajatuksia äitiydestä

IMG_3507

Äitienpäivä tuo mukanaan liudan ajattelemisen arvoisia asioita elämässä sekä kiitollisuuden aiheita. Niitä jos jonkinmoisia ajatelmia on omassa päässäni taas tämän päivän ajan pyörinyt tiuhaan tahtiin. Katsoessaan tuota maailman rakkainta, omaa mestaripiirrostaan ymmärtää miksi on ihan ok herätä äitienpäivään kellon näyttäessä vasta 05:41, kun lapsi nyt sattui silloin heräämään koiran älyttömään varhaisen aamuyön älämölöön. Sen jälkeen ei enää uni tullut kenellekään, vaikka itse olisin kyllä vajonnut sekunnin sadasosassa takaisin syviin uniin kepeille höyhensaarille, jos vain siihen hiljainen tilaisuus olisi annettu niin, ettei kukaan kutita poskesta, työnnä sormea korvaan tai koita laittaa varpaita suuhuni. Niinpä meillä äitienpäivä alkoi siis jo ennen kukonlaulua, kun karvainen lapseni aloitti shown, johon vähemmän karvainen lapseni liittyi ilomielin mukaan ja näin siis äitienpäivästä hyödynnettiin jokainen mahdollinen minuutti.

DSC_2223[1]

DSC_2225[2]

Lari kampesi itsensä aamupalan laittoon ja minä livahdin lapsen kanssa aamusuihkuun, jos sieltä vaikka saisi hivenen virkeämmän startin väsyneesti alkaneeseen päivään. Vaikka aamupalalla meillä istuttiin jo kaksi tuntia aiemmin, mitä alun perin olisin ehkä saattanut mielessäni toivoa, ei tuosta tilanteesta vain voinut olla lainkaan pahoillaan, kun pöytään oli katettu kauniille astioille englantilainen aamupala ja aamupalan jälkkäriksi amerikkalaisia pannukakkuja tuoreilla mansikoilla, banaanisiivuilla sekä luvattoman reippaalla lorauksella kuusenkerkkäsiirappia. Pöytään oli myös nostettu esille ihanat lahjat ja kortit, joista toisen Alisa ja Lari olivat yhdessä kotona tehneet ja toinen paketti sekä kortti oli vain Alisalta, jonka hän oli tehnyt minulle päiväkodissa. Siinä aamupalapöydässä lapsi vielä niin ihanasti lauloi ”paljon onnea äiti” suloisen pehmeällä, vilpittömällä lapsen äänellään ilman, että isin tarvitsi edes avustaa laulussa. Jos päivät alkavat näin, niin alkakoot vaikka kolmelta aamuyöllä.

IMG_3501

Juurikin aamun asetelma nostatti ilmaan tämän päiväisiä ajatuksia äitiydestä ja vanhemmuudesta toki myös. Äitiys on todella opettanut monta asiaa ja näyttänyt elämän ääripäitä. En ole edes tiennyt, että minusta löytyy puoli joka herkistyy kyyneliin alle sekunnin sadasosassa, kun oikeista naruista vetelee. Tänään se hetki oli lounaalla, kun minä ja Alisa istuimme siinä ruokapöydän ääressä kahdestaan ja Alisa alkoi spontaanisti laulamaan onnittelulaulua minulle uudelleen. Voiko sellaista kukaan kuunnella herkistymättä? Toisaalta osaan näköjään kiukustua myös yhtä nopeasti, kun siihenkin löytää oikeat nappulat, mistä painaa. Lapsen kanssa saa toisena hetkenä pakahtua rakkaudesta, leijailla vaaleanpunaisissa pilvilinnoissa ja huutaa keuhkojen täydeltä, että katsokaa minkälainen kultainen enkeli lapseni onkaan ja toisella hetkellä saa kokea, miten tuo sama lapsi saa kiukun yltymään ja pinnan kiristymään niin, että päässä vinkuu kuin painekattilassa, höyry nousee korvista ja kroppa tärisee sen merkiksi, että tämä painekattila räjähtää kohta saumoistaan.

IMG_3504

Äitiys on sitä, että toisena hetkenä sekoitellaan yhdessä lapsen kanssa sulassa sovussa jauhoja, leivinjauhetta, kananmunia ja sokeria kulhossa, kun valmistetaan äitienpäiväkakkua ja seuraavassa sekunnissa iltapalapuuro lentää kaaressa lautasineen lattialle, kun lapsi raivostuu siitä, että puurossa onkin banaania eikä mustikoita tänä iltana. Se on myös sitä, että toisinaan yllättäviin mielenkäänteisiin osaa suhtautua järkevän rauhallisesti ja rakentavasti, kun taas välillä huomaa alentuvansa ihan sille samalle 2-vuotiaan lapsen tasolla ja menettää malttinsa myös.

IMG_3522

Äitiys on likavaippoja, haisevia roskiksia, täysiä pyykkikoreja, villakoiria sängyn alla, kuppiin jäähtyneitä kahveja ja sitä, että kaikki kaaos perustellaan vaikkapa sillä, että kohtahan me muutetaan, vaikka muuttoa ei ole edes suunniteltu. Toisaalta se on myös sitä, että parvekkeelta katsellaan ohi lipuvia veneitä ja järven yli lentäviä joutsenpariskuntia, kuunnellaan lentokoneiden moottorien hurinaa ja ihmetellään naapuriin saapuvaa puukuormaa. Ihan yhtälailla äitiys on myös letille palmikoituja hiuksia, värisävyin yhteen sommiteltuja vaatteita, serpentiinikoristeita, rakastavia halauksia ja märkiä suukkoja.

IMG_3529

Äitiys on sitä, että yhtenä hetkenä seisoo kuin järkähtämätön rautamuuri omien aatteiden ja periaatteiden takana tulematta vastaan piiruakaan ja toisena hetkenä se on taas sitä, että joustetaan ja mukaudutaan yllättäviin tilanteisiin ja hetkien käänteisiin kuin vieteriukko tai keitetty spagetti. Äitiys on sitä, että asetetaan sääntöjä ja rajoja oman pikkuisen silmäteränsä parhaaksi ja turvaksi ja sitten niitä omia sääntöjä kumotaan ja asiaa selitellään itselle kompromisseilla ja sovun säilyttämisellä. Seuraavaksi huokaistaan taas, että vedinpä sitten maton omien jalkojeni alta, jälleen kerran. Omia periaatteita romutetaan yksi kerrallaan, koska joutuu huomaamaan sen, että vanhemmuus on sitä, että omat taistelunsa joutuu valitsemaan. Vietämmekö ihanan idyllisen äitienpäiväpäivällisen syöden takapihalla lämpimässä sunnuntai-iltapäivässä nauttien rauhasta ja harmoniasta, joka todennäköisesti ennemminkin johtaa lapsen totaaliseen pitkästymiseen, kiukkuun ja syömisestä kieltäytymiseen, vai laitetaanko puhelimesta soimaan lastenlaulupotpuri ja kuunnellaan koko ruokailun ajan uudestaan ja uudestaan potpurin ensimmäistä kappaletta eli Leipuri Hiivaa noin kaksikymmentä kertaa. Äitiys on samanaikaista ääretöntä viisautta ja yhtä ääretöntä tyhmyyttä ja se on myös sitä, että toivoo jälkikasvunsa onnistuvan elämässään paremmin kuin mihin ikinä itse pystyi. Äitiys on sitä, että näkee lapsestaan kasvavan itseä viisaamman ja taitavamman.

IMG_3512

Äitiys on aikatauluttamista, tulevaisuuden ennustamista, arjen suunnittelua monta päivää eteenpäin jo valmiiksi ja kellon kanssa kilpaa juoksemista. Monesti päivän ensimmäinen oma, pieni, rauhallinen hetki on edessä vasta illalla yhdeksältä, kun lapsi on nukahtanut yöunilleen. Toisaalta äitiys on kolmen tunnin päiväunia yhdessä lapsen kanssa nenät vastakkain sängyssä tuhisten ilman huolta huomisesta tai edes seuraavasta hetkestä. Äitiys on huolenpitoa, vastuuntuntoa, rahahuolia ja velvollisuuksia, mutta ihan yhtälailla äitiys on mansikkakakkua, äitienpäiväkortteja, lahjakortteja shoppailuseuran kera varustettuna, kangaskasseja painettuna oman kullannupun jalankuvilla, naurua, hymyä, onnellisuutta ja silmissä välkkyvää vilpitöntä iloa.

IMG_3514

Äitiys on kuravaaterallia, toppapukuruljanssia, lätäkössä kasteltuja kesäkenkiä, sandaaleissa hiertyneitä rakkoja, asfaltin pintaan rikottuja polvia, pöydän kulmaan kolhaistuja ohimoita sekä poskille tulvahtaneita kyyneleitä ja samalla se on syliä, silittelyä, harson kulmaan kuivaksi pyyhittyjä poskia, iloksi muuttuneita harmituksia ja satoja kuunneltuja murheita. Äitiys on sitä, että opettaa jälkikasvunsa tervehtimään ja sanomaan kiitos ja anteeksi ja samalla se on myös sitä, että löytää itsensä pyytämästä anteeksi lapseltaan omia virheitään ja epäonnistumisiaan. Äitiys on myös hiekkalaatikkotoimikunnan kokouksia, joissa syntyvät parhaat ideat aikuisten yhteisistä illanvietoista, saa parhaimman vertaistuen muilta vanhemmilta ja saa myös aikuisesta seurasta energiaa päivään. Äitiys on myös asfalttiin liiduin kirjoitettuja ”Hyvää äitienpäivää”-tekstejä.

IMG_3519

Äitiys on myös miljoonia muitakin asioita ja lista on yhtä loputon kuin on erilaisten äitien määräkin. Kaikesta tästä huolimatta tai juurikin kaikesta tästä johtuen en olisi mitään muuta niin mielelläni kuin äiti. Siitä olen joka ainoa päivä äärettömän kiitollinen, että saan olla äiti rakkaalle tyttärelleni, minun omalle mestaripiirrokselleni. Hän on täydellinen tytär juuri minulle ja minä parhaani mukaan yritän olla tarpeeksi hyvä äiti hänelle ja siinä ovat minun onneni avaimet.

IMG_3530

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: