Mausta mausteöljyllä kesän grillilihat

DSC_2253[1]

Viime viikonloppuna tuli grillailtua, kuten varmasti tulee myös aika monena muunakin viikonloppuna tässä starttailevan kesän aikana. Säät ainakin ovat olleet toukokuussa niin upeat, että se povailee kyllä melkoista intiaanikesää tänne Suomeen ja sen myötä ihania hetkiä ulkona ja myös kokkailujen siirtymistä varsinaisesta keittiöstä kesäkeittiön puolelle. Näillä säillä grilliruokaa on siis ainakin meidän kotikeittiössämme luvassa mielin määrin kesän aikana.

DSC_2256[1]

Mitä lihoihin tulee on grillistä viime vuosien aikana löytynyt paljon vartaita, ribsejä, pihvejä, leikkeitä, kanafileitä ja onpa siellä pari kertaa grillattu kokonainen broilerikin sekä muistaakseni pulled pork:ia myös. Koskaan emme muistimme mukaan olleet kuitenkaan grillanneet kokonaista naudan paistia, joten se oli vuorossa viime viikonloppuna, kun grillihiilet lämmiteltiin kuumaksi. Mietimme, mitenhän kokonainen paisti onnistuu grillissä, sillä lämpötilat grillissä ovat helposti huomattavasti kuumempia kuin uunissa, jossa paisti kypsennetään suhteellisen matalissa lämpötiloissa haluttuun lihan sisälämpötilaan.

DSC_2255[1]

Paisti onnistui loistavasti, se oli mehevää, maistuvaa ja juuri sopivan punertavaa sisältä. Käytimme paahtopaistia, mutta muukin paisti käy varsin hyvin. Grillasimme lihan täysin naturellina ilman mitään mausteita. Salaisuus paistin grillauksen onnistumiseen on epäsuora grillaus sekä lihalämpömittari. Tee hiillos huolella. Kun hiillos on valmis, siirrä hiilet grillin toiselle laidalle niin, että toisella puolella ritilän alla ei ole hiiliä lainkaan. Paista ensin paistin pinnat kiinni kuumien hiilien päällä ja sen jälkeen siirrä paisti sille puolelle grilliä, jossa ritilän alla ei ole hiiliä. Tökkää lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan, tässä kätevin on varmasti digitaalinen mittari, josta on helppo seurata paistin sisälämpötilan nousua. Mikäli sinulla on hiiligrilli, jossa lämpötilaa voi seurata ja säätää, niin pyri pitämään grillin lämpötila 150 asteessa tai mielellään jopa sen alle. Laske grillin kansi alas ja anna paistin kypsyä kaikessa rauhassa tällä epäsuoralla grillaustekniikalla, kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Grillauksen aikana sulje grillin ilmaluukut, sillä se juurikin alentaa grillin lämpötilaa. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, nosta liha grillistä, kääräise se folioon vetäytymään noin vartiksi ja folion sisälle laita reilusti merisuolaa ja rouhittua mustapippuria. Vetäytyessään liha imee itseensä juuri sopivasti suolaa ja tällä tavalla maustettuna suola ei aiheuta nesteiden irtoamista lihasta paiston aikana.

DSC_2254[1]

Lisäksi valmistimme laadukkaasta oliiviöljystä maustekastikkeen, jonka upeat kevätsipulin ja korianterin maut sopivat lihan kanssa yhteen kuin nenä päähän. Siinäpä onkin todella oiva vinkki tämän kesän grilliruokia varten! Grillipihvien kanssa tarjotut maustevoit ovat varmasti tuttuja kaikille, mutta voin voi aivan hyvin korvata kylmäpuristetulla oliiviöljyllä, lisätä haluamansa mausteet öljyyn ja lusikoida maustekastiketta lihasiivujen päälle lautasella. Aivan bueno yhdistelmä! Öljykastikkeessa näin kesän kynnyksellä suosittelen suosimaan kaikkea tuoretta ja unohtamaan kuivamausteet maustekaappiin. Käytä mausteöljyyn lempiyrittejäsi, kuten korianteria, timjamia, rosmariinia, persiljaa tai minttua, sipuleista hyödynnä ruohosipulia, kevätsipulia ja valkosipulia ja nappaa tujaus tulisuutta chilipuskasta. Kun lihan suolaa ja pippuroi vasta paiston jälkeen antaen lihan maustua samalla kun se vetäytyy ja maustaa lautaselle viipaloidut paistiviipaleet yrttisellä mausteöljyllä, eivät mausteet käristy grillissä ja saat lautaselle todella puhtaita, erottuvia ja upeita makuja. Alla vielä tämän kertaisen maustekastikkeen ohje. Pakko mainita, että tässä kastikkeessa käyttämämme oliiviöljy on Kroatiasta Gerzinićin viini- ja oliiviöljytilalta ja kyseinen öljy on listattu maailman parhaimpien oliiviöljyjen joukkoon. Ei siis mistään ihan huonosta öljystä ole kyse ja sen kyllä huomaa mausta, sillä tätähän melkein joisi shotteina lasista!

 

Mausteöljy lihalle

  • Noin 1 dl laadukasta, kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 2-3 rkl soijaa
  • 1 limen mehu
  • ½ nippua tuoretta korianteria
  • ½ nippua kevätsipulin varsia
  • 1 rkl fariinisokeria
  • mustapippuria myllystä
  • hyppysellinen suolaa

 

Silppua korianteri ja kevätsipulin varret pieneksi ja sekoita kulhossa kaikki maustekastikkeen ainekset. Anna maustua sen aikaa, kun grillaat lihat ja muut tykötarpeet valmiiksi ja lusikoi maustekastiketta reilusti lihan päälle.

DSC_2257[1]

Ihanaa ja maistuvaa grillikesää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: