Poropeukalon puutarhavinkit!

IMG_3632

Me laitoimme viime viikolla pihaa ja parveketta kesäkuntoon. Aiemmassa postauksessani viime viikolla kerroinkin jo visiitistämme ystäviemme omakotitalon rakennus- ja remonttijätekasalle ja sieltä poimimme matkaan ainekset takapihamme porttiin sekä parvekelaatikkoon, jotka nikkaroimme Larin kanssa yhteistuumin iltahämärässä toimien samalla hyttysten iltapalana lapsen nukkuessa jo yöuniaan. Kun nikkaroinnit oli nikkaroitu, olivat vuorossa istutukset. Viime kesänä emme laittaneet pihaamme kasvamaan oikeastaan mitään lukuun ottamatta paria viinimarjapensaan tainta, jotka istutimme alkukesästä takapihallemme, sillä tiedossa oli kahden kuukauden reissu Kroatiaan ja näin ollen oman pihan laitto tuntui aika turhalta. Nyt tilanne oli kuitenkin aivan toinen, sillä tämän kesän olisimme kotona.

IMG_3578

Olen vuosien saatossa kokeillut kasvattaa ja ennen kaikkea pitää hengissä vaikka minkä moisia kesäkukkia ja hyötykasveja. Osa kasveista on osoittautunut menestyksekkäiksi hoivassani, mutta myös suuri osa on kupsahtanut käsissäni alta aikayksikön. En ole viherpeukalo, vaikka ehkä haluaisin olla. Joko ylikastelen kukat tai unohdan kastella tyystin. Istutan aurinkoa vaativat kukat varjoon ja varjoisan paikan kasvit pihan paahteisimpaan kohtaan. Unohdan lannoittaa, talvisuojata, nostaa kukkasipulit maasta ja leikata kuihtuneet kukat. Niinpä vuosien saatossa minulle on myös pikku hiljaa muodostunut hyvä kuva siitä, millaiset kasvit meidän pihallamme pysyvät hengissä. Ne ovat niitä, jotka sietävät puutarhuriltaan ihan mitä tahansa ja nöyrästi tyytyvät kohtaloonsa. Olen huomannut, että näitä kukkia ovat ne, joita puutarhamyymälöissä myydään kaikista halvimmalla könttähinnalla; orvokit 6 kappaletta 8 euroa, petuniat neljä viidellä eurolla, ahkeraliisat tarjouksessa, samettiruusuja 6kpl vitosella, samoin kauniit pelargoniat kolme kuudella eurolla! Juuri nuo tarjouskukat ovat minua varten! Niitä rakastaa lompakkoni, mutta ne sopivat myös asukeiksi pihallemme ja parvekkeellemme, koska ne tuntuvat selviävän kohtalostaan aina kunnialla eivätkä nuoku ensimmäisen viikon jälkeen ruukuissaan, vaikka olisinkin istuttanut ne vääränlaiseen kasvuympäristöön ja liian pieneen tai isoon ruukkuun. Sitä paitsi, jos kuitenkin onnistun pilaamaan nämä halvatkin kukat, niin eipähän harmita lompakon puolesta niin paljoa, sillä kesäkukkiinhan voi toden totta saada tuhlattua myös huikean suuria summia rahaa.

IMG_3633

IMG_3574

Hyötykasveista meillä on myös selvät suosikit ja joka vuosi sekaan mahtuu pari uutta kokelasta. Joskus kokelaat eivät selviä jatkoon seuraavalle kesälle ja joskus niistä taas tulee kestosuosikkeja muiden vanhojen suosikkien joukkoon. Yrteistä yrttipenkissä kasvaa aina basilika, timjami ja ruohosipuli. Niiden lisäksi on monesti yksi tai useampi muukin yrtti kestosuosikkien kaverina. Tänä vuonna mukaan pääsi herkkuyrtti korianteri, joka on kesäisten cevichejen ehdoton mauste. Joka vuosi meillä kasvaa myös tomaatti ja chili, niin myös tänä kesänä. Aiempina vuosina hyötykasvien joukosta itsensä on löytänyt myös kesäkurpitsa, mutta tänä vuonna taimimyymälällä kaikki kesäkurpitsan taimet olivat jo löytäneet uudet kodit ja jäljellä oli vain kaksi hyvin kärsineen näköistä keltaisen kesäkurpitsan taimenta lähes tulkoon puoli-ilmaiseen hintaan. Päätimme kotiuttaa nuo surkeat taimet, istuttaa ne ”ruumisarkuksi” tituleerattuun hyötykasvilaatikkoomme muiden hyötykasvien sekaan ja katsoa, että josko ne elpyisivät. Tällä hetkellä muutaman päivän lepäilyn jälkeen näyttää hyvältä ja molemmat taimet ovat alkaneet nostamaan päätään! Ehkäpä tänä vuonna ruokapöydässämme syödään siispä huisin paljon keltaista kesäkurpitsaa! Aivan uutena yllättäjänä hyötykasvien sekaan tänä vuonna pääsi hunajameloni. Minulla ei ole mitään hajua, miten hunajamelonia kasvatetaan, mutta sinne se puulaatikkoon meni muiden hyötykasvien joukkoon myös ja katsotaan mitä siitä tulee vai tuleeko yhtikäs mitään.

IMG_3572

IMG_3579

Puutarhanlaitto on myös oiva paikka kierrättää! Tässä kulutushysterian piinaamassa yhteiskunnassa on nimittäin ihan parasta, kun kaupasta ostetun tavaran voi käyttää uudelleen ja uudelleen mahdollisimman moneen kertaan ja matkalla tavara voi vaihtaa jopa käyttötarkoitustaan alkuperäisestä. Juuri tätä ideologiaa hyödynsimme tonkiessamme ystäviemme omakotitalon remonttijätteitä, sillä alun perin lauteina vuosikymmenet palvelleet laudat päätyivät nyt uusiokäyttöön parvekelaatikon muodossa ja jälleen jatkuu näiden lautojen matka ennen kuin ne päätyvät jätteeksi kaatopaikalle. Saunakiulut ovat myös tällaisia kiertolaisia. Puinen saunakiulu palvelee ensin saunassa vuosien ajan ja sitten, kun saunakiulun muovisisukseen tulee halkeama tai kiulun puuliitokset repeilevät vuosien lämpölaajenemisen rasittamina, jatkaa kiulu elämäänsä puutarhan puolella. Vaikka kiulu on käyttökelvoton saunakaveri, on se juuri oiva istutusastia kesäkukille ja lisäksi aivan ihanan näköinenkin! Liika sadevesikin pääsee hulahtamaan kiulusta pois, jos muovisisus on jo valmiiksi halki.

IMG_3580IMG_3577

Niinpä tämän poropeukalon puutarhavinkit yhteen koottuna ovat seuraavat:

  • Hyödynnä puu-, metalli- ja lasijäte tuunaamalla roskista jotain uutta puutarhaan, kuten rakenna jätepuusta portti tai laatikko, lasipurkeista vaikkapa tuikkukippoja tai metallipurkeista voi askarrella esimerkiksi istutusruukkuja.
  • Mieti ostetuille tavaroille mahdollisimman pitkä elinkaari. Kun tavara on palvellut alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan käyttökelvottomaksi asti, mieti voisiko tavaran kuitenkin vielä hyödyntää jollain muulla tapaa ennen kuin se joutaa kaatopaikalle. Rikkoutuneesta puisesta saunakiulusta saat puutarhaan ihanat istutusastiat kesäkukille.
  • Hyödynnä kesäkukkamyymälöiden ja taimipihojen tarjouskukat, sillä isommissa köntissä halvalla myytävät kesäkukat ovat monesti niitä puutarhurilleen kiitollisimpia ja kestävät monipuolisesti vaihtelevampiakin olosuhteita, eivätkä ole hoidostaan niin tarkkoja niin kuin monet useiden kymmenien eurojen arvoiset kesäkukkataimet.
  • Suosi pääosin edellisinä vuosina hyviksi todettuja hyötykasveja, joista myös itse tykkäät, mutta kokeile vuosittain mukaan paria uuttakin tulokasta, joista voi tulla tulevien vuosien kestosuosikkisi.
  • Pilkkahintaan myytävät viimeiset kappaleet taimista, jotka saattavat olla jo aivan nuhjuuntuneen näköisiä, voivatkin piristyä päästessään isompaan istutusastiaan ja kunnolliseen multaan, joten pitkän pennin kesäpihaa laittaessa säästää siinä, kun nappaakin taimilaarista ne alennusprosentilla laputetut elämää nähneet yksilöt.

IMG_3570

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: