Mitä tekisi kesälomalla?

kesä

Mitä sitä tekisi kesälomalla? Lomaan ei ole kuin muutama viikko aikaa ja harvinaista, mutta totta; meillä ei ole vielä ainuttakaan lomasuunnitelmaa lyötynä lukkoon. Tällaista tilannetta ei ole ollut edessä vuosiin ja tämä suunnittelemattomuus jopa hieman ahdistaa minua. Kesän bucket listalla on hulppea määrä asioita ja tiedän, että kaikkea ei yhden loman aikana ole edes mahdollista toteuttaa. Nyt pitäisi alkaa valitsemaan, mitä teemme tänä kesänä ja mitä suunnitelmia siirrämme suosiolla tuleviin lomiin. Ahdistus suunnitelmien hajanaisuudesta ja haaveenomaisesta luonteesta kumpuaa ehkä siitä, että mitä jos sitten ne suunnitelmat karkaavatkin kokonaan meidän ulottumattomiin, kun vatvomme ja vatuloimme liian pitkään. Jos sitten käykin niin, että kaikki majoitusvaihtoehdot haluamillemme päivämäärille onkin buukattu jo täyteen, meille myydään ei oota ja jäämme nuolemaan tyhjiä näppejämme.

 

Tällaisia ongelmia ei ollut lapsena. Kesälomat vietimme Keski-Suomessa vuokramökillä milloin omien vanhempiemme kanssa ja milloin tätien ja setien valvottavana. Mökki ja kesämaisemat eivät siinä juuri vaihtuneet. Järveä, peltoa, metsää, kasvimaata, aitan takana ulkohuussi, järven kupeessa rantasauna, joskus käytiin kauppa-autolla ja toisinaan kirjastolla, välillä leikittiin naapurin lasten kanssa, käytiin ihmettelemässä vastasyntyneitä vasikoita läheisellä navetalla, leikittiin surffilaudalla järvellä ja metsässä maisteltiin ketunleipiä. Kesät tuntuivat loputtoman pitkiltä, kuumilta ja aurinkoisilta. Kesään kuului lumpeenlehtien kuivattamista auringossa, kivikokoelman keräilyä, pyörällä ajon opettelua, kurkien bongailua pellolta, uimakoulua hyisessä järvivedessä, telkkarista Prätkähiiri-, Matlock- ja MacGyvermaratoneja, monopolipelit, niin että setelien kulmat oli pyöritelty hiirenkorville sekä puusaunan lämmitys lähes joka ilta ja aina aamulla, kun aloitettiin taas päivän uinnit, kirmattiin saunalle vesisaaviin lämmittelemään, sillä vesipadan loput vedet olivat vielä ihanan lämpöisiä edellisillan löylyjen jäljiltä. Nuo kesät rullasivat omalla painollaan eikä siinä paljoa muita kesälomasuunnitelmia tehty. Niin oli juuri hyvä siihen aikaan elämässä.

 

Haavelistalla tälle kesälle sen sijaan olisi muun muassa äkkilähtö etelään, saarihyppelyä Turun saariston Rengastiellä, Muumimaailma, Herra Hakkaraisen talo, Muumaa, Tarhalehdon eläinpiha, Korkeasaari, viikonloppuloma Euroopassa ja sen lisäksi vielä mökkeilyä useammassakin eri osoitteessa. Haavelistamme kattaa jo huikean määrän eri paikkakuntiakin ja se johtuu siitä, että meillä on tärkeitä ihmisiä, sukua ja ystäviä, aika lailla ympäri Suomen. Niinpä mieli tekisi moikkaamaan kaikkia ja samalla yhdistää näkemiseen kivaa kesäpuuhaa, mutta nyt on hyväksyttävä se tosiasia, että kolmen viikon lomallamme emme mitenkään kaikkialle kerkeä. Niinpä olisikin aika päättää valitsisimmeko äkkilähdön etelään vai tekisimmekö ekologisen valinnan ja lomailisimmeko Suomessa? Kiertäisimmekö saariston Rengastien metsästäen ihaninta lauttakahvilaa ja herkullisinta katkarapuleipää eli Toast Skagenia? Kartoittaisimmeko tutut mökkitilustensa maaherrat läpi kutsuen itsemme kylään vai suuntaisimmeko Helsinkiin ihmettelemään karhuperhettä ja muita Korkeasaaren asukkeja? Kerkeisimmekö osan kesäretkistä tekemään kesäviikonloppuina loma-aikamme ulkopuolella? Ja sitten ne tulevat kolmekymppiset. Samalla kun ikäkriisiä pukkaa pitäisi miettiä, miten haluan kesäisiä synttäreitäni juhlia. Kenties hemmotteluloma kylpylään? Vaiko sittenkin viikonlopun mittainen lähiloma jossain Euroopan viihtyisässä kaupungissa? Vai pitäisikö suurta päivää juhlia ihan vain kotosalla?

 

Kai se olisi hyvä kaivaa kalenteri, paperia, kynä ja laskin esille ja laittaa suunnitelmien hyvät ja huonot puolet ylös ja punnita vaihtoehdot läpi vielä kerran. Mihin kaikkeen aika riittää ja paljonko haluamme viettää aikaa ihan vaan kotona oleillen, sillä sitäkin lomalta kaipaan; pitkiä yöunia, hitaita aamuja, verkkaisia päiviä, pattereiden latautumista ja sitä, että antaa itsensä ajelehtia päivien läpi saamatta aikaan oikein mitään järkevää. Mutta liika on liikaa eikä meidän porukka koskaan kauaa aloillaan pysy, joten balanssi menemisen ja paikoillaan olemisen välille on siis myös yhtenä ranskalaisena viivana kesän bucket listalla.

 

Minkäslaista kesälomaa sinä odotat? Onko luvassa vain tekemättömyyttä ja relaamista vai mahdollisesti reissuja ja retkiä?

3 Replies to “Mitä tekisi kesälomalla?”

  1. Meille julistettiin alkaneeksi juuri budjettikesä. Poikkeustilasta huolimatta tai ehkä juuri sen tähden, on ollut ihana huomata, miten pienistä asioista lapsille muodostuu hyvä kesä. Yhdessäoloa ja ulkoilua, kaupungissa ja maalla.
    Mukavaa kesää!

    Tykkää

    1. Ihania suunnitelmia myös teillä! 😊Lapset ovat kyllä onnellisia vähästä. Enpä minäkään lapsuuden mökkikesinä osannut muuta edes kaivata 😊 Nyt aikuisena sitten taas tekisi mieli tehdä vaikka mitä. Meillä myös hieman pohdintaa lomabudjetista. Matkailisimmeko pienellä rahalla Suomessa ja säästäisimme rahaa vaikkapa talvea varten vai miten tämän lomapaletin järjestäisimme. Nyt kyllä on alkukesän säiden perusteella vaikuttanu siltä, että tänä vuonna lomailu Suomessa voisi kannattaa 😊

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: