Kaksi päivää Muumimaailmassa, poimi vinkit onnistunutta vierailua varten

Saariston Rengastiekierroksemme viimeinen aurinkoa pursuileva lomakohteemme oli Naantali ja siellä erityisesti Muumimaailma, johon meillä oli kahden päivän liput ostettuna. Naantali tunnetaan parhaiten Muumimaailmasta ja presidentin kesämökistä ja näistä me valitsimme kesälomakohteeksemme Muumilaakson iloisine hahmoineen, päähän soimaan jäävine laulurallatuksineen ja jo lapsuudestani tuttuine tarinoineen ja presidentin kesämökkiä tyydyimme katselemaan vain Kailon saaren, joka Naantalissa tunnetaan muumien valtakuntana, tasavallan näköalapaikalta. Ei presidentti olisi ollut mökillään paikallakaan, sillä Kultarannan lipputangossa ei liehunut Suomen lippua.

Ennen kesälomaani juttelin tietysti monien kavereiden ja tuttujen kanssa kesälomasuunnitelmista. Monien naama vääntyi myötätuntoiseen mutruun, kun kerroin suuntaavamme lomallamme Muumimaailmaan. Hyvä ettei jopa osanottoja sadellut. Vaan minäpä en ollut näistä lomasuunnitelmistamme lainkaan ahdistunut tai pettynyt, vaan pikemminkin odotin reissua innoissani. Jos joku olisi kymmenen vuotta sitten tullut sanomaan minulle, että kymmenen vuoden päästä olet innoissasi siitä, että pääset kesälomallasi Muumimaailmaan kahdeksi päiväksi, en olisi välttämättä uskonut moista väitettä. Minullakin olisi tuolloin voinut naama vääntyä hieman luotaantyöntävään mutruun. Ai minä, no en ikinä!? Olisin saattanut vielä naurahtaa ivallisesti päälle. Vaan miten kävikään? Tänä kesänä ihan itse ehdotin yhdeksi lomasuunnitelmaksemme visiittiä Muumimaailmaan ja todentotta oikeasti nautin olostani Muumimaailmassa muun muassa Haisulin, Nipsun ja Pikku Myyn kanssa hassun lapsekkaasti jutellen. Se on myös eräänlainen taito ja etuoikeuskin, että aikuisena osaa nauttia myös itse näistä lapsille suunnatuista matkakohteista. Hetkeksi voi unohtaa sen aikuisen asemansa, heittäytyä lapsen maailmaan ja ennen kaikkea saada iloa ja nautintoa siitä, kun näkee, että oma lapsi nauttii olostaan, on innostunut ja pursuilee ylitsevuotavaa iloa.

Lomalla kaikkien suunnitelmien ei tarvitse eikä pidäkään olla vain aikuisia varten, vaan minun mielestäni pitää muistaa myös se, että jos perheessä on lapsia, on lasten nautittava lomastaan myös. Siksi meidän perheessä tapana onkin, että lomasuunnitelmia tehdessämme kaikilta lomalle lähtijöiltä kysytään etukäteen lomatoiveet ja lomasta pyritään sitten suunnittelemaan sellainen, että siellä olisi vähän jokaiselle jotakin ja kaikilla olisi jotakin innostavaa ja kutkuttavaa odotettavaa lomallaan. Sillä tavoin on myös kiva osallistua lomalla sellaiseenkin toimintaan, mikä ei välttämättä ole niin itseä varten, kun muut ovat sitten innoissaan mukana siinä, mikä puolestaan itselle on merkityksellistä ja innostavaa. Vierailu Muumimaailmassa oli siis lomamme se aktiviteetti, joka tietysti oli suunniteltu nimenomaan Alisan mieltymyksiä ajatellen ja voi että kuinka Alisa tuota visiittiä odottikaan monta viikkoa ennen kuin vihdoin kävelimme Naantalin katuja kohti Muumimaailmaan johtavaa siltaa ja kun vihdoin kävelimme sisälle satujen ja mielikuvituksen maailmaan. Pieni lapsi ei meinannut pöksyissään innostukseltaan pysyä ja nähdessämme tuon innon ja onnellisuuden, tiesin tehneeni juuri oikein valikoidessani Muumimaailman osaksi lomareissuamme. Silloin oli superhelppoa itsekin heittäytyä satujen vietäväksi ja hassutella lapsen kanssa Muumilaakson tarinoiden lomitse puikkelehtien. Tässä siispä vinkkejämme, havaintojamme ja omia kokemuksiamme Muumimaailmassa vierailuun liittyen sekä tietysti hirmuisesti ihania muumikuvia!

Mainitsinkin jo tuossa tekstin alussa, että meillä oli ostettuna Muumimaailmaan kahden päivän liput ja tätä suosittelen muillekin ensikertaa Muumimaailmassa vieraileville. Etsi ja osta tarjousliput siispä netistä, sillä Muumimaailman nettisivuilta saat liput joka tapauksessa ennakkoon ostettuna edullisemmin kuin portilta ja me bongasimme esimerkiksi tälle kesälle tarjouksen, että kesäkuussa netistä ostaessa saa kahden päivän lipun yhden päivän hinnalla. Vaikka siis kävimme Muumimaailmassa heinäkuussa, niin kesäkuun puolella ostettujen nettilippujen johdosta maksoimme lipuistamme huomattavasti vähemmän, sillä toinen päivä tuli veloituksetta ja tuosta yhden päivän lipustakin maksoimme vain nettitilaajan edullisemman hinnan. Lippujen hinnoissa voi siis säästää sievoisen summan hieman ennakoimalla ja tarkistamalla alkukesän nettikampanjat.

Matkakohteena Muumimaailma on pikkulapsiperheen unelma, sillä alueelta löytyy useampikin lastenhoitohuone ja ne ovat todella hyvin varusteltuja ja siistejä. Lastenhoitohuoneista löytyi pienille muumien vieraille pikkupöntöt, potat, vessanpytyn supistajat, teippi-ja housuvaippoja monessa eri koossa, hoitopöydät pehmusteineen, korokkeet lavuaarien edestä sun muut tykötarpeet ja kaikki muumikuoseilla koristeltuina tietysti. Myös tavallisista vessoista löytyi potat, vessanpytyn supistajat ja korokkeet, joten vessa-asiointia varten ei välttämättä tarvinnut mennä edes lastenhoitohuoneeseen.

Muumilaaksosta löytyy myös monia ruokapaikkoja. Tekeekö mieli pizzaa, burgereita, pastaa vai mahdollisesti buffetiin? Ravintolatarjontaa löytyy kyllä moneen makuun, mutta sen verran miinusta on pakko Muumimaailman ruokapuolesta antaa, että hinnat ovat hieman kalliit, kun tarjolla on kuitenkin aika epäterveellistä einesruokaa. Toivoisin siispä Muumimaailmaan enemmän tuoretta ruokaa ja Muumimammakin voisi petrata hieman Mamman buffetin osalta laittamalla seisovan pöydän koreaksi oikealla kotiruualla puolivalmisteiden sijaan. Mammalle vinkkinä, että kyllä ne ruosteessakin olevat keittotaidot sieltä äkkiä vetreytyvät jälleen, kun kaivaa vain muumitalon kirjahyllystä pölyyntyneen reseptikirjan esille ja alkaa kokkailemaan. Hintoja ruuan suhteen soisin laskettavan hieman paremmin vastaamaan Suomen muuta hintatasoa, mitä esimerkiksi grilliruokaan, pikaruokaravintoloihin ja lounasbuffeteihin tulee. Me päädyimme lopulta pohdinnan jälkeen hampurilaisille ja ateriat olivat kyllä ihan maittavia, mutta tosiaan nekin vähän kalliinpuoleisia.

Suurin ihmetyksen aihe Hemulin talossa, jossa oli kokoelmaa jos jonkinlaista, oli kuitenkin se, että miksi Hemulin sänky on aivan sekaisin ja petaamatta?

Muumimaailmasta löytyy tietysti myös uimaranta, sillä muumit rakastavat uimista ja onhan heillä oma uimahuonekin. Omalla kesän toivelistallani oli pulahtaa meriveteen uimaan ja kuuma, aurinkoinen touhupäivä Naantalin Muumimaailmassa antoi loistavan tilaisuuden pulahtaa hyiseen mereen, joka ei kyllä plusasteilla prameillut samaan tapaan kuin mitä elohopea ilman lämpötilasta kertoi. Pulahdus uimarannan kautta virkistävään meriveteen antaa taatusti kaivatun viilennyksen aurinkoiseen päivään, mikäli pää hikoaa aurinkohatun alla niin, että hiki valuu noroina ohimoita pitkin ja otsalta hikikarpalot karkailevat kohti silmiä. Pakkaa siispä Muumimaailmaan mukaan uikkarit ja pyyhkeet. Virkistävän uinnin päätteeksi pikkulapsille maistuu aika varmasti päiväunet, mikä taas on omiaan takaamaan sen, että energiaa riittää myös loppupäiväksi touhuamaan Muumimaailmassa.

Päiväunia, rauhoittumista ja rentoutumista varten Muumimaailmasta löytyy Huilipuisto luontopolulta aivan Papan foton takaa metsikön laidasta. Huilipuisto on varustettu säkkituoleilla ja riippumatoilla, joista väsyneet lapset voivat kuka mistäkin löytää oman ihanan soppensa, jossa levätä hetki ennen kuin hektinen leikkipäivä saa taas luvan jatkua. Huilipuistossa voi myös kuunnella kaiuttimesta tuttuja muumitarinoita, jotka on luettu suomeksi ja ruotsiksi. Tarinoiden hiljainen ja rauhoittava ääni meinaa kyllä tuudittaa aikuisenkin helposti unen rajamaille transsiin, jollei ole skarppina. Huilipuisto on loistava keksintö ja kunpa kaikki vanhemmat ymmärtäisivät puiston tarkoituksen ja antaisivat uinuville unirauhan, sillä meidän huilipuistovierailun aikana paikalle sattui parikin porukkaa, joissa vanhemmat eivät ohjeistaneet lapsiaan rauhoittumaan ja antamaan muille unirauhaa, vaan päästivät lapsensa remuamaan riippukeinuihin ja säkkituoleihin aivan kuin oltaisiin huvipuistossa. Näille vanhemmille olisi ihan himpun verran tehnyt mieli kommentoida, että ohjeistatko sinä lapsiasi rauhoittumaan vai käskytänkö minä huutavat lapsesi remuamaan johonkin muualle, sillä Muumimaailmassa kyllä lääniä riittää nimenomaan sille leikkimiselle ja äänekkäälle remuamiselle. Toki myös Muumimaailman henkilökunta voisi paremmin ohjeistaa vieraansa siitä, että alueelta löytyy myös huilipuisto, joka on tarkoitettu nimenomaan lepäämistä varten, jos väsy yllättää kesken päivän. No joka tapauksessa meidän neiti väsähti uinnin päätteeksi sen verran sikeään uneen, että Muumilaakson tarinoita kaiuttimesta hiljaa korviin tulvien nukkui hän noin tunnin unet vierailumme aikana ja sen jälkeen olikin taas virtaa koko loppupäivän touhuihin. Päiväunien jälkeen nälkäkin oli heräillyt sopivasti, joten ruokakin maistui uinnin ja unien pääteeksi hyvin. Suosittelen ehdottomasti antamaan pienille lapsille lepohetken, jotta lapsi jaksaa hyvin pitkän päivän touhut ja uudet kokemukset sekä elämykset ylikuormittumatta.

Muumimaailman päiväohjelma on rakennettu pitkälti laulu- ja tanssiohjelmien varaan, mikä on ihan parasta pieniä lapsia ajatellen. Toiminta on aktivoivaa eikä passivoivaa, kun lapset pääsevät itsekin osalliseksi ohjelmaan. Mikä olisikaan ihanampaa kuin istahtaa Pikku Myyn syliin kuuntelemaan Nuuskamuikkusen kertomaa tarinaa Muumipeikosta ja taskuravusta ja sen jälkeen tanssia Muikkusen johdolla taskurapulaulua Nipsun ja Haisulin kanssa. Tai osallistua muumitalon edustalla lauluhetkeen pitäen kädestä Pikku Myytä tai Muumimammaa ja tanssia ja laulaa sielunsa kyllyydestä pursuten iloa ja innostusta siitä, että osaa, uskaltaa ja saa olla kaiken sen tapahtuman keskipisteessä. Ensimmäisenä päivänä Alisa tunsi olonsa kotoisaksi vain Pikku Myyn seurassa ja muut muumihahmot pelottivat Alisaa vietävästi. Toisena päivänä ääni kellossa oli kuitenkin muuttunut ja voi tuota lapsen onnea ja riemua, kun hän uskalsi jättää vanhemmat taakseen, tarttua Pikku Myyn käteen ja mennä kaikkien muumitalon hahmojen keskelle laulamaan ”jos sun lysti on, niin…” sekä muita tunnettuja lastenlauluja. Äidille jäi lapsen turvaharso, kun lapsi puhkesi kukkaansa noiden kaikkien tarinoista tuttujen hahmojen keskellä, lapsen jalat löivät tahtia pihakiveykseen, kädet taputtivat rytmissä, suu lauloi mukana ja hameen helmat hulmusivat pyörähdyksissä.

Myös Teatterirotta Emman teatterilla Muumien suuren toivelaulukirja-esityksen tuoksinassa pienet muumifanit pääsivät tanssimaan mukana Muumihumppaa ja muita tarttuvia muumilauluja, joita reissun jälkeen onkin sitten kotona saanut soittaa päättymättömänä ääniraitana, kun lapsi on muistellut ihania lomahetkiään Muumimaailmassa. Mieleen ovat jääneet myös askarteluhetki Sosulin ja Hosulin kanssa, kun paperiarkille väritettiin muumihahmoja ja sen jälkeen arkista taiteltiin kirppuja, ja ranteeseen edelleen joka aamu sidotaan Tuutikin Alisalle tekemä ystäväkoru. Tuo langanpätkistä pyöritelty rannerengas on lapselle niin rakas, että joskus iltaisin nukkumaan mennessä koru on otettava itkun saattelemana ranteesta ja luvattava, että aamulla rakkaan ystäväkorun saa taas ranteeseen. Monet kerrat Muumimaailmavierailun jälkeen on jo keskusteltu, miten on ikävä jo Tuutikkia, Haisulia, Pikku Myytä, Hemulia ja Muumimammaa sekä muita Muumilaakson hahmoja ja Alisa on jo vannottanut meillä vanhemmilla ainakin tuhat kertaa, että mennäänhän vielä uudestaan Muumimaailmaan hänen uusien ystäviensä luokse.

Muumimaailma jättää lapselle ja koko perheelle ihanat muistot. Vieläkin juttelemme päivittäin monta kertaa päivässä siitä, miten Haisuli varasti Alisan harson ja laittoi harson kokonaan nenäänsä siten, että sieraimesta jäi vain pienen pieni kulma harsoa näkymään. Ajatella, nenään mahtui koko harso! Lari sitten veti harson Haisulin nenästä pois ja sekös pientä lastamme jaksaa edelleen naurattaa. Miten hassu se Haisuli olikaan ja miten Haisulistakin tuli Alisan kaveri, vaikka aluksi Haisuli pelottikin hirveästi. Muutenkin Haisuli aiheutti pahennusta ja pienissä muumivieraissa hersyvää kikatusta kaivelemalla nenäänsä ja Vilijonkalle Haisuli aiheutti puolestaan päänsärkyä nostelemalla likaisia varpaitaan muumitalon terassin kaiteelle. Teatterirotta Emma tiesi kertoa meille, että Haisuli varastelee lasten lippiksiä, vaan eipä tiennyt Emmakaan, mitä Haisuli tulisi varastamaan Alisalta ja mitä Haisuli harsolle tekisikään.

Pikku Myy vei Alisan Muumitaloon ja näytti Alisalle Muumipapan salaisuuden, aikakoneen, jota Alisa tirkisteli pikkuruisen ikkunan läpi ihmetyksestä huuli pyöreänä. Aikakoneen vierestä Muumitalosta löytyy myös Muumimamman tuttikattila, johon lasten jättämät tutit menevät käyttöön Pikku Myyn pikkusisaruksille. Pikku Myy myös kertoi seonneensa laskuissaan, että kuinka monta sisarusta hänellä on, monta kuulemma, hänen äitinsä vanhempi Mymmeli on ehtiväinen nainen. Alisa kuunteli haltioituneena Pikku Myyn tarinoita hänen äidistään sekä Muumipapan aikakoneesta.

Muumimaailman kirjakaupasta matkamuistoksi ostin Alisalle muumikirjan, jota Alisa esitteli muumitalon edustalla muumiystävilleen. Muumitalon edustalla Alisa tuli varta vasten kaivamaan kirjan paperipussista, jota pidin kädessäni ja hänet ympäröi saman tien Muumipeikko, Nuuskamuikkunen ja Muumilaakson poliisikonstaapeli. Maahan auki levitettyä kirjaa Alisan kanssa olivat lukemassa uudet muumiystävät ja kappas kummaa, kirjan sivuilta löytyivät kaikki tutut Muumilaakson asukkaat. Etenkin Muumipeikko innostui, kun hänen kuvansa oli kirjassa myös.

Suosittelen ehdottomasti ensikertalaisille ostamaan Muumimaailmaan kahden päivän lipun, jotta herkkäkin lapsi kerkeää tottua muumihahmoihin ja pelon sijaan pieni lapsi ymmärtää hahmojen olevan ystäviä. Kerkesimme ensimmäisenä päivänämme Naantalissa viettämään kolmisen tuntia Muumimaailmassa. Alisa oli alkuun aika kauhuissaan hahmoista, vaikka hän niin innolla oli odottanut Muumilaaksoon pääsyä ja sitä, että luvattu reissu vihdoin toteutuisi. Hahmot ovat kuitenkin jättimäisiä siihen verrattuna millaisilta ne kirjojen sivuilla näyttävät ja rakastetut hahmot muuttuvatkin äkkiä pelottaviksi hirviöiksi. Ensimmäisenä päivänä Alisa tunsi olonsa mukavaksi vain ihmiskasvoisen Pikku Myyn seurassa, jonka kanssa hän intoutui tanssimaan ja esittelemään koreimmat tanssimuuvinsa. Aivan ensimmäisen päivän lopussa Alisa uskaltautui vielä lyömään ylävitoset Muumipapan kanssa, mutta muutoin koko ensimmäisen päivän Alisan kädet kietoutuivat tiukasti kaulani ympärille ja pienet jalat puristuivat tiukasti vyötäisilleni sylissäni, kun jokin muumihahmo tuli lähelle. Alisa oli utelias menemään muumien lähelle uudelleen ja uudelleen, mutta sitten pelko ja jännitys kuitenkin ottivat vallan pienestä lapsesta. Vasta toisena päivänä, jolloin vietimme koko päivän Muumimaailmassa aamusta iltaan saakka, Alisa uskalsi ottaa kunnolla kontaktia muumihahmoihin ja meni Muumipeikon sekä Muumimamman syliin, osallistui ohjelmaan, kuunteli Nuuskamuikkusen huuliharpulla soittamaa serenadia haltioituneena, esitteli muumeille, etenkin Haisulille, harsoaan innoissaan ja lopuksi halusi näyttää muumeille vielä trapetsitaitojaan.

Visiittimme Muumimaailmassa oli ihana ja ikimuistoinen ja minulla hieman on sellainen aavistus, että juttelemme Muumilaakson tapahtumista läpi koko talven aina ensi kesään asti, jolloin Alisa todennäköisesti ilmoittaa oman lomatoiveensa olevan jälleen vierailu muumiystävien luona, joita koko pitkä talvi on ikävöity ja muisteltu. Ainakin tähän mennessä Alisa on jo ilmoittanut, että seuraavalla kerralla mennään moikkaamaan Tuutikkia, jonka kanssa tehdään uusi ystäväkoru, Nuuskamuikkunen voisi opettaa Alisalle huuliharpun soittoa, Haisulia kysytään silittämään Alisaa ja Muumimammankin syliin on jo iso ikävä.

4 Replies to “Kaksi päivää Muumimaailmassa, poimi vinkit onnistunutta vierailua varten”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: