Kesän toivelista – mitä tuli tehtyä ja mitä jäi tekemättä?

Niin se kolmen viikon kesäloma on tullut päätökseensä ja lukuun ottamatta pientä viikonloppupyrähdystä vapauteen tässä loppukesästä odottaakin seuraava loma sitten vasta ensi talvena. Huomenna paluu arkeen kutsuu ja sen onkin nähnyt tämän päiväisissä fiiliksissä. Mieli on hieman alakuloinen, olo painava, askel hidas, laiska ja raskas. Töihin paluu ei huvittaisi ihanan helteisen loman jälkeen. Toki sitten kuitenkin tiedän, että päivän tai parin päästä tai viimeistään ensimmäisen työviikon läpi pyristeltyäni arjesta saa taas kevyemmän otteen ja arkinen elämä lähtee rullaamaan niin kuin ennenkin. Olen joskus kuullut sanonnan, että eniten loman tarpeessa on juuri lomalta palannut ihminen ja allekirjoitan väitteen kyllä täysin. Aurinkotuolin, tuulessa huojuvan kukkaniityn ja viilentävien rantaveteen tehtyjen pulahdusten vaihtuminen toimiston pölyihin ei juuri innosta ja tällainen muutos varmasti aika monella aiheuttaa ensi alkuun vastareaktion, joka vetää mielen matalaksi. Mutta siitä se arki tosiaan lähtee taas rullaamaan ja onneksi helteitä on luvattu vielä monta monta päivää eteen päinkin, joten sinne pulahduksille lähirantaan kerkeää työpäivän päätteeksikin ja kesäisille retkille kerkeää viikonloppuisin. Kesää on kuitenkin vielä jäljellä hyvä tovi.

Kirjoitin kesän alussa toivelistan tälle kesälle. Listasin asioita, joita toivoin kesään ja etenkin kesälomaani sisältyvän. Ajattelinkin hieman katsahtaa taakse päin ja miettiä, että kävikö listani toiveet toteen lomallamme. Toivoin pääseväni pulikoimaan linnunmaitoiseen meriveteen. Suomalainen merivesi ei kuitenkaan ole linnunmaitoa nähnytkään, sillä on hyvä, että meri on heinäkuussa edes sulana, koska vesihän on jäätävää! Siitä on superkauan, kun olen viimeksi uinut meressä Suomessa ja ilmeisesti ulkomaanreissuilta tutut lämpöisen, lempeät rantavedet trooppisissa merissä ovat hataroittaneet muistikuvani siitä millaista merivesi Suomessa on. Se on hyytävän jäätävää ja sinne ei todellakaan jäädä oleilemaan ja kellumaan kiireettöminä laineille. Mutta kyllä meidän perhe meriveteen kuitenkin pulahti Muumimaailmassa; kiljuen, vettä pärskien, henkeä haukkoen ja isoin askelin harppoen, sillä lämmintä vesi ei tosiaankaan ollut. Suomen järvissä sen sijaan olemme aikaamme viettäneet senkin edestä. Viimeisenä lomaviikkonamme olemme suunnanneet milloin millekin rannalle tai veneretkelle lähijärvelle ja pulikoineet lämpimässä järvivedessä lähes tulkoon jo kyllästymiseen asti. Joinakin päivinä rannalle on suunnattu pariinkin otteeseen, sillä tämä paahteisen kuuma kesä on todellakin lyönyt ällikällä. Tämä kesä jää muistoihin säidensä puolesta yhtenä parhaista suomalaisista kesistä.

Matkailimme Turun saaristossa, jossa sain toteuttaa monta toivelistani toivetta. Ihailimme kaunista saaristoa, nautimme merestä ympärillämme, hengitimme keuhkot täyteen meri-ilmaa, katselimme auringonlaskua, saunoimme parvisaunassa, koimme uusia kokemuksia ihanissa majapaikoissa, saimme ulkoilla ja nauttia aurinkoisista päivistä lähes koko lomamme yksittäisiä sateisia päiviä lukuun ottamatta. Söin lomallani ennätyksellisen paljon ihania kalaruokia ja lautaselle tiensä löysi niin lohi, kuha, ahvenet kuin katkaravutkin. Kesälomamatkallemme mahtui niin jäätelöä, mansikoita, mökkeilyä kuin Muumimaailmakin.

Kesän aikana olemme myös retkeilleet paljon. Milloin on käyty kotieläinpihoilla Tarhalehdossa ja Ysitien lemmikissä, leikkipuistoissa, luontopoluilla tai eri rannoilla ja saarissa. Välillä mukaan on pakattu evästäkin. On tallusteltu ilman sukkia pelkissä sandaaleissa varpaat hiekkaisina ja pitkälahkeisia housuja ei ole tarvinnut vetää päälleen viikkoihin. Olemme sekoittaneet päivärytmiämme, kun aamuisin ei ole ollut kiire mihinkään. Aamulla on toisinaan nukuttu melkein lounasaikaan saakka ja illalla iltaa on saatettu istua ystäväperheen kanssa auringonlaskuun asti ja vasta myöhään alkuyöstä hipsitty kotiin käsikädessä hämärän kanssa mukana repullinen naurua ja ystävien kanssa vietettyä aikaa. Joskus lomalla voi myös syödä aamupalaksi pizzaa ja iltapalaksi litran herneitä, ihan vain siksi kun on loma ja niin on joskus hauska tehdä, poiketa normeista nimittäin.

Muutama juttu lomalla jäi kyllä tekemättäkin. Lehti- ja kirjapinoni pölyyntyy edelleen samassa läjässä yöpöydän lokerossa koskemattomana, vaikka toivoin lomallani lukevani nuo vapaa-aikaani odottaneet kirjat. Onhan tässä toki kesää jäljellä ja ainahan sitä tulee sitten seuraavakin kesäloma ensi vuonna, heh. En ole myöskään vielä täyttänyt kolmeakymmentä enkä vello aivan hirveissä ikäkriiseissä, ainakaan vielä, mutta loppukesästä koittaville kolmekymppisille meillä on perheen kanssa aivan ihania suunnitelmia. Niistä kuitenkin lisää sitten, kun sen aika on. Nyt eletään vielä täysillä kaksikymppisen elämää hetken aikaa. Muutoin kesän toivelistastani tulikin ruksatuksi aikalailla kaikki kohdat ja toki vielä loppukesällekin toivon ainakin niitä retkiä ja rantapäiviä arjen lomaan. Intiaanikesä jatkukoon vaikka työarki alkaakin, sillä työpäivän tullessa pykäläänsä en kyllä tekisi mitään muuta niin mielelläni kuin vaihtaisin työpaikan kulkukorttini hellemekkoon ja retkipäivälliseen rannalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: