Talo unelmaminälle vai todelliselle minälle?

Viimeiset viikot ovat vierähtäneet aivan supernopeasti ja ne ovat olleet henkisesti kuluttavia, sillä samalla kun kesäloma tuli päätökseensä ja alkoi taas työarki rullaamaan, on kalenteri täyttynyt myös lainaneuvotteluista. Laitoimme lainahakemuksen yhteentoista pankkiin kartoittaaksemme tilanteemme oman talon ostamisen tai rakennuttamisen kannalta. Kuljemme määrätietoisesti kohti omaa unelmaamme ja käytettävissä oleva rahamäärä on nyt aikalailla tiedossa. Nyt sitten pitäisikin osata päättää, mitä sillä potentiaalisella summalla tekisi. Olemmeko rakentajia vai talon ostajia? Millainen on meidän unelmatalo? Kohtaavatko unelmamme lainkaan todellisuutta? Mitkä ovat realistiset mahdollisuutemme? Niitä asioita olemme joutuneet tai ehkä pikemminkin päässeet mielessämme maalailemaan rustaillessamme lukuisia lainahakemuksia menemään, sillä onhan meillä lainaneuvotteluun mentäessä oltava pieni ajatus edes siitä, mitä pyydämme ja millä perustein. Monen suomalaisen unelmatalo tuntuu olevan maatilan kokoisella järvenrantatontilla kaupungin keskustassa puolen kilometrin päässä lähimmästä naapurista. Tavoite on asua lähellä kaikkea liikenteen häiritsemättä ja luonnon ympäröimänä. Tämä tietysti mahdollisimman edulliseen hintaan. Mutta mitäs me sitten unelmoimme?

 

Lainaneuvottelut mielessä pyörien olenkin viimeiset viikot tai jopa kuukaudet miettinyt, että ostanko tai rakennutanko talon sellaiselle ihmiselle, joka unelmissani haluaisin olla vai sellaiselle ihmiselle, joka oikeasti olen? Kun taloa alkaa mielessään suunnittelemaan, loittonevat seinät ja kohoaa katto äkisti. Pienestä puutarhatontista kasvaakin mielikuvissa yhtäkkiä stadion. Sekunneissa mieli maalaa taloon kolme metriä korkean lasierkkerin olohuoneeseen, 200 neliötä tilaa kolmihenkiselle perheelle ja ympärillä vähintäänkin huvipuiston verran tonttia. Mutta olisiko se todella sitä, mitä haluan ja missä minun olisi hyvä elää? Vastaus kuuluu, että olisi, mikäli pankkitililläni olisi tukoittain rahaa, jolla voisin palkata oman hovimestarin, siivoojan ja puutarhurin avukseni. Kun mielikuvitus on rakentanut linnani ja puoli valtakuntaa, herää ajatus, että kuka ne neliöt siivoaa, kuka maksaa lämmityskulut tammikuussa ja kuka leikkaa nurmikon saati kitkee kukkapenkit?

Mielikuvissani olen ehkä kodinhengetär, jossa on ehtymättömät patterit ja loputtomasti motivaatiota takapuoli taivasta kohti osoittaen kitkeä rikkaruohoja pihamaalla tai heilua luuttu kädessä pitämässä siistinä täydellistä unelmakotiani. Todellisuus on kuitenkin kaukana siitä ja äkkiä mielikuvissani pala palalta alkaakin linnani sekä valtakuntani romuttua. Tontin rajat kuroutuvat lähemmäs toisiaan aivan kuin pussin suuta kiristäisi nyörillä ja talon seinät imeytyvät kohti talon keskikohtaa ikään kuin siellä musta aukko imisi kaikkea materiaa hurjalla vauhdilla kohti itseään. Unelmat kutistuvat todellisen minän tasolle ottaen huomioon realiteetit. En ikinä ostaisi kaksimetristä rakennustelinettä ihan vain sitä varten, että ylettäisin pesemään hallin korkuisen olohuoneen lasierkkerin ikkunat katon rajasta saakka. En ikinä haluaisi käyttää kesällä parin viikon välein kokonaista päivää siihen, että ajaisin nurmikkoa jalkapallokentän kokoiselta pihalta sen sijaan, että voisin viettää sen ajan vaikka lapsen kanssa rannalla. Puhumattakaan sen kokoisen pihan haravoinnista syksyllä tai lumien kolaamisesta sata metriä pitkältä pihatieltä talvimyräkässä. Vihaisin kartanon kokoista unelmataloani viimeistään siinä vaiheessa, kun ensimmäisen kerran olisi aika pyyhkiä pölyt ja imuroida roskat talon jokaisesta 200 neliöstä. Kartanot ja linnat saavatkin jäädä unelmaminän tyyssijaksi mielikuvitusmaailmaani, mutta todellisuutta niistä ei tule.

 

Mikä sitten olisi realistiselle minälle sopiva torppa? Siinä olisi sopivasti neliöitä meidän perheelle; ei liikaa eikä liian vähän. Pärjäisimme oikein mukavasti 100-120 neliön talossa ja sinne mahtuisi kivasti vieras-/työhuonekin. Sopivat neliöt jaksaa siivotakin aika-ajoin eikä tarvitse lämmittää talvikuukausina ylimääräisiä neliöitä ja maksaa liian ison talon vuoksi suurempia sähkölaskuja. Taloon mahtuisi tilava keittiö, ruokapöytä, jossa mahtuu ruokailemaan vieraatkin, varaava takka tuomaan lämpöä ja tunnelmaa ja lapselle tilava huone, jonne mahtuu levittämään leikit ilman, että seinät kaatuu välittömästi niskaan. Sopivan kokoinen talo mahtuisi myös sopivan kokoiselle tontille. Pärjäisimme hyvin 700 neliön tontilla, mutta voisi neliöitä olla tuhatkin. Sille pihalle rakentelee ajan saatossa ihanan pation ja kesäkeittiön istuskeluryhmineen ja mahtuisi johonkin tontin kulmaan omenapuu ja muutama marjapensaskin, mutta turhaa lääniä ei ole ruohonleikkurilla sutkuteltavaksi. Sellainen piha ja talo tekisi minut onnelliseksi ja sitä unelmaa varten me olemme niissä lainaneuvotteluissakin käyneet. Jotta saisimme oman soman kodin meille sopivin varustuksin. Vielä emme tiedä, tulemmeko olemaan kodin ostajia vai rakennuttajia, mutta sen näyttää sitten aika, että mitä sopivaa tiellemme osuu ja löytyy. Tässä vaiheessa kuitenkin tiedämme, että oli se kotimme sitten mitä tahansa, niin ainakin se tulee olemaan koti todelliselle minälleni eikä unelmaminälle, joka ahdistuisi vain suorituskeskeiseen työleirielämäänsä liian suurella tontilla liian suuressa pytingissä.

Kun talohaaveet ovat värittäneet viime aikojen päiviämme, on mielessä pyörinyt satu, jota olen Alisalle lukenut Tammen kultaisesta juhlakirjasta viimeisen vuoden aikana varmasti ainakin sata kertaa ja se sopii näihin hetkiin paremmin kuin hyvin. Alisa rakastaa tätä satua ja jostain syystä niin rakastan minäkin…

 

”Ja sen tien Pupu lähti ja loikki

sen tien poikki ja toista tietä pitkin,

ja se loikki siis teitä pitkin ja poikin.

Se kun oli päättänyt etsiä

ikioman kodin itselleen.

Juuri Pupulle sopivan kodin,

ihan oman ja soman kodin,

maan alta,

puun alta

tai vaikka kiven alta.

Kuka tietäisi neuvoa Pupulle kodin?”

 

-tarinasta Pupu etsii omaa kotia

9 Replies to “Talo unelmaminälle vai todelliselle minälle?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: