Tuulilasitaikuutta

IMG_4373

Yhteistyössä Tuulilasipinnoitus

Vesisade hakkaa auton tuulilasiin ja auton pyyhkijät vispaavat edes takaisin tuulilasin pinnassa maksimiteholla. Ulkona on hämärää, kun auringonvalo ei läpäise paksua pilvipeittoa, ja sää on niin harmaa kuin vain olla ja voi. Vettä tulee kuin saavista kaatamalla ja rankkasade valuu tuulilasin pinnalla tasaisena mattona. Pyyhkijöiden teho ei tunnu riittävän ja ulos on vaikea nähdä. Harmaassa hämäryydessä, jossa märkä tie tuntuu imevän kaiken liikenevän valon, on vaikea nähdä eteensä. Näkökenttä kapenee ja sivuikkunoista ulos ei näe juuri mitään, sillä vesi valuu ikkunoita pitkin sumentaen ne tyystin. Ajonopeutta on pakko hiljentää, vaikka nopeusrajoitus sallisi ajaa kovempaakin. Jälleen kerran kiroan mielessäni vesisadetta ja liian hitailta ja tehottomilta tuntuvia pyyhkijöitä. Kostean lämmin ilma saa tuulilasin alareunan huurtumaan, joten väännän ilmastoinnin puhaltamaan ikkunaan ja lisään hieman lämpöä, jotta huuru haihtuu näkökentästäni. Samalla, kun huomioni keskittyy sekunnin sadasosaksi ilmastoinnin säätönappuloihin ja tuulilasinpyyhkijät vispaavat epätoivoisesti vettä pois tuulilasin pinnalta, vilahtaa näkökentässä edessäpäin jotain. Huomio keskittyy samalla hetkellä takaisin tiehen. Edessä on suojatie ja pyöräilijä on juuri kääntänyt pyöränsä autoni eteen suojatielle. Jalka polkaisee jarrua rivakasti ja ote puristuu ratissa. Auto pysähtyy juuri ennen suojatietä ja katson, miten pyörä viilettää kaatosateessa. Pyöräilijä on vetänyt valtavan sadetakkinsa hupun päänsä yli ja kiiruhtaa eteenpäin selvästikin haluten pian suojaan vihmovalta sateelta. Sydämeni takoo säikähtäneenä ja puristan rattia edelleen rystyset valkoisina, vaikka pyörän kissansilmä häviääkin jo näkyvistä johonkin harmaan sadeseinän taakse. Auto tööttää äänitorvea takanani ja havahdun säikähdykseltäni. Hengähdän syvään, yritän saada tärisevän kehoni rauhoittumaan ja jatkan taas matkaani. Luojan kiitos auton puskuri ei kolannut pyöräilijää alleen.

IMG_4374IMG_4385

Yllä oleva tilanne on varmasti monelle autoilijalle tuttu. Harmaat sadepäivät ovat aivan hirveitä ajokelejä ja moni on varmasti kokenut yllä kuvatun tyyppisen tilanteen joskus liikenteessä. Läheltä piti ja kaikki ihan vain siitä syystä, ettei tuulilasista meinannut nähdä eteensä rankan vesisateen vuoksi. Oletko miettinyt, voisiko tuolle asialle tehdä jotain? Voisiko näkyvyyttä jollakin tapaa parantaa ja ajamisesta yrittää tehdä turvallisempaa; oli sää sitten mikä hyvänsä? Määrääkö ajoturvallisuutemme ulkona vallitseva säätila vai mahdollisesti se, jos voisimmekin ennakoida tulevia kelejä ja antaa vesisateelle kuvainnollisesti köniin 6-0? Rehellisesti sanottuna minä en nimittäin aikaisemmin tiennytkään, että vesisadettakin vastaan on kehitetty muitakin vastatoimia, kuin vain vimmatusti vispaavat pyyhkijänsulat, mutta kuten varmasti arvaatkin, tämän postauksen myötä sain minäkin oppitunnin tästä aiheesta.

IMG_4392

Tein yhteistyöpostauksen jo aiemmin jyväskyläläisen Tuulilasipinnoituksen kanssa. Tuolloin aiheena oli auton käsinpesu ammattilaisen toimesta sekä painehuuhtelulaitteen ihmekyvyt puhdistaa tekstiilejä likatahroista. Tuolloin automme sai täyspuhdistuksen niin sisäisesti kuin ulkoisestikin ja tuon yhteistyöpostauksen pääset lukemaan täältä. Kun ensimmäinen yhteistyöpostaus oli saatu kutakuinkin purkkiin, ehdotti Tuulilasipinnoituksen yrittäjä Jani Tuominen vielä toista yhteistyötä tuulilasipinnoituksen merkeissä. Siis minkä? En todella tiennyt yhtään, miksi tuulilasi pitäisi pinnoittaa ja mitä hyötyä siitä on? Blogini yhteistyöyritys kantaa kuitenkin jo yrityksen nimessä tätä termiä, joten kyseessä on pakko olla jokin tärkeä juttu, mitä minulle kukaan ei vain koskaan ollut opettanut. Niinpä otin haasteen vastaan ja päätin tutustua tuulilasipinnoituksen hyötyihin. Automme oli napannut itselleen jo toisen pätkätyön, hienoa!

IMG_4376

Kaikessa lyhykäisyydessään tuulilasi kannattaa pinnoittaa siksi, ettei tämän postauksen alun kaltaisia ylimääräisiä sydämentykytyksiä aiheuttavia tilanteita pääsisi syntymään. Tuulilasin pinnoittaminen parantaa siis ajoturvallisuutta ja sitä kautta myös ajomukavuutta huonolla säällä. Ikkunapinta puhdistetaan, kuivataan ja käsitellään aineella, joka tekee pinnasta todella liukkaan saaden ikkunan toimimaan samaan tapaan, kuin ikkunassa olisi vahapinta. Käsittelyn jälkeen ikkunan pinta hylkii vettä, likaa ja lunta. Vesisateen osuessa ikkunaan, vesi pisaroituu ja liukuu nopeasti tuulilasilta pois parantaen huomattavasti näkyvyyttä ja siten ajoturvallisuutta. Tämä teknologia vähentää myös tuulilasinpyyhkimien tarvetta ja siten niiden kulutusta. Tämän lisäksi tuulilasipinnoitus vähentää myös ikkunan huurtumista ja jäätymistä. Tuulilasipinnoituksen nettisivuilta voit käydä katsomassa videon, jossa demonstroidaan todella selkeästi pinnoituksen hyötyjä. Videossa auton tuulilasin toinen puoli on pinnoitettu ja toinen on käsittelemätön, jonka jälkeen ikkunaan suihkutetaan vettä. Käy katsomassa ja näe omin silmin ero, videon löydät täältä (skrollaa sivua hieman alas, niin löydät videon).

IMG_4462

IMG_4467

Kun tuulilasimme oli *pinnoitettu, jäimme odottelemaan sateita. Tietenkin kohdalle osui parin viikon sateeton kausi ja helleputki vain jatkui jatkumistaan. Oli turha edes haaveilla, että pääsisimme testailemaan uutta pinnoitettua tuulilasia, tuulilasin ajo-ominaisuuksia sadesäällä saatika kuvailemaan tuulilasiin pisaroituvaa sadetta. Lisäksi tunsin itseni petturiksi. Meitä helli vuosisadan intiaanikesä ja minä odottelin sadetta! Kuka niin tekee?! No mutta onneksi minulle riitti periaatteessa vain yksi sadepäivä, jolloin pääsisin testaamaan uutta pinnoitusta, jonka jälkeen aurinkoiset säät saisivat taas jatkua pitkälle syksyyn. Ja nyt viime päivinähän sitä sadetta onkin sitten saatu. Kun moottoritiellä auton nopeusmittari kipuaa sataseen ja sade ropisee tuulilasiin, näkee todella hyvin sen taikuuden, jota jo postauksen otsikossa lupailen. Vesi ei hajoa ikkunaan kuten ennen pinnoitusta, vaan pisaroituu ja ohuina noroina vain karkaa ikkunan pinnasta johonkin näkymättömiin. Moottoritiellä kevyessä sateessa emme tarvinneet pyyhkijöitä lainkaan. Kaupunkiajossa ilmavirta ei riitä pyyhkäisemään pisaroita ikkunasta yhtä sutjakkaasti, mutta silloinkin pyyhkijöitä tarvitsee käyttää huomattavasti harvemmin, sillä ikkunaan pisaroituva sade ei sumenna näkökenttää entiseen malliin.

IMG_4388

Tuulilasipinnoitus käyttää auton ikkunalasien pinnoituksessa suomalaisen Korrekin tuotteita, jotka on kehitetty nimenomaan suomalaiset sääolot huomioiden. Korrek lupaa tuotteelle tuulilasissa 24kk / 30 000km keston ja sivuikkunoissa jopa viiden vuoden keston, joten tätä käsittelyä ei todellakaan tarvitse olla joka viikko uusimassa. Nyt syksyn harmaiden päivien ja sateiden saapuessa onkin ajankohtaista miettiä, miten omaa ajomukavuutta sekä omaa ja yhtälailla muiden tienkäyttäjien turvallisuutta voisi parantaa omilla toimilla. Tässä yksi hyvä vinkki testattavaksi. Tuulilasipinnoitus ja laadukkaat pyyhkijät ovat sadesäällä todellakin aika bueno kaksikko edesauttamaan turvallista ajamista.

IMG_4465

Tuulilasipinnoituksen autonhuoltopalveluihin ja hintoihin pääset tutustumaan tämän linkin kautta.

 

*Saatu palkkiona blogiyhteistyöstä pinnoitukset omaan autoomme

One Reply to “Tuulilasitaikuutta”

  1. Päivitysilmoitus: Blogin vuosi 2018 – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: