Sairaslomalta sairaslomalle

IMG_4508
Sairaslomalla on ollut aikaa bongailla ikkunasta ulos katsellessa joutsenperhe poikasineen. Tänä kesänä tässä edustalla asustelevalla joutsenparilla on iso pesue, viisi poikasta. ❤

Palattuamme Saimaalta alkoikin tämän perheen sairasloma vielä tässä kohtaa määrittelemättömäksi ajaksi. Sairasloma, jota odottelemme, oli tarkoitus alkaa vasta tulevana maanantaina, mutta minä päätin näköjään ottaa varaslähdön sairaslomailuun jo tämän viikon alusta alkaen. Sen vuoksi blogikin on ollut hiljainen ja niin on koko arkinen elämä muutenkin sipsutellut eteen päin hissukseen itsestään ääntä pitämättä.

 

Viikonvaihteen jälkeen niskani jumahti nimittäin paikalleen. Se ei juuri liikkunut suuntaan eikä toiseen ja tuntui jäkittävän niin, etten saanut oikein nostettua päätä edes aivan pystyyn asti. Taakse päin pää ei taipunut millinkään vertaa. Päätin kuitenkin alkuviikosta lähteä kokeilemaan työntekoa. Särkylääkettä vain ja kyllähän se siitä lähtisi niska vetreytymään, kuten aina aiemminkin. Toimisto- ja näyttöpäätetyötä tekevänä niska- ja hartiajumit ja kolotukset ovat nimittäin enemmän kuin tuttuja vieraita, joskaan ei koskaan tervetulleita. Ajattelin siispä, että tämä nyt vain on taas näitä toimistotyöläisen riippakiviä ja kyllä se siitä särkylääkkeen voimin lähtisi päivä taas rullaamaan. Vaan niinpä ei käynytkään tällä kertaa. Työaamun edetessä niska veti vain enemmän ja enemmän kramppiin ja kipu yltyi särkylääkkeistä huolimatta. Oli vähintäänkin selvää, että tietokoneella staattisessa asennossa minusta ei olisi nyt töitä tekemään.

 

Käynti lääkärillä valaisi tilannetta sen verran, että niska- ja hartiaseudun lihakset olivat lääkärin mukaan tulehtuneet. Ei siis mikään bakteerin tai viruksen aiheuttama tulehdus, vaan sellainen lihastulehdus, joka voi tulla esimerkiksi rasituksen, vääränlaisen liikkunnan tai iskun aiheuttaman kudosvaurion myötä. Hoitona oli siispä lepo ja hurja määrä tulehduskipulääkkeitä sekä lihasrelaksantteja auttamaan kipuun, tulehdukseen sekä lihasjumiin. Siitä syystä en siispä ole kotonakaan tietokoneella aikaani viettänyt. Lääkkeet ovat väsyttäneet ja tehneet olosta vähintäänkin vetämättömän. Arjessa on suoriuduttu vain pakollisista tehtävistä ja kaikki muu on saanut jäädä odottamaan parempia aikoja. Puolessa välin viikkoa palasin särkylääkekuurini edelleen jatkuessa kuitenkin takaisin töihin. Kipu ja jumi ovat päivä päivältä helpottaneet ja nyt olo alkaa olla jo kuta kuinkin hyvä. Tunnen edelleen hartiaseudulla sen, että siellä ovat juuri olleet kivuliaat ajat, mutta nyt tosiaan uskaltauduin jo kotikoneellekin kirjoittelemaan tänne blogiin.

 

Kun tästä viikosta on juuri ja juuri selvitty, alkaakin se varsinainen sairasloma sitten heti maanantaina; Larilla nimittäin. Edessä on polvileikkaus ja sen myötä sairasloma ja uuden polven kuntoutus syksyllä, kunhan niin pitkälle päästään. Lari teloi polvensa alkukesästä futispelissä. Polvessa oli tuntunut rusahdus ja sen jälkeen valtava kipu. Lari ei tietystikään lääkäriin mennyt, kun eihän pääkään vielä kainalossa ollut, vaan uskotteli itselleen, että kyllä se polvi siitä ajan kanssa paranee. Vaan eipä parantunutkaan, sillä hyvin äkkiä tuli selväksi, ettei polvi pysy sijoillaan. Aivan pienessäkin yllättävässä ja ennakoimattomassa liikkeessä polvi lonksui pois paikaltaan. Kun Lari viimein meni ortopedille myöntäen sen tosiasian, ettei polvi ole kunnossa ja polvi röntgen- ja magneettikuvattiin, oli ortopedin tuomio suora ja selkeä. Polvi on pakko leikata. Magneettikuvat paljastivat polven tuhot, nivelkierukka oli pahoin revennyt ja eturistiside oli kokonaan poikki. Ortopedin näkemys oli, että polvea ei voi kuntouttaa ilman leikkausta, sillä vauriot olivat sen verran laajat. Niinpä leikkausaika on sovittu nyt maanantaille ja kirurgi kursii nivelkierukan takaisin kokoon ja reisijänteestä tehdään Larille kokonaan uusi eturistiside.

 

Tässä kohtaa en voi sanoa muuta, kuin että luojan kiitos on olemassa vakuutus. Kaikki on mennyt supernopeasti sen jälkeen, kun Lari suostui varaamaan lääkärille ajan. Tämän jälkeen, kun hommalle saatiin vakuutusyhtiöstä maksusitoumus, on kaikki sujunut nopeasti ilman hammastenkiristelyä ja pään seinään hakkaamista kunnallisen terveydenhuollon potilas- ja leikkausjonoissa, joissa loppua ei näy. Niinpä tämän viikon agendassa omien niskasärkyjeni ohessa on ollut Larin tulevaan sairaslomaan valmistautuminen. Ensi viikolla lääkehouruissa minun sijaan on nimittäin Lari ja ainakin alkuun muutamien päivien ajan saan maistaa yksinhuoltajan elämää, kun pyöritän arkea Larin maatessa sohvalla jalka tyynyillä tuettuna. Hieman kuitenkin olemme etukäteen helpottaneet tulevaa taakkaa ja valmistaneet pakkaseen ruokaa valmiiksi kiireisimpien päivien varalle. Lihapullia, jauhelihapihvejä ja huomenna olisi tarkoitus pyöräyttää pakkaseen vielä annos kasvispyöryköitä. Niistä on sitten helppo sulattaa ruokaa ja keittää lisäkkeeksi perunaa tai pastaa ja tehdä vaikka nopea kastike. Tämmöistä tänne siispä kuuluu; sairaslomalta sairaslomalle selviytymistä. Toivottavasti syksy tuo tullessaan hieman terveemmät ja rennommat ajat ja pääsemme talvilomalle sitten nauttimaan taas meille hieman tyypillisemmästä aktiivisesta elämästä.

IMG_4513
Ruokaa pakkaseen!

2 Replies to “Sairaslomalta sairaslomalle”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: