Lapselle sänkyyn oma futon ja luonnonmateriaaleja päästä varpaisiin – nukkuuko lapsesi muovissa?

IMG_4393

Yhteistyössä Futonnetti

 

Raskausaikana tein paljon hankintoja lapsen omaan huoneeseen. Hankimme lipaston, verhot, nojatuolin, jonka päällystin uudelleen itse, lelukopan, pinnasängyn, patjan ja sänkytekstiilejä. Kunnostimme myös Larin lapsuudesta nykypäivään matkanneen vanhan savolaisen perinnekehdon ja hankimme siihen toki myös patjan ja muut tykötarpeet vauvaa varten. Tuolloin olin vielä autuaan ajattelematon ja tietämätön siitä, että tulin hankkineeksi lapselleni sängyn ja kehdon täyteen muovia. Pinnasängyn kallis kaksipuoleinen vaahtomuovipatja ja kehdon allergiavapaa, mittatilauksena teetetty vaahtomuovipatja olivat tietysti hankittu lapsemme parasta ajatellen. Suomalaista, hygieenistä, allergiavapaata, laadukasta… Mutta muovia silti. Tuolloin en osannut vielä ajatella, että muovi nukkuma-alustana ei välttämättä ole todellakaan parhaimmasta päästä, mitä nukkumamukavuuteen tulee, eikä se varsinkaan ole ympäristöä ajatellen mikään kovin häävi ekoteko.

IMG_4404

IMG_4428

Me nukuimme tuohon aikaan vielä itsekin jenkkisängyssä, joka yhdisteli muun muassa vaahtomuovia ja pussijousitusta sisälmyksissään. Vasta lapsen syntymän myötä olen herännyt ajattelemaan enemmän tätä maapalloamme ja sen hyvinvointia sekä oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta valintojamme eettisemmästä ja ekologisemmasta näkökulmasta tarkasteltuna. Oma yhteiskuntavastuullisuus on heräillyt asteittain tiedon ja omien havaintojen myötä. Nykyään tiedän myös, miksi mikromuovi kirjoitetaan punakynällä ja alleviivataan kuin kirosana ja näen yhteyden maapallomme hyvinvoinnin ja muovin vähentämisen kulutushyödykkeiden valmistusmateriaalina sekä muovin kierrätyksen välillä. Olen myös siitä onnellisessa asemassa, että olen saanut tehdä tähän mennessäkin jo yhteistyötä sellaisten suomalaisten yritysten kanssa, joiden myymien tuotteiden kautta olen päässyt uppoutumaan ympäristökysymyksiin sekä terveysnäkökulmaan astetta syvemmin. Jos nyt valitsisin uudelleen, hankkisin myös vastasyntyneelle vauvallenikin pinnasängyn ja kehdon täyteen luonnonmateriaaleja muovin sijaan kerta vaihtoehtoja on olemassa.

IMG_4405

IMG_4411

Lapsemme nukkui nämä lähes kaksi ja puoli vuotta vaahtomuovipatjoillaan oikein hyvin (sitä ei käy kiistäminen), paitsi kuluneen kesän helteillä lapsen unet olivat hikiset ja nihkeät siitäkin huolimatta, että perheemme pikku prinsessa sai yksinoikeudella huoneeseensa taloudestamme löytyvän ainoan tuulettimen. Lähes tulkoon joka yö tämän kesäisen hellejakson aikana lapsemme heräsi keskellä yötä hiukset hiestä märkänä ja kömpi väliimme nukkumaan luonnonmateriaaleista valmistetulle futonillemme, joka meille hankittiin yhdeksän kuukautta sitten. Lapsi nukkuu patjallamme välissämme kuin tukki ja aamulla herätessämme lapsen iho ei ole nihkeä, hiukset ovat kuivat eikä otsalla helmeile hikikarpaloita. Välissä on siis muuttunut ainoastaan nukkuma-alusta vaahtomuovista futoniin, joka pitää sisällään puuvillaa, kookoskuitua sekä luonnonkumia. Päiväunille lapsi pyytää päästä sänkyymme ja sinne futonille hän köllähtääkin ilomielin. Kesästä huolimatta, hän vetää välillä päälleen vielä minun tai Larin villapeiton, ummistaa silmät ja alkaa nukkumaan. Itsekin olen huomannut sen, että luonnonmateriaalit eivät todellakaan hiosta samalla tavalla nukkujaa kuin tekokuidut. Minullakin käytössä on talvipeittoni edelleen ja se on ollut uskollinen petikaverini läpi kesän, vaikka ihan hullultahan se kuulostaa.

IMG_4401

Viimeisimpiä hankintoja kodissamme on lastensänky ja siihen uusi patja sekä petitekstiilit. Jo reilusti yli kaksivuotias tyttäremme alkoi kesän alussa odotella ”isojen tyttöjen” sänkyä, joten oli aika kaivaa vanhat lastensängyn palaset varastosta ja alkaa tuunaamaan pienelle tytölle unelmien sänkyä ja samalla pistää tilaukseen sänkyyn sopiva patja. Tiesin heti minne ottaa yhteyttä lastensängyn patjan osalta eikä tuota valintaa tarvinnut miettiä kahta sekuntiakaan. Olimme omaan futoniimme edelleen niin tyytyväisiä ja lapsemme nukkui futonillamme selvästi paremmin kuin omalla pinnasängyn patjallaan, joten näpyttelin Futonnetin Merville viestin, että voisinkos tilata samanlaisen *Comfort-futonin mittatilauksena lapsemme sänkyyn kuin mikä omasta sängystämmekin löytyy. Mervi vastasi viestiini hyvin nopeasti, että tehdäänkös taas yhteistyötä ja niin oli mittatilauspatja laitettu tilaukseen ja lisäksi postipaketissa meille tuli Futonnetiltä vielä lapsen sänkyyn suomalaisen Laatupeitteen avainlipulla varustetut kotimaiset *petari, *peitto ja *tyyny, kaikki 100% puuvillaisina. Nyt lapsella on kaksi peitto-tyynysettiä sekä petaria, joista toiset ovat viileämpää puuvillaa ja toiset lämmintä villaa. Lapsen kanssa kahdelle setille tarvetta onkin, sillä kaikenlaisia vahinkoja lastensängyssä tuppaa tahtomattaankin tapahtumaan. Petivermeitä pitää välillä pestä, välillä kaipaa lämpimämpää ja välillä viileämpää ja lisäksi kun lapsi hieman kasvaa, niin onhan se hyvä olla yökyläilykavereillekin laadukkaat nukkumavermeet.

IMG_4434

Lastensänkymme on esimerkki siitä, miten toisen roska on toisen aarre ja miten vanhakin huonekalu voi saada kädenkäänteessä uuden elämän sen sijaan, että se joutuisi vielä kaatopaikkoja kansoittamaan. Vuosi sitten naapurimme perheineen teki muuttoa pohjoiseen miehen uuden työn perässä. Muuttokuormaa pakatessaan perheenäiti tuli kysymään minulta, otanko vai heittääkö menemään vanhan lastensängyn, joka heillä oli jäänyt tarpeettomaksi, sillä he eivät aikoisi muuttoauton konttiin pakata mukaan mitään turhaa. Naapuri kertoi, että eihän se sänky mikään hieno ole; sellainen vanha, kulunut, muutamalla tarralla koristeltu ja hieman kolhuinenkin, kovasti käytetty ja malliltaan semmoinen halpa; jokaisen huonekaluliikkeen vakiokalustosta löytyvä. Totesin siihen, että jos se vain ehjä on niin tietysti otan, ja niin kävimme naapurin varastosta raijaamassa vanhan sängyn meidän varastoon odottamaan aikaa, kun Alisa sitä tarvitsisi. Tuo aika tuli tänä kesänä ja kylpyhuoneemme raivattiin tyhjäksi kaikesta tavarasta, lattiat ja seinät suojattiin sanomalehdillä, esille kaivettiin sudit ja pensselit ja maalikaupasta haettiin sävytetyt maalit. Alisalta kysyin, mitä värejä hän haluaa uuteen sänkyynsä. Vihreää ja punaista kuului vastaus. Selvä pyy! Maalikaupassa mallailin sävyjä pitkään toisiinsa ja katselin niitä monessa erilaisessa valaistuksessa. Lopulta päädyimme sävyttämään puolihimmeät, vesiohenteiset Helmi-maalit Pionin herkän vaaleanpunaisella ja Aaloen päärynäjäätelön vihreää muistuttavalla sävyllä. Luvassa olisi siis herkullisen jäätelöannoksen värinen lastensänky, joka kutsuisi sukeltamaan vällyjen väliin. Useiden päivien hionta- ja maalausurakan jälkeen valmiina oli sänky, jota ei meinannut alkuperäiseksi tunnistaa. Lapsi oli jo päiviä kysellyt, koska sänky olisi valmis ja käynyt kurkkimassa sänkyä kylpyhuoneen ovelta ja voi sitä riemua, kun tuo hetki viimein koitti, kun sänky aseteltiin paikoilleen Alisan huoneeseen uusien maalipintojen kolhimista tarkoin varoen. Hyvä, ettei silkkihansikkain koskettu sänkyyn, jotta tuo kallisarvoinen aarre ei vain vaurioituisi. Uusi patja sujahti sänkyyn millilleen oikean kokoisena ja petarin, tyynyn ja peiton päälle valittiin upouudet puuvillalakanat maalatun sänkyrungon sävyihin sovitettuna tietysti. Lapsi pomppi ja kellahteli sänkyynsä kuin heinäsirkka ruohonkorrelle, kevyesti nauttien vain olostaan. Unet maistuvat lapsellemme myös todella hyvin uudella patjalla eikä paremman patjan perässä tarvitse läheskään joka yö kömpiä meidän vanhempien väliin, sillä nyt ei omakaan sänky hiosta lasta enää.

IMG_3825IMG_3826IMG_3828

IMG_4420IMG_4396

Kun vaihdoimme oman vanhan jenkkisänkymme uuteen ja uusimme patjamme futoniin, tulin lukeneeksi tolkuttomasti tietoa uniergonomiasta, patjoista, luonnonmateriaaleista ja unen merkityksestä hyvinvoinnille. Tajusin tuolloin, että hyvä uni ei ole vain aikuisten yksinoikeus. Hyvä uni kuuluu ehdottomasti myös lapsille ja ajatus siitä, että lapsihan nyt voi nukkua missä vain, osoittautui vanhanaikaiseksi ja väistyi aika nopeasti. Tiesin, että edessä olisi piakkoin pinnasängyn paketoiminen varastoon ja siirtyminen lastensänkyyn, joten tuossa kohtaa tulisimme uusimaan unitekstiilitkin muovittomiksi. Jos minä ansaitsen parasta mahdollista unta, niin taatusti vähintäänkin yhtä paljon sitä ansaitsee lapseni. Niinpä suuntana oli hyvä uni myös perheemme pienimmälle. Aikuiselle jaksamisen, terveyden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta hyvä uni on ehdottoman tärkeää. Jos aikuinen kärsii uniongelmista, kärsii sen seurauksista hereillä olon aikana todennäköisesti myös perhe, ystävät ja työyhteisökin. Kyse ei siis tosiaankaan ole mistään pikkujutusta. Uni on kuitenkin ehdottoman tärkeää myös lapselle, sillä hyvä uni on lapsen kasvun ja kehityksen perusta. Kasvava lapsi tarvitsee patjaltaan miellyttävää tuntumaa, sopivasti tukea, hengittävyyttä, kestävyyttä ja puhtaita raaka-aineita. Vastasyntyneelle vauvalle patjan pitää olla jo turvallisuussyistäkin hyvin napakka, jotta patja ei aiheuta vauvalle tukehtumisvaaraa. Futoneista löytyy napakat vaihtoehdot lapsillekin ja futoneitahan saa tilattua Futonnetiltä mittatilauksena lastensänkyyn sopivassa koossa. Vauvallekin luonnonmateriaaleista saa lisämukavuutta kovan vauvanpatjan päälle muun muassa laadukkaalla puuvillapetarilla. Tehdessäsi patjavalintaa lapsen sänkyyn, keskustelethan valinnastasi aina asiantuntijan kanssa, jotta ostat lapsellesi varmasti oikeanlaisen patjan. Koululainen voi hyvin nukkua jo joustavammallakin patjalla, mutta on hyvä muistaa, että kasvavan lapsen keho tarvitsee ehkä jopa enemmän tukea kuin aikuisen, joten patja ei saa lapselle olla liian pehmeä, vaan mieluummin sieltä napakammasta päästä. Liian pehmeä patja painuu kuopalle niin lapsen kuin aikuisenkin alla vääntäen selkärangan epäterveelliseen asentoon ja tällainen asento rasittaa kenen tahansa selkänikamia. Napakan profiilinsa vuoksi futoneista löytyy vaihtoehtoja hyvin myös lapsille aina taaperosta teini-ikäiseen saakka, joten futonasiantuntijan kanssa kannattaa aikuisten patjatarpeiden lisäksi ehdottomasti käydä läpi myös lapsille suositeltavat vaihtoehdot. Me valitsimme Alisalle Ekomatin Comfort-futonin Futonnetin mallistosta siksi, että olimmehan itse jo nukkuneet kyseisellä patjalla yhdeksän kuukautta ja tiesimme patjan vastaavan vaativiinkin tarpeisiin. Puuvilla futonin perusraaka-aineena tekee patjasta napakan ja hengittävän, erityisesti kookoskuidut tuovat patjan profiiliin tukea ja patjan luonnonkumikerrokset puolestaan tuovat patjaan hieman joustoa, jotta patja ei tunnu kovalta. Nämä materiaalit yhdistettynä toisiinsa tekevät patjasta siis saman aikaisesti kehoa hyvin tukevan ja nukkumamukavuudeltaan erityisen miellyttävän.

IMG_4443IMG_4444IMG_4437

Patjan mukana meille saapui Laatupeitteen setti sänkytekstiilejä Alisalle. Jo talvella tehdessäni yhteistyötä Futonnetin kanssa kerroin, että Futonnetin verkkokaupassa puhaltelevat pian uudet tuulet, sillä tuotevalikoima on täydentymässä kotimaisilla petareilla, peitoilla ja tyynyillä ja nyt loppukesällä nämä ihanat tuotteet ovat saapuneet Futonnetin valikoimaan. Laatupeitteen kotikolo löytyy Tampereelta, missä valmistuvat Futonnetinkin valikoimasta löytyvät Laatupeitteen puuvillatuotteet yli 60 vuoden kokemuksella. Perinteinen puuvillapeitto on kuulunut Laatupeitteen tuotevalikoimaan jo 40 vuoden ajan ja tämän tuotteen paras puoli onkin se, että se nimenomaan kestää aikaa ja kulutusta, sillä tuote vain paranee ja pehmenee käytön myötä. Laatupeitteeltä löytyy tuotevaihtoehdot vauvasta vaariin. 100-prosenttiset puuvillatuotteet ovat unikavereina ihanan luonnollisia, hengittäviä, hiostamattomia ja luonnonmateriaaleista yksi vähiten allergisoivista vaihtoehdoista. Puuvilla sopii monesti sellaisille nukkujille, jotka ovat allergisia keinokuiduille tai villalle.

IMG_4436IMG_4431IMG_4413

Lapsen unenlaadun ja nukkumisterveyden kannalta yksi merkittävin seikka on nukkumaolosuhteiden puhtaus. Vesipestävä petauspatja onkin yksi sängyn vakiovarusteista. Laatupeitteen tuotteista peitto ja petari ovat vesipestäviä 60°-asteessa, mikä on lapsiperheitä ajatellen huippujuttu. Paikalleen tikattu täyte pysyy pesussa paikallaan. Tyyny ei ole vesipestävä, sillä puuvilla muhkuroituu pesussa muhkean tyynyn sisällä. Lapsen sänky pysyy raikkaana ja puhtaana lakanoiden vaihdon ja petivaatteiden tiheän tuuletuksen avulla ja sama tekee kyllä hyvää ihan aikuistenkin petivermeille ja patjalle. Lapsen futonin hoitoon kuuluu patjan kääntely ympäri aina lakananvaihdon yhteydessä ja täyspuuvillaista futonia lisäksi rullataan. Futon pysyy raikkaana tuuletuksen ja imuroinnin avulla. Aamuisin sänkyä ei kannata pedata kiireellä samantien, vaan antaa sängyn hengittää rauhassa ja haihduttaa mahdollinen tekstiileihin imeytynyt kosteus ennen petausta. Hengittely tekee futonille hyvää ja tästä syystä sängyn pohjan myös lastensängyssä olisi hyvä olla sälepohja ja kiinteä pohja tiheästi rei’itetty, jotta patja saa hengittää myös alakautta. Futonin kanssa petarin tulee olla myös luonnonmateriaaleista valmistettu, jotta futonin ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa ja tällöin futon saa hengittää myös päälipuolelta.

IMG_4399

Ilokseni saan myös kertoa teille, että yhteistyömme kunniaksi Futonnetti antaa teille ihanille lukijoilleni -20% alennuksen Comfort-patjasta, jollaisella meidänkin perheessä jokainen nukkuu. Alennuksen voit lunastaa ostoksen yhteydessä koodilla COMFORT ja on voimassa 9.9.2018 asti. Futonnetin nettisivuille ja tuotteisiin tutustumaan pääset tästä linkistä. Hyviä unia!

Edelliset yhteistyöpostaukseni Futonnetin kanssa pääset lukemaan alla olevien linkkien kautta:
Hyvän unen kulmakivet + alennuskoodi
Hyvästi patjan aiheuttamat selkäsäryt! Oikeanlaista nukkumisergonomiaa futonilla

*patjasta saatu alennusta ja Laatupeitteen tuotteet saatu veloituksetta korvauksena blogiyhteistyöstä

P.S. Lopuksi vielä pari kuvaa todellisuudesta. Jotta kukaan tarkkasilmäinen lukija ei huolestu lapsemme nukkumaturvallisuudesta, niin lapsellamme on sängyssään turvalaita joka yö. ❤

IMG_4447IMG_4448

One Reply to “Lapselle sänkyyn oma futon ja luonnonmateriaaleja päästä varpaisiin – nukkuuko lapsesi muovissa?”

  1. Päivitysilmoitus: Blogin vuosi 2018 – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: