Vanhempainillan ajatusvyyhti

IMG_4746

Muutama viikko sitten yhtenä arki-iltana istuimme päiväkodilla vanhempainillassa samalla, kun lapsi muovaili muovailuvahoilla isovanhempien kanssa kotona. Meille vanhempainillat eivät ole pakkopullaa, vaan molemmat mielellämme osallistumme vanhempien yhteisiin tapaamisiin aina kun siihen mahdollisuus on. Tällä kertaa vanhempainillan yksi selkeästi kantavista teemoista oli lasten ryhmähenki ja päiväkodissa opitut uudet arkitaidot. Katsoimme videolta, miten lapset osallistuivat yksin ja yhdessä päivien yhteisiin puuhiin, miten he osasivat hienosti käydä vessassa pesemässä kädet, osasivat omatoimisesti pukeutua ja päiväunilta nousta hiiren hiljaa ja hipsiä nukkarista ulos herättämättä muita. Keskustelimme paljon siitä, miten lapset osaavat noudattaa yhdessä sovittuja sääntöjä ja ottaa toisiaan huomioon. Jos vaikkapa kaksi lapsista herää päiväuniltaan samaan aikaan ja toinen vahingossa sanoo ääneen jotain toiselle hereillä olevalle lapselle nukkarin puolella, niin toinen muistuttaa välittömästi ”shhh, hiljaa, kaverit nukkuu vielä”. He ovat myös oppineet kannustamaan ja kehumaan vilpittömästi toisiaan ja tekevät sen täysin käskemättä. Lapset ovat huolissaan toisistaan, kun joku on kipeänä kotona ja kun kaveri palaa päiväkotiin sairaslomalta tai joltain muulta lomalta, säntäävät kaverit halaamaan ikävissään ja kertovat kuinka kivaa on taas nähdä pitkästä aikaa. Nämä pienet muodostavat niin hellyttävän voimakkaan tiimin ja solmivat elämänsä ensimmäisiä ystävyyssuhteita, että en voi muuta kuin pakahtua onnesta ja ylpeydestä, kun meidänkin lapsi saa olla osallisena luomassa tällaista ryhmähenkeä. Tokihan, kun pienistä lapsista on kyse, he välillä ottavat yhteen ja riitelevät, mutta anteeksikin he ovat oppineet pyytämään, tai ainakin kovasti opettelevat. Minusta on uskomatonta nähdä se ryhmähenki, kun tiedän millaista uhmaikää meillä kotona eletään ja voisin kuvitella tilanteen olevan monessa muussakin Alisan päiväkotikaverin kodissa täsmälleen sama mitä uhmailuun tulee, sillä ryhmässä on monia Alisan kanssa samaa ikäkautta läpi käyviä lapsia.

IMG_4749

Yksi syy, miksi niin mielellämme myös olemme aina molemmat menossa päiväkodin vanhempainiltaan, on vanhempienkin välillä vallitseva ryhmähenki. Näillä lapsilla on nimittäin huippumukavat vanhemmat ja tässä ryhmässä on mukava käydä läpi lasten arkeen ja oppimiseen liittyviä asioita. Kesällä kävimme päiväkotiryhmäläisten kanssa kesäretkellä Ysitien lemmikissä ja siellä jo tuli huomattua, että tällä porukalla viihdymme tosi hyvin, niin lapset kuin aikuisetkin. Kesäretken innostamina suunniteltiinkin uusi yhteinen kokoontuminen syksylle ja eilen vietimmekin lasten ja vanhempien yhteistä syystempausta, johon kuului jumppailua, temppuilua ja ruokailua! En siis yhtään ihmettele, miten lapsilla on ryhmässään niin tiivis ryhmähenki, sillä he selvästi ovat kotoaan saaneet matkaansa hyvät eväät. Kotoa mukaan pakatusta eväsboksista näiltä lapsilta löytyy ystävällisyyttä, iloa, hymyä, touhukkuutta, ennakkoluulottomuutta, sosiaalisuutta, suvaitsevaisuutta kuin myös reipasta ’me-henkeä’. Siihen ”meidän” porukkaan otetaan mukaan kaikki uudet kaverit, kun päiväkotiryhmässä tapahtuu muutoksia; jotkut siirtyvät isompien ryhmään ja tilalle tulee uusia pienempiä kavereita. He kaikki ovat näille lapsille tervetulleita mukaan porukkaan ja sellainen avoimuus ja tiimihenki on selkeästi lähtöisin kotoa kuin myös tietysti päiväkodin hoitajat osaltaan vahvistavat näitä taitoja omalla toiminnallaan ja esimerkillään päivittäin.

IMG_4634

Viime aikoina mediassa on paljon ollut esillä kiusaaminen. Olen törmännyt juttuihin, joissa jo päiväkoti-ikäiset kiusaavat toisiaan. Minusta se on käsittämätöntä! Millaisesta lapsesta kasvaa kiusaaja? Miten jo päiväkoti-ikäinen lapsi on oppinut sen julmuuden? Se pistää miettimään, että kuinka monella pienellä lapsella on paha olla kotonaan tai mitä vanhemmat antavatkaan lapsille evääksi siihen elämän eväsrasiaan. Ei kovin mairittelevia taitoja, jos ryhmätyöskentelytaitojen sijaan lapsi oppii kiusaajaksi. Minun olisi vaikea kuvitella Alisan päiväkotiryhmään sellaista tilannetta, että joku lapsista alkaisi toistuvasti kiusaamaan toista tai että joku ryhmäläisistä jätettäisiin yhteisten leikkien ulkopuolelle. Jos vanhempienkin ryhmähenki on täynnä hymyä, naurua ja yhteistä ymmärrystä, on vaikea kuvitella, että niiden aikuisten lapsetkaan alkaisivat syrjimään toisiaan.

 

Vanhempainilta sai minut kuitenkin miettimään, että voisiko lapsestani kasvaa kiusaaja? Koskaanhan ei voi sanoa, että ei koskaan, sillä kyllähän pienet lapset imevät vaikutteita muualtakin kuin kotoa, esimerkiksi toisiltaan, ja jos joukossa on joku mätä omena, niin joskus se ikävä kyllä tarttuu muihinkin. En kuitenkaan usko, että Alisasta kiusaajaa kasvaisi, sillä jos en mitään muuta lapselleni osaa opettaa, niin ainakin sen, että sanat joita elämässä eniten viljellään, ovat moikka, kiitos ja anteeksi ja ennen kaikkea suvaitsevaisuutta, sillä onhan meillä itsellämmekin ystäviä ympäri maapalloa. Alisaa haluan myös kannustaa ystävyyteen ja ystävällisyyteen ja kasvatukseen kuuluu lempeyden ja rakkauden lisäksi myös tiukkoja rajoja.

IMG_4664

Olen aina pyrkinyt suhtautumaan lähtökohtaisesti ihmisiin ystävällisesti. Kassatyöntekijää ja naapuria tervehditään iloisesti, avusta kiitetään, pidän mielelläni muille ovea auki, ja vaikka vahingossakin törmäisin tai tuuppaisin vaikkapa ruuhkassa jotakuta, niin pyydän anteeksi. Luurangot ne kuitenkin minunkin kaapistani löytyvät, sillä kukapa meistä olisi valmis heittämään sen ensimmäisen kiven virheettömyytensä merkiksi. Olen kuitenkin äärimmäisen onnellinen siitä, että olen saanut anteeksi typeryyteni. Tästä syystä ehkä osaan lapsestani kasvattaa itseäni viisaamman. Osaan kertoa lapselleni, kuinka paljon arpia ihmiseen jättää sekä se, että tulee kiusatuksi, mutta myös se, että itse kiusaa, ja myös sen voin lapselleni opettaa millainen voima on anteeksiannolla, sillä anteeksipyytämisessä ja -antamisessa jokaisen meidän ihmisyys mitataan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: