Uudet silmälasit

IMG_4796

Nyt viikonpäivät nenälläni ovat keikkuneet uudet silmälasit. Silmälasien uusinta tuli vastaan aika yllättäen, sillä en ollut suunnitellut silmälasien uusimista millään tapaa vielä pitkään aikaan eikä vahvuuksienkaan puolesta ollut tarvetta päivittää linssien tehoja. Rakastin edellisiä pokiani ja en oikeastaan olisi edes halunnut luopua niistä. Nykyään tosiasia kuitenkin on se, että uudet linssit pokineen päivineen saa monesti jopa halvemmalla, kuin jos vanhoihin silmälaseihin hankkisi uudet linssit, sillä linssien hiomisesta vanhoihin kehyksiin sopiviksi veloitetaan aika kallis lisämaksu, jonka hinnalla maksaa jo uudet silmälasikehyksetkin. Siihenhän tämä maailma yhä enemmän on menossa, että vanhaa ei kannata korjata, vaan aina vain pitäisi ostaa kaikki uutena, jos joku asia hajoaa.

IMG_4799

Minun oli uusittava linssini siksi, että linssien pinnassa oleva kalvo vaurioitui; se muuttui sameaksi ja alkoi hilseilemään linssien pinnasta. Olin todennäköisesti altistanut silmälasini liian suurelle kuumuudelle esimerkiksi uunin luukkua avatessani ja saadessani uunista kuumat höyryt kasvoilleni, joten tuo pinnoite, joka ei kestä kuin maksimissaan noin 50 asteen lämpötiloja, oli kertaheitolla mennyttä kalua. Silmälasit oli siispä uusittava pikapuolin, jotta näkisin kunnolla taas, ja edessä oli armoton sovitusmaraton, sillä uusien pokien valitseminen ei todellakaan ole helppoa puuhaa. Ei ainakaan minulle, joka olen äärimmäisen tarkka siitä, että varmasti tulen viihtymään seuraavat vuodet valitsemissani silmälasikehyksissä.

IMG_4803

Silmälasien valinta on tarkkaa puuhaa, enkä koskaan osta kehyksiä ensimmäisellä sovituskierroksella. Jos ostan jotain, jonka aion pukea päälleni joka päivä vähintään seuraavat kolme vuotta, niin on minun oltava varma siitä, että valintani on oikea, joten yön yli on vähintään nukuttava ja mietittävä ostopäätöstä. Käyn sovittamassa kehyksiä pari kolme kertaa ennen kuin päätän, mitä ostan. Tiedän myös sen, että montaa suomalaista ärsyttää myyjät, jotka paukkaavat heti myymälän ovella jo vastaan ja tarjoavat apuaan ja kyselevät, mitä saisi olla. Itseänikin se joskus ärsyttää, jos en oikeastaan ole tullut ostamaan mitään, vaan olen vain katselemassa tai etsimässä vaikkapa vaihtoehtoja ja inspiraatiota. Mutta kun kyseessä ovat silmälasikehykset, haluan avukseni aina ammattilaisen, joka osaa valita kasvoihini ja väreihini sopivia kehyksiä sovitettavaksi ja joka osaa johdattaa pokien sovittamisen aikana hommaa siihen suuntaan, että juuri se minun kasvoilleni oikea kehys lopulta löytyy. Muutaman kerran vuosien varrella olen käynyt sellaisessa silmälasiliikkeessä, jossa myyjää ei ole näkynyt mailla eikä halmeilla tai tiskin takana yksinään nököttänyt myyjä ei ole vaivautunut omatoimisesti tarjoamaan apuaan. Silloin olen kävellyt ulos liikkeestä ja suunnannut tieni seuraavaan silmälasiliikkeeseen, jossa myyjä on tullut välittömästi avukseni.

IMG_4806

Koska silmälasit ovat usein kerralla kallis investointi eikä silmälaseja uusita todellakaan joka viikko eikä edes joka kuukausi, niin väärä kehysvalinta kaduttaisi varmasti ja hutiloiden tehty ostos harmittaisi niin pitkään, kunnes olisi pakko korjata virheensä ja ostaa uudet pokat, jotka tuntuvat oikeasti omilta. Silmälasien kanssa muodostuu vuosien pituinen ystävyyssuhde ja kun se oikea löytyy, sen kyllä tietää aikalailla samantien. Sellaiset silmälasit haluaa pukea päälleen joka päivä. Ja juuri sellaiset lasit minä onnekseni löysin. Mielessäni oli löytää kehykset, joissa olisi kunnolla asennetta ja jotka reilusti näkyisivät kasvoiltani. Sovitinkin useampiakin mustia kehyksiä parissakin eri silmälasiliikkeessä ja tykästyin kehyksiin valtavasti. Jätin yhdet kehykset varaukseen ja viikon ajan pohdin päätöstäni, kunnes menin liikkeeseen takaisin sovittamaan samoja kehyksiä. Kun kokeilin pokia uudelleen, tuli olo, että voisin kokeilla vielä kuitenkin joitain muitakin kehyksiä. Jo siitä tietää, ettei kehysvalinta ole oikea, sillä sitten, kun ne oikeat kehykset löytyy, ei halua testata enää mitään muita pokia.

IMG_4815

Sovitin myyjän avustuksella liudan lisää erilaisia silmälaseja ja yhtäkkiä kasvoillani olivat aivan eri maata olevat silmälasikehykset. Ne eivät olleet silmiinpistävän mustat, paksut asennekehykset, vaan ne olivat naisellisen sirot ja minusta tuntui kuin olisin asetellut korun kasvoilleni. Siinä ne olivat, minun lasini. Valintaa ei tarvinnut miettiä sen pidempään. Täytyi vain purra hammasta yhteen sen suhteen, että kehykseni maksoivat 200 euroa enemmän kuin mitä aiemmin varaamani kehykset olisivat maksaneet. No… Luottopartneria seuraaviksi kolmeksi, neljäksi, jopa viideksi vuodeksihan tässä oltiinkin valitsemassa, joten kerrankos sitä investoidaan sitten vähän prameampiin pokiin. Sovituksen jälkeen sanoin Larille, että olivathan nuo kehykset vähän kalliimmat, mitä ne edelliset. Lari oli tikahtua nauruunsa, kun hän jäi toistelemaan mainitsemaani sanaa vähän. Onko 200 euroa vähän? Mutta ovat nuo uudet kehykseni vaan niin ihanat, että en voisi olla tyytyväisempi valintaani, vaikka ne vähän enemmän nyt tosiaankin maksoivat. Joskin vieläkin ihmettelen, miten ihmeessä valintani osuikin aiemmin kaavailemistani asennepokista aivan toiseen ääripäähän ja niin siron hentoisiin korulaseihini kristallikoristeineen, joihin sitten lopulta päädyinkin. Juuri tämän takia haluan ammattilaisen valitsemaan kehyksiä kanssani, sillä en ikinä itse olisi tarttunut näihin kehyksiin hyllyssä.

IMG_4827

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: