Lapset ansaitsevat vain hyvää

IMG_4851

Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa, jonka kruunun jalokivi on tänään 20.11. vietetty kansainvälinen Lapsen oikeuksien päivä. Päivän tarkoituksena on nostaa esille lasten oikeuksia, joita koskeva yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989. Tänään on siis liputettu lapsille, maapallomme tulevaisuudelle, ja lapset ovat todellakin liputuspäivänsä ansainneet. Minut saa kuitenkin hämmentymään se ajatus, kun mietin tuota päivämäärää, jolloin lasten oikeuksia koskeva yleissopimus hyväksyttiin, että se on verrattain tapahtunut todella myöhään. Minä olin silloin reilun vuoden ikäinen taapero. Mielestäni on käsittämätöntä, että ihminen on kävellyt ensimmäisen kerran kuun pinnalla jo 20 vuotta aiemmin, mutta lasten oikeuksia sitova laintasoinen kansainvälinen sopimus solmittiin vasta muutama vuosikymmen sitten. Tuo sopimushan olisi pitänyt allekirjoittaa kaikkien kansankuntien toimesta jo silloin, kun joku keksi, että kyyhkyt osaavat kuljettaa kirjeitä. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja tänä päivänä tuo sopimus on olemassa ja elinvoimainen. Tänä päivänä saamme juhlia lapsia ja hemmotella heitä vaaleanpunaisilla sydämillä ja pumpulisilla suukoilla.

 

Olen ollut innoissani siitä, että myös Alisan päiväkodissa Lasten oikeuksien päivää on juhlittu näkyvästi tänään. Lapset saivat päiväkodissa nauttia tänään hemmottelupäivästä, jossa kampaaja oli parturoimassa lasten hiukset, lapsille tehtiin kampauksia, kynsilakkauksia ja jokaiselle lapselle oli varattu oma, yksityinen hetki hemmotteluhoitoon, jossa sai kääriytyä lämpimään vilttiin, kuunnella rauhoittavaa musiikkia, upottaa jalat ruusun terälehdillä koristeltuun jalkakylpyyn ja hörpätä maistuvaa appelsiinimehua. Myös Alisa oli nauttinut hemmottelupäivästä antaumuksella ja hän olikin ylpeänä päiväkodissa esitellyt parturin tekemää kaunista leikkausta hiuksissaan sekä sinisen sävyiseksi lakattuja kynsiään. Jalkahoito oli ollut niin mieluinen, että illalla ollessani Alisan kanssa suihkussa teimme Alisan opastuksella vuorotellen minä hänelle ja hän minulle jalkahoitoja Alisan vannassa niin pitkään, kunnes lopulta oli pakko lähteä iltapalalle.

IMG_4850

Tämä päivä oli taas hyvä opetus siitä, ettei lapsen kokemuksia ja elämyksiä pidä vähätellä, vaan tällaisista pienistä, kauniista hetkistä lapsikin saa yltäkylläisesti onnellisuutta ja iloa. Lasten oikeudet ovat Suomessa yleisesti ottaen hyvällä tolalla verrattuna moneen muuhun maailman kolkkaan, missä on vielä paljon tekemätöntä työtä tehtävänä lasten puolesta, mutta silti Suomessakaan tässä asiassa ei olla vielä lähellekään valmiita. Paljon on Suomessakin petrattavaa, ennen kaikkea monin paikoin lapsivastaisen asenteen kääntämisessä myönteisen puolelle, mutta onneksi myös Suomessa tehdään näiden asioiden puolesta töitä ja tänään olemme saaneet juhlia tärkeimpiämme, lapsia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: